Generator För Ett Sommarboende: Hur Man Väljer, En Elektrisk Generator Med Automatisk Start Vid Strömavbrott Och Tyst. Hur Ansluter Man Till Hemmet?

Innehållsförteckning:

Video: Generator För Ett Sommarboende: Hur Man Väljer, En Elektrisk Generator Med Automatisk Start Vid Strömavbrott Och Tyst. Hur Ansluter Man Till Hemmet?

Video: Generator För Ett Sommarboende: Hur Man Väljer, En Elektrisk Generator Med Automatisk Start Vid Strömavbrott Och Tyst. Hur Ansluter Man Till Hemmet?
Video: Elverk 6000 Watt Review trefas 2024, Maj
Generator För Ett Sommarboende: Hur Man Väljer, En Elektrisk Generator Med Automatisk Start Vid Strömavbrott Och Tyst. Hur Ansluter Man Till Hemmet?
Generator För Ett Sommarboende: Hur Man Väljer, En Elektrisk Generator Med Automatisk Start Vid Strömavbrott Och Tyst. Hur Ansluter Man Till Hemmet?
Anonim

För varje person är dacha en plats för lugn och ensamhet. Det är där du kan ha gott om vila, koppla av och njuta av livet. Men tyvärr kan atmosfären av mys och komfort förstöras av ett banalt strömavbrott. När det inte finns något ljus finns det ingen tillgång till de flesta elektriska apparater. Naturligtvis, inom en snar framtid, när metoden för att generera el från vind och värme kommer att vara tillgänglig för en vanlig människa, kommer världen inte längre att vara beroende av fel på kraftverk. Men för närvarande återstår det att antingen uthärda eller leta efter vägar ur sådana situationer. Den idealiska lösningen för ett strömavbrott i ett lanthus är en generator.

Bild
Bild

Enhet och syfte

Ordet "generator" kom till oss från det latinska språket, dess översättning är "tillverkare ". Denna enhet kan generera värme, ljus och andra fördelar som är nödvändiga för ett normalt mänskligt liv. Modeller av generatorer som kan omvandla bränsle till el utvecklades speciellt för sommarboende, varför namnet "elektrisk generator" dök upp . En högkvalitativ enhet är garant för kontinuerlig strömförsörjning till strömanslutningspunkterna.

Hittills har flera typer av generatorer utvecklats, nämligen: hushållsmodeller och industriella enheter . Även för en stor sommarstuga är det tillräckligt att sätta en hushållsgenerator. Sådana enheter består av tre huvudelement:

  • ramar, som är ansvariga för fast fixering av arbetsenheterna;
  • en förbränningsmotor som omvandlar bränsle till mekanisk energi;
  • en generator som omvandlar mekanisk energi till elektricitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Generatorer kom in i människolivet för över 100 år sedan . De tidigaste modellerna var bara prober. Senare utveckling har lett till bättre enhetsprestanda. Och bara tack vare den tekniska utvecklingen, i kombination med mänsklig uthållighet, var det möjligt att skapa moderna modeller av elektriska generatorer som uppfyller användarnas krav.

Idag är väldigt populärt enhet med automatisk start vid strömavbrott … Enheten detekterar oberoende avstängning av ljuset och aktiveras varannan sekund. För offentliga evenemang på gatan har ett autonomt generator-kraftverk skapats. En sådan design kan utrustas med en autostart, men för sådana förhållanden skulle det vara olämpligt. Den kan köras på bensin eller diesel. Det är omöjligt att kalla elektriska generatorer tysta och ljudlösa. Och här batterier - en helt annan sak. Deras arbete är praktiskt taget ohörbart, såvida du naturligtvis inte kommer mycket nära enheten.

Förutom externa data, moderna modeller av bränsle-till-el-omvandlare är indelade efter många andra indikatorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med makt

Innan du går och handlar en generator måste du gör en detaljerad lista över elektriska hushållsapparater som finns i huset , ordna dem sedan enligt principen om samtidig drift. Det är vidare nödvändigt lägg till kraften på alla enheter och lägg till 30% av totalen . Denna avgift är extra för enheter vid uppstart, som förbrukar mer ström än vid standarddrift.

När du väljer en autonom generator för en sällan besökt sommarstuga modeller med en effekt på 3-5 kW är lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med antalet faser

Moderna generatormodeller är enfas och trefas . Enfasdesign innebär att ansluta en enhet med samma antal faser. För enheter som kräver 380 W spänning är det lämpligt att överväga trefasmodeller.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av bränsle

Att utrusta ditt hem med elektricitet på permanent basis är det perfekta alternativet dieselgeneratorer . Utmärkande drag solapparater ligger i strömförsörjningens stabilitet under en lång tid. Efter att motorn värms upp till önskad temperatur, omvandlas dieselbränslet till el. I genomsnitt, dieselgeneratorer kan driva hela huset i 12 timmar. Efter denna tid är det nödvändigt att tanka. Det viktigaste är att ge det autonoma kraftverket möjlighet att svalna.

Bild
Bild

För semesterbyar där strömavbrott inte kan kallas ett konstant fenomen är det att föredra att välja bensingeneratorer. Med deras hjälp kan du återställa elförsörjningen under en kort tid.

Gasgeneratorer det är lämpligt att installera i lanthus där det finns anslutning till gasledningen. Men innan du köper sådan utrustning är det nödvändigt att samordna inköp och installation med den lokala gastjänsten. Ägaren till omvandlingsstationen måste också förse gastjänstmedarbetaren med dokumenten för enheten: ett kvalitetscertifikat och ett tekniskt pass. Gasgeneratorns stabilitet baseras på trycket i det blå bränslet . Om den modell du gillar ska anslutas till röret måste du se till att trycket i ledningen motsvarar den gräns som anges i dokumenten. Annars måste du leta efter alternativa anslutningsalternativ.

Det mest intressanta för ägarna av lanthus är kombinerade generatorer . De är utformade för att hantera flera typer av bränsle. Men oftast väljer de bensin och gas.

Bild
Bild

Efter bränsletankens storlek

Mängden bränsle som placeras i generatortanken bestämmer enhetens oavbrutna drift fram till tankning. Om den totala effekten är liten är det tillräckligt att ansluta generatorn till 5-6 liter . Det höga effektbehovet kommer att kunna tillfredsställa generatortanken med en volym på 20-30 liter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter ljudnivå

Tyvärr, generatorer med bensin eller diesel kommer att vara mycket bullriga … Ljudet från enheterna stör lugnet i vardagsrummet. Volymindikatorn under drift indikeras i dokumenten för enheten. Det idealiska alternativet anses vara brus mindre än 74 dB vid 7 m.

Dessutom beror generatorns ljudstyrka på kroppsmaterial och hastighet . 1500 varv / min -modellerna är mindre högljudda, men dyrare i pris. Enheter med 3000 rpm tillhör budgetgruppen, men bullret från dem är mycket irriterande.

Bild
Bild

Med andra parametrar

Elektriska generatorer är indelade efter starttyp: manuell, halvautomatisk och automatisk

  1. Manuell aktivering sker enligt principen att aktivera en motorsåg.
  2. Halvautomatisk påslagning innebär att man trycker på en knapp och vrider på en knapp.
  3. Automatisk start oberoende aktiverar generatorn, som fick information om ett strömavbrott.

Dessutom har moderna generatorer skillnader i flera fler kriterier . Till exempel finns det i dyra modeller överspänningsskydd, vilket gör att du kan förlänga generatorns livslängd. Det finns ingen sådan utrustning i budgetenheter. Kylsystemet, beroende på typ av generator, kan vara luft eller vätska. Dessutom är den flytande versionen mer effektiv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Idag är många tillverkare från olika länder och kontinenter engagerade i produktion av generatorer. Vissa utvecklar enheter för industrisektorn, andra tillverkar enheter för hushållsområdet, och andra kombinerar skickligt båda riktningarna. I det stora utbudet av bränsle-till-el-omvandlare är det mycket svårt att urskilja de bästa modellerna. Och bara konsumentrecensioner hjälpte till att komponera en liten översikt över TOP-9 kraftgeneratorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med effekt upp till 3 kW

Tre modeller har markerats i denna rad

Fubag BS 3300 . En enhet som säkerställer driften av lampor, ett kylskåp och flera elektriska apparater. Drivs med bensin. Enhetens design har en praktisk display som låter dig styra driftsparametrarna. Uttagen har högkvalitativt skydd mot olika typer av föroreningar.

Bild
Bild

Honda EU10i . Kompakt enhet med låg ljudnivå. Manuell start. Det finns 1 uttag i designen. Luftkylning är inbyggd, det finns överspänningsskydd i form av en indikator.

Bild
Bild

DDE GG3300Z . Perfekt för service på ett lanthus. Tiden för oavbruten drift av enheten är 3 timmar, då tankning krävs. Generatorn har 2 dammskyddade uttag.

Bild
Bild

Med effekt upp till 5 kW

Här valde användarna också 3 alternativ

Huter DY6500L . Bensinkraftverk med en rymlig tank på 22 liter. Enheten är utformad för att anslutas till ett enfasigt nätverk. Varaktigheten av den oavbrutna driften är 10 timmar.

Bild
Bild

Interskol EB-6500 . En bensingenerator som föredrar bränslet av AI-92. Det finns 2 uttag i designen, det finns en lufttyp av kylsystem. Enheten fungerar utan problem i 9 timmar och kräver sedan tankning.

Bild
Bild

Hyundai DHY8000 LE … Dieselgenerator med en tankvolym på 14 liter. Den publicerade volymen under drift är 78 dB. Varaktigheten av den oavbrutna driften är 13 timmar.

Bild
Bild

Med en effekt på 10 kW

Följande flera modeller avslutar vår recension

Honda ET12000 . En trefasgenerator som förser hela landet med el i 6 timmar. Enheten avger ett högt ljud under drift. Enhetens design innehåller 4 uttag som är skyddade från föroreningar.

Bild
Bild

ТСС SGG-10000 EH . Bensingenerator utrustad med elektronisk start. Tack vare hjulen och handtaget har enheten en rörlighetsfunktion. Enhetens design är utrustad med 2 uttag.

Bild
Bild

Champion DG10000E . Trefas dieselgenerator. Ganska högljutt under drift, men samtidigt lätt att förse vardagsrummen i lanthuset med ljus.

Bild
Bild

Alla generatormodeller med en kapacitet på 10 kW och högre är stora i storlek. Minsta vikt är 160 kg. Dessa funktioner kräver en speciell plats i huset där enheten kommer att stå.

Valbara kriterier

När du väljer en lämplig generator för ett sommarboende är det nödvändigt att ta hänsyn till villkoren för dess vidare drift och de individuella kraven hos konsumenten

  1. I förortsområden där det finns ett litet antal hushållsapparater är det att föredra att installera bensinanordningar , vars effekt inte överstiger 3 kW. Det viktigaste är att korrekt beräkna den erforderliga effekten.
  2. I förgasade hus på landet, där människor bor permanent, och lamporna släcks regelbundet, är det bättre att installera gasgenerator med en effekt på 10 kW.
  3. Dieselgeneratorn är ekonomisk . En sådan enhet behövs för dem som reser till landet bara på sommaren.
  4. För att välja rätt enhet, Det är nödvändigt att inte bara överväga dess tekniska egenskaper, utan också externa data . För att göra detta måste du på förhand välja en plats där enheten ska stå.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ansluter jag?

Hittills är flera alternativ för anslutning av ytterligare ström kända:

  • anslutning av reserven enligt ett separat kopplingsschema;
  • användning av en omkopplare;
  • installation enligt schemat med ATS.

Det mest exakta och pålitliga sättet att byta el är installation med ATS . I ett sådant anslutningssystem finns det elektrisk start , som automatiskt reagerar på ett centralt strömavbrott och aktiverar generatorn. Denna process tar 10 sekunder. Och om en halv minut kommer huset att vara helt anslutet till autonom strömförsörjning . Efter återställandet av driften av det externa elnätet stängs backup -kraftöverföringen av och går in i viloläge.

Bild
Bild

Det rekommenderas att installera generatorn enligt ATS -schemat efter mätaren. Således blir det möjligt att spara familjebudgeten utan att betala räkningar för sin egen el.

Det enklaste sättet att ansluta en generator är effektbrytare … Det idealiska alternativet skulle vara att ansluta den mellersta kontakten till konsumenten, och de extrema till kabeln till kraftverket och elnätet. Med detta arrangemang kommer strömförsörjningar aldrig att mötas.

I gamla prover av vippströmbrytare, när generatorn var igång, dök en gnista upp som ägarna till lanthusen var mycket rädda för. Moderna mönster har modifierats och mottagits ett skyddshölje som helt täcker rörliga delar . Själva omkopplaren är installerad i kontrollpanelen. Om det plötsligt blir strömavbrott måste omkopplaren flyttas till neutralläge. Och först då startar du generatorn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa ägare av lanthus har klokt tagit kontakt med generatorns anslutning. Efter att ha köpt enheten, de Vi utrustade om kablarna för hemmet, installerade en standby-belysningslinje och gjorde separata uttag för anslutning av nödvändiga hushållsapparater till nätverket . När den centrala elen stängs av återstår det därför bara att aktivera standbygeneratorn.

För ägare av lanthus det är viktigt att komma ihåg att generatorn inte får komma i kontakt med fukt . Om den är installerad på gatan är det nödvändigt att göra en extra baldakin och ett vattentätt golv. Det är dock bäst att placera enheten i ett separat rum där avgaserna kan tömmas.

Om det behövs kan du köpa ett speciellt skåp eller en behållare som matchar generatormodellen.

Rekommenderad: