Bad Från En Timmer (152 Bilder): Timmerhackade Strukturer, Ett Tvåvåningshusbad Från Ett Timmerhus, Hur Man Skär Ner Det Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Bad Från En Timmer (152 Bilder): Timmerhackade Strukturer, Ett Tvåvåningshusbad Från Ett Timmerhus, Hur Man Skär Ner Det Med Egna Händer
Bad Från En Timmer (152 Bilder): Timmerhackade Strukturer, Ett Tvåvåningshusbad Från Ett Timmerhus, Hur Man Skär Ner Det Med Egna Händer
Anonim

Ett timmerbad har både fördelar och nackdelar. Processen för dess konstruktion har en viss specificitet: det finns karakteristiska byggstadier, som inte är så uppenbara vid första anblicken. För att timmerbadet ska kunna byggas korrekt måste byggaren bekanta sig med lite teoretisk information.

Bild
Bild

Särdrag

Ett timmerbadhus är en traditionellt rysk byggnad. Sådana bad byggdes i det antika Ryssland, men sedan dess har tekniken förändrats och förbättrats något. I synnerhet beror detta på att tekniken för att göra stockar har förändrats mycket. Kraven på badbyggnader har också förändrats. Så nu är det nödvändigt att badet inte bara är utrustat med omklädningsrum och ångrum, utan också med dusch, badrum, rekreationsrum och biljardrum. Badets storlek och följaktligen mängden material beror på hur många rum som kommer att utrustas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träbad skiljer sig från sina tegelstenar i ett antal fördelar

Trä har en underbar effekt på människors hälsa. Den helande ångan i dessa ångrum förbättrar humöret och förbättrar det allmänna välbefinnandet. Beroende på vilket trä som väljs skiljer sig effekterna från. Till exempel, om du väljer att bygga barrträ (gran, tall), kan du vara säker på att efter att ha besökt badet kommer ditt humör att öka, sömnlöshet försvinner. Dessutom har avdunstningen av hartset som produceras av dessa stenar förmågan att döda virus i människokroppen

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Virket är ett miljövänligt material, så att miljön inte skadas även när badet förstörs. Återvinning av stockar är också väldigt enkelt: du behöver bara lossa dem någonstans i skogen. Detta kommer att göra ditt skräp till användbart gödselmedel.
  • Ventilation i träbyggnader på höjd. Detta beror på att virket till sin natur har utmärkta ventilationsegenskaper, så att det inte blir några problem med stillastående fuktig luft. Tack vare denna funktion, under badprocedurerna, bildas ett mikroklimat som är mest lämpligt och bekvämt för ångning, i princip, och som ett resultat uppnås de bästa resultaten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Träbad håller sig varmt varmt, svalnar inte snabbt. Trä har låg värmeledningsförmåga, vilket inte kan sägas om tegel. Låg värmeledningsförmåga ger ytterligare en fördel: på vintern kommer ett timmerbad att värma upp flera gånger snabbare än ett tegel.
  • Tack vare naturlig ventilation och låg värmeledningsförmåga kommer det inte att vara nödvändigt att spendera ytterligare ekonomiska resurser på att utrusta ett träbad med ventilation, och det är inte heller nödvändigt att ytterligare isolera det. Som ett resultat kommer detta att spara mycket mer pengar än vad som spenderades på inköp av stockar.
  • Träets yta är attraktiv i sig, så det behövs ingen ytterligare beklädnad eller inredning av badet. Om en profilerad balk valdes för konstruktionen, kommer byggnaden att se snygg och städad ut, den kommer inte att "sitta ner" eller skeva. Dessutom är trädets ljudisolerande egenskaper på en höjd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett träbadhus på platsen är ett bevis på ägarens höga status. Det kan till och med kallas en statusgrej. Förutom att det är bekvämt och vackert ger bastun från en bar dig möjlighet att träffas med ett företag eller en familj och ha det bra med uppriktiga samtal mellan procedurerna i ångrummet

Material (redigera)

Vid beslutet om att bygga ett timmerbad måste flera faktorer beaktas, varav den första är skillnaden i material.

Bild
Bild

Hackade eller hyvlade stockar (de kallas också avbarkade) är ett vanligt ovalformat timmerhus, där all bearbetning utfördes manuellt. Det översta lagret av trä, kallat savträ, avlägsnas försiktigt. Som ett resultat erhålls stockar av olika storlekar, lite knutiga och grova vid beröring. På grund av att trädet inte är polerat och grovt sett förblir i sin ursprungliga form, behåller det förmågan att motstå alla slags negativa påverkan som kan utövas på det, inte bara från insidan av badet, utan också av den yttre miljön. Eftersom stockarna har olika diametrar är det ganska svårt att uppnå god värmeisolering: det är nödvändigt att ha erfarenhet av detta material. Dessutom är hackade stockar billigare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avrundad eller kalibrerad stock har en hög kostnad och ett helt annat utseende. Loggarna bearbetas här på en speciell maskin, vilket gör dem alla lika runda, jämna och vackra. Resultatet är en slät yta utan en enda grovhet. Men tillsammans med det ursprungliga utseendet förlorar trädet en bra hälft av alla sina kvaliteter med sådan bearbetning. Skogen blir mer känslig för yttre påverkan eftersom den tappar det mesta av sin stabilitet. Hantverkarna hittade dock en lösning på detta problem: de bearbetar upprepade gånger trä med olika impregneringar och antiseptika, och som ett resultat blir rundat trä mer stabilt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Massiva blockbyggnader är populära, men du måste veta vilken matris du ska välja.

Följande raser är optimala:

  • gran;
  • Tall;
  • lärkträd;
  • ek;
  • björk och andra.

Alla dessa alternativ är täta och solida nog för att klara konstant exponering för heta temperaturer och ånga. Det är bäst att köpa timmer från de norra regionerna. Trä från Pskov -regionen är i största respekt och efterfrågan. Du måste också vara uppmärksam på köptiden: det är bäst om träet skördades på vintern. Försök att inte välja loggar som är för tjocka, eftersom de kommer att spricka snabbare än andra. Det är värt att föredra unga träd med medeldiameter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha köpt timmer måste du noga överväga förberedelserna för efterföljande konstruktion. Det är nödvändigt att låta timmerhuset "ligga" i minst en månad. Loggar staplas. Det är nödvändigt att lämna ett ventilationsgap på 5 cm mellan dem så att materialet kan "andas". Först efter att blockhuset är "tillbakalutat" kan du börja bygga.

Valet och beredningen av material är ett viktigt steg mot att bygga ett bad . Du ska inte försöka spara pengar genom att välja trä av låg kvalitet. Badhusets väggar kan spricka och värmeisoleringsegenskaperna kan vara under genomsnittet. För att inte riskera det, köp högkvalitativt virke, hugget på vintern och levererat från de norra regionerna.

Bild
Bild

Projekt

Gå direkt till planeringen av själva badbyggnaden, det är värt att bestämma sig för dess specifika utseende och layout. Det finns två sätt: antingen kan du välja ett färdigt projekt eller skapa ditt eget individuella som uppfyller alla krav och önskemål från framtida ägare. Det första sättet är enklare. Exempel på projekt med deras korta beskrivning kommer att ges nedan.

Om du planerar att bygga ett litet badhus, till exempel 6x3 m i storlek , då är det värt att titta närmare på de minimalistiska alternativen med ett litet antal rum. I detta projekt har bara det väsentliga kvar: en dusch, ett ångbad och ett rymligt omklädningsrum. Detta räcker för en bekväm bastuvila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett sådant bad är mer som ett helt hus, särskilt med tanke på dess imponerande dimensioner. Här kan vilorummet inte längre kallas omklädningsrum på grund av dess stora yta och höga funktionalitet. Om så önskas kan rekreationsrummet kompletteras med en TV eller omvandlas till en inomhuspool.

Bild
Bild

Liten träbastu 6x6 m utrustad med allt du behöver, inklusive ett badrum. Även en liten byggnad kan ge tillräcklig funktionalitet. Det enda som är obekvämt i detta projekt är att kaminen som används här inte är utrustad med en fjärrkontroll.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Badhuset kan bli en fullfjädrad rastplats , särskilt om vi kompletterar det med flera funktionella områden: utrusta en grill på terrassen, utrusta en lounge med en TV eller hitta på något annat. Begränsningen åläggs endast av designområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En riktigt stor bastu, utrustad med ett speciellt rum för poolen . Som kan förstås från planen är denna byggnad två våningar, men det är inte nödvändigt att utrusta andra våningen eller vinden: byggnaden är bra ändå.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Här är badhuset utrustat med en veranda . I en byggnad kombineras två rekreationsområden samtidigt: å ena sidan kan terrassen helt enkelt användas för att dricka te, å andra sidan - för att koppla av på den efter bastun.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare ett litet projekt som går ut på att komma in i rekreationsrummet genom vestibulen . Bland annat finns det också ett tekniskt rum som hjälper till att kontrollera hur alla system fungerar. Den elektriska ugnen styrs härifrån.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett bra exempel på vad ett projekt inte borde vara . Observera att det inte finns tillgång till resten av lokalerna, förutom i vestibulen. Var extremt försiktig när du gör projektplaner och gör inte sådana elementära misstag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Miniatyrbad 4x5 m kan räcka för en god vila. Ett stort företag kan inte rymma här, men om byggnaden byggs för en liten familj kommer ett ångbad med sådana dimensioner att vara mer än tillräckligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I så fall kommer det till och med att vara möjligt att bo i en sådan byggnad på sommaren. I köket måste du göra en huva, för om luktarna från det når ångbadet (vilket är osannolikt), kommer trädet att absorbera alla onödiga dofter, och du kommer inte att kunna bli av med dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller enskilda skisser kan de ritas självständigt eller beställas av en professionell. Det viktigaste är att ditt bad är av rätt storlek och innehåller alla rum, enligt din mening, nödvändiga. Trots att envåningsbyggnader är mer populära än tvåvåningshus kan i vissa fall två våningar rädda platsen på platsen, samtidigt som det skapar ytterligare utrymme i badbyggnaden. Observera att ångrummet alltid är placerat på golvet, eftersom ett förstärkt fundament krävs för kaminen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

fundament

För att skapa en grund krävs ingen speciell kunskap och erfarenhet. Allt som behövs är att beväpna dig med material och verktyg och vara redo att spendera tillräckligt med tid på konstruktion.

Du behöver följande material och verktyg:

  • beslag;
  • virke;
  • naglar;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • ett par rullar av takmaterial för vattentätning;
  • luftventiler i plast;
  • träpinnar;
  • rep;
  • en hammare;
  • skyffel;
  • nivå.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var uppmärksam på jordens skick. Om det lyfter, kommer det att vara nödvändigt att ytterligare förstärka grunden med förstärkta bälten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nu kan du börja bygga grunden från grunden. Nedan finns en lista över steg som ska följas i etapper.

Avgränsa området för att bygga ett bad med insatser och ett rep. Installera insatserna vid de förmodade hörnen av det framtida badet och dra repet mellan dem

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på att grunden ska vara 45 cm hög. Detta är tillräckligt för ett timmerbad. Om du gör grunden lägre, kanske det inte är möjligt att ordna all kommunikation, och en högre grund är ett extra slöseri med pengar.

  • Spaden ska skärpas väl innan du börjar gräva diket. Använd en slipmaskin för slipning.
  • Gräva skyttegravar 50 cm djupa, strikt observera gränserna markerade i det första steget.
  • Grävens väggar ska inte smula, för detta spade spaden. Om du bygger ett badhus på en plats med lös jord och det inte finns något sätt att åtgärda situationen, skydda väggarna från att krossas med träpaneler.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • I hörnet gräver du en sektion för den framtida pannan. Dess storlek beror på måtten på pannan du har valt.
  • Kontrollera hur högkvalitativt virke levererades till dig. Det är oerhört viktigt att det verkligen är av hög kvalitet: då kommer basen inte att spricka eller falla sönder. Virket ska inte ha några knutar eller raster.
  • Placera lådan längs kanterna på diket utan att dränka den. Trälådan ska vara något större än dikets bredd. Varje meter på lådans väggar av längsgående brädor måste en tvärgående stång installeras. Fäst träets "väggar" på sidorna med självgängande skruvar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Förstärk grävningen genom att installera metallstavar i den. De ska vara 10 cm avstånd från väggen och skjuta ut 1,5 cm uppåt.
  • Kontrollera rutans bredd på flera ställen. Avståndet mellan väggarna måste vara detsamma överallt, annars blir fundamentet inte helt plant. Täck innerväggarna av trä med takmaterial.
  • Installera ventilationsöppningarna genom att placera dem över gränserna för lådan ovanför diket. Tack vare dem kommer luften konstant och fritt att cirkulera under badet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fyll grunden. Du kan använda en speciell maskin för detta, eller så kan du helt enkelt kasta betong i diket och låda med en spade. I processen med att lägga murbruk, se till att jämna ut de platser där betongen redan har "tagit" och gått bultar. Detta görs för att helt jämna ut grunden.
  • Låt foundation torka i 30 dagar. Om det finns en oro för att nederbörd kommer att falla, täck sedan strukturen med polyeten, annars låter du den torka utomhus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bygger?

Efter att grunden har rests och torkats är det dags att bygga själva badhuset. Observera att det kommer att ta lite tid efter att stockarna har kapats. Först då kommer de att vara så väl lämpade för konstruktion som möjligt.

För att bygga ett badhus med dina egna händer och samtidigt göra allt rätt, använd följande instruktioner

En rad stockar i en byggnad uppförd från ett timmerhus kallas en krona. Den första kronan ska vara så stark och jämnt som möjligt, eftersom den bär resten av lasten. Därför väljs ett blockhus bland hårda arter: ek eller lärk. Endast sådana stenar har en tillräcklig säkerhetsmarginal för att klara hela konstruktionens vikt och värme- och fuktbelastningar utan att spricka. För den första kronan är det tillåtet att använda stockar med stor diameter

Bild
Bild

Den första kronan läggs på en grund som är utrustad med vattentätning. Det är oerhört viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt behandlingen av stockar med alla slags antiseptika och fuktavvisande impregneringar. Den nedre delen måste skäras för att garantera maximal vidhäftning av timmerhuset till fundamentet. När du lägger kan du använda metoden "i en skål" eller i en tass, liksom "i en blixt". Märkningsprocessen och manuell avverkningsteknik visas i följande bilder. Spårets djup beror på omgivningstemperaturen på vintern: ju kallare det är i området där du bor, desto djupare måste spåret vara

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du lägger, tänk på vilken sida stocken ligger på. Så dess norra sida ska vara belägen utanför, och den södra - inuti. Sidan bestäms av tillväxtringarna på snittet: de är tunnare på norra sidan. Denna funktion beror på att trädet på norra sidan är mer motståndskraftigt mot negativa påverkan och mindre benägen att skeva, så sannolikheten för att stocken kommer att spricka eller ruttna minimeras. Ett badhus byggt på detta sätt kommer att kunna stå många gånger längre - från 50 år

Bild
Bild

Eftersom virket inte kan ha samma tjocklek på båda sidor, placeras det med den tunnare sidan åt ena eller andra hållet. Detta hjälper till att hålla överkanten horisontell. Efter att väggarna har lagts ut är det nödvändigt att gräva in dem - för att stoppa alla sprickor och luckor. Tätning kan endast göras med några lämpliga material: hampfibrer, torkad mossa, linnedrag, filt. Dessa material tål perfekt krympningsprocessen, samtidigt som de inte kommer att förlora sina egenskaper med tiden. Badet tätas i en cirkel och "passerar" gradvis längs alla sömmar uppifrån och ner. Om du tätar först på ena väggen, sedan på den andra, och så vidare, kan badet "ledas"

Bild
Bild
Bild
Bild

Den övre kronan, även kallad mauerlat, måste väljas lika noggrant som den första. Mauerlat kommer att fortsätta hålla taket, taket och i allmänhet hela takspärren

Bild
Bild
Bild
Bild

Tak

Taket byggs över timmerbadet samma år. Det kan vara både tillfälligt och permanent, men det är oerhört viktigt att bygga det inom denna tidsram. Det är bäst att välja ett tak med en enkel struktur, till exempel en gavel. Överflödiga läckerheter kommer att vara värdelösa. En liten vind måste lämnas under taket, men det är viktigt att se till att den är väl ventilerad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på snölast bestäms avståndet , på vilka spärren ligger från varandra. Vanligtvis är steget 1-, 15 m. Om du planerar att utrusta vinden för ett rum eller bara vill isolera det, välj sedan avståndet mellan spärren beroende på hur breda isoleringsplattorna kommer att vara.

För att installera spärren är det nödvändigt att skära in i den övre kronan - Mauerlat. Det visar sig att den övre kronan liksom fungerar som ett stöd för spärren.

Spärren är anslutna till varandra upptill. Sedan kan du börja forma själva taket. Först måste du göra en låda för ett gaveltak. Ett exempel på hur hon ser ut visas på bilden nedan.

Bild
Bild

Eventuellt vattentätande material, till exempel takmaterial, placeras på lådan. Det kommer att skydda trädet som ännu inte har hunnit sitta ordentligt från att bli blött.

Först efter konstruktionen av vattentätningsskiktet kan topplacken läggas. Det beror på projektet och väljs vanligtvis av estetiska skäl. Ondulin, skiffer, metalltak, wellpapp och andra kan nämnas som exempel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom takets huvudfunktioner är skyddande, kan du efter dess utrustning säkert fortsätta till efterbehandlingen, inklusive att göra golv.

Medan gaveltak vanligtvis väljs, finns det fall där en sluttande takkonstruktion är mer acceptabel.

Valet av detta eller det alternativet beror på ett antal faktorer

  • Placeringen av badet . Trästrukturen kan antingen vara fristående eller fäst. I det andra fallet är alternativet med sluttande tak mer relevant.
  • Finansiera . Konstruktionen av ett gaveltak är mycket billigare än ett gaveltak, och många väljer det här alternativet för att spara pengar, även om det inte ser så attraktivt utåt.
  • Närvaron av en vind . Så, om dess utrustning är planerad, är det bäst att göra ett gaveltak, annars kan du lyckas med en gavelkonstruktion.
Bild
Bild
Bild
Bild

Gaveltak med hög ås ser mest attraktiva ut på timmerbad. Efter att ha isolerat ett sådant tak kan du göra ett extra rum: ett rekreationsområde, ett biljardrum, ett rum för förvaring av handdukar och andra badtillbehör. Om du inte isolerar utrymmet kan det också användas genom att anpassa det till exempelvis förvaring av kvastar. Skjultak görs vanligtvis nästan platta, praktiskt taget utan en sluttning, vilket i grunden påverkar det faktum att inget rum kan utrustas under dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Isolering

Ett timmerbad är isolerat både från insidan och utsidan. I teorin kan en mängd olika syntetiska material användas för isolering, mest liknar skum. Det bör dock komma ihåg att under konstruktionen av isolering förloras lejonparten av de användbara egenskaperna vid badprocedurer. Detta beror på att ångspärren inte tillåter väggarna att "andas", så att mikroklimatet som skapas i ångrummet inte kan kallas användbart.

Bland materialen för isolering finns de som inte bör användas . En av dem är vattentätt skum, vilket bidrar till skapandet av en växthuseffekt i ångrummet. Detta inkluderar också syntetisk polystyren: vid uppvärmning avdunstar det mycket giftiga ämnen som är farliga för människor. Mineralull är också ett dåligt alternativ eftersom det inte tål hög luftfuktighet. Material på plastbasis, när de värms upp över 60 grader, försämras snabbt. Man kan dra slutsatsen att syntetiska föreningar inte är lämpliga för isolering av ett timmerbad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att endast använda naturlig isolering

  • Bogsera . Detta material används ofta för isolering. Detta beror på dess utmärkta värmeisoleringsegenskaper, låga priser, samt en bekväm form av försäljning i rullar. Det är mycket enkelt att lägga bogsering mellan stockarna. Isoleringsförfarandet med detta material tar lite tid, och resultatet överträffar alla förväntningar.
  • Ecowool . Fördelen med materialet är att det kan användas för att reglera luftfuktigheten i ångrummet. Detta miljövänliga material kan absorbera överflödig fukt när det är för mycket av det och ge bort det när det inte är tillräckligt. Således garanteras det mest bekväma mikroklimatet. Bland annat isolerar ecowool perfekt, "låser" värmen i rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Jute . Ett annat namn för jute är filt eller linne. Materialet består av en blandning av linne och jutefibrer. Den har ökade hållfasthetsegenskaper, mer tät, vilket gör den till ett utmärkt val för isolering av ett timmerbad. Filt ruttnar inte, insekter växer i det och materialet är också värmebeständigt.
  • Mossa . Eftersom mossa är svår att arbeta med väljs den sällan. Endast en professionell kan utföra arbetet med isolering med mossa korrekt och snabbt. Ändå skyddar mossa perfekt mot värmeförlust, det är helt naturligt, miljövänligt, så vissa människor föredrar det fortfarande.
Bild
Bild
Bild
Bild

Badet måste isoleras. Detta görs för att hålla värmeförlusten till ett minimum, annars måste du ständigt slå på ugnen med full effekt. Det kommer snabbt att misslyckas och du måste reparera. Det är mycket mer korrekt och billigare att omedelbart isolera ett träbad ordentligt och därigenom minska alla möjliga negativa konsekvenser.

Efterbehandling

I stort sett är det inte nödvändigt att avsluta badet från stockar. Detta beror på att det redan ser estetiskt attraktivt och snyggt ut. Ändå verkar många vanliga stockväggar tråkiga och de funderar på hur man uppdaterar inredningen.

Allt arbete med badets design bör skjutas upp till det ögonblick då strukturen krymper helt. Inredningen i ångrummet, om det är planerat, får endast utföras med hjälp av miljövänliga och naturliga material. Använd inte heller metalldelar, eftersom de kommer att bli heta när de värms upp. Detta kommer att öka risken för skador. Detta gäller delvis för fästelement, men om det inte är möjligt att använda trä, måste galvaniserad metall begravas.

Bild
Bild
Bild
Bild

För inredning av ett bad från en bar är ett foder perfekt. Det måste utsättas för ytterligare bearbetning, välimpregnerat med antiseptiska föreningar. När det gäller trä är lind och lärk optimala för ett ångrum. De värms inte upp, så även om temperaturen är mycket hög i ångrummet kommer du inte att bli bränd. Barrträd kan inte användas: vid uppvärmning ger trädet ett harts som kan allvarligt bränna huden. Alternativt kan du kombinera träslag, men det här alternativet är endast lämpligt för horisontell installation och görs för lukt, och inte av praktiska skäl.

Oftast används den vertikala metoden för att placera fodret för att täcka ångrummet från insidan. Till att börja med gör de en speciell märkning, väggarna är täckta med vattentätning och först efter det är fodret installerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också använda en klädbräda för inredning . Det är ett mångsidigt material, dessutom är det extremt motståndskraftigt mot alla "bad" negativa effekter: höga temperaturer och luftfuktighet. Kakelplattorna är lätta att ta hand om och hållbara, dessutom kommer du genom att lägga ut badet med kakel få den mest ovanliga strukturen av alla.

Väggarna måste först isoleras från fukt, och sedan bör ett speciellt gipsnät fästas på dem. Därefter måste du gipsa allt. Plattan läggs på limbruket. Var noga med att torka sömmarna med en vattenavvisande och antiseptisk komposition för att uppnå ett presentabelt utseende i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utanför är träbad vanligtvis mantlade med sidospår. Så de är skyddade från många klimatpåverkan, inklusive regn och frost. Sidospår kommer definitivt att behöva lämnas i ett par dagar efter att ha spridit det på en plan yta. Så här blir de av med kinkar och böjningar. Det är viktigt att hålla koll på vilket sidospår du väljer: du behöver ett fuktbeständigt alternativ.

För att lägga sidosidan är väggarna jordade, låda är gjord. Det är också nödvändigt att göra ytterligare isolering. Vattentätning görs med en speciell film. Därefter fästs elementen och lämnar ett litet gap mellan isoleringen och själva ytbeklädnaden. Allt arbete utförs nedifrån och upp. I slutet installeras plattband.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett blockhus används också för exteriördekoration . Oftast väljs det i fall där badet byggdes av en billigare avbarkad stock, men du måste skapa utseendet på en rundad. Materialet imiterar bara troget en kalibrerad ram. Det måste komma ihåg att panelhusets paneler måste vara ordentligt förberedda före installationen: behandlade med antiseptiska lösningar eller blandningar.

För att fixa panelerna är det nödvändigt att göra en låda. För installation används speciella klättrare. Fästning görs uppifrån och ner, du behöver bara flytta horisontellt. Dessutom är fönster, dörrar och hörn dekorerade med plattband och golvlister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan inte göra värmeisolering när du arbetar med ett blockhus, annars kommer trädet att ruttna.

Tips

Som proffs säger, processen med att bygga ett timmerbad är kanske inte så svårt som det verkar.

De ger flera rekommendationer som hjälper dig att hantera badets konstruktion och dekoration med hög kvalitet och så snart som möjligt:

  • Försumma inte den tid som avsatts för krympning. Förutom att badhuset kan”leda” kommer det snart att tappa sin höjd. Installation av dyr utrustning (panna eller ugn) bör endast utföras efter fullständig krympning, annars finns det risk för att förstöra dyra strukturer.
  • Dörrar och fönster behöver också klippas först efter att träet har krympt helt. Detta beror på att sektionerna kan deformeras, eftersom ramen inte alltid torkar ut jämnt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För att spara pengar är det värt att köpa ved på vintern. Under denna period är priserna för det en storleksordning lägre. Olika kampanjer och försäljningar hålls också, vilket kommer att spara ännu mer ekonomiska resurser.
  • Uppmärksamhet uppmärksammas på träets knutiga natur. Så ju smidigare stockarna du väljer desto lättare blir det att arbeta med dem. Avrundat virke är det lättaste att hantera, men det dyraste. Tänk på att ju jämnare träet är, desto dyrare är det.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Avsluta under inga omständigheter badet med spånskivor. Under påverkan av fukt deformeras de starkt, sväller upp och vid uppvärmning släpper de ut gifter i luften, som är farliga för människors hälsa.
  • För att sänka luftfuktigheten i ångrummet efter eget gottfinnande är det värt att utrusta det med ett ventilationssystem. Du kan slå på och av den som du vill och uppnå det perfekta mikroklimatet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om du vill minska risken för brand ska du behandla stockarna med en brandskyddsmedel.
  • Det är viktigt att komma ihåg behovet av att behandla det kalibrerade virket med alla slags antiseptika, eftersom det sönderfaller mycket snabbt, kollapsar och infekteras med svampar och mögel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om ett timmer väljs som material och inte ett timmerhus, kommer krympningstiden att minska kraftigt. Detta beror på att virket redan har bearbetats och torkats, vilket inte kan sägas om nyhugget virke.
  • Var noga med att ta hand om brandsäkerheten: skaffa en brandsläckare och placera den där du säkert kan nå i händelse av brand. Det behöver inte vara ett ångbad. Omklädningsrummet, där ugnen är placerad, är perfekt.
Bild
Bild

Vackra exempel

Ett vackert badhus byggt enligt alla regler. Den goda kvaliteten på strukturen är direkt uppenbar: en sådan struktur kommer att pågå i mer än ett dussin år. Badhuset är utrustat med två värmesystem, vilket är mycket ovanligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att bygga ett badhus av rundade stockar för att det ska se representativt ut. Hyvlade stockar ser ovanliga och originella ut. Denna design lockar uppmärksamhet, dekorerar webbplatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

En extremt ovanlig timmerbastu med stor diameter . Observera att sådana accentbyggnader bara kan placeras i lämplig miljö, placera dem mot bakgrunden av en skog eller matcha dem med ett hus som redan är byggt i samma stil. Det är också extremt svårt att uppnå den optimala värmeisoleringsnivån, så det är bättre att överlåta en sådan konstruktion till en professionell.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare ett badhus i bakgrunden av skogen. Byggnader gjorda av stockar med en så stor diameter ser ut som en leksak, men denna byggnad är ganska rymlig och funktionell, trots sin verkliga diminutivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

I dekorationen kan du använda intressanta och originella tekniker, till exempel markera fönstren med mörka, vilket kompletterar takets ensemble och kontrasterande delar av timmerhuset.

Bild
Bild

I detta fall är inte ett fullvärdigt rum utrustat under taket, utan en vind , som lagrar alla möjliga saker. Där kan du, om du vill, ordna en plats för förvaring av ved, men det är inte särskilt bekvämt att springa på trappan för ved varje gång.

Bild
Bild

På andra våningen är ett sådant bad utrustat med ett fullvärdigt rum. Om så önskas skulle det vara möjligt att göra en liten balkong under själva taket, utrusta ett annat hörn för tepartier och sammankomster med vänner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bad ser ofta ut som fullvärdiga bostadshus, särskilt när de har en andra våning. Här är andra våningen ett fullvärdigt vardagsrum, som är väl upplyst, att döma av takfönstren och sidan, och besöks mycket ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bad av grovt bearbetade stockar är en hyllning till mode, ekologi och skandinavisk stil. Byggnaden kompletteras med spegeldörrar och ser ultramodern ut med bibehållen rustik smak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett timmerbad är ett utmärkt köp som kommer att tjäna dig troget i många år. Byggd med dina egna händer, det kommer att behålla värmen i intima konversationer med vänner eller familjemedlemmar, samtidigt som du för alltid bevarar en del av byggarens själ. Om du fortfarande funderar på om det är värt att bygga ett timmerbad, så är svaret entydigt - ja.

Rekommenderad: