Termoelektriska Generatorer: Radioisotop Och Andra. Principen För Drift Av Energigeneratorer För Industriellt Bruk. Deras Enhet

Innehållsförteckning:

Video: Termoelektriska Generatorer: Radioisotop Och Andra. Principen För Drift Av Energigeneratorer För Industriellt Bruk. Deras Enhet

Video: Termoelektriska Generatorer: Radioisotop Och Andra. Principen För Drift Av Energigeneratorer För Industriellt Bruk. Deras Enhet
Video: Lecture 41 : Thermoelectric Generators - Functioning and Applications 2024, Maj
Termoelektriska Generatorer: Radioisotop Och Andra. Principen För Drift Av Energigeneratorer För Industriellt Bruk. Deras Enhet
Termoelektriska Generatorer: Radioisotop Och Andra. Principen För Drift Av Energigeneratorer För Industriellt Bruk. Deras Enhet
Anonim

Värmekraftverk är erkända i världen som det billigaste alternativet för att generera energi. Men det finns ett alternativ till denna metod, som är miljövänlig - termoelektriska generatorer (TEG).

Bild
Bild

Vad det är?

En termoelektrisk generator är en enhet vars uppgift är att omvandla värmeenergi till elektricitet med hjälp av ett system av termiska element.

Begreppet "termisk" energi i detta sammanhang tolkas inte helt korrekt, eftersom värme bara betyder ett sätt att omvandla denna energi.

TEG är ett termoelektriskt fenomen som först illustrerades av den tyska fysikern Thomas Seebeck på 20 -talet av 1800 -talet . Resultatet av Seebecks forskning tolkas som elektrisk resistans i en krets av två olika material, men hela processen fortsätter bara beroende på temperaturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anordning och funktionsprincip

Funktionsprincipen för en termoelektrisk generator, eller, som det också kallas, en värmepump, är baserad på omvandling av värmeenergi till elektrisk energi med hjälp av termiska element i halvledare, som är parallellkopplade eller i serie.

Under forskningen skapades en helt ny Peltier -effekt av en tysk forskare , vilket indikerar att helt olika material hos halvledare under lödning gör det möjligt att detektera temperaturskillnaden mellan deras sidopunkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men hur förstår du hur detta system fungerar? Allt är ganska enkelt, ett sådant koncept är baserat på en viss algoritm: när ett av elementen kyls och det andra värms upp, får vi energin av ström och spänning. Huvuddragen som skiljer just denna metod från resten är att alla typer av värmekällor kan användas här ., inklusive en nyligen avstängd spis, lampa, eld eller till och med en kopp med bara hällt te. Tja, kylelementet är oftast luft eller vanligt vatten.

Hur fungerar dessa termiska generatorer? De består av speciella termiska batterier, som är tillverkade av ledarmaterial, och värmeväxlare med olika temperaturer i termopilkorsningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det elektriska kretsschemat ser ut så här: termoelement av halvledare, rektangulära ben med konduktivitet av n- och p-typ, anslutna plattor av kalla och heta legeringar, samt hög belastning.

Bland de positiva aspekterna av den termoelektriska modulen noteras möjligheten att använda absolut under alla förhållanden ., inklusive på vandringar, och dessutom enkel transport. Dessutom finns det inga rörliga delar i dem, som tenderar att slits ut snabbt.

Och nackdelarna inkluderar långt ifrån låg kostnad, låg effektivitet (cirka 2-3%), liksom vikten av en annan källa som ger ett rationellt temperaturfall.

Bild
Bild

Det ska noteras att forskare arbetar aktivt med utsikterna för att förbättra och eliminera alla fel för att få energi på detta sätt … Experiment och forskning pågår för att utveckla de mest effektiva termiska batterierna som hjälper till att öka effektiviteten.

Det är dock ganska svårt att avgöra hur optimalt dessa alternativ är, eftersom de enbart baseras på praktiska indikatorer, utan att ha en teoretisk grund.

Bild
Bild

Med tanke på alla brister, nämligen otillräckliga material för termoplastlegeringar, är det ganska svårt att tala om ett genombrott inom en snar framtid.

Det finns en teori om att fysiker i detta skede kommer att använda en teknologiskt ny metod för att ersätta legeringar med mer effektiva, separat med införandet av nanoteknik . Dessutom är det möjligt att använda icke-traditionella källor. Så vid University of California genomfördes ett experiment där termiska batterier ersattes med en syntetiserad artificiell molekyl, som fungerade som bindemedel för guldmikroskopiska halvledare. Enligt de utförda experimenten blev det klart att bara tiden kommer att utvisa effektiviteten av den aktuella forskningen.

Bild
Bild

Typöversikt

Beroende på metoder för att generera el, värmekällor och alla termoelektriska generatorer är av flera typer beroende på vilka typer av konstruktionselement som är inblandade.

Bränsle . Värme erhålls från förbränning av bränsle, vilket är kol, naturgas och olja, samt värme som erhålls genom förbränning av pyrotekniska grupper (checkers).

Bild
Bild
Bild
Bild

Atomiska termoelektriska generatorer , där källan är värmen i en atomreaktor (uran-233, uran-235, plutonium-238, torium), är ofta här en termisk pump det andra och tredje omvandlingssteget.

Solgeneratorer generera värme från solkommunikatorer som är kända för oss i vardagen (speglar, linser, värmerör).

Återvinningsanläggningar genererar värme från alla möjliga källor, vilket resulterar i utsläpp av spillvärme (avgaser och rökgaser etc.).

Bild
Bild

Radioisotop värme erhålls genom sönderfall och splittring av isotoper, denna process kännetecknas av okontrollerbarheten i själva splittringen, och resultatet är elementernas halveringstid.

Gradient termoelektriska generatorer är baserade på temperaturskillnaden utan yttre störningar: mellan miljön och försöksplatsen (specialutrustad utrustning, industriella rörledningar, etc.) med den ursprungliga startströmmen. Den givna typen av termoelektrisk generator användes med utnyttjande av den elektriska energi som erhållits från Seebeck-effekten för omvandling till termisk energi enligt Joule-Lenz-lagen.

Bild
Bild

Ansökningar

På grund av deras låga effektivitet används termoelektriska generatorer i stor utsträckning där det inte finns andra alternativ för energikällor, liksom under processer med betydande värmebrist.

Vedspisar med elektrisk generator

Denna enhet kännetecknas av närvaron av en emaljerad yta, en energikälla, inklusive en värmare. Kraften hos en sådan enhet kan räcka för att ladda en mobil enhet eller andra enheter som använder cigarettändaruttaget för bilar . Baserat på parametrarna kan man dra slutsatsen att generatorn kan fungera utan normala förhållanden, nämligen utan närvaro av gas, värmesystem och elektricitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Industriella termoelektriska generatorer

BioLite har presenterat en ny modell för vandring - en bärbar spis som inte bara värmer upp mat utan också laddar din mobila enhet. Allt detta är möjligt tack vare den termoelektriska generator som är inbyggd i denna enhet.

Denna enhet kommer perfekt att tjäna dig på vandringar, fiske eller var som helst fjärran från alla förhållanden i modern civilisation. BioLite -generatorns arbete kännetecknas av förbränning av bränsle, som i följd överförs längs väggarna och genererar elektricitet. Den resulterande elen gör att du kan ladda telefonen eller tända lysdioden.

Bild
Bild

Radioisotop termoelektriska generatorer

I dem är energikällan värme, som bildas som ett resultat av nedbrytning av mikroelement. De behöver en konstant bränsleförsörjning, så de har överlägsenhet gentemot andra generatorer . Men deras betydande nackdel är att det under drift är nödvändigt att iaktta säkerhetsregler, eftersom det finns strålning från joniserade material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots att lanseringen av sådana generatorer kan vara farlig, inklusive för miljösituationen, är deras användning ganska vanlig. Till exempel, deras förfogande är möjligt inte bara på jorden, utan också i rymden . Det är känt att radioisotopgeneratorer används för att ladda navigationssystem, oftast på platser där det inte finns några kommunikationssystem.

Bild
Bild

Termiska spårelement

Värmebatterier fungerar som omvandlare, och deras konstruktion består av elektriska mätinstrument kalibrerade i Celsius. Felet i sådana enheter är vanligtvis lika med 0,01 grader . Men det bör noteras att dessa enheter är konstruerade för användning inom intervallet från minimilinjen för absolut noll till 2000 grader Celsius.

Bild
Bild

Termiska kraftgeneratorer har nyligen vunnit stor popularitet när de arbetar på svåråtkomliga platser som helt saknar kommunikationssystem. Dessa platser inkluderar Space, där dessa enheter alltmer används som alternativa strömförsörjningar ombord på rymdfarkoster.

I samband med utvecklingen av vetenskapliga och tekniska framsteg, liksom fördjupad forskning inom fysik, blir användningen av termoelektriska generatorer i fordon för återvinning av värmeenergi populärare för att bearbeta ämnen som utvinns från avgassystemen i bilar.

Rekommenderad: