Kanadensisk Lönn (39 Bilder): En Beskrivning Av Trädets Löv Och Frön. Hur Ser Laciniatum Vieri Sockerlönn, Silver Och Andra Typer Ut? Rotsystem

Innehållsförteckning:

Video: Kanadensisk Lönn (39 Bilder): En Beskrivning Av Trädets Löv Och Frön. Hur Ser Laciniatum Vieri Sockerlönn, Silver Och Andra Typer Ut? Rotsystem

Video: Kanadensisk Lönn (39 Bilder): En Beskrivning Av Trädets Löv Och Frön. Hur Ser Laciniatum Vieri Sockerlönn, Silver Och Andra Typer Ut? Rotsystem
Video: På landet 160. En liten film om Rönn, Lönn, Ask. 2024, Mars
Kanadensisk Lönn (39 Bilder): En Beskrivning Av Trädets Löv Och Frön. Hur Ser Laciniatum Vieri Sockerlönn, Silver Och Andra Typer Ut? Rotsystem
Kanadensisk Lönn (39 Bilder): En Beskrivning Av Trädets Löv Och Frön. Hur Ser Laciniatum Vieri Sockerlönn, Silver Och Andra Typer Ut? Rotsystem
Anonim

När du väljer träd för att anlägga territoriet uppmärksammas särdragen i odling och dekorativa egenskaper. Kanadensisk lönn är mycket efterfrågad. Det är ett högt träd som lockar uppmärksamhet med sin magnifika struktur och frodiga lövverk. Med höstens början ändrar bladen färg till en rik gul-röd, som tydligt står i kontrast med andra växters gröna blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Bladet på detta träd pryder Canadas nationella flagga. I vissa källor kallas denna sort sockerlönn eller silverlönn . Trädet tillhör familjen sapindaceae, vars representanter växer i den östra delen av Nordamerika.

Lönn når en höjd av 25-37 meter, ibland växer den upp till 40 meter och tjockleken på stammen är 76-91 centimeter i diameter . Dessa egenskaper kommer att variera beroende på egenskaperna hos varje sort. Barkens färg varierar från ljusgrå till gråbrun.

Konsistensen är grov och seg. Stamens yta är täckt med stora och djupa sprickor. Barken mörknar med åldern. Rotsystemet är välutvecklat och grenat . Hon går djupt ner i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formen på de motsatta bladen är enkel, längden är från 5 till 11 centimeter, bredden är ungefär densamma . De växer på långa kronblad. Blad med fem lober, spetsiga eller trubbiga, med grova taggiga kanter.

Färgen på den övre delen är mer intensiv och ljusare jämfört med den nedre delen. Konsistensen är också annorlunda, slät upptill och grov i botten . När årstiderna ändras ändras färgen till gul, orange eller ljus skarlet.

Trädet blommar med små blommor av grön färg med en gul nyans, som samlas i klasar . De ligger på långa bladblad. Ett gäng samlar cirka 8 till 14 knoppar.

Många kanadensiska lönnar är tvåväxande och bildar blommor av samma kön, kvinnor eller män. Om blommor av båda könen växer, placeras de på olika grenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädet bär frukt med lejonfisk (frön med "vingar") från två halvor av samma storlek. Varje del växer från 2 till 2,5 cm. Stenbladets färg är röd eller röd med en brun nyans.

Den kanadensiska lönnen lever i 300 till 400 år under gynnsamma förhållanden och anses vara en långlivad växt . Detta är inte den enda egenskapen att trädet skiljer sig från vanlig lönn. Det växer fortfarande snabbt och ser fantastiskt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spridning

Nordamerika är växtens födelseplats . Denna art är vanlig i hela Kanada, östra USA, Nova Scotia och andra grannregioner. Det är också vanligt i många kanadensiska provinser. Lönn slår rot i nästan alla naturliga landskap. Kanadensisk lönn dominerar både blandade och lövskogar.

Följande sorter är meddominerande:

  • basved;
  • storbladig bok;
  • olika sorter av björkar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag är lönn hemma i Amerika och odlas i olika delar av Ryssland . Det finns nästan i hela landet, oavsett klimatet i varje region. Vissa arter av kanadensisk lönn är mycket resistenta mot låga temperaturer och frost, vilket är mycket viktigt för det hårda ryska klimatet.

Obs: I vissa områden växer trädet som ett ogräs på grund av dess speciella och snabba förökning. Vi måste hantera avlägsnandet av liten tillväxt.

Bild
Bild

Populära arter och sorter

Det finns flera typer av sockerlönn, var och en med ett antal distinkta funktioner.

Röd

Röd eller rödlöv lönn sticker ut från resten på grund av dess speciella dekorativa egenskaper. Växten fick sitt namn på grund av den ljusröda färgen på bladen . Ibland finns det exemplar med en eldig orange färg. Bladbladet är uppdelat i fem lober, kanterna är spetsiga. Längd 11 centimeter.

Kronan liknar en pyramid eller ellips i form . Detta träd har blivit utbrett i landskapsdesign: på grund av sin massiva och spridande krona kan du skapa en charmig levande korridor.

Växten kommer att se bra ut både som ett element i kompositionen och som ett individuellt och oberoende föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silver

Den andra vanliga sorten är silverlönn. Det är lätt att identifiera på grund av bladens färg. Toppen är mörkgrön och undersidan är silver. På insidan är bladen sammetslen och behagliga vid beröring. Mogna träd når en höjd av 40 meter, och kronan är 20 meter i diameter.

Lönn är idealisk för anläggningsparker, torg, trädgårdar och andra områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laciniatum Vieri

Den maximala anläggningshöjden är 15 meter. En lågväxande sort väljs om du behöver dekorera ett litet grönt område. Kronans form är asymmetrisk. Skotten är täckta med känsliga och tunna blad. Under den varma årstiden behåller lövverket en ljusgrön färg med små silverfärgade fläckar på baksidan . Med ankomsten på hösten ändras den till citron.

Bild
Bild

Bonsai

Vissa människor anser att bonsai är en hotellsort, men så är det inte. Bonsai är en speciell odlingsform där trädet får sin karaktäristiska form. Enligt de flesta trädgårdsmästare är kanadensisk lönn idealisk för att skapa söta och snygga träd . Det är möjligt att odla ett träd i en rymlig kruka, men det här är ett noggrant arbete. Och du måste också kunna sköta växten ordentligt, men ansträngning och tid kompenseras fullt ut av höga estetiska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

"Pyramidalis" (Pyramidale)

En annan vanlig art som når en höjd av 20 meter. Blomningsperioden börjar tidigt på våren och trädet är täckt med orangeröda blommor. Kronan är tät, oval. Barkens färg är grå (ytan är täckt med små spår). Lövverket dissekeras och dess färg ändras till gult med början av hösten.

Bild
Bild

Landning

Från ettåriga skott kan du odla starka och friska lönnplantor, som sedan blir till vackra träd. Unga växter slår snabbt rot och förenklar uppgiften för trädgårdsmästare.

För att plantera plantor korrekt måste du följa ett visst mönster

  • Innan skott överförs till en permanent odlingsplats måste de härdas utomhus. Behållare med växter överförs till gatan. Härdningsperioden ökas varje dag.
  • Planteringsgropar förbereds i förväg. Det optimala djupet är minst 30 centimeter. Det rekommenderas att fördjupa trädstammen inte djupare än 5 eller 7 centimeter.
  • När du planterar träd måste du ta hänsyn till storleken och formen på kronan på ett vuxet träd. Annars kommer växterna att störa varandra under utvecklingen. Det rekommenderade avståndet är cirka 4 meter. Lågväxande sorter får planteras närmare varandra.
  • Efter att plantan har överförts till platsen måste riklig bevattning utföras. Cirka 15 liter rent vatten används per planta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

För att ta hand om den kanadensiska lönnen behöver du inte ha specialkunskaper, så även en nybörjare kommer att klara uppgiften. Träd är inte rädda för svåra frost och tål upp till 40 grader under noll. Under flera veckor kan växten klara sig utan att vattna och kommer att kännas normal även i torrt och torrt väder.

Unga träd behöver regelbunden och riklig vattning, särskilt på sommaren när lufttemperaturen når sin topp . Marken runt träden lossas regelbundet så att en hård skorpa inte dyker upp på ytan och rötterna får tillräckligt med syre. Under en het säsong vattnas lönnen en gång i veckan och spenderar 2 hinkar per träd. På våren och hösten reduceras bevattningen till ett förfarande per månad.

Trots deras höga motståndskraft mot extrema väderförhållanden behöver unga och fortfarande omogna träd skydd . I november är marken runt stammen täckt med grangrenar eller torrt lövverk. Vuxna lönnar kan enkelt klara sig utan skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

En obligatorisk del av jordbrukstekniken är sanitär beskärning, som utförs på våren. Under arbetet bildar de kronans storlek och gör den mer exakt. Efter beskärning börjar skotten växa mer aktivt, vilket resulterar i att trädets dekorativa egenskaper ökar.

Endast unga lönnar, vars ålder inte är mer än 15 år gamla, transplanteras. Med åldern är kanadensiska lönnar allt svårare att överföra till en ny plats. Och även arbetet kommer att bli svårt att utföra på grund av det spridande rotsystemet, den stora kronan och stamvikten.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Denna sort reproducerar på flera sätt:

  • plantor;
  • frön;
  • skiktning.

Med något av alternativen kan du uppnå utmärkta resultat och friska träd.

Metoden genom plantor eller skiktning har blivit utbredd, eftersom spiring av frön tar mycket lång tid.

Bild
Bild

Frömetod

Arbetet börjar med behovet av att samla fröet. Det räcker inte bara att plantera lejonfisk i marken . Till att börja med är de stratifierade. Fröna läggs i torv eller sand för bättre groning. Håll en temperaturregim på högst 3 grader Celsius. Det är inte nödvändigt att ta bort kornen från pumphjulen före groning.

Såförfarandet utförs i april . Marken ska vara lätt, fuktig och rik på mikronäringsämnen. Fröna fördjupas i marken med 4-5 centimeter. Efter cirka två veckor kan de första skotten observeras. De växer mycket snabbt och lägger till 60 centimeter varje år. Om cirka 7 år kommer ett två meter lönn träd redan att skryta på platsen.

Trädet växer i höjd och bredd upp till 25 år. Efter att ha nått denna ålder börjar den bara utvecklas i bredd. Efter 50 år stannar eller avtar utvecklingen avsevärt.

Bild
Bild

Fortplantning med plantor

Om plantorna köptes i förväg kan de planteras på hösten efter att bladen fallit eller på våren. Den idealiska perioden är från mars till april, innan knopparna blommar. Rotsystemet undersöks noggrant för defekter och skador.

Vid köpet gör de ett val till förmån för växter med en hel och stor jordklump . Det optimala djupet av planteringsgropen är minst 0,5 meter. En portion humus läggs i varje grop. Det kommer att ge näring åt träden när de växer.

Om plantor utan koma används utförs arbetet så noggrant som möjligt för att inte skada rötterna. De rätas noggrant, och jorden runtomkramas och vattnas.

Bild
Bild

Använda lager

Denna metod används av både nybörjare och erfarna trädgårdsmästare. Processen börjar med att lignifierade sticklingar, som har nått en längd av 25 centimeter, skärs av trädet. Arbetet utförs under hösten.

Sticklingarna måste rotas i sanden och överföras till källaren så att jorden fryses något . Träd transplanteras i den beredda jorden på våren. Vissa trädgårdsmästare tror att sticklingar kan klippas på våren utan att vänta på hösten. De behandlas med tillväxtstimulerande medel och planteras i marken, täckta med en skuren plastflaska.

Obs! För att växterna ska växa snabbt och njuta av skönhet planteras de i upplysta områden. Brist på solljus leder till att bladen blir små och tappar färgmättnad.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Varianterna av det kanadensiska lönnträdet har ett starkt immunsystem, tack vare vilka allvarliga sjukdomar kringgår träd. Men ibland kan lönnar drabbas av fläckar. Du kan identifiera denna sjukdom med de rödaktiga fläckarna som täcker bladen . För att bli av med sjukdomen måste du ta bort de drabbade skotten. Grenarna skärs 15-20 centimeter under det drabbade området.

Avskurna skott bör förstöras så snart som möjligt och använda trädgårdsredskap desinficeras. Annars är det möjligt att besegra igen. Klippplatser behandlas med trädgårdshöjd.

Ibland lider träd av svamp . Erfarna experter rekommenderar att förhindra denna sjukdom än att behandla en sjuk växt. På våren behandlas växter med en fungicidlösning. Proceduren utförs innan knopparna öppnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Norge lönn attackeras ibland av skadedjur:

  • vitfluga;
  • vivlar;
  • mjölk.

Läkemedlet "Nitrafen" är mycket effektivt. Det används för att spraya träd för att skydda dem från insekter.

Bild
Bild

Ansökan

Kanadensiskt lönnträ används i följande områden:

  • tillverkning av möbler;
  • tillverkning av parkett eller enskiktad plywood;
  • inför.
Bild
Bild

Hög vikt, styrka och hårdhet noteras som egenskaper. Idag är dörrhandtag, pistolskott, stift, plywoodmatriser gjorda av naturmaterial. Inom musikinstrument (lönndäck) har trä från Nordamerika också hittat sin väg.

En annan användning för sockerträdet är att göra saftig lönnsirap . Den populära delikatessen görs genom att klippa stammen på ett träd för att samla saften. Efter att det kokats för att få en tjock sirap. I Amerika används sirap ofta som tillsats till pannkakor. I Ryssland är denna delikatess inte efterfrågad.

Obs: Maplesirapindustrin genererade över 100 miljoner dollar i vinst 1989.

Bild
Bild

Du kan träffa sockerlönn i parker, torg eller längs vägar. Dess sorter används ofta för att lägga skogsbälten. De stänger vägarna från snö och vind. Lönnar som växer längs sluttningarna lider ofta av avisande salt.

På grund av sina höga dekorativa egenskaper, lätt odling och stark immunitet används den kanadensiska lönnen ofta i landskapsdesign . Trots sin stora popularitet kallar trädgårdsmästare det ett träd av motsättningar på grund av kombinationen av positiva och negativa egenskaper.

Den största fördelen anses vara en tjock, frodig och tät krona. Hon lockar genast andras uppmärksamhet och ser elegant och uttrycksfull ut. När man odlar träd i staden har den brokiga lönnen den ledande positionen när det gäller volym.

Bild
Bild

Varken de tuffa förhållandena i stora storstadsområden eller de förorenade och bullriga motorvägarna påverkar inte lönnens tillväxt och utveckling. Under nästan alla förhållanden kommer den att behålla sitt charmiga utseende. Trädets dekorativa egenskaper ökar betydligt med höstens början, när bladen får en ny färg.

Experter som har arbetat inom landskapsdesign i flera år noterar en betydande nackdel - lönnens höga vitalitet . Bara några år räcker för att marken ska täckas av unga träd. Vinden blåser fröna i olika riktningar, och de gror snabbt.

Av denna anledning används kanadensisk lönn inte för att dekorera områden där blommor och korta buskar odlas.

Bild
Bild

Sorten ser bra ut med följande trädslag:

  • björk;
  • Ekträd;
  • almar;
  • mörka barrträd (gran och gran).

Låghöjda arter av kanadensisk lönn är perfekta för japanska trädgårdar eller stenig terräng. För att öka deras dekorativitet kompletteras den levande kompositionen med stora träelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta fakta

  • Under Peter I: s regeringstid ingick dessa träd i listorna över skyddade växter. De användes för att dekorera boyar- och klosterträdgårdar. Kanadensiska lönnar väljs främst för sin enkla vård. Och larverna attackerar knappt träd.
  • Lönn är ett av de snabbast växande träden i världen. Det är också en blommig växt. Bin kan samla upp till 200 kilo doftande honung från en hektar lönnplantning, så biodlare uppmärksammade denna art.
  • Söt juice har extraherats sedan urminnes tider. Detta gjordes också av indianerna som bebodde Nordamerikas territorium. Sockerhalten är upp till 6%.
  • Trä användes av våra förfäder för tillverkning av handtag av kallt stål. Redan då noterades dess styrka till dess verkliga värde.

Rekommenderad: