Potatisskalning Som Växtgödsel: Hur Kan Du Gödsla Växter I Din Trädgård Med Potatisskal?

Innehållsförteckning:

Video: Potatisskalning Som Växtgödsel: Hur Kan Du Gödsla Växter I Din Trädgård Med Potatisskal?

Video: Potatisskalning Som Växtgödsel: Hur Kan Du Gödsla Växter I Din Trädgård Med Potatisskal?
Video: Gödsla gräsmattan, växter och träd med KRAV-godkänt gödsel! 2024, Maj
Potatisskalning Som Växtgödsel: Hur Kan Du Gödsla Växter I Din Trädgård Med Potatisskal?
Potatisskalning Som Växtgödsel: Hur Kan Du Gödsla Växter I Din Trädgård Med Potatisskal?
Anonim

Vanliga potatisskalningar i händerna på en erfaren trädgårdsmästare kan enkelt omvandlas till ett effektivt organiskt gödningsmedel. Med dess hjälp kan du inte bara avsevärt spara på gödsel, utan också multiplicera utbytet av odlade grödor. Hur kan potatisskalning användas för att mata växter? Hur ska man skörda och lagra potatisskal för att kunna använda dem som gödningsmedel i framtiden?

Egenskaper

Potatisskal innehåller många användbara ämnen - kalium, magnesium, zink, fluor, polysackarider, fosfor, fiber, mangan, mineralsalter, stärkelse och glukos. Nedbrytning i jorden berikar rening den med kvävehaltiga föreningar som är nödvändiga för den aktiva tillväxten av växternas gröna massa och utvecklingen av deras rotsystem.

Den sönderdelade potatisskal förbättrar luftens och fuktgenomsläppligheten i jorden, ökar innehållet av humus och näringsämnen i den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt förorenar rengöring, som är ett miljövänligt matavfall, inte jorden, kränker inte dess kemiska balans och surhet. Dessutom förorenar inte resterna av sönderdelade rengöringar, som tränger djupt in i jordlagren med nederbörd, grundvattnet.

Erfarna trädgårdsmästare hävdar att potatisskalning, som används som naturligt organiskt gödningsmedel, har en gynnsam effekt på växterna i alla utvecklingsstadier .… Denna säkra och effektiva organiska befruktning är fördelaktig för både unga plantor och mogna växter. Det hjälper inte bara att stärka rotsystemet och bygga upp grön massa, utan ökar också grödans utbyte, påskyndar mognaden av frukter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skaffar man?

Erfarna trädgårdsmästare är vanligtvis engagerade i att skörda rengöringar året runt.

På våren och sommaren skickas potatisskal direkt till kompostgropen, på vintern och hösten bearbetas (torkas eller fryses) och lagras.

Både före torkning och före frysning ska skalet rengöras från smuts med en pensel, sköljas noggrant, torkas på ett papper och sedan hackas med en vass kniv eller passeras genom köttkvarn. Sedan måste den resulterande massan spridas ut på en bit ren gasväv och pressas väl. Under skörden rekommenderas det att kasta potatisskal kvar från sjuka, skadade, ruttna eller omogna knölar .… Användningen av sådana rengöringar i framtiden kan orsaka utveckling av allvarliga och farliga sjukdomar i trädgårdsgrödor - ruttna, senblåsa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man förvarar

Det är omöjligt att hålla städningen fräsch hemma förrän nästa sommarstugasäsong. Vid sönderdelning börjar de bli mögliga, avger en obehaglig lukt av röta som lockar till sig mugg och flugor.

Rengöringar som har uppenbara tecken på förfall kan inte användas som organisk växtnäring.

För att bevara potatisskalningen innan sommarsäsongen börjar använder trädgårdsmästare metoder som:

  • torkning;
  • frysning.
Bild
Bild

Rengöring av tork

Torkning är en pålitlig, om än något mödosam metod, som gör att du kan förbereda och bevara potatisskal före dachasäsongen. Du kan torka rengöringsmedlen på batteriet genom att placera dem i en ren gasväska eller bomullspåse. Att torka potatisskal på ett batteri tar vanligtvis flera dagar. För att förhindra svettning under påverkan av rengöringsvärmen, rekommenderas det att ventilera påsen och dess innehåll regelbundet.

Du kan torka skalen i ugnen genom att lägga dem i ett tunt och jämnt lager på en plåt. Under torkningsprocessen omrörs potatisskalningar regelbundet så att värmebehandlingen sker jämnt.

Det rekommenderas att torka i 1, 5-2, 5 timmar vid en temperatur på 130-140 ° C.

Många trädgårdsmästare torkar potatisskal i torra och varma rum och sprider dem i tunna lager på pappersark. Under torkningsprocessen, övervaka noggrant att temperaturen i rummet inte sjunker under + 22 … +24 C ° och att luftfuktigheten inte stiger över 30-35%.

Bild
Bild

Torkade potatisskal lagras i bomulls- eller papperspåsar. Det är inte tillåtet att använda lufttäta plastpåsar. Förvara torkade rengöringsmedel endast i ett torrt, varmt och välventilerat rum.

Bild
Bild

Frysning av potatisskal

Frysning är ett enkelt, men inte alltid prisvärt och acceptabelt sätt att lagra potatisskal. I frusen form tar rengöring en betydande del av frysutrymmet, så den här lagringsmetoden är inte lämplig för alla. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du använder rengöringsmedel för frysning, passeras genom köttkvarn eller finhackas med en kniv … Som sådana kan de förvaras i frysen genom att förpacka dem i plastpåsar.

På vintern är det tillåtet att lagra potatisskal på en ouppvärmd balkong (förutsatt att utetemperaturen är stabil vid -22 … -25 ° C). Under uppvärmningsperioden flyttas de frysta rengöringarna tillfälligt till frysen.

Det är viktigt att tänka på att efter avfrostning måste potatisskalet användas inom de närmaste 4-5 timmarna.

Detta krav beror på att upptining av rengöring under påverkan av syre börjar försämras snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För vilka växter är det lämpligt

Det rekommenderas att använda potatisskal som en organisk toppdressing för sådana växtgrupper:

  • några grönsaksgrödor (gurkor, zucchini, kål och blomkål);
  • meloner och kalebasser (pumpor, meloner, vattenmeloner);
  • fruktträd (äpple, päron, plommon, körsbär);
  • bärgrödor (vinbär, krusbär, hallon, vilda jordgubbar, jordgubbar);
  • prydnadsbuskar och blommor .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar inte att du använder rengöring för att mata grönsaker i nattskugga (tomater, paprika, potatis). Observationer visar att användningen av potatisskal som organiskt gödningsmedel inte har någon effekt på växterna i denna grupp. Vid felaktig värmebehandling kan dessutom kolonier av patogena bakterier som orsakar sjukdomar i nattsköldgrödor finnas kvar i reningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man befruktar

För att förbereda ekologisk matning måste du hälla torkade eller tinade potatisskal i en metallbehållare (hink eller bassäng) och häll kokande vatten över det. Efter att vattnet har svalnat tas rengöringen bort från behållaren och läggs ut i hålen med plantorna. Det kylda vattnet som finns kvar i behållaren används för att vattna trädgårdsplanteringar.

Det rekommenderas att använda denna toppdressing under plantering av plantor av gurkor och kål.

I det här fallet utför trädgårdsmästare steg för steg följande åtgärder:

  • utrusta åsar med planteringshål i trädgården;
  • lägg en handfull ångad potatisskal på botten av varje hål och strö dem lätt med jord;
  • plantor planteras i hål med toppdressing på vanligt sätt;
  • vattna plantorna med varmt vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till mata fruktträden i trädgården , tappas den ångade potatisskalan i marken i cirklarna nära stammen (på ett avstånd av 0,5-0,8 meter från stammen). För att mata ett vuxet träd räcker det med 0,5-0,7 kilogram rengöring.

Till mata svarta eller röda vinbär , bör du sprida de ångade rengöringarna i ett tunt lager runt botten av varje buske och strö dem sedan med jord. Denna procedur rekommenderas att utföras under buskens blomningstid (innan fruktbildningen startar). Detta kommer att stimulera massbildningen av äggstockar och som ett resultat avsevärt öka bärutbytet.

Rekommenderad: