Hur Odlar Man Björk? 22 Foton Plantor Och Frön. Hur Transplanteras Det På Platsen? Hur Man Matar? Beskärning Och Sjukdom

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Man Björk? 22 Foton Plantor Och Frön. Hur Transplanteras Det På Platsen? Hur Man Matar? Beskärning Och Sjukdom

Video: Hur Odlar Man Björk? 22 Foton Plantor Och Frön. Hur Transplanteras Det På Platsen? Hur Man Matar? Beskärning Och Sjukdom
Video: Lönsam lövskog - björken 2024, April
Hur Odlar Man Björk? 22 Foton Plantor Och Frön. Hur Transplanteras Det På Platsen? Hur Man Matar? Beskärning Och Sjukdom
Hur Odlar Man Björk? 22 Foton Plantor Och Frön. Hur Transplanteras Det På Platsen? Hur Man Matar? Beskärning Och Sjukdom
Anonim

Att ha en björk på din webbplats är drömmen för många trädgårdsmästare. För att detta opretentiösa träd ska växa och utvecklas framgångsrikt måste det dock initialt plantera det korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Björkplantering på platsen utförs på tre sätt. Växten kan förökas med frön eller sticklingar, och du kan också välja en planta i skogen och rota den på ditt eget territorium.

Frön

Fröförökning av björk anses vara en ganska mödosam och tidskrävande metod. Men vissa trädgårdsmästare följer det. Det är vanligt att samla björkfrön på hösten . För att göra detta måste du klippa av ett tillräckligt antal grenar med örhängen, sedan samla dem i en bukett och hänga dem i ett torrt rum. Frön mognar vanligtvis i ungefär en vecka, varefter de kan skakas ur varje örhänge och rengöras från skräp.

Det är mer korrekt att plantera frön samma år som de skördades. Dessutom, innan kallt väder börjar - det vill säga i slutet av hösten eller i början av vintern - är det viktigt att gräva in dem.

Marken i området där björkar kommer att planteras är förgrävd med en fördjupning som når 25-35 centimeter . Och även den framtida bädden rensas från ogräs och stora rötter, behandlade med ett medel som skyddar mot svampsjukdomar. Cirka 10 dagar före sådd jämnas jorden och täcks med hål, avståndet mellan som är cirka 25 cm. Varje hål ska gå 5 cm djupt och nå 20 cm brett. Plantering görs bäst på kvällen. Helst bör detta vara en dag utan vind eller nederbörd. Först täcks botten av varje hål med ett lager humus, sedan läggs frön på det, slutligen är allt täckt med lös mjuk jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

När groddar dyker upp på sängen efter att snön har smält, måste de förses med riklig vattning, men endast med hjälp av bevattningsmetoden . Fram till slutet av sommaren bör växterna få tillräckligt med fukt - det är till och med viktigt att matjorden inte torkar ut. Om allt görs korrekt, kommer björkarna redan i september att nå en höjd av 20-30 cm, och de kan transplanteras till en permanent livsmiljö. Svaga skott planteras först i växthuset, och efter 12 månader, när de når en meters höjd, rör de sig redan utanför.

Det bör nämnas att om frön planteras på våren bör deras skiktningsperiod vara cirka 2 månader och uppträda vid temperaturer från 0 till +5 grader.

Bild
Bild

Sticklingar

Du kan också gro en björk från en gren, men denna metod anses också vara extremt svår på grund av dålig rotning av kulturen. Ändå lyckas fortfarande 20% av försöken. Processen börjar med att en välformad skott väljs ut på ett ungt träd . En liten kvist fungerar inte för detta - du behöver en längd som är lika med 60-80 centimeter. Snittskottet placeras i vatten, där Kornevin redan har spädts ut, och sedan placeras kärlet i ett väl upplyst utrymme, där temperaturen hålls vid cirka 25 grader Celsius.

När björkens rötter växer kan den transplanteras till en stor blomkruka . Under de kommande 10-20 dagarna bör växten vattnas rikligt, faktiskt 2-3 gånger om dagen och också matas en gång med universalgödselmedel. Under denna tid bör rotsystemet bli starkare, och det är dags att flytta plantan till frisk luft.

Det är viktigt att ta bort björken ur krukan tillsammans med jorden där den växer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planta från skogen

Den tredje möjligheten att björk kan se ut i trädgården är helt enkelt att ta den från skogen. Det är bäst att gå efter henne i mars, tills bladen blommar . En viktig roll spelas av hur det valda trädet ser ut: det ska vara friskt och ungt (helst 3 år gammalt), utan mekanisk skada, vridna grenar eller spår av insektsaktivitet. Den optimala höjden är mellan 80 och 100 cm. Vattna björk innan du gräver ut.

Plantan grävs in från alla sidor, varefter den försiktigt rotas upp tillsammans med en jordklump och placeras på plan mark . Det enklaste sättet att göra detta är med en bajonettspade. Marken ska skäras till bajonettens djup. Under extraktion är det viktigt att övervaka rötternas integritet. Under transporten bör rotskotten täckas med jord och täckas - det är bekvämast att placera plantan i en hink eller påse och strö den med jord.

Bild
Bild

Du kan också köpa en ung planta i en specialaffär . När du köper är det värt att komma ihåg att ju lägre växten desto bättre rotar den. Rotsystemet bör inte skadas, även om trädet fortfarande kommer att överleva en liten process. Plantskolan hjälper också till om en stor växt inte ens övervägs, och det krävs en dvärgvariant. Trots att trädet inte är nyckfullt kan dess rötter inte stanna i frisk luft under lång tid, så du behöver bara ta prover i behållare.

Om trädet du gillar grävdes upp på vintern tillsammans med ett block av frusen jord, bör det omedelbart transplanteras till en ny plats. När våren börjar kommer själva björken att vakna och börja slå rot.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantationsfunktioner

Så att efter att ha köpt en planta eller efter att ha valt ett träd i skogen fortsätter det att utvecklas kvalitativt, det är viktigt att transplantera björken till rätt plats. Varje kultur växer bättre under naturliga förhållanden, så valet bör göras till förmån för skogsområden . Det översta lagret av jorden ska alltid förbli svalt och fuktigt, så öppna soliga områden för kultur är inte lämpliga. Men om du helt berövar trädet från solens strålar kommer dess lövverk att må dåligt, så du måste hitta en mellanväg.

Varje år ökar björken inte bara i höjd, utan också i bredd, så växten kan inte planteras antingen bredvid staket eller byggnader eller med varandra . Det bör nämnas att ett opretentiöst björkträd kan sträcka sig nästan upp till 30 meter, och dess diameter kan lätt nå 50 cm. Omkring 3 meter bör vara kvar mellan trädet och staketet, och cirka 5 m mellan trädet och byggnaderna. Om det finns är en vattenförsörjning eller avloppssystem i närheten, är det också bättre att hålla ett gap på 3 meter. Det är vanligt att dra sig tillbaka från andra höga träd ca 3-5 m.

Björk kommer inte bra överens med bördiga grödor, så gräs, till exempel gräsmatta, anses vara en idealisk granne för det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att plantera björk på en permanent plats i oktober eller mars, medan temperaturen inte överstiger 10 grader. Marken ska fyllas med näringsämnen och lossas väl . Områden som är lämpliga för både lätt sur jord och noll surhet. Hålet grävs ur en sådan diameter att det överstiger rotsystemets storlek tillsammans med jordklumpen. Botten är fylld med dränering, varefter den strös med jord blandad i lika stor andel med sand, torv och humus. I samma skede är det bättre att applicera komplext gödselmedel.

Björken ligger i hålet så att rotkragen är något under marknivå . Rötterna som har fyllt hålet är täckta med jord. Björken måste genast vattnas rikligt, vilket tar cirka 20 liter vatten.

Nära stammen cirkeln är nödvändigtvis täckt med mulch, vars roll kan spelas antingen av torv eller humus. Efter plantering är det tillräckligt att vattna trädet ett par gånger i månaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

För att odla en björk i en trädgårdstomt är det inte tillräckligt att begränsa dig till rätt plantering - du måste också ta hand om det. Att växa hemma bygger på tre huvudsteg: vattning, utfodring och beskärning.

Vattning

Plantorna bevattnas bara för första gången efter plantering, och sedan tränger rötterna så djupt in i jorden att de inte längre behöver ytterligare fukt. Det måste förstås björkens rotsystem är ytligt, så inga prydnadsväxter kan växa under det på grund av brist på fukt.

Förresten, omedelbart efter plantering är det bättre att skugga unga träd en tid under dagen med hjälp av täckmaterial eller växtgrenar.

Bild
Bild

Toppdressing

För den snabba tillväxten av en ung björk är det värt att gödsla på hösten och våren, när bladen bara börjar blomma. En blandning av 10 liter vatten, 2 kg gödsel, 20 g urea och samma mängd ammoniumnitrat anses vara optimalt. Efter blandning av ingredienserna tills mineralkomponenterna är upplösta, bör jorden runt plantan behandlas med den resulterande vätskan.

Det är viktigt att kontrollera så att spray inte faller på växtens löv och stjälk.

Bild
Bild

Beskärning

Beskärning av en björk är inte den bästa idén, för ett träd är det mycket mer korrekt när kronans bildning sker av sig själv. Men beskärning av sjuka, trasiga eller förkrossade grenar är ett måste. Allt sådant arbete utförs vanligtvis på hösten efter avslutad förflyttning av juicer . De uppträdda såren behandlas med var. De träd som inte ger tillväxt måste föryngras genom att ta bort skrymmande grenar, vanligtvis nedre. Denna procedur är endast tillåten på hösten och vintern, när kulturen är vilande.

Ändå kräver dekorativa sorter av björkträd beskärning . Det är bättre att dekorera toppen på sommaren, en dag när det inte regnar. Även om det beslutades att begränsa trädets höjd eller stoppa dess expansion, måste man komma ihåg att björk inte tolererar ett sådant ingrepp. Det är tillåtet att ta bort högst en fjärdedel av skotten per säsong.

För bildandet av den gråtande kronan av den vanliga björksorten "Junga" kommer det bara att räcka till att tunna den något.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Tinder svampar förekommer ofta på björkträd, till exempel chaga, som gror djupt och skadar träet. De måste tas bort omedelbart, annars kommer barken inte längre att återställas. Ytan bör behandlas med 0,4% kopparoxiklorid.

Ibland äts trädets rötter av majbaggen med dess larver, och de vuxna skadar löv och skott, och larverna skadar rötterna . För att bli av med dem kommer det att räcka med att regelbundet lossa stamcirkeln och mekaniskt ta bort skadedjur. Björkträd blir också sjuka av påverkan av rörlöpare. I detta fall samlas de skadade bladen upp och bränns, och kronan behandlas med insekticider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om bladen nappas tillräckligt för att bara vener återstår, är problemet med silkesmasklarverna. Då måste insekter omedelbart skakas av björken, och själva trädet måste behandlas med en insekticid . När en röd blomma som liknar rost visas på bladen är det vettigt att spraya med fungicider. Förresten, det är av denna anledning som trädet torkar, och dess tallrikar faller av redan i juni. En spindelliknande vitaktig blomning på bladplattornas undersida indikerar en sjukdom med mjöldagg. Kluster av svarta prickar antyder också detta.

Om träbitar blir gula och påverkas av fruktkroppar som liknar hattar, talar vi om gulbrun ruttning av stammen . För att behandla björk måste du separera svamptillväxten och behandla de drabbade områdena med 5% kopparsulfat och täck med linolja. Bruna knölar på tvärgående sprickor i stammen är ett symptom på cytosporos. Det infekterade trädet behandlas noggrant med Bordeaux -vätska eller förstörs helt enkelt. Våta fläckar på bålen är ett symptom på bakteriell dropp.

Bladen är ofta böjda på grund av påverkan av rördikbaggar . Efter att ha tagit bort insekter för hand krävs en insekticidbehandling. Bladlöss själva är inte farliga för björk, men deras sekret kan locka myror.

Det bör tilläggas att lav på en björk ofta blir en fristad för alla typer av skadedjur, så det är bättre att bekämpa det.

Bild
Bild

Vad kan ympas på ett träd?

Vissa trädgårdsmästare vårdar fortfarande hoppet om att plantera ett päron eller ett äppelträd på ett björkträd, men som regel slutar ett sådant företag inte bra - i nästan 80% av fallen avvisas grundstammen och scion. Även om detta inte hände omedelbart uppstår efter en tid en fysiologisk inkompatibilitet, uttryckt i tillväxtens utseende.

Du kan dock försöka plantera en variant av björk på en annan - till exempel karelsk björk på gråtbjörk. Det kommer att vara nödvändigt att inokulera i sidoskäret först innan knoppen bryts och spirande - på sommaren.

Oftast används sticklingar av gråtbjörk eller Jungs björk för ympning och vit björk används som bestånd.

Rekommenderad: