Sjukdomar Och Skadedjur Av Lind (15 Bilder): Lindfilt Kvalster På Blad, Behandling Av Rosa Fläckar Och Andra Sjukdomar

Innehållsförteckning:

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Lind (15 Bilder): Lindfilt Kvalster På Blad, Behandling Av Rosa Fläckar Och Andra Sjukdomar

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Lind (15 Bilder): Lindfilt Kvalster På Blad, Behandling Av Rosa Fläckar Och Andra Sjukdomar
Video: Insects and Disease - Peter Gäg, Forest Health Manager, NDFS 2024, Maj
Sjukdomar Och Skadedjur Av Lind (15 Bilder): Lindfilt Kvalster På Blad, Behandling Av Rosa Fläckar Och Andra Sjukdomar
Sjukdomar Och Skadedjur Av Lind (15 Bilder): Lindfilt Kvalster På Blad, Behandling Av Rosa Fläckar Och Andra Sjukdomar
Anonim

Spridande lindar, som planteras i gränder i parker och på personliga tomter för att skapa landskapsdesign, precis som alla andra växter, är mottagliga för sjukdomar och kan skada om planteringen utförs felaktigt och i avsaknad av vård. Lindar är en av de vanligaste typerna av träd som används i landskapsarkitektur. De kan enkelt hantera beskärning och är idealiska för att skapa trädgårdshäckar och enkla geometriska former. Även utan regelbunden beskärning passar sådana träd perfekt in i alla landskapsdesignalternativ, på grund av att ett friskt träd har en vanlig oval krona, och på sommaren, under blomningen, omsluter det huset och omgivningen med en honungsarom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av sjukdomar

Oftast är unga växter med svag immunitet och lindar som växer längs motorvägar sjuka. Infektionssjukdomar är en stor fara för dessa träd, som snabbt kan överföras till växter om beskärning av sjuka och friska lindar utförs med samma verktyg.

Lindar kan bli infekterade med olika svampinfektioner och drabbas av skadedjur som berövar dem näringsämnen och vitala juicer. Det första tecknet på en svampinfektion är en förändring i utseendet på bladen, som börjar bli täckta med mörka eller rosa fläckar, blommar.

Så snart farliga förändringar dyker upp på bladen är det nödvändigt att behandla trädet med olika insekticider och hälsosam beskärning av löv och grenar som påverkas av svampar eller skadedjur

För att behandla ett sjukt träd på rätt sätt måste du lära dig att förstå de vanligaste och farligaste lindsjukdomarna. Denna kunskap kommer att rädda trädet från döden med hjälp av rätt behandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vit marmoröta

En ganska vanlig svampinfektion orsakad av svampen Fomes fomentarius Gill. Det kallas också en riktig tinder svamp. Som ett resultat av trädinfektion uppträder karakteristiska symptom:

  • ihålig och vindskydd;
  • sprickbildning i stammen;
  • krökning av stammarna.

Infektion kan komma in i ett friskt träd genom obehandlade verktyg som skär sjuka grenar, eller genom öppna snitt av grenar som inte har klippts eller brutits. För att skydda trädet i en sådan situation måste du bearbeta snittet med en blandning av kaliumpermanganatlösning och krossad krita. Och du bör också regelbundet mata unga lindplantor för att stärka deras immunitet.

Så snart trädet träder i kraft kommer dess skyddande funktioner att stärkas och svampinfektioner hos den vuxna linden kommer inte att vara skrämmande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tyrostromos

Unga lindar lider oftast av denna svampinfektion. Det manifesterar sig i form av mörka prickar och fläckar på barken och skotten . På platserna för deras bildning utvecklas nekrotiska processer, som sedan övergår till fula tillväxter på stammen. En svamp av denna art tolererar frost väl, gömmer sig från kylan i stammens djup.

I lind, som ett resultat av utvecklingen av tyrostromos, börjar unga skott på stammen och grenar dö av, på grund av vilken dess krona börjar tunna ut och förlorar sitt dekorativa utseende . För att återställa lövverket som är involverat i fotosyntesprocessen släpper trädet rotskott som förstör dess utseende. Om du inte startar behandlingen i tid kan tyrostromos förstöra linden.

För behandling krävs att beskära sjuka grenar så snart som möjligt och bränna dem. Alla synliga skador på stammen bör behandlas med Bordeaux -blandning.

Ju tidigare grenar som är infekterade med en svampinfektion tas bort, desto större chanser har unga lindar att överleva.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bekämpa tyrostromos bör trädet behandlas på våren med HB-101, "Fitosporin" eller andra svampdödande föreningar. På sommaren, för att bekämpa tyrostromos, måste du vattna marken runt rötterna med dessa läkemedel.

Det enklaste och mest prisvärda sättet att bekämpa denna svampsjukdom är att trimma kronan . Alla avskurna grenar måste brännas, ta grenar och lövverk till en avlägsen plats. Du kan använda en lösning av kopparsulfat, som sprutas på trädet. Och du måste också lossa marken och ta bort ogräs.

Bild
Bild

Andra sjukdomar

Andra svampsjukdomar inkluderar inplantering av plantor. Detta beror på att svampinfektionen påverkar rotsystemet. Sjuka växter börjar bli gula, tappar lövverk och lutar sig mot marken. Anläggningen dör om behandlingen inte påbörjas i tid.

Så att plantorna inte ligger ner, innan du planterar, måste du behandla jorden med desinfektionsmedel.

En annan vanlig infektion som unga lindar lider av är färgning av lövverket . De visas högst upp på bladet, har ett vitt centrum och en mörk eller röd kant. Snart börjar löv med sådana skador smula. Med en sådan sjukdom kan lövfall börja när som helst på året. Du måste bekämpa denna infektion på samma sätt som med plantor: desinficera jorden runt trädet, behandla grenar och löv med speciella föreningar och skär av infekterade blad och grenar.

Bild
Bild

Översikt över skadedjur

En av de vanligaste typerna av skadedjur som lever på lind är lindfiltkvalstret, som också kallas gallkvalster. Fästarnas honor lägger ägg i slutet av sommaren i de bildade gallkottarna, som efter uppkomsten ändras från grönt till rött. På våren flyttar en armé av kvalster som kläckts från de lagda äggen till njurarna och suger ur dem saften.

Som ett resultat växer deformerade skott från knopparna, som ofta dör

Linden kan träffas av pilskalen, som är liten i storlek. En koloni av sådana skadedjur ser ut som en vitsmutsig blomning. Insekten suger juice från bladet, vilket leder till dess död. Ett stort antal sådana skadedjur medför lindens död. Först faller bladen, sedan börjar blommorna och lindfrukterna vissna. Efter det börjar råta utvecklas på stammen och på rötterna.

Det finns många fjärilar som lägger sina ägg på ett lind. Larver dyker upp från dem och förstör lövverk, blommor och alla mjuka delar av linden. Dessa inkluderar fjärilar:

  • fjäril;
  • hålet är silverfärgat;
  • guldsvans;
  • sidenmask;
  • bladrulle;
  • Björn.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör vara medveten om att inte alla larver omedelbart börjar förstöra linden. Så, larverna på den gyllene stjärtfjärilen, efter födseln, övervintrar i det gamla lövverket, och sedan på våren börjar de förstöra de unga knopparna, lövverket och andra delar av linden.

Särskilt farliga är löprullar, som, efter att ha dykt upp i april, börjar förstöra trädet på våren till hösten . Samma fara bär silkesmasklarven, som konsekvent förstör alla saftiga delar av linden. Det är nödvändigt att omedelbart vidta åtgärder för att bekämpa alla skadedjur, annars kan trädet dö. Trädet ska behandlas med insekticider och gammalt löv bör tas bort från stammen. Förutom kemikalier kan ekologiska metoder också användas, locka till sig fåglar, installera mekaniska fällor för att samla larver.

Behandling med insekticidpreparat bör utföras i soligt och lugnt väder, så att allt preparat kommer på lövverket och neutraliserar skadedjur.

Bild
Bild

Förebyggande

För att lindplantor ska börja bra och börja växa snabbt bör du regelbundet applicera toppdressing och vattning. Innan planteringen måste marken behandlas med speciella föreningar mot svampinfektion. Ogräs och lossning bör utföras regelbundet.

Genom att utföra hela vårdkomplexet kan linden växa till en ålder då dess immunitet blir starkare och kan motstå svampinfektioner

Bild
Bild

Vid klippning, se till att verktyget som används för att klippa sjuka grenar desinficeras innan du arbetar med friska träd.

Alla sektioner måste behandlas med Bordeaux -vätska eller kopparsulfat så att svampinfektionen inte tränger in i dem från luften. Plantering av ett ungt lind bör utföras i en tidigare beredd jord, som måste desinficeras. Plantorna bör matas och vattnas regelbundet. Marken runt stammen bör ogräs.

Nyligen har injektioner som skyddar lind från skadedjur och utvecklingen av svampinfektioner blivit mycket populära . Med hjälp av injektioner är det möjligt att bilda ett ökat motstånd mot negativa yttre faktorer i linden. Denna förebyggande metod säkerställer 100% överlevnad av plantor och förenklar vården av lindar.

Rekommenderad: