Basaltnät: Murverk 25x25 Och Andra Storlekar, Konstruktionsnät För Armering Och Väg, Gipsnät För Murverk, Dess Tillämpning

Innehållsförteckning:

Video: Basaltnät: Murverk 25x25 Och Andra Storlekar, Konstruktionsnät För Armering Och Väg, Gipsnät För Murverk, Dess Tillämpning

Video: Basaltnät: Murverk 25x25 Och Andra Storlekar, Konstruktionsnät För Armering Och Väg, Gipsnät För Murverk, Dess Tillämpning
Video: 3-6mm Precise wire mesh panel welding machine for road mesh and underground mining 2024, April
Basaltnät: Murverk 25x25 Och Andra Storlekar, Konstruktionsnät För Armering Och Väg, Gipsnät För Murverk, Dess Tillämpning
Basaltnät: Murverk 25x25 Och Andra Storlekar, Konstruktionsnät För Armering Och Väg, Gipsnät För Murverk, Dess Tillämpning
Anonim

Många byggnadsstrukturer kräver ytterligare förstärkning - förstärkning av väggar och murverk. Basaltnät används ofta för detta ändamål. Dess funktioner gör det möjligt att förbättra objektets motståndskraft mot effekterna av olika yttre faktorer och förlänga den totala livslängden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och varför behövs det?

Den utbredda användningen av basaltnät är direkt relaterad till populariteten hos material som skumblock och luftbetong. De kan användas för att bygga varma och hållbara byggnader, de är lätta att installera på grund av sin porösa struktur, och de har också en attraktiv kostnad. Men när man bygger ett föremål från sådana block är det absolut nödvändigt att utföra mellanliggande förstärkning, därför kan man inte klara sig utan ett murverk . En byggnad utan ytterligare förstärkning kommer att visa sig vara opålitlig, även om byggnaden ligger i ett område där ingen seismisk aktivitet har märkts. Detta beror på särdragen hos själva materialen och konstruktionen.

Efter konstruktionen krymper alla hus eller industrianläggningar - uttorkning, markstabilisering och andra processer sker, och de agerar ojämnt . Armeringsnät hjälper till att förhindra hålrum, blockera sprickor och andra brister som kan leda till fel.

Vissa byggare tror att moderna material har en tillräcklig säkerhetsmarginal, så det finns inget behov av att stärka strukturerna. Men om du tittar på regleringsdokumenten - SNiP, kan du se att projektet för byggande av byggnader av skumbetong eller luftbetong bör ge användning av ett armeringsnät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns olika typer av sådana produkter - metall, plast och basalt. Tidigare användes stålnät oftast i byggnadsarbeten. Modern teknik har gjort det möjligt att förenkla produktionen av basaltjärn, så det började snabbt bli populärt. Detta är inte förvånande, eftersom ett nät av ett sådant material har ett antal fördelar.

  • Låg värmeledningsförmåga . Basaltförstärkning, till skillnad från metall, bildar inte kalla broar.
  • Motståndskraft mot mekanisk belastning - töjning, böjning, rivning . Detta är en viktig egenskap för ett förstärkande material.
  • Lätthet . Nätet gör inte konstruktionen tyngre, den kan snabbt monteras, förvaras bekvämt och transporteras i rullar.
  • Resistent mot alkalier och andra komponenter som används vid tillverkning av betongblock.
  • Förmåga att motstå temperaturfluktuationer .

Och basaltnät är också mer hållbart än metall, eftersom det inte korroderar, och kostnaden är mer lönsam på grund av modern teknik som gör att detta material kan produceras i industriell skala.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur är nätet gjort?

Basalt är råvaran för tillverkning av armeringsprodukter. Det är en vulkanisk sten, en helt naturlig komponent . Genom smältning vid hög temperatur och extrudering (ritning) erhålls basaltfibrer som liknar trådar. Sedan, på en speciell maskin, monteras de i buntar som uppfyller GOST -kraven när det gäller draghållfasthet och andra egenskaper. Arbetsstyckena läggs vinkelrätt mot varandra, knutarna sys med en slitstark tråd.

Nästa steg i produktionen är impregnering med en speciell förening . Det ger resistens mot olika kemiskt aktiva ämnen: alkalier, salter, betongtillsatser. Akrylater eller andra föreningar med liknande egenskaper kan användas som impregnering. Man bör komma ihåg att det färdiga glasfibernätet och basaltnätet är mycket lika i utseende, de är svåra att skilja. Detta används av skrupelfria tillverkare som skickar bort en produkt till en annan.

För att förstå vad duken är gjord av måste du fluffa kanterna på nätet något: gröna fibrer kommer att synas för basalt och vita för glas.

Bild
Bild

Olika sorter

Armeringsnät används ofta för att förstärka tegel- eller gasblock, för golvbeläggning och andra byggbehov. Basaltfibrer är det bästa alternativet när det gäller prestanda och pris . Och i vissa fall är det opraktiskt att använda annat material. Till exempel är metallnät inte lämpliga för armering av gasbetongkonstruktioner, eftersom de snabbt kommer att bli oanvändbara vid kontakt med de ämnen som blocken är gjorda av. Basaltbädd används aktivt vid vägarbeten. Alla armeringsnät kan delas in i flera typer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktion

Det används vid konstruktion av olika föremål - industriella och privata. Lämplig för förstärkning av bärande konstruktioner i byggnader med flera våningar som tål höga belastningar . Detta nät används för att förstärka tegelbyggnader och betongblockhus. Ett stort plus är att det förstärkande materialet inte gör konstruktionen tyngre, så det finns inget behov av att ge en kraftfullare grund och ytterligare stöd i projektet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väg

Vägen, även känd som basaltgeogrid, används för konstruktion eller reparation av vägar för olika ändamål. Ökar beläggningens livslängd eftersom den fördelar lasten jämnt över hela ytan , som gör att du kan undvika nedsänkningar av enskilda områden, utseende av sprickor och andra defekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Putsning

Den används för att stärka väggytor. Lämplig för inomhus och utomhus puts av väggar. Ger god vidhäftning av efterbehandlingsmaterial, undviker ojämnheter och sprickor.

Och även med hjälp av detta nät förstärks isoleringslindningen vid läggning av rörledningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Produkterna skiljer sig åt i stavarnas tjocklek och cellernas form. Samtidigt är utbudet av alternativ på marknaden ganska brett, därför är det värt att överväga syftet med nätet när du väljer den optimala storleken. Ju mindre cellens dimensioner desto starkare blir banan. De vanligaste storlekarna är 25x25 mm, 50x50 mm, men du kan också hitta 150x150 mm eller 5x5 mm . Tjockleken på en stång varierar mellan 2-4 mm.

Nätet produceras i rullar, tjockleken på hela banan är vanligtvis en multipel av parametrarna för byggmaterial - tegel eller skumblock. Vart i produkten är lätt att klippa med vanlig sax, så du kan göra remsor av valfri storlek om det behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Basaltprodukter är hållbara, motståndskraftiga mot olika faktorer och samtidigt prisvärda. Det är inte förvånande att de används för byggande av industriella och civila anläggningar, liksom i privata hushåll. Med hjälp av nät stärker de:

  • strukturer gjorda av expanderad lera, luftade block, skumbetong;
  • stora tegelstrukturer;
  • balkar, bälten, stabiliserande överdrag;
  • golvbeläggningar och väggar;
  • grusvägar och asfalt.

Förstärkningsnätet väljs beroende på den förväntade belastningen, som beräknas i konstruktionsstadiet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stylingtips

Det finns en viss arbetsteknik som måste följas. Nyanserna för att installera nätet på olika material kan skilja sig åt, men det finns också gemensamma punkter . Innan du lägger duken bör du klippa den i enlighet med väggarnas dimensioner. Eftersom nätet måste överlappas är det viktigt att tillhandahålla tillräckligt med material i beräkningarna.

Redigering ensam fungerar inte, så du behöver en partner att arbeta med . Sektioner av nätet vid lederna läggs med en överlappning av 3-5 celler, varefter du kan applicera cementmurbruk eller speciellt lim, med hjälp av dessa kompositioner fixeras tegel eller betongblock. Det är nödvändigt att observera fästtekniken och noggrant övervaka så att nätverket inte deformeras och inte glider ut under drift, eftersom detta avsevärt minskar bärighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett byggnadens typ av efterbehandling är det absolut nödvändigt att förstärka följande zoner:

  • bottenvåning murverk;
  • den nedre delen av fönsteröppningarna;
  • anslutande överlägg, plattor och bärande element.

Dessa platser har en betydande belastning, så det är värt att ta hand om förstärkning. Det är lämpligt att sätta nätet i 2 rader om vi pratar om stora skumblock. För väggar utsatta för vind krävs en tätare installation av armeringsskiktet.

Bild
Bild

Arbetar med luftbetong

Eftersom detta material är efterfrågat uppstår ofta frågor relaterade till förstärkning av strukturer. För att skapa ett väggarmeringsbälte måste du använda ytterligare element 10 och 5 cm tjocka. De kan köpas färdiga eller klippas ur block själv. Arbetet utförs enligt följande:

  • ytterväggen limmas med block 10 cm tjocka, inuti gör de en kontur av tunnare element för att förbereda formen för armeringen;
  • för isolering fixeras ett lager av expanderad polystyren eller annat material med liknande egenskaper;
  • basaltnätet läggs med ett avstånd på 5 cm från väggen; speciella stöd kommer att behövas för att fixa det;
  • strukturen hälls med betong för fixering.

Med förstärkning mellan raderna skärs stansar, rengörs från damm och ett nät läggs successivt i dem på en limlösning. Djupet på spåren bör vara 2,5 cm. För breda block läggs två remsor av armeringsduk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbeta med tegel

Det finns tre metoder för att fixera nätet för beklädnad:

  • längsgående;
  • vinkelrät;
  • parallell.

Oftast appliceras remsorna tvärs över - trots att detta ökar mängden förbrukningsbart material och tar mer tid, ökar väggarnas hållfasthet med 50%. Typ av mask väljs beroende på lastnivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Man bör komma ihåg att varje typ av tegel har sina egna nyanser inom läggningstekniken:

  • om silikatmaterial av märket M150 används, placeras nätverket i var femte rad;
  • för en dubbel tegelsten blir avståndet något mindre - efter 4 rader;
  • den keramiska sorten kräver tätare förstärkning i steg med tre rader.

Nätet planteras på en limlösning, medan du måste se till att det kläms in i lösningen på en nivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetar med vägyta

Basalt kan bäddas in i asfalt för att förbättra dess prestanda. Platsen där vägen ska passera måste först rengöras från skräp och jämnas ut. Därefter appliceras bitumen - exakt längs nätets bredd. En duk placeras ovanpå och en asfaltbeläggning läggs på den. Det slutliga åtagandet pågår. Vid beläggning är det viktigt att observera vissa nyanser.

  • Det rekommenderas inte att utföra arbete vid temperaturer under +5 grader, liksom i regn eller snö. När nederbörden faller måste du vänta tills platsen är helt torr.
  • Transport av fordon på geogrid är inte tillåten.
  • Basaltduk kan läggas för hand. På grund av sin låga vikt kräver det inte användning av specialutrustning.
  • Svullnad, ojämnhet, vridning bör undvikas, eftersom detta neutraliserar förstärkningseffekten.

Arbetet måste planeras för att förhindra fullständig härdning av bitumen, liksom långvarig exponering av nätet i det fria utan asfaltbeläggning ovanpå . Oavsett material som används, vid förstärkning är det viktigt att observera tekniken och se till att duken ligger jämnt. Då kommer basaltnätet att utföra sina funktioner korrekt, öka livslängden för byggnader, olika föremål och vägar.

Rekommenderad: