Väderkvarnar: Deras Konstruktion För El. Vad är Det Och Hur Fungerar Det? Enheten, Beskrivningen Av Bladen. Vad är Bruk För?

Innehållsförteckning:

Väderkvarnar: Deras Konstruktion För El. Vad är Det Och Hur Fungerar Det? Enheten, Beskrivningen Av Bladen. Vad är Bruk För?
Väderkvarnar: Deras Konstruktion För El. Vad är Det Och Hur Fungerar Det? Enheten, Beskrivningen Av Bladen. Vad är Bruk För?
Anonim

Att veta allt om väderkvarnar, vad det är och hur det fungerar, är nödvändigt inte bara av ledigt intresse. Enheten och beskrivningen av bladen är inte allt, du måste förstå vad kvarnen är till för. Det räcker med att säga om väderkvarnar och deras konstruktion för el, om annat ekonomiskt värde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprungshistoria

Kvarnarna skapades vid en tidpunkt då massodlingen av vete och andra spannmål började. Men de kunde inte omedelbart använda vindens kraft för att rotera strukturen. I forna tider vändes hjulen av slavar eller dragdjur . Senare började de skapa vattenkvarnar. Och slutligen, trots allt, fanns det redan en vindkonstruktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots sin uppenbara enkelhet är den i verkligheten tvärtom mycket komplex . Det blev möjligt att skapa en sådan produkt endast när man tog hänsyn till belastningen från vinden och med rätt val av mekanismens varaktighet för en specifik uppgift. Och dessa uppgifter var väldigt olika - både att hugga ved och pumpa vatten. De tidigaste modellerna - "getter" - byggdes på samma sätt som ett trähus.

Bild
Bild

Då dök de så kallade tältkvarnarna upp, som har en fast kropp, bara toppen med huvudaxeln roterar.

Bild
Bild

Sådana modeller kan driva två kvarnstenar och utmärks därför av ökad produktivitet . Bruket betraktades, vilket är typiskt, inte bara ett nyttaverktyg. Hon fick stor betydelse i myter, legender och sagor. Det fanns inga länder där sådana idéer saknades. Det fanns olika motiv för myter: människor immured under byggandet av stiftelsen, andar som bor på kvarnen, dolda skatter, mystiska underjordiska passager, och så vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anordning och funktionsprincip

En väderkvarn fungerar eftersom luftströmmarna verkar på bladen och sätter dem i rörelse. Denna impuls går till överföringsenheten och genom den - till den verkliga arbetsdelen av bruket. I äldre modeller ökades bladen till flera meter . Endast på detta sätt var det möjligt att öka kontaktytan med luftströmmar. Värdet väljs i enlighet med huvudfunktionen och erforderlig effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om kvarnen är utformad med de största knivarna kan den mala mjöl . Detta är den enda lösningen som säkerställer effektiv vridning av tunga kvarnstenar. Designförbättringar har möjliggjorts genom utvecklingen av aerodynamiska koncept. Modern teknisk utveckling gör det möjligt att ge ett bra resultat även med en relativt blygsam vindkontaktyta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Omedelbart bakom bladen i kretsen finns en växellåda eller annan överföringsmekanism . I vissa modeller visade det sig vara en axel som bladen var monterade på. Den andra änden av axeln var utrustad med ett verktyg (enhet) som utförde arbetet. Men denna design, trots sin enkelhet, övergavs gradvis.

Det visade sig att det är mycket farligt och opålitligt, och det är orealistiskt att stoppa bruksarbetet, även i det allvarligaste fallet.

Bild
Bild

Växellådsversionen visade sig vara mycket mer effektiv och elegant . Växellådor omvandlar impulsen från de snurrande bladen till användbart arbete. Och det är värt att koppla bort delarna i växellådan, du kan snabbt sluta arbeta. Därför snurrar mekanismen inte förgäves, och även en kraftig ökning av vinden är inte så skrämmande. Viktigt: nu används kvarnar uteslutande för el.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men även utseendet på de första bruken var en verklig teknikrevolution. Naturligtvis idag 5 - 10 liter. med.på vingen verkar vara en helt "barnslig" storlek. Men i en tid då det inte bara fanns motorcyklar, utan också flera århundraden före ånglok, visade sig detta vara en enorm prestation. Under XI-XIII århundraden fick människan makt till sitt förfogande, vilket var otillgängligt under den föregående eran . Ekonomins kraftförsörjning ökade omedelbart avsevärt, och det var därför som det i många avseenden var möjligt att kraftigt öka den europeiska ekonomin under denna period.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Det är mest bekvämt att jämföra en väderkvarn med en vattenanalog. Vattenstrukturen har en lång historia och är oberoende av vindförändringar. Vattenströmmar är mycket stabilare. Du kan också använda kraften av ebbe och flöde, vilket är helt otillgängligt för ett vindkraftverk . Dessa omständigheter ledde till det faktum att förekomsten av vattenkvarnar var många gånger högre i alla tillstånd av medeltiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vindens kraft för malning av spannmål, som redan nämnts, började tillämpas senare . Denna lösning medförde dessutom betydande merkostnader. Men i Holland på 1400 -talet, och särskilt från början av 1600 -talet, uppskattades andra fördelar med väderkvarnar. De drev kedjor med slevar som tog bort grundvattnet. Utan denna innovation hade det varit omöjligt att utveckla en betydande del av det moderna Nederländernas territorium.

Dessutom kan en väderkvarn till och med stå på en torr plats och inte vara bunden till en vattendrag.

Bild
Bild

I Holland blev väderkvarnar populära av en annan anledning .- det blåser västliga vindar nästan kontinuerligt och leder luft från Atlanten mot Östersjön. Därför fanns det inga speciella problem både med bladens orientering och med användning av teknik. Nuförtiden är det mest lämpligt att jämföra väderkvarnar med vattenkvarnar inte när det gäller kvalitet och spannmålsmöjligheter, utan vad gäller lämplighet för kraftproduktion. Strömförsörjningens stabilitet minskar, kostnaden för nätverksenergi stiger, och därför är det så viktigt att välja den typ som passar dig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vindkraftparker drivs med praktiskt taget oändliga resurser . Så länge jorden har en atmosfär och solen lyser upp planeten, kommer vindarna inte att stanna. Sådana anordningar förorenar inte miljön eftersom de, till skillnad från diesel- och bensinsystem, inte avger giftiga ämnen. Det är dock omöjligt att kalla ett vindkraftverk helt miljövänligt, eftersom det skapar mycket buller, och i ett antal länder inför de till och med lagliga begränsningar för det. Slutligen kan väderkvarnen inte fungera normalt under fågelvandringstider.

Bild
Bild

I Ryssland finns det inga buller- eller kalenderrestriktioner än . Men de kan dyka upp när som helst. Och i alla fall kan en vindkraftpark - både en modern väderkvarn och en klassisk kvarn - inte placeras i omedelbar närhet av bostäder. Dessutom bestäms den verkliga effektiviteten av säsong, tid på dygnet, väder, terräng; allt detta påverkar direkt luftflödet och effektiviteten i dess tillämpning.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan nackdel med vindkraftparken är den redan noterade vindinstabiliteten. Användningen av batterier löser delvis detta problem, men komplicerar samtidigt systemet och gör det dyrare. Ibland är det också nödvändigt att dessutom använda andra energikällor . Men väderkvarnen installeras snabbt - med hänsyn till förberedelsen av webbplatsen tar det inte mer än 10-14 dagar. Mycket utrymme krävs för en sådan installation, särskilt med tanke på bladens spann och det utrymme som bör vara ledigt av säkerhetsskäl.

Bild
Bild

Typöversikt

Väderkvarnar för mjölmalning tillverkade med 1 eller 2 kvarnstenar. Att vända sig till vinden sker på två sätt - genom port och hipp . Porttekniken innebär att hela kvarnen är helt roterad runt ekposten. Denna pelare monterades i tyngdpunkten och inte symmetriskt mot kroppen. Att vända sig till vinden förbrukade mycket energi och var därför mycket svårt.

Bild
Bild

Traditionellt har portalkvarnar utrustats med en enstegs mekanisk transmission . Hon vred effektivt på axelaxeln. Bock -bruket tillverkades också enligt portelmetoden. Ett mer perfekt alternativ är ett tält (aka holländskt) schema. I den övre delen var byggnaden utrustad med en svängram som stödde hjulet och kröntes med ett tak.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av den lätta konstruktionen sker det mycket mer ansträngning att vända sig till vinden . Vindhjulet kan ha ett mycket stort tvärsnitt, eftersom det höjdes till en stor höjd. I de flesta fall var tältkvarnen utrustad med en tvåstegs transmission. Den mellanliggande strukturen är av en kvarnskvarn. I den var vändcirkeln belägen på 0,5 höjd av kroppen, en viktig underart är en dräneringskvarn.

Bild
Bild

Väderkvarnens hastighet har tidigare begränsats av överföringsanordningens styrka. Begränsningar var associerade med trähjulstrådar och tarsus. Som ett resultat är det omöjligt att öka tillämpningskoefficienten för vindkraft (effektivitet). Tänderna själva och skaften för dem gjordes enligt en mall från högkvalitativt torrt trä. Lämplig för detta ändamål:

  • akacia;
  • Björkträd;
  • avenbok;
  • alm;
  • lönn.

Hjulkanten på huvudaxeln var gjord av björk eller alm. Brädorna var utlagda i två lager. Utanför var fälgen noggrant trimmad i en cirkel; bultar användes för att hålla ekrarna. Samma bultar hjälpte till att dra åt skivorna. Den främsta uppmärksamheten vid förbättringen av designen ägnades åt utförandet av vingarna.

Bild
Bild

I ganska gamla kvarnar var vingristerna täckta med duk . Men senare utfördes samma funktion framgångsrikt av styrelser. Det konstaterades också att granplankor passar bättre. Ursprungligen skapades vingarna med en konstant kilvinkel på bladet, som varierade från 14 till 15 grader. Det är ganska enkelt att göra dem, men för mycket vindkraft gick till spillo.

Bild
Bild

Användningen av ett spiralformat blad gjorde det möjligt att öka effektiviteten upp till 50% i jämförelse med den äldre versionen . Den variabla kilvinkeln i spetsen varierade från 1 till 10 och vid basen från 16 till 30 grader. Ett av de mest moderna alternativen är med en semi-strömlinjeformad profil. Mot slutet av perioden med tältkvarnar byggdes de nästan uteslutande av sten. I vissa fall var naturligtvis vindsystemet anslutet till en vattenpump, vilket gjorde det möjligt att bevattna marken.

Bild
Bild

I den tidigaste typen av sådana strukturer, som i mjölkvarnar, var det möjligt att minska vingeområdet genom att delvis ta bort seglet eller öppna persiennerna. Denna lösning gjorde det möjligt att förhindra skador även med ökad vind. Men ändå fanns problemet med ett vindhastighet med låg hastighet med ett stort antal blad eller med en stor vingbredd. Anledningen är ganska uppenbar - det är ett mycket allvarligt, frustrerande ögonblick. Lösningen hittades av det tyska företaget Kester, som producerade Adler -vindhjulet med ett minimum av blad och ett betydande avstånd mellan dem; denna design hade redan en medelhastighet.

Bild
Bild

Ännu mer avancerade konstruktioner på vingsugans sugsida var utrustade med speciella ventiler . Därför skedde justeringen automatiskt, vilket garanterade högsta möjliga prestanda. I fungerande skick tillhandahålls ventilerna av en fjäder. Allt var utformat så att på grund av dessa ventiler, även med aktiv rörelse, fanns det inget starkt motstånd. Om den inställda hastigheten överskrids på grund av centrifugalkraft, vrids ventilerna.

Bild
Bild

Samtidigt ökade motståndet mot luftflöde, det användes mycket mindre smidigt och inte lika effektivt som vanligt. Men normalt var det möjligt att minska ansträngningsmomentet. Under 1700- och 1800 -talen användes redan väderkvarnar över hela planeten . De upphörde att tillverkas med halvhantverksmetoder, de började producera flerbladiga vindmotorer av metall på fabriker. I slutet av 1800 -talet saknade endast ett fåtal modeller funktionerna för automatisk justering av torsionshastigheten och styv fixering av hjulet i motorns riktning.

Bild
Bild

I industriländer tillverkades redan hundratusentals uppsättningar för kvarnar om året .… Produktionen av förbättrade ekonomiska modeller, främst avsedda att generera el, har också börjat. Effekten hos sådana system är relativt låg, vanligtvis inte överstigande 1 kW, oftast var det tänkt att vara utrustat med hjul med 2-3 blad av paddeltyp. Anslutningen till generatorn sker genom en reducerare. För att lagra energi i sådana system användes batterier med liten och medelstor kapacitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggfunktioner

För att bygga en kvarn måste du överväga ett antal nyanser.

Val av sittplats

Det är viktigt att tänka på bladens rotation. Därför bör det inte finnas några främmande byggnader och strukturer i närheten. Det är lämpligt att välja ett plant område, annars kan byggnaden vara snedställd. Platsen rensas från all växtlighet och andra störande saker . De tar också hänsyn till hur allt kommer att se ut externt.

Bild
Bild

Verktyg och material

Du kan till och med bygga en väderkvarn av plywood, hållbar plast eller metall. Ingen förbjuder också att kombinera dem. Men ändå är det klassiska tillvägagångssättet optimalt anpassat till användningen av en träskiva, trä, plywood. Polyeten används för vattentätning och takmaterial för taket. Det är därför vi behöver också hammare och spikar, borrar, sågar och andra verktyg för träkonstruktion: hyvlar, vinkelslipar, skopor och borstar.

Bild
Bild

fundament

Trots dekorativiteten hos de flesta väderkvarnar innebär konstruktionen fortfarande förberedelse av grunden. Att gräva ett hål och hälla mortel är valfritt. Det är tillräckligt att använda layouten för en stapel eller stockar . Vanligtvis är designen nära en trapetsform. De inre och yttre ramarna är anslutna med hjälp av vertikala stolpar placerade i en given vinkel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggar och tak

När du täcker strukturen, var uppmärksam på öppningarna på fönster och dörrar. Bladets monteringspunkt är också kritisk . Dörrar installeras med hjälpfästen. Bjälkar med blad kan förstärkas med en stång. Klädsel är möjligt med alla material som ger en hermetiskt tillsluten yta, det mest färgstarka är trä.

Takformen väljs individuellt . Smidig och rak täckning är inte värre än en vinkeluppsättning. Ett lager takmaterial ger tillräcklig vattentätning. Framtaket erhålls med brädor eller plywood. Det finns ingen anledning att använda mer dekorativa ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av en vindgenerator

Kvarnen ska placeras på ett torrt, förberett område. Ankare används vid behov för att säkerställa förankringens styvhet. Var noga med att kontrollera med lagar och förordningar för att inte ha problem. Under alla omständigheter följs också rekommendationerna för elsäkerhet och jordning . Det är nödvändigt att ansluta generatorn genom ledningar i ett visst avsnitt och i "gata" isolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

De mest kända gamla kvarnen

Rhodos kvarnar, som ligger nära hamnen i Mandrnaki, krossade säd under mycket lång tid, som levererades direkt till hamnen till sjöss. Ursprungligen fanns det 13 av dem, enligt andra källor - 14. Men bara 3 har överlevt till vår tid och är bevarade som monument. På ön Öland är situationen ungefär densamma - istället för 2000 kvarn överlevde bara 355 . De demonterades i början av förra seklet, eftersom behovet försvann, lyckligtvis överlevde de vackraste byggnaderna.

Bild
Bild

Värt att notera också:

Zaanse Schans (norr om Amsterdam)

Bild
Bild

kvarnarna på öarna Mykonos

Bild
Bild

staden Consuegra

Bild
Bild

Kinderdijk bruksnätverk

Rekommenderad: