Holly (47 Foton): Bredbladig Och Snurrig Kristtorn, Andra Växtarter, Beskrivning Av Buskar Och Bär, Vintergröna Järnek Och Andra I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Holly (47 Foton): Bredbladig Och Snurrig Kristtorn, Andra Växtarter, Beskrivning Av Buskar Och Bär, Vintergröna Järnek Och Andra I Landskapsdesign

Video: Holly (47 Foton): Bredbladig Och Snurrig Kristtorn, Andra Växtarter, Beskrivning Av Buskar Och Bär, Vintergröna Järnek Och Andra I Landskapsdesign
Video: Ilex x meserveae ‘Blue Princess’ 2024, Mars
Holly (47 Foton): Bredbladig Och Snurrig Kristtorn, Andra Växtarter, Beskrivning Av Buskar Och Bär, Vintergröna Järnek Och Andra I Landskapsdesign
Holly (47 Foton): Bredbladig Och Snurrig Kristtorn, Andra Växtarter, Beskrivning Av Buskar Och Bär, Vintergröna Järnek Och Andra I Landskapsdesign
Anonim

Holly (holly) är oftast en buske med vintergröna bladverk. Ibland finns det arter där lövverk faller av i kallt väder. Mestadels kristallbuskar finns i länder med tropiskt eller tempererat klimat. Holly fick störst popularitet bland trädgårdsmästare på grund av sin omfattande krona med extravaganta ljusa blad och uttrycksfulla frukter i olika färger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Holly kan representeras som täta vinstockar, buskar och träd. Bladen är gröna i färgen från ljusa till mörka toner, ofta tvåfärgade . Bladplattans kanter är helt plana, med taggar, snidade. Hollyblomman sticker inte ut särskilt mycket, inte särskilt dekorativ. På våren fylls bladens axlar med ljusa, små blommor. Det är viktigt att veta att växter är manliga och kvinnliga med lämplig blomning.

Det finns några typer av järnek där båda typerna av blomställningar finns på samma buske, men de är mycket sällsynta . Med tiden dyker bär upp i stället för blommor. De kan vara vita, svarta, gula, men oftast orange eller röda. Frukterna ser ganska attraktiva ut, tappar inte sin färg under vintermånaderna.

En person ska inte äta kristallbär, eftersom de är giftiga för honom. När det gäller fåglar är kristtorn inte farlig för dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under naturliga förhållanden kan järnekets höjd nå 20 m eller mer. Men den odlade växten ser ofta ut som en buske för att göra det lättare att ta hand om den. Att göra en järnek till en buske kan enkelt göras om du trimmar den regelbundet . Bladens form är som regel enkel, deras längd varierar från 8 till 25 cm och deras bredd är från 4,5 till 8,5 cm. Från lövverkets egenskaper är det också värt att nämna att de är läderartade, tjocka och alternativ.

På framsidan är bladet vanligtvis målat i en mörkgrön färg, har en blank yta . Den nedre delen är alltid lättare och mer matt. På alla sidor är lövverket utan pubescens, men den centrala venen är mycket uttalad. Holly växer på platser med ett varmt klimat, på lösa jordar med måttlig luftfuktighet. Den tål frost bra upp till minus 15 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter och sorter

Mer än 450 arter finns i släktet holly. I antiken användes den gemensamma järneket för att skydda sina hem från intrigerna från "onda andar ". Busken fick berömmelse redan innan den tid då Romarriket grundades. Olika människor (inklusive slaverna, skandinaverna och kelterna) använde ofta grenarna av denna växt för olika ändamål.

Julkrans och kransar i många länder innehåller alltid denna fantastiska växt med ljusa bär . Och även de kan ofta ses på gratulationskort och presentförpackningar i olika europeiska länder. Trädets höga vitalitet har gjort att trädet är mycket populärt, särskilt på platser med tät skugga, där annan vegetation med svårighet slår rot.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanlig eller järnek

Finns oftast i naturen i södra Europa, liksom i Nordamerika och Mindre Asien. Holly -arten i sig är en vintergrön buske eller träd . Höjden på den senare kan nå mer än 15 m. Grenarna är ofta korta och sprider sig och bildar en tät krona (avlång eller pyramidal). De avlånga äggrunda bladen har korta bladblad, vågig kant och stora triangulära taggiga tänder. De vita blommorna har korta stjälkar och en doftande doft. Fruktens diameter är mindre än 10 mm, och deras form liknar en boll. Färgen på bären är oftast röd, de samlas i små penslar.

Denna art kännetecknas av långsam tillväxt, frostbeständighet, skuggtolerans . Forma träd i form av pyramider eller bollar. Växten kan vara 100 år eller mer. Varianter av sorter kan skilja sig åt i krona, färg, bladform och fruktfärg. Den ansluter bra till gran, gran och bok.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En av de ljusaste representanterna för arten är Golden King -järneket med brokigt lövverk . Den odlade växten har en bred oregelbunden krona som växer upp till 5 m.

Lämplig som levande staket, liksom enstaka buskar mitt på gräsmattan.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan intressant sort är "Argentea Marginata ", med en tät spridande krona i form av en rundad pyramid. Det brokiga (brokiga, fläckiga) bladet lockar med sin färg, som står i kontrast med de ljusröda frukterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintergröna

En av de mest dekorativa typerna av järnek, den kommer från länderna i Nordamerika. Det kallas ofta kärr, eftersom det finns på mycket fuktiga platser . Grenarna är slående vackra med runda, ljusa orange bär. Mycket ofta används busken i blomsterbutiker för att skapa originalkompositioner. Den virvlade arten är krävande när det gäller vård. Det bör odlas i humusjord. I det här fallet är det lämpligt att välja trädgårdens södra sida med tillräcklig skugga.

Bland de vintergröna underarterna väcker paraguayanskt järnek med en höjd av 1 till 6 meter uppmärksamhet . Bladen på dessa växter kan nå 16 cm i längd och vara vassa vid kanten. Frukterna är små, röda. Finns oftast i Sydamerika.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kinesiska eller bredbladiga

I Kina och Japan kan du hitta en art med breda löv. Den stora storleken på bladen med en blank blomma lockar uppmärksamhet vid första anblicken. Blomningen av sorterna av denna art är svag, så det finns väldigt få bär på buskarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Crenate

Holly med detta namn finns på Sakhalin och Kurilöarna. Holly ser ut som ett träd upp till 7 meter högt, ibland - en buske. Skiljer sig i grönska, som har ett dekorativt utseende. Dvärgvarianter av denna art finns i Japan, Kaukasus och Krim . Frukterna är svarta i färg, och pausen mellan blomningen kan vara från 12 till 24 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mezerva

Arten är en hybrid, erhållen på grundval av tre på en gång: vanlig, koreansk och skrynklig. Bladen är gröna med en blåaktig nyans. Färgen på bären kan vara vit, gul eller röd. Ett särdrag hos sorten är dess höga frostbeständighet, vilket gör det möjligt att odla sorter även i Moskva -regionen . Bland de vanligaste är "Heckenstar" och "Heckenfy", vars fördelar är enkelhet i vård och hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Colchis

Denna art har små frukter och uttrycksfulla ådror på bladen. Ursprungligen växte växten på Kaukasus och Mindre Asiens territorium. Oftast är Colchis holly ett träd med hängande grenar, mindre ofta en buske med en krypande krona . Bladet är taggigt, tandat, läderaktigt, mörkgrönt.

Ibland kan det frysa utan tillräckligt med snötäcke, men sedan återhämtar det sig snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

För plantering av järnekplantor är det lämpligt att välja bördig och lös jord. Det blir väldigt bra om det andas och dräneras . Naturligtvis är det möjligt att odla järnek på fattig mark, men stora ansträngningar måste göras. I vilket fall som helst, för att odla friska växter, är det nödvändigt att förbättra landet med bladhumus, sand, torv, gräs. Det är bäst att blanda alla listade ingredienser i lika stora proportioner.

Den enda jorden som är helt olämplig för denna växt är kalkrik . Det är viktigt att platsen är väl upplyst av solen eller i halvskugga. Men även skuggade områden är lämpliga för järnek. För mycket öppna marker är det värt att välja sorter där bladen är brokiga. Första gången efter plantering är det nödvändigt att regelbundet vattna växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hösten anses vara den perfekta tiden för plantering. Detta för att busken ska kunna rota sig bättre. På vårens plantering bör du välja en tid då det definitivt inte kommer att finnas fler frost . En viktig punkt för järneket är skydd mot vindarna. Som plantmaterial bör du välja starka och friska skott med flexibla grenar, levande knoppar och ett utvecklat rotsystem. Det är nödvändigt att förbereda ett hål med ett djup och en bredd på 70 cm. Det är bra om dess volym är 2 gånger större än plantans jordklump.

Botten måste täckas med ett dräneringslager, och sedan måste ett lager jord appliceras på den . Först efter det fördelas växtens rötter och fördjupningen fylls med jämnt förberedd jord. Det är lämpligt att utföra en gradvis komprimering av jorden. Det är viktigt att se till att plantans hals ligger på samma nivå som ytan. Det sista steget i plantering är vattning, där minst 10-15 liter vatten måste spenderas på en buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

Under de första säsongerna bör jordfuktning utföras minst en gång i veckan. Då beror vattningen helt på mängden nederbörd vid en viss tid på året. Buskar gillar inte överskott av fukt eller brist på det . Om vädret är för varmt och torrt är det värt att spruta kronan också. Holly behöver periodisk utfodring med användning av gödningsmedel. Under vårmånaderna (före början av växtsäsongen) är det värt att mata med kompost och komplexa mineraler. Vid varmt väder bör växtmatning utföras 2 gånger i månaden. För detta kan du använda allt organiskt material, fosfor, kalium och andra lämpliga ämnen.

Det är viktigt att hålla jorden under plantorna ren genom att regelbundet ta bort ogräs . Och det är också ständigt nödvändigt att lossa jorden i stamcirklarna till ett djup av 5 cm. Som profylax mot parasiter kan du använda insekticider. En gång om året ska grenar som skadas av frost och sjukdom beskäras. När det gäller dekorativa hårklippningar utförs de tidigast innan trädet når 4 års ålder.

På vintern bör växtrötterna isoleras med ett lager blad eller sågspån. Vid svår frost kan agrofiber eller säckväv användas för att täcka kronan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Holly kan förökas antingen genom att så frön eller genom sticklingar. För den första metoden är det viktigt att stratifiera materialet under en period av 16-18 månader . Det bör klargöras att denna process sker under naturliga förhållanden i fåglarnas matsmältningskanal. För en kulturell uppfödningsmetod väljs sticklingar oftare. På detta sätt är det lättare att bevara sortkvaliteterna hos en viss järnekssort. För sticklingar måste du ta en halvbrunkad skott. Skivor ska göras med en vass trädgårdskniv. Det är nödvändigt att skära materialet i bitar med en längd av 40-50 mm. Samtidigt bör det finnas 2 internoder på varje skärning. Snittet är nödvändigtvis avfasat.

Omedelbart efter skärning måste sticklingarna planteras i ett växthus . Förbered jorden i förväg från humus och sand i förhållandet 3 till 1. Det förberedda materialet bör planteras till ett djup av högst 20 mm. Det är viktigt att regelbundet spraya jorden med sticklingar, täcka den från överdrivet solljus och hålla temperaturen konstant. Som regel tar det 14 till 30 dagar att rota. Om rötterna har utvecklats väl i sticklingarna kan de säkert transplanteras till en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Av skadedjur för järnek är de farligaste mjölkfiskar, bladlöss, vitflugor och skalinsekter. Om luftfuktigheten är låg, bör du vara försiktig med attacker från en spindelkvalster . Om parasiter hittas bör buskarna behandlas med insekticider. Om jorden är för våt kan en sjukdom som kallas rotröta uppträda. Otillräcklig vattning kan sägas om järneket har tappat blommor och bär, och ibland till och med löv. Om en växt skadas av en svamp, bildas fläckar på den. Detta problem elimineras genom att ta bort det drabbade lövverket och behandla busken med en lämplig fungicid.

Värme har en negativ effekt på järnek . Det är särskilt nödvändigt att skugga arter med mörka löv, liksom unga växter, eftersom de kan bli solbrända. Phytophthora är farligt för järnek eftersom det oftast påverkar rotsystemet, vilket resulterar i att hela växten dör. Det är omöjligt att bota denna sjukdom.

Om någon av dess tecken dyker upp, är det nödvändigt att gräva upp trädet och bränna det. Marken där växten befann sig måste desinficeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Du kan plantera kristtorn i din trädgårdstomt antingen i grupper eller enskilt. Holly häcken ser väldigt imponerande ut . Dessutom är det också ett pålitligt skydd mot starka vindbyar. Och det finns också sorter som växer bra, som är bäst lämpade för topiary och bonsai styling.

I trädgården kan holly säkert kompletteras med hortensia eller euonymus . Dessa växter ger harmoniska kompositioner. Dessutom kan de välja olika barrträd som grannar. Bland de mest uttrycksfulla och attraktiva är hybridsorter med brokiga blad. Ensamma träd och buskar ser bra ut i kombination med vanligt gräsmatta, eftersom de förblir mycket ljusa under hela året.

Rekommenderad: