Demontering Av Pannrum: Panna, Metall Och Tegelstenar. Hur Demonterar Man Annan Utrustning?

Innehållsförteckning:

Video: Demontering Av Pannrum: Panna, Metall Och Tegelstenar. Hur Demonterar Man Annan Utrustning?

Video: Demontering Av Pannrum: Panna, Metall Och Tegelstenar. Hur Demonterar Man Annan Utrustning?
Video: Hur du byter drivmatta på din Lynx eller Ski-Doo! Vi tipsar och visar! 2024, Maj
Demontering Av Pannrum: Panna, Metall Och Tegelstenar. Hur Demonterar Man Annan Utrustning?
Demontering Av Pannrum: Panna, Metall Och Tegelstenar. Hur Demonterar Man Annan Utrustning?
Anonim

För att demontera pannrummet måste du på allvar förbereda dig: studera SNiP 2-35-76 "Pannanläggningar", resolutionen "Säkerhetsregler för drift av rök- och ventilationsindustrirör", som beskriver hela processen med avveckling av pannanläggningen. Med vem samordnas rivningen, hur många etapper består hela processen av? Och på grund av vad kan det vara nödvändigt att demontera pannrummet?

Bild
Bild
Bild
Bild

Demonteringsfunktioner

Att demontera pannrummet anses vara den svåraste processen, eftersom det finns många olika strukturella element med ökad styrka. Nästan hela processen består av följande steg:

  • samordning av likvidation i de nödvändiga tjänsterna;
  • göra mätningar;
  • stänga av bränsletillförseln med samordning av processen med statliga tillsynsmyndigheter;
  • stänga av vattentillförseln;
  • analys av pannutrustning;
  • analys av lokaler;
  • analys av skorstenen;
  • territorieryddning med skräpsamling.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan demonteringsprocessen genomförs upprättas dokumentation som innehåller följande punkter:

  • erkännande av inoperabilitet;
  • skyddsåtgärder för att byggnaden ska rivas;
  • demonteringsmetod;
  • beräkning av blockeringszonen;
  • bestämning av graden av skador på tekniska nätverk.

Den största svårigheten att demontera en pannanläggning - analysera en skorsten - beror på höjden och användningen av olika material.

Demontering av pannan i pannrum på samma sätt sker under ledning av specialister och är strikt reglerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sätten

Det finns flera sätt att demontera ett pannrör. Varför rör? De är de svåraste av alla lokaler som helhet, eftersom lokalerna vanligtvis inte är högre än en våning, och röret, som vi noterade ovan, är en ganska hög struktur gjord av olika material. Låt oss titta närmare på var och en av metoderna.

Bild
Bild

Med metoden för industriell bergsklättring

En demonteringsmetod, där skorstenen demonteras av arbetare manuellt och processen går uppifrån och ner . Processen är mycket mödosam, tidskrävande, men också det säkraste sättet. Dessutom finns det ingen onödig byråkrati med registrering av tillstånd. Manuell tolkning skadar inte heller strukturerna som ligger nära pannrummet.

Bild
Bild

Med hjälp av specialutrustning

Denna metod kallas också "rörrulle ". Den används vid rivning av ett rör av metall i flera segment, men kan också användas vid demontering av tegel- eller armerade betongkonstruktioner. Sällan när basen skärs av vid skorstenen och därmed provocerar dess fall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Riktningssprängning

Kanske en av de svåraste metoderna när det gäller att få olika tillstånd inom statliga tjänster. Dessutom, för tillämpningen av denna metod, finns det ett antal villkor, till exempel bör radien för skorstenens fall och fragment under detonation vara minst 1,5 gånger större än skorstenens höjd.

I detta fall inträffar skorstenens kollaps helt och det finns inget behov av ytterligare demontering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Robotmanipulatorer

Rivning sker med deltagande av speciella glidställningar, sådana robotmanipulatorer fungerar på distans. Röret demonteras uppifrån och går ner till basen. Metoden är ganska kostsam, eftersom ledningen kräver underhållspersonal.

Bild
Bild

Teknologi

Tillverkning av skorstenar sker oftast från material som metall, tegel, armerad betong. Beroende på materialet måste varje struktur demonteras med olika metoder.

Demontering av ett metallrör

För att riva metallskorstenen behöver du hjälp av en kran . Specialfästen är svetsade ovanpå, en lyftkrok är fäst vid dem. Om röret demonteras som en helhet, skärs bultar och metallstöd som håller skorstenen vid basen, sedan sänks det med en hiss på en speciell plattform eller bredvid pannrummet. Om röret är tillräckligt högt, förutom kranen, behövs en plattform. Hela processen kommer att ske i flera steg.

Bild
Bild

Röret är uppdelat i lika delar med markeringar, klackarna är också svetsade till vilka krokens krok är krokad, skorstenen skärs längs markeringarna, den skurna delen flyttas.

Sedan släpper de det på platsen, svetsar öglan till den resulterande toppen av kanten, krokar kroken, skär av den enligt markeringen, sänker den och lägger den på platsen. Således demonteras hela röret.

Bild
Bild

Demontering av ett tegelrör

För att demontera denna typ av rör används en rulle eller ett sprängämne . Metoden för sprängning anses vara mycket farlig, därför är det nödvändigt att säkerställa människors säkerhet genom evakuering. Det är också nödvändigt att korrekt beräkna sprängämnena för att bestämma platserna för att lägga laddningen. Metoden är mycket snabb, men samtidigt komplex och dyr. Dessutom är ganska många fragment spridda från tegelstenarna. Att fälla en tegelsten är tidskrävande, men mycket billigare och mindre komplicerat. Rullen utförs på flera sätt.

Bild
Bild

Slå av rörstycken eller en hel sektor

Med denna metod installeras speciella byggnadsställningar utanför på ett visst avstånd, varefter tegelstenarna hålas ut med ett verktyg, vilket minskar ytans hållfasthet. Efter alla dessa manipulationer bryts nivån i delar.

Bild
Bild

Med hjälp av speciella rekvisita

Med detta alternativ slås tegelstenar ut med installation av stöd av hållbart material. Vidare rivs den del som hålls av stöden av tung utrustning.

Bild
Bild

Rulla med eliminering av farliga rördelar

Röret demonteras i delar, från toppen. Fragment av murverk dumpas från insidan eller utsidan.

Platsen för platsutrustningen beror på var den släpps ut, om urladdningen går in, då installeras platsen utanför och vice versa.

För att påskynda analyseringen av en tegelskorsten närmare basen används tung utrustning.

Bild
Bild

Demontering av ett gasrör av armerad betong

För analys, använd metoden för att underminera eller klippa sektorer med diamantutrustning. Brytning utförs på samma sätt som för ett tegelrör. Avsnitt skärs på två sätt.

Bild
Bild

Korsskärning på en cirkel

Metoden med hjälp av en hiss: skorstenen är uppdelad i sektioner, två spår skärs ut på toppen av sektionen exakt mittemot varandra, en kabel passerar genom dem, som fästs på hissen, sedan skärs sektorn av, lyfts och placeras på plattformen, skärs nästa sektor på samma sätt.

Bild
Bild

Längsgående skärning

Skorstenen skärs uppifrån i små bitar och skärs ut antingen med rektanglar eller trianglar. Utsläpp av skurna bitar går inåt eller utåt.

Med analys av utrustning är allt mycket lättare. Den är bortkopplad från alla resurser, experter demonterar pannorna och allt tas ut ur rummet.

Bild
Bild

Rekommendationer

Vid analys av pannrummet bör särskild uppmärksamhet ägnas åt viktiga punkter

  • Hur tät byggnaden ligger intill pannhuset för rivning . Naturligtvis, vid hög densitet, är detonation uteslutet, endast analys av avverkningsmetoden. Även om pannrummet ligger i ett område som inte är mycket befolkat kan explosionen skada de närliggande byggnaderna.
  • Tänk alltid på vindrosen, skorstenens krökning . Med tiden visas sprickor, hål, tappade fragment i nästan alla rör, vilket kommer att påverka avvikelsen av infallsvinkeln. Studera noggrant skorstenens konstruktion, det kan finnas gasledningar i den, vilket också kommer att orsaka fallböjning.
  • Professionella hantverkare inspekterar alltid skorstensröret för lokala defekter , vilket leder till att skorstenen faller för tidigt från påverkan av slagverktyg.
  • Allt arbete pågår i enlighet med säkerhetsföreskrifterna .

Naturligtvis skiljer sig demonteringen av pannrummet i ett flerbostadshus från rivningen av ett hempannrum, men inte mycket. Nedmonteringsfasen kommer att vara desamma, men i ett privat hus kommer det inte att vara nödvändigt att samla tillstånd, om än bara för en gasvärmepanna.

Rekommenderad: