Bärnstenssyra För Inomhusväxter (15 Bilder): Hur Späds Vattentabletter? Indikationer För Användning Av Gödningsmedel. Dosering Och Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Bärnstenssyra För Inomhusväxter (15 Bilder): Hur Späds Vattentabletter? Indikationer För Användning Av Gödningsmedel. Dosering Och Recensioner

Video: Bärnstenssyra För Inomhusväxter (15 Bilder): Hur Späds Vattentabletter? Indikationer För Användning Av Gödningsmedel. Dosering Och Recensioner
Video: NPK Fertilizer for Plant Application in Gardening? How Much and How to Use | English 2024, Maj
Bärnstenssyra För Inomhusväxter (15 Bilder): Hur Späds Vattentabletter? Indikationer För Användning Av Gödningsmedel. Dosering Och Recensioner
Bärnstenssyra För Inomhusväxter (15 Bilder): Hur Späds Vattentabletter? Indikationer För Användning Av Gödningsmedel. Dosering Och Recensioner
Anonim

Krukväxter finns i nästan alla hem. Erfarna blomsterodlare använder ofta ravsyra för att ta hand om dem. Från materialet i den här artikeln lär du dig vad det är och hur du använder det här verktyget korrekt.

Vad det är?

Bärnstenssyra är ett populärt gödningsmedel som används av erfarna trädgårdsmästare och blomsterhandlare .… Det är en substans av kristallin typ utan en specifik lukt. Ett växttillväxtstimulerande medel är inget annat än ett organiskt lösligt preparat med ett stort antal applikationer, smaken är nära citronsyra.

Ämnet är lösligt i vatten och alkohol. Förutom bärnsten finns den naturligt i djurorganismer. Denna syra giftfri, den är giftfri . Vetenskapligt kallas det etan 1, 2-dikarboxylsyra. Du kan använda den utan skyddsutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

I sin rena form är det ett pulver, ett ämne som säljs på apotek har orenheter. 500 mg tabletten innehåller endast 100 mg av själva syran. De återstående 400 mg är glukos, stärkelse, talk, kalciumstearat. Det är de extra komponenterna som hindrar tabletten från att lösa sig helt i vatten.

Den rena produkten säljs i specialaffärer . Förpackningens volym är 4 g, vilket motsvarar 4 förpackningar med 10 tabletter vardera. förpackade. Kristaller har en vitaktig nyans, deras löslighet ökar när vätskan upphettas.

Indikationer för användning

Bärnstenssyra används för inomhusväxter inte bara som ett tillväxtstimulerande medel. Dess användning har en gynnsam effekt på markens struktur; under påverkan av en agrokemikalie förändras dess sammansättning . Jorden placeras lös och mjuk, mikrofloran återställs. Efter applicering är jorden mättad med användbara ämnen, toxiner tas bort från den.

Förutom, en agrokemikalie har en gynnsam effekt på växternas tillstånd . De kan bättre absorbera näringsämnen. Tack vare detta går de mer aktivt in i blomningsfasen och fröbildningen.

Vid användning av bärnstensyra ökar växternas motståndskraft mot olika stressfaktorer (frost, returfrost, torka, saltsaltning).

Bild
Bild

Vid användning av en agrokemisk förbättras rotbildningen, medlet används också som gödningsmedel. Bärnstenssyra är en immunmodulator och mat för hemblommor. Det kan användas som en mineralnäringsregulator. Det påskyndar mognad av frön, gör att växter kan återhämta sig snabbare efter transplantation.

Denna toppdressing stimulerar klorofyllproduktion och fotosyntes . Det kan användas för att mata fröna innan de planteras.

Bärnstenssyra främjar ackumulering av fysiologiskt aktiva ämnen och vitaminer. Tack vare henne blir växter resistenta mot sjukdomar.

Detta verktyg främjar återupplivning av växter. Vid användning ökar produktionen av klorofyll, vilket bidrar till fyllning av blommor med vital energi. Växtens färg förbättras, absorptionen av bio-tillsatser från jorden accelereras. Det är dock nödvändigt att använda läkemedlet korrekt, eftersom Om dosen överskrids kan grödor skadas.

Hur man odlar?

Korrekt utspädning av läkemedlet beror på dess form. Användningsändamålet påverkar också koncentrationen av lösningen. Bärnstenssyra är bäst lämpad för bearbetningsanläggningar i form av en färdig lösning eller pulver. Det är nödvändigt att späda ut den agrokemiska rätten före bearbetning. Annars kommer det att förlora sina fördelaktiga egenskaper.

Bild
Bild

Maximal tillåten hållbarhet för utspädd bärnstenssyra är 3 dagar.

Färdig koncentrerad lösning

Om en färdig koncentrerad lösning tas för bearbetning späds den ut med en hastighet av 200 ml av basberedningen per 800 ml vatten . Koncentrationen kan emellertid variera beroende på typen av användning av det fördelaktiga läkemedlet. Till exempel, en mer koncentrerad lösning används för bevattning.

I genomsnitt bör 200 ml stamlösning och 800 ml vanligt kranvatten blandas för 1 liter färdig vätska.

Dosen för fröbehandling vid blötläggning är annorlunda. Lösningen för blötläggning av frön eller sticklingar görs svagt koncentrerad . I detta fall blötläggs fröna i 24 timmar i en lösning beredd från 40 ml av den färdiga produkten och 1000 ml vatten. Exponeringstiden är annorlunda. Till exempel, för att bearbeta rotsystemet eller stärka det, är det nödvändigt att blötlägga rötterna på inhemska växter i högst 1-2 timmar. I andra fall krävs mer tid.

Bild
Bild

Biljard

För att förbereda lösningen måste du först krossa tabletterna. Om du behöver en lösning med en koncentration på 0,1%måste du ta 10 tabletter per 1 liter vatten. Ämnet späds ut enligt följande schema:

  • ta en ren litersbehållare;
  • häll lite varmt vatten i den;
  • krossade tabletter tillsätts i vattnet;
  • blanda allt och tillsätt kallt vatten till önskad volym.

För att använda lösningen måste du vänta tills ett sediment dyker upp längst ner. Därefter hälls vätskan i en annan behållare och sprutning påbörjas.

Bild
Bild

Torrt pulver

Beredning av en lösning från ett pulver skiljer sig inte från schemat med krossade tabletter. Dessutom, det är nödvändigt att använda varmt och sedimenterat vatten … Någon löser ravsyra i en liten mängd varmt vatten, blandar det resulterande koncentratet med kallt vatten till den önskade volymen.

För bearbetning är det nödvändigt att bereda den exakta volymen vätska för att konsumera den utan rester . Det är meningslöst att hälla överflödig vätska på växter: om det i ett fall kommer att ge motsatt effekt, så i det andra kommer det inte att påverka det på något sätt. Växter absorberar så mycket näringsämnen som de behöver och inte mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsmetoder

Metoder för att använda bärnstensyra är olika. Det vattnas med det, växterna sprutas, bladen torkas med en bomullspinne, sticklingar och frön blötläggs . Det kan dock inte användas för ofta.

Vid bearbetning av frön före sådd väljs färska frön och placerar dem på en skuggig plats.

För att stimulera rotprocesserna kan du använda speciella plastbrickor.

Enskilda växter är så känsliga för beröring att de måste behandlas med minsta spruta. För att göra grödorna enklare att överföra bearbetning måste detta göras på natten.

När det gäller arbetet med rötterna måste du tvätta och beskära dem innan du blöter för rotning. Växter kan behandlas med överdriven fukt eller överhettning. Men i varje fall är det nödvändigt att ta hänsyn till blommans särdrag. Alla växter är individuella: det som är bra för en av dem är inte alltid lämpligt för en annan.

Bild
Bild

Vattning

Vattna växter med en lösning av bärnstenssyra kan inte vara mer än 2 gånger i månaden. Andra typer av växter kan befruktas högst en gång vart 3-4 år, eftersom frekvent behandling kan leda till motsatt effekt . Kaktusar bearbetas bara en gång.

Det är nödvändigt att använda ravsyra korrekt. Det är nödvändigt att vattna plantorna med det utspädda läkemedlet omedelbart efter överföring till en ny kruka, liksom ett nödhjälpmedel för kloros. Det är dock viktigt att ta hänsyn till att pubescenta växter (till exempel gloxinia, violer) måste vattnas vid roten. På vintern utförs inte vattning, vid denna tidpunkt är det tillåtet att bearbeta växterna genom att spruta eller torka av bladplattorna.

Bild
Bild

Besprutning

Sprutning görs för att påskynda tillförseln av näringsämnen genom mynningarna på plantans nedre delar. För att göra detta, använd en filtrerad lösning av läkemedlet. Förfarandet tillgrips tidigt på våren för att ta bort växter från vinterns viloläge och stimulera vegetation. Dessutom utförs sprutning för:

  • uppvaknande till tillväxt av laterala knoppar efter omskärelse;
  • behandling av växter från skadedjur;
  • förebyggande av tidigare sjukdomar.

Vid sprutning är det nödvändigt att se till att solens strålar inte faller på växten.

Det är lämpligt att utföra proceduren tidigt på morgonen eller på kvällen, medan det är värt att överväga: du kan inte spraya plantorna under blomningen.

Du kan spruta dem med en agrokemikalie högst 1 gång på 14 dagar. I detta fall bör spraylösningen koncentreras svagt. I detta fall är dosen 1 tablett i 2 liter vatten.

Bild
Bild

Blötläggning av frön före plantering

Fröbehandling genom blötläggning kan göras på två sätt. I det första alternativet placeras fröna i en tidigare beredd behållare (till exempel ett glas), hälls sedan med den beredda lösningen och förvaras i den i 1-2 timmar . Därefter torkas de och planteras omedelbart.

Du kan utföra bearbetningen på ett annat sätt . I den andra metoden används bomullstussar, fuktar dem med en beredd lösning och sprider frön på dem. Därefter täcks de fuktade fröna med plastfolie och förvaras för groning. När de kläcks kan de försiktigt tas bort från skivorna med en pincett och planteras i jorden.

Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Bärnstenssyra anses vara en potent och aktiv stimulans. När du arbetar med sorter som är utformade speciellt för växter, försiktighet måste iakttas . Direkt kontakt med en persons slemhinna eller i magen är fylld av negativa konsekvenser.

Om vätskan av misstag kommer på huden under behandlingen är det nödvändigt att skölja detta område under rinnande vatten.

Innan du gör detta kan du behandla huden med en lösning av vanlig bakpulver. Om det utspädda läkemedlet kommer in i ögonen eller på slemhinnorna är det brådskande att konsultera en läkare. Resterna av läkemedlet måste hällas ut, det får inte lämnas kvar.

Det är nödvändigt att utföra manipulationer med handskar . Vid kontakt med produkten kan huden bli inflammerad, ibland täcks huden med ett allergiskt utslag. Under behandlingen av växter med detta läkemedel, inte äta, dricka eller röka. Förvara ämnet utom räckhåll för barn och husdjur.

Bild
Bild

Granska översikt

Trots det breda spektrumet av åtgärder vet inte alla odlare om användningen av ravsyra för inomhusväxter. Samtidigt noterar de som använder detta läkemedel att det verkligen är effektivt. Vissa recensioner tyder på det ravsyra främjar bara rotning och har en gynnsam effekt på tillväxt och utveckling av växter … Det ersätter inte toppdressing och alla typer av gödningsmedel, så de måste appliceras oavsett hur ofta agrokemikalien används.

Recensioner av läkemedlet bekräftar en annan typ av dosering för olika ändamål . Till exempel anger blomsterodlare att för att förbättra immuniteten är det nödvändigt att spraya med en hastighet av 2 g per 20 liter vatten.

Rekommenderad: