Vilken Lukt Ogillar Kackerlackor? Vilken är Mest Fruktad Och Hatad? Doftar Av Malört, Lagerblad Och Andra örter För Att Stöta Bort Kackerlackor

Innehållsförteckning:

Video: Vilken Lukt Ogillar Kackerlackor? Vilken är Mest Fruktad Och Hatad? Doftar Av Malört, Lagerblad Och Andra örter För Att Stöta Bort Kackerlackor

Video: Vilken Lukt Ogillar Kackerlackor? Vilken är Mest Fruktad Och Hatad? Doftar Av Malört, Lagerblad Och Andra örter För Att Stöta Bort Kackerlackor
Video: Problem med skadedjur? Avsnitt 1: Kackerlackor 2024, Maj
Vilken Lukt Ogillar Kackerlackor? Vilken är Mest Fruktad Och Hatad? Doftar Av Malört, Lagerblad Och Andra örter För Att Stöta Bort Kackerlackor
Vilken Lukt Ogillar Kackerlackor? Vilken är Mest Fruktad Och Hatad? Doftar Av Malört, Lagerblad Och Andra örter För Att Stöta Bort Kackerlackor
Anonim

Kackerlackor är de vanligaste skadedjuren i hushållet . De visas i lägenheter både på vintern och på sommaren, och deras aptit kan bara avundas. Mänskligheten har bekämpat sådana parasiter i hundratals år, och under denna tid har många olika sätt uppfunnits. God effektivitet visades inte bara av kemiska preparat, utan också av folkliga metoder, inklusive exponering för lukt.

Bild
Bild

Kan du skrämma bort kackerlackor med lukt?

Kackerlackor kan existera under olika förhållanden, men inte alla är bekväma för insekten. Om detta används skickligt kan du bli av med skadedjur. Lukt är det mest utvecklade sinnet hos parasiter, varför de hittar mat så snabbt . Kackerlackor är mycket känsliga för olika lukter, och om en insekt inte gillar lukten kommer den inte att komma nära dess källa.

Således, om du mättar skadedjurs bosättning med vissa dofter, kommer de snart att lämna det. Det är bara viktigt att förstå att det inte är tillräckligt med lukt ensam.

Det vore mer korrekt att använda ytterligare medel: fällor, aerosoler, speciella rökningsmedel. Då kommer resultatet inte att vänta länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Örter

Att använda örter är det enklaste och säkraste sättet att bli av med skadedjur i hushållet . Som regel bör växter med en skarp lukt väljas. Här är några bra lösningar.

Bild
Bild

Sagebrush

Detta är en av de mest hatade växterna för kackerlackor , därför väljer många lägenhetsägare det ofta. Om det finns få kackerlackor eller om du vill förhindra att de ser ut kan du begränsa dig till torrt gräs. Exempelvis rekommenderar experter att göra kvastar eller påsar av det, och blötlägga det med ett par droppar av växtens eteriska olja. Torra formuleringar måste bytas varannan månad.

För att bearbeta lokalerna, använd ett avkok eller infusion av malört. Att göra ett avkok är enkelt: 5 matskedar torrt gräs hälls i en liter vatten, vätskan kokas, kyls sedan och infunderas i cirka 180 minuter. När denna tid har gått filtreras buljongen, samlas upp i en sprayflaska och sprutas med den alla platser där insekter bor.

En infusion baserad på malört säljs på apotek, och du kan också göra den själv . En flaska av vilken kapacitet som helst fylls med torra råvaror, fylls sedan med alkohol och lämnas i 21 dagar. Före användning späds koncentratet: 5 matskedar tinktur behövs för 5 liter rumstemperaturvatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

lagerblad

Denna välkända kryddor innehåller eteriska oljor som är extremt obehagliga för kackerlackor. Det finns flera sätt att använda växten.

  • Köp några påsar lagerblad eller torka dem själv (det andra alternativet är att föredra) . Lövverket ska inte falla sönder. Hela exemplar läggs ut där kackerlackor förekommer oftast. Det är viktigt att lägga bladen under kylskåpet, bakom golvlisterna, gömma dem i skåp och under diskbänken. Lavrushka byts varannan dag.
  • Det andra alternativet är rökning av rummet … Ta en nytorkad lagergren och tänd ena änden av den, och släck den sedan nästan så att grenen inte bränns utan smälter. Röken som kommer från smolning kommer att driva bort kackerlackor. Promenera runt i rummet med lagrar och röka dina favoritplatser för kackerlackor. Det är viktigt att alla fönster och ventiler är tätt stängda. Efter rökning, släck grenen och lämna lägenheten i ett par timmar. Efter återkomsten måste den sändas. Rökningar utförs varje dag i 2 veckor.

Metoden är tidskrävande, men recensionerna om den är mycket bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Renfana

Detta är en annan växt med en stark doft och eteriska oljor i sin sammansättning. För att det ska fungera är det nödvändigt att utföra en omfattande behandling av rummet.

  • Blommor, torra eller färska, samlas i buketter och placeras sedan där kackerlackor har setts . Det är mycket viktigt att placera blommorna nära källor till vatten och mat. De lägger också solbränna i köksskåp och lådor.
  • För att förbereda buljongen hälls ett glas blommor i en fem-liters kastrull, kokas och kokas i 60 sekunder . Låt sedan produkten svalna. Bearbetningen utförs med en kökssvamp eller spray. När de känner en obehaglig lukt klättrar insekter ut, och för närvarande kan de snabbt förstöras med kemiska sprayer.
  • Alkoholtinktur är särskilt effektiv mot den unga generationen kackerlackor . Den tränger snabbt in under det ännu inte förstärkta skalet och dödar omedelbart insekten. I hundra milliliter alkohol omrörs 25 gram garvblommor, sedan kostar blandningen 10 dagar.

De använder det på samma sätt som ett avkok - från en sprayflaska.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ledum

Den vintergröna vilda rosmarinen, som växer i träsk, innehåller också eteriska oljor som är obehagliga för kackerlackor. Tinktur eller avkok av vild rosmarin är extremt sällsynt, huvudsakligen används färska eller torra växter som lägger dem i skadedjurs livsmiljöer. De röker också lokalerna med vild rosmarin. Funktionsprincipen är densamma som med ett lagerblad: en nyligen torkad kvist tänds och tvingar den att smälta och sedan fylls rummet med rök.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kaprifol

Om du bor i ett privat hus och det finns kaprifol på platsen, kan dess blad framgångsrikt användas för att ta bort kackerlackor . Den skarpa lukten gör att skadedjur kommer ut ur huset. Kaprifol används färskt och torkat, sprider bladen runt i rummet och byter dem regelbundet. Du kan också hälla kokande vatten över lövverket och låta det bryggas i flera timmar. Den resulterande buljongen sprutas på de platser där parasiter är dominerande.

Förutom de redan beskrivna örterna gillar inte kackerlackor:

  • kamomill (påsar är gjorda av torkade blommor och placerade i köksmöbler);
  • mynta (grenar och lövverk i någon form läggs runt i rummet, du kan också förbereda avkok).
Bild
Bild
Bild
Bild

Aromoljor

Aromatiska oljor har en uttalad behaglig doft, och de flesta gillar att andas in, vilket inte kan sägas om kackerlackor. Faktum är att en mängd olika hemoljor kan användas mot dessa insekter, men följande sorter ger den mest kraftfulla effekten.

  • Te träd … Denna olja måste användas med försiktighet eftersom den är giftig för husdjur. Om du har ett husdjur i huset är det bäst att slå på aromlampan med denna olja. I andra fall späds några droppar i en hink med vatten, och sedan tvättas golvet och andra ytor.
  • Gran … Den färska talldoft är en utmärkt lösning för att aromatisera ditt hem och bli av med kackerlackor. En halv liter vatten späds ut med 50 gram alkohol, och sedan kompletteras blandningen med 30 droppar granolja. Den resulterande kompositionen används för att bearbeta bostäder. Rekommenderas inte för användning i rum där det finns spädbarn och damer i position.
  • Geranium … Det är bäst att ta rosa pelargon: dess doft är den starkaste. Geraniumblommor hälls med en liten mängd alkohol och insisteras i cirka 14 dagar. Sedan späds det ut med vatten och rummet sprayas. Du kan köpa färdig olja på ett apotek eller en specialaffär.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kackerlackor kommer också att reagera ganska snabbt på följande typer av oljor:

  • citrus;
  • mynta;
  • ceder;
  • lavendel;
  • eukalyptus;
  • anisfrö.

När du använder oljor är det viktigt att komma ihåg det för lång exponering kan orsaka svaghetskänsla och huvudvärk … Många oljor är skadliga för husdjur och orsakar ofta allergiska reaktioner hos människor.

Var försiktig när du väljer den eller den produkten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kemikalier

Kemikalier inkluderar professionella insekticider utformade speciellt för att bekämpa kackerlackor. Insekter är väldigt rädda för sin lukt. Mest effektiv vid avstötning av kackerlackor aerosoler … Sprayer kan användas för komplexa behandlingar, varefter det starkt rekommenderas att lämna hemmet i flera timmar. Med hjälp av aerosoler kan du också förstöra slumpmässiga kackerlackor som löper i synfältet.

Insekterna gillar verkligen inte lukten av speciella kritor . De gnider köksytor med sådana kritor, och kackerlackor tolererar inte den utgående lukten. Det är dock viktigt att komma ihåg att kritor inte fungerar om det finns för många skadedjur.

Förutom insektsmedel övervägs kemikalier bensin, fotogen, terpentin . Det finns tips på Internet om hur man tar bort kackerlackor med hjälp av sådana produkter. Efter sådan behandling kommer insekter att försvinna en gång för alla, eftersom de inte tolererar så skarp lukt. Men det är osannolikt att du kommer att kunna bo i ett sådant rum senare. Ångorna försvinner inte i åratal, de är hälsofarliga och kan lätt ta eld.

Det är starkt avskräckt att använda dem inomhus där människor bor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka andra dofter ogillar kackerlackor?

Förutom de redan beskrivna luktarna tål kackerlackor inte ett antal andra dofter. Låt oss överväga dem.

  • Vinäger … Den stickande och skarpa lukten är extremt skadlig för inhemska parasiter. För att bli av med insekter måste du blanda 200 milliliter vatten med halva mängden ättika 9%. För större effektivitet kan kompositionen kompletteras med 20 droppar eukalyptusolja (vilken barrolja som helst är också lämplig). Blandningen skakas och sprayas sedan från en sprayflaska.
  • Ammoniak … Detta botemedel hjälper bara om kackerlackorna ännu inte har fött upp. En matsked alkohol hälls i en hink med vatten, som sedan används för att tvätta golv och köksytor. Om kackerlackor dyker upp i huset ofta kan ammoniak användas varje gång rummet städas.
  • Naftalen … Detta ämne späds ut med vatten och hälls i flera behållare. Därefter placeras behållarna i ett rum där det finns kackerlackor. Det är viktigt att det inte finns några barn eller husdjur i lägenheten som behandlas på detta sätt som kan dricka vatten med en giftig substans.
  • Citrus … Kackerlackor är väldigt rädda av doften av citron, apelsin, grapefrukt. Efter att ha samlat skalet från sådana frukter kan det spridas medan det fortfarande är färskt på platser där insekter förekommer oftast.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du kan lämna lokalen under en längre tid (till exempel finns det ett annat hem eller åker på semester) kan du behandla lägenheten med klor. En trasa blötläggs i klorhaltig vätska, sedan tvättas golvet med den. Kom ihåg att detta arbete bör utföras i skyddskläder, skyddsglasögon och andningsskydd . En dag efter bearbetningen måste du rengöra lägenheten väl. Klorlukten kommer att vara ett tag, så det är bäst att lämna fönstret öppet.

Tips: kackerlackor kan leva länge utan mat, men de tål inte bristen på vatten . Vatten förlänger inte bara deras liv utan neutraliserar också giftet som har kommit in i insektens kropp. Det är därför alla vattenkällor måste stängas av. Torka av diskbänken och kranen efter varje användning och torka disken. Även små droppar får inte finnas kvar. Och om du lämnar i en vecka och lämnar lägenheten utan vatten, men med lukt som är obehaglig för insekter, kommer du tillbaka till en förnyad, kackerlackafri bostad.

Rekommenderad: