Hur Bli Av Med Nattfjärilar I En Lägenhet? 32 Foton Hur Får Man Ut Nattfjärilar? Kampmedel Och Orsakerna Till Utseendet På Larver. Vad äter Han, Var Bor Han Och Hur Ser Han Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Bli Av Med Nattfjärilar I En Lägenhet? 32 Foton Hur Får Man Ut Nattfjärilar? Kampmedel Och Orsakerna Till Utseendet På Larver. Vad äter Han, Var Bor Han Och Hur Ser Han Ut?

Video: Hur Bli Av Med Nattfjärilar I En Lägenhet? 32 Foton Hur Får Man Ut Nattfjärilar? Kampmedel Och Orsakerna Till Utseendet På Larver. Vad äter Han, Var Bor Han Och Hur Ser Han Ut?
Video: Från larv till fjäril 2024, April
Hur Bli Av Med Nattfjärilar I En Lägenhet? 32 Foton Hur Får Man Ut Nattfjärilar? Kampmedel Och Orsakerna Till Utseendet På Larver. Vad äter Han, Var Bor Han Och Hur Ser Han Ut?
Hur Bli Av Med Nattfjärilar I En Lägenhet? 32 Foton Hur Får Man Ut Nattfjärilar? Kampmedel Och Orsakerna Till Utseendet På Larver. Vad äter Han, Var Bor Han Och Hur Ser Han Ut?
Anonim

Ofta, när de ställs inför denna inhemska insekt för första gången, bedömer vissa inte objektivt dess potentiella fara. Och resultatet av ett sådant grannskap är bortskämda dyra saker och några produkter. Även möbelklädsel kan bli ett byte för ett skadedjur. Det är därför det är viktigt att veta vad det finns för sätt att snabbt och effektivt bli av med nattfjärilar i en lägenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var kommer det ifrån?

I de flesta människors sinnen är en mal en liten grå fjäril som lever och reproducerar uteslutande i lokaler för olika ändamål . Skadan som orsakas av dessa insekter är ofta katastrofal. Baserat på det potentiella hotet är det viktigt att först fastställa orsakerna till skadedjurets utseende i lägenheten.

Och i det här fallet, utöver det faktum att malet flyger från gatan, är det nödvändigt att lyfta fram andra farokällor

  1. Produkter blir lätt "transport" för skadedjurslarver om lagringsregler ignoreras av tillverkaren. Förpackningens integritet spelar också en viktig roll.
  2. Livsmedelsprodukter köpta på marknaderna. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt torkad frukt, svamp, samt torra örter och kryddor.
  3. Ull-, stickade och pälsartiklar köpta i butiker.
  4. Mattor.
  5. Mjuka möbler.
  6. Representanter för djurvärlden. Problemet är mest relevant när det gäller representanter för faunan med långt hår som blir ett fordon för skadedjuret.
  7. Ventilationssystem, liksom kommunikationsaxlar och tunnlar, som är nästan perfekta kommunikationsvägar mellan angränsande rum. Med deras hjälp assimilerar malet säkert nya territorier.
  8. Ofta blir till och med böcker från biblioteket eller från vänner orsaken till att malar dyker upp i bostaden.
Bild
Bild

Som alla insekter går malar igenom flera utvecklingsstadier på kort tid. Samtidigt är vuxna i form av nattfjärilar som flyger runt i lokalerna de mest ofarliga och utgör ingen fara för mat och saker. Deras huvudansvar är fortsättningen av släktet, vidarebosättning och naturligtvis att ge avkomman mat .… De flesta fjärilarna är hanar. Och medan människor jagar dem runt lägenheten, aktivt klappar i händerna och försöker fånga, lägger honorna säkert sina ägg i boet.

I de överväldigande majoriteten av fallen finns det inga problem med att identifiera fjärilar som flyger ganska aktivt, men det är mycket svårare att hitta larver och larver. Som ett exempel, för att beskriva sökandet efter ett skadedjur i dessa utvecklingsstadier, kan du ta en klädmal.

Bild
Bild

Tecken på att hon startade i lägenheten är:

  • hål i saker;
  • skada på pälsen;
  • spår av larver i form av skinn;
  • kokonger;
  • skadedjur-gnagade passager i mattor och klädsel;
  • larverna, larverna och fjärilarna själva.

Det är nödvändigt att fokusera på det faktum att vuxna (fjärilar) inte äter något i en sådan skepnad under 2-3 veckor av sitt liv . Insekten i detta skede förbrukar reserverna som bildas vid larvstadiet. Detta beror på frånvaron av munnen och matsmältningssystemet.

Bild
Bild

Visningar

Många vet hur en vuxen flygande mal ser ut. Denna insekt tillhör storleken på lepidopteranfjärilar, som idag har cirka 3000 arter . Dessutom är malet själv känt för mer än 4 dussin familjer. Av dessa är 30 arter skadedjur, varav 14 finns i lägenheter på Ryska federationens territorium. Gatan, som äter bladen av äpplen och popplar, är också värd att nämnas. Hon kan mycket väl bosätta sig inomhus, om dessa träd växer i omedelbar närhet.

I allmänhet kan malar delas in i två stora grupper - mat och kläder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Listan över de farligaste "grannarna" till en person innehåller följande typer:

  • spannmål och frukt;
  • möbel;
  • garderob;
  • pälsfjäril.

Dessutom lider bostäder ofta av invasioner av mattarterna hos de beskrivna insektsskadegörarna. Förresten orsakar dess representanter inte bara mattor, utan också läder- och pälsartiklar. Fjärilar har gråbruna vingar med mönster. Det är också ganska vanligt bokhandel en nattfjäril som smakar som alla trycksaker.

Bild
Bild

Shubnaya

I det här fallet talar vi om små insekter med ett begränsande vingspann på högst 16 mm och som har en lergul färg . Vissa individer har mörka fläckar framför vingarna. Baserat på namnet kan du gissa matpreferenser för denna typ av mal. Hennes kost innehåller saker gjorda av naturmaterial.

Vita larver har nästan inga hårstrån och är utåt mycket lik maskar. De har 8 ben på magen. Genom den vitaktiga, men nästan genomskinliga huden kan du se insidan.

Bild
Bild

möbel

Denna typ av mal är en ljusgul fjäril med blanka vingar och ett brungult huvud . Vingarnas bas har en brunaktig nyans. Larverna äter främst den håriga delen av stoppade möbler. Förresten, de rör sig ofta längs materialets mönster.

Innan förpopulationen tenderar de att ta sig ut, varefter de koncentrerar sig närmare den nedre delen av möblerna.

På vintern tar larvutvecklingsperioden cirka fem månader. Vid varmt väder tar det 2, 5 gånger kortare tid. Vuxna (flygande) individer lever i 3 månader, eller snarare, från mars till maj inklusive. En generation föds i juli och augusti.

Bild
Bild

Garderob

Jämfört med pälsen är denna mullvad stor. Insektens vingspann når 24 mm. Från basen till toppen ändrar vingarna färg från violettbrunt till ljusgult. Insektshuvudet har ett litet ludd.

Klädmotlarver kan oftast hittas på ull- och draperingstyg . Samtidigt är de på djupet, och utifrån är de drabbade områdena nästan osynliga. Det yttre lagret av materialet blir mycket tunt som ett resultat och bryter igenom.

Bild
Bild

Mat

Först och främst innehåller denna kategori en spannmålsskadegörare, som är en silvervit insekt . Fjärilarnas främre vingar pryds av ett föränderligt mönster. De flyger ut två gånger om året: från mitten av våren och sedan i slutet av sommaren. Honan kan lägga upp till 100 ägg per spannmål med en hastighet av 1-2 ägg per spannmål.

Larverna använder spindelnät för att samla ihop flera korn och livnär sig på dem. Det är värt att notera att pupation sker här. Förresten, kosten av sädesmal innehåller även torkad frukt och frön.

En annan ljus representant för skadedjurets livsmedelssort är mal, som har en vitgul färg med bruna fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man kämpar med folkliga metoder?

Kampen mot detta husdjur har en rik historia. Under denna tid har listan över sätt att förstöra insekter som ger imponerande skador blivit betydligt berikad. Det är värt att notera att folkmedicin hjälper till att bli av med malar i en lägenhet med varierande effektivitet. De mest populära och effektiva är följande alternativ.

  1. Citron- och apelsinskal , som kan skydda inte bara saker, utan också produkter.
  2. Kryddpeppar och svartpeppar samt rosmarin, kryddnejlika och tobak. Sådana starka kryddiga dofter kommer inte att glädja malar.
  3. Tvättmedel , som innehåller naturliga ingredienser. Det är mest relevant i kampen mot skadedjur för mat och kläder.
  4. Gran eterisk olja . Det är allmänt accepterat att det har en skadlig effekt på mallarver. I små droppar eller med hjälp av en tampong appliceras medlet på platserna för skadedjurens påstådda (möjliga) livsmiljö.
  5. Pyretrum , eller kaukasisk kamomill, används i pulverform och är effektiv mot flygande individer. Ämnet läggs ut med en hastighet av 4 gram per 1 kvadratmeter.
  6. Kastanjer … Det är nödvändigt att torka frukterna och sedan sprida dem mellan saker och placera dem i lagringsutrymmen för produkter som lockar malar.
  7. Lavendel (växtkvistar eller lavendelolja), vilket hjälper till att bli av med husdjur på kortast möjliga tid.
  8. Sagebrush - ett naturläkemedel som inte bara effektivt skrämmer bort flygande malar, utan också förhindrar dess reproduktion. Det särdrag hos malurt är att dess mycket skarpa lukt desorienterar insekten, som i slutändan inte kan lägga ägg.
  9. Pelargon och nässlor med en specifik och uttalad arom, effektivt avvisande av skadedjur.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom bör det noteras att skadedjur som är så partiella mot pälsprodukter och andra material reagerar extremt negativt på tryckfärg. Tack vare denna funktion kan du bekämpa skadliga grannar med vanliga tidningar.

Professionella sätt

Nu är frågor om ämnet "bli av med nattfjärilar för alltid" fortfarande relevanta. Och detta, trots hela arsenalen av metoder för att bekämpa detta skadedjur. Listan över de senare, förutom folkmedicin för förstörelse och avstötning av insekter, innehåller också moderna apparater och preparat. Det är värt att påminna om att det rekommenderas att identifiera förekomsten av oönskade grannar i en lägenhet så tidigt som möjligt. Efter att ha identifierat en källa till potentiell fara är det viktigt att omedelbart göra allt för att förstöra det så snart som möjligt första gången.

Professionella verktyg som finns tillgängliga idag som gör att du snabbt kan ta bort en mullvad i en lägenhet och ett privat hus är uppdelade i två typer

  1. Kontakt , som tillverkas av tillverkare i form av sprayer. I detta fall appliceras den aktiva substansen direkt på föremålen för angrepp av mal, liksom på skåpens innerväggar. Sådana metoder gör det möjligt att avlägsna skadedjur mycket effektivt och med minimal tid. Det viktigaste är att inte spraya för mycket av produkten under bearbetningen.
  2. Desinfektion , som är medel med en långsiktig effekt. Som praktiken visar är de mest effektiva när de används i trånga utrymmen (garderober, byråer etc.) och slutna utrymmen.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder sådana läkemedel är det viktigt att komma ihåg att de, oavsett den specifika typen, alla är baserade på insektsmedlens verkan.

Fumigatorer

Till skillnad från sprayer och aerosoler fungerar dessa medel inte så snabbt. I kärnan är en rökgasapparat en kompakt enhet som är ansluten till ett hushållsuttag. Dessa tekniska medel fungerar enligt följande:

  • en tallrik sätts in i enheten eller en liten flaska vätska skruvas in;
  • själva enheten är ansluten till ett uttag;
  • värmeelementet är aktiverat;
  • avdunstningen av den aktiva substansen börjar, vilket påverkar skadade skadedjur negativt.

Den största nackdelen med dessa enheter är att i vissa fall kan de slutliga resultaten av deras handling, det vill säga en fullständig seger över insekter, förväntas i 2-3 veckor .… Det viktiga pluset är säkerhet rökningsmedel för människors och husdjurs hälsa.

Bild
Bild

Nu, med hänsyn till många recensioner, är de mest effektiva och populära fumigatorer av följande märken

Raptor -en av de obestridda ledarna för de nuvarande popularitetsbetygen. Den främsta konkurrensfördelen är effektivitet. Både tallrikar och vätskor används.

Bild
Bild

" Kuk " - en relativt billig, men samtidigt effektiv enhet, som kännetecknas av en lång livslängd. Klarar sig bra med mat och kläder.

Bild
Bild

" Räd " - en slags apparat som arbetar med plattor.

Bild
Bild

Mygg - en anordning som tillhandahåller användning av insekticider i flytande form. En enhets åtgärd räcker för att bearbeta 25 till 30 rutor.

Bild
Bild

För närvarande ökar populariteten för nya generationens enheter aktivt . Dessa är vattenavfuktare, där det aktiva läkemedlet kommer ut i luften tillsammans med den genererade ångan, vilket bidrar till dess penetration till de mest otillgängliga platserna.

Ämnena i kompositionen förlamar först offret och blir sedan orsaken till hennes död.

Bild
Bild

Aerosoler

I det här fallet talar vi om speciella burkar avsedda för sprutning av flytande insekticider. De senare kännetecknas av sin snabba verkan, vilket gör sprayerna till det mest effektiva kontrollverktyget. När du använder aerosoler är det viktigt att följa vissa regler. Listan över viktiga punkter är följande:

  1. obligatorisk användning av skyddsutrustning, med hänsyn till egenskaperna hos de använda ämnena;
  2. säkerställa fri tillgång till frisk luft och dess cirkulation;
  3. sprutning av den aktiva substansen med tonvikt på skadedjur som påverkas av skadedjur;
  4. efter huvudproceduren måste skåpen och själva rummet stängas;
  5. det är viktigt att hålla den tid som anges av tillverkaren;
  6. organisation av högkvalitativ ventilation.
Bild
Bild

Aerosols Raptor, Moskitol och Clean House är mycket efterfrågade. Bland ledarna finns också sprayer som "Armol", "Extramit", "Foxid", "Desmol" och "Antimol".

Fällor

De främsta fördelarna med dessa enheter är:

  • enkel användning;
  • maximal säkerhet för boende och deras husdjur;
  • möjligheten att använda den som ett effektivt profylaktiskt medel;
  • relativt låg kostnad.

Utåt ser fällan mycket ut som en miniatyrleksakspyramid med hål för insekter att komma in. I botten finns ett bete i form av feromoner för hanar. De reagerar på lukten, de flockas, fastnar på väggarna och dör. Om än inte särskilt snabbt, men det finns färre insekter. Klibbiga armaturer som fästs inuti köksskåp fungerar på liknande sätt.

Bild
Bild

Som regel förblir fällorna effektiva i en månad, och listan över de mest populära alternativen inkluderar:

  • Raptor;
  • "Argus";
  • Delta-250;
  • Aerokson;
  • Naturlig kontroll;
  • Global.

Dessutom har fällor i form av små hus av märket Swissinno bevisat sig på den goda sidan. Dessa enheter är helt säkra. En av designfunktionerna är insektsåtkomst till betet och klibbiga väggar inifrån från fyra sidor. Det är viktigt att komma ihåg att alla fällor rekommenderas att användas som förstärkning samtidigt som andra metoder för avlägsnande och avskräckning används.

Bild
Bild

Avsnitt

Å ena sidan är effekten av denna typ av malbekämpning inriktad på att skrämma bort fjärilar och förstöra larverna. Samtidigt är sektionerna inte helt relaterade till kemikalier. De är behållare på botten av vilka den aktiva substansen finns. Den senare är baserad på en blandning av eteriska oljor, varför larverna ofta anpassar sig till lukten som kommer från enheten.

Som praktiken visar kan du räkna med maximal effektivitet om du använder sektioner efter aerosoler och aktiv drift av rökningsmedel. Mestadels positivt talar de om följande modeller:

  • " Raptor "- sektioner, av vilka en av de viktigaste konkurrensfördelarna kan kallas ett brett utbud av aromer, liksom verkningstiden (upp till 4 månader) för aktiva ämnen.
  • " Moskitol "säljs i form av tallrikar eller kompakta påsar med torr parfym.
Bild
Bild
Bild
Bild

Biljard

I praktiken är dessa verktyg ganska effektiva. Dessa moderna briketter är baserade på en kombination av eteriska oljor. Det är värt att notera att komponenterna tidigare var naftalen och kamfer. Deras par, under sin egen vikt, gick ner och förhindrade äggläggning av honorna. Det är viktigt att ta hänsyn till naftalens toxicitet, vilket är en potentiell fara inte bara för de beskrivna skadliga insekterna.

Nu har detta verktyg blivit inte bara mer effektivt, utan också helt säkert. Idag, enligt recensioner, är följande läkemedel efterfrågade:

  • " Antimol-effekt " - tabletter med en behaglig lavendeldom och ger skydd för ylle- och pälsartiklar;
  • " Desmol " - ett effektivt botemedel mot skadedjur som tillhör kategorin kläder, det rekommenderas starkt att utesluta tillgång till piller för husdjur och barn, det är också viktigt att placera dem borta från mat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Det obestridliga faktum är att det alltid är lättare att i tid förhindra att insekter sätter sig i huset än att vidta åtgärder för att ta bort dem senare. Och i samband med effektiv malbekämpning är det nödvändigt att lyfta fram de viktigaste punkterna.

  1. Grundlig våt rengöring.
  2. Noggrann undersökning av de köpta föremålen. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt produkter av ull, päls och filt.
  3. Kontrollerar produkter när du köper dem.
  4. Förvara matvaror i väl tillslutna behållare och skåp.
  5. Tvätta kläder innan du skickar dem till förvaring under lång tid.
  6. Det rekommenderas att ha pälsrockar i pappersomslag och saker av ull och päls - i polyeten. Tidigare bör sådana omslag behandlas med speciella preparat. För pälsmössor är det bra att använda tygpåsar som tidigare har tvättats med naturlig tvåltvål.
  7. När det är möjligt är det värt att få klädhängare av cederträ. Detta beror på att detta material är ett kraftfullt avstötande.
  8. För att förhindra att de beskrivna oönskade grannarna dyker upp i skåp och andra platser kan du placera påsar med lavendelfyllmedel samt kryddor i påsar och citrusskal.
  9. Särskild uppmärksamhet ägnas åt ventilationen av lokalerna. Dessutom rekommenderas det att regelbundet hänga saker i solen och frosten.

Förutom allt ovan krävs det att regelbundet ventilera saker och omedelbart bli av med det gamla och oanvända innehållet i skåpen. Det är också viktigt att testa produkter som är attraktiva för de beskrivna skadeinsekterna.

Rekommenderad: