Skorstensrengöring Med Potatisskalning: Hur Man Använder Potatisskal För Att Rengöra Skorstenen Från Sot I Ett Privat Hus Och Ett Badhus?

Innehållsförteckning:

Video: Skorstensrengöring Med Potatisskalning: Hur Man Använder Potatisskal För Att Rengöra Skorstenen Från Sot I Ett Privat Hus Och Ett Badhus?

Video: Skorstensrengöring Med Potatisskalning: Hur Man Använder Potatisskal För Att Rengöra Skorstenen Från Sot I Ett Privat Hus Och Ett Badhus?
Video: OFF GRID LIVING - My BUNKIE CABIN BEDROOM | BEST MINI WOOD STOVE | Hazelnut & Almond Trees - Ep. 129 2024, April
Skorstensrengöring Med Potatisskalning: Hur Man Använder Potatisskal För Att Rengöra Skorstenen Från Sot I Ett Privat Hus Och Ett Badhus?
Skorstensrengöring Med Potatisskalning: Hur Man Använder Potatisskal För Att Rengöra Skorstenen Från Sot I Ett Privat Hus Och Ett Badhus?
Anonim

Det är inte nödvändigt att anlita hantverkare eller köpa specialprodukter för att rengöra en igensatt skorsten. Enkla folkmedicin som potatisskal kan också hjälpa till att hantera föroreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fungerar metoden?

När bränslet brinner bildas sot i skorstenen, som stiger tillsammans med den varma luften. Den ligger kvar på väggarna. Med tiden blir smutsskiktet tjockare och tjockare. Detta leder till att skorstenens väggar slits ut snabbare . Dessutom minskar skorstenens drag, sannolikheten för brand inuti skorstenen ökar. För att förhindra att detta händer måste det rengöras regelbundet. Potatisskal gör ett ganska bra jobb med att göra detta. De innehåller en stor mängd stärkelse. Det är han som agerar på smutsen.

Under förbränningen av rengöringsmedel stiger stärkelsen tillsammans med den heta luften. Detta hjälper till att mjukna upp sotskiktet. En del av föroreningarna faller omedelbart av väggarna. Det kan mycket väl flytta ifrån dem i lager. Återstående smuts kan tas bort manuellt.

Om det inte finns mycket sot i skorstenen kommer det att vara möjligt att klara rengöringen utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur mycket skal behöver du?

Du kan förbereda potatis för rengöring av skorstenen i förväg. Men att spara upp skalet är inte värt det . Det är bäst att använda färska, lite torkade rengöringsmedel i arbetet. De innehåller mycket mer stärkelse. Därför är deras användning mer effektiv. För att rengöra kaminen i ett litet privat hus eller badhus räcker det med en hink med rengöring. En liten skorsten tar hälften av denna mängd produkt.

Om så önskas kan du i stället för skalning använda vanlig potatis, skuren i bitar . Men detta är inte alls lönsamt. Därför är det bättre att helt enkelt samla in rätt mängd avfall. Om alla familjemedlemmar älskar potatisrätter blir det väldigt enkelt att montera dem. Du kan också använda vanlig stärkelse för effektiv rengöring. Du kan köpa den i butiken eller förbereda den själv. För att rengöra skorstenen, tillsätt en sked av produkten i eldstaden. Men denna metod är också mindre populär än att använda vanlig torrskalning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man rengöring korrekt?

Det rekommenderas att rengöra skorstenen två gånger om året. Om kaminen används aktivt måste husägare noggrant övervaka flamans färg. Om den har ändrat färg från gul till ljusorange och kaminen har börjat smälta värre, är det dags att börja rengöra skorstenen. Mörk rök, som samlas inuti rummet, kan också vara ett tecken på kontaminering.

För att rengöra skorstenen med en potatisskal utan problem måste viktiga regler följas i processen

  • Kontrollera skorstenen för skräp . Detta bör göras varje gång du smälter kaminen efter ett långt uppehåll, inklusive innan du rengör skorstenen.
  • Om skorstenen efter att ha använt potatisskal också måste rengöras manuellt , rengöringsarbete bör skjutas upp till en torr och lugn dag.
  • Innan arbetet påbörjas är det bäst att täcka golvet bredvid spisen med polyeten . I det här fallet behöver inte återstående sot tas bort på länge. Det rekommenderas att hänga upp eldstadsdörren med en våt trasa. Detta skyddar det på ett tillförlitligt sätt från sotning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Processen att rengöra en skorsten med en potatisskal ser väldigt enkel ut . Först måste du tända en stark eld. När det brinner ut lite måste allt innehåll i hinken med rengöringar kastas i eldstaden. Därefter måste du vänta tills potatisen är bränd. Bränn den till marken. Efter bränning av skalet kan en mycket smutsig skorsten rengöras från kolavlagringar och sotas med en poker eller en pensel. Hennes borst måste säkert vara tuffa. Vid behov kan ett handtag av lämplig längd fästas på instrumentet.

En metallskrapa används för att ta bort ett tjockt lager smuts. Om du trycker på den ganska hårt kan till och med en stor mängd plack tas bort åt gången. Potatisskal kan också läggas till trä på permanent basis. I det här fallet kommer skorstenen inte att bli smutsig så aktivt. Och det kommer att bli mycket lättare att hantera den nya föroreningarna.

För profylax räcker det att kasta en liten mängd avfall i spisen en eller två gånger i veckan.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra att skorstenen blir igensatt bör du följa experternas råd

  • Kasta inte hushållsavfall och plastprodukter i spisen.
  • Värm spisen med väl torkat virke. Om du använder råvaror av hög kvalitet kommer inte skorstenen att täppas till.
  • Använd inte hartshaltigt trä för tändning.

Sammanfattningsvis kan vi säga det att använda potatisskal är inte det mest effektiva sättet att hantera föroreningar. Men det är fördelaktigt att använda dem för förebyggande åtgärder . Genom att lägga till en liten mängd torkat avfall i eldstaden kan du avsevärt spara tid vid rengöring av skorstenen.

Rekommenderad: