Sjukdomar Och Skadedjur Av Ek (16 Bilder): Deras Behandling, Valnöt Och Galler, Bladträ Och Hök, Lövsjukdomar, Vivel Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Ek (16 Bilder): Deras Behandling, Valnöt Och Galler, Bladträ Och Hök, Lövsjukdomar, Vivel Och Andra

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Ek (16 Bilder): Deras Behandling, Valnöt Och Galler, Bladträ Och Hök, Lövsjukdomar, Vivel Och Andra
Video: Weevils in the house!!?!! 2024, April
Sjukdomar Och Skadedjur Av Ek (16 Bilder): Deras Behandling, Valnöt Och Galler, Bladträ Och Hök, Lövsjukdomar, Vivel Och Andra
Sjukdomar Och Skadedjur Av Ek (16 Bilder): Deras Behandling, Valnöt Och Galler, Bladträ Och Hök, Lövsjukdomar, Vivel Och Andra
Anonim

Ek - lövande massivt träd. Det kan ofta hittas på stadens gator, i parker, torg och olika rekreationsområden, personliga tomter. Detta träd, liksom alla andra arter, är mottagligt för sjukdomar och attacker av skadedjur. Om lämpliga behandlingsåtgärder inte vidtas i tid kan det dö. För att förhindra att detta händer är det först och främst viktigt att lära sig känna igen eksjukdomar.

Bild
Bild

Översikt över sjukdomar

Ek kännetecknas av 2 typer av infektionssjukdomar - ruttna och ruttna … Den första inkluderar olika kärlsjukdomar, tillväxt på stammar och grenar, sår, nekros. Icke-ruttnande sjukdomar leder ofta till att trädet torkar ut och dess fullständiga död. Dessutom kan orsakerna till nekros snabbt sprida sig till ekarna som växer i närheten. Kärlsjukdomar är de farligaste för träd. De infekterar snabbt vävnader och kan förstöra en ek på några månader. Utseendet på formationer och sår orsakas ofta av attacker av svampar och bakterier. I det här fallet skadas vävnaderna långsamt, men om du inte vidtar åtgärder för behandling försvinner eken.

Sjukdomar inkluderar också utseendet av röta på grenar, stammar, bark och rotsystem. Dessutom kan träd attackera skadedjur. De är konventionellt uppdelade i primära och sekundära. De förra attackerar friska grödor, de senare angriper oftast immunkompromitterade ekar och unga plantager. Dessutom kan olika parasitsvampar växa på träd. Deras mycelium kan växa snabbt och tränga in i träets tjocklek - som ett resultat blir dess struktur lös.

Vanliga parasiter inkluderar hypokreia, tinder svamp, lockig griffin. Här är några av de vanligaste sjukdomarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gallica

En sjukdom som orsakas av attacken av insekten med samma namn, som visuellt liknar en liten midge. Utseendet på bladen av rosa -gula bollar storleken på körsbär - galler - kommer att berätta om denna sjukdom … De kallas populärt "ekäpplen". Sådana tillväxter bildas som ett resultat av insektsbett och äggläggning inuti bladet. Med tiden visas en liten boll på denna plats, inuti vilken det finns en skadedjurslarva.

Ett träd infekterat med gallmugg kan "täckas" med sådana formationer. Gallrar leder till avbrott i den naturliga processen för fotosyntes. De kan deformera unga planteringar och leda till att de bildade äggstockarna och knopparna dör.

Bild
Bild

Mjöldagg

Ett annat namn är peronosporos … Detta är en svampsjukdom som påverkar trädets lövverk, unga skott och i de sista stadierna - barken. Det orsakas av svampen Microsphaera. Om bladen täcks med en vit beläggning, liknande mjöl eller damm, kan vi prata om infektion av ek med peronosporos.

När ett träd drabbas av mjöldagg torkar bladen ut och gradvis förlorar förmågan att fotosyntetisera. Ekar i alla åldrar är mottagliga för sjukdomen, men unga exemplar under 30 år löper större risk . Trädets försvagade immunitet orsakad av olika skadedjur och andra sjukdomar kan förvärra situationen. Och även i riskzonen växer ekar under ogynnsamma förhållanden, till exempel i täta skogar eller i mörka områden, i jordar med stillastående vatten.

Bild
Bild

Mykos

Detta är en infektionssjukdom som kännetecknas av skador på ekvattensystemet. Mer än 20 ekarter är mottagliga för sjukdomar. Det orsakas av pungdjurens svampar av släktet Ophiostoma .… Sjukdomen förekommer oftast i kronisk form, mindre ofta akut. Den senare formen kännetecknas av vissnande av lövverk från grenarna och den snabba spridningen av lesionen genom kronan. Till en början krullar lövverket runt kanterna, varefter det blir gult och faller av efter några veckor. Snart dör unga skott av, sjukdomen passerar in i trädstammen och den dör.

I kronisk form av sjukdomen dör kronan gradvis .… I detta fall börjar torkprocessen från enskilda grenar. Samtidigt minskar lövverket på dem i storlek, blir gult och faller av. Ekinfektion med vaskulär mykos sker genom skadedjur av barkbaggar, som bär svampsporer på tassarna.

Och även sjukdomen övergår från sjuka träd till friska genom det kontaktande rotsystemet. Dessutom kan svampens sporer bäras av vind eller vatten.

Bild
Bild

Brun fläck av ek

Sjukdomen orsakas av svampen Discula paraply … Olika typer av ekar är mottagliga för det. Yttre skyltar:

  • bildandet av gulgröna fläckar 2-4 mm i storlek, med en rund eller oregelbunden form;
  • gradvis förvärv av bruna fläckar;
  • bildandet av koniska sängar (gulbruna dynor) på bladets insida.

Med tiden sprids fläckarna över hela bladområdet. Svampen sprider sig också ofta till frukter. Den övervintrar på fallna löv. På våren uppträder perithecia på fallna löv, där sporer mognar.

Bild
Bild

Övrig

Olika typer av ekar påverkar ofta nekros. De kännetecknas av att de gradvis dör av barken. Sådana sjukdomar orsakas av svampar som tränger in i vävnaderna genom skador på barken. De vanligaste typerna av nekros inkluderar:

  • willeminium - leder till sprickbildning av barken och bildandet av klibbiga gula eller bruna filmer;
  • kolpomovy - leder till döden av barkens områden i form av ränder.

Olika kärlsjukdomar orsakas också av svampar och skadedjur . De skadar ekens ledande system - i det här fallet kan mörka fläckar eller ringar hittas på träsnittet.

Ekar lider ofta av cancer - i detta fall bildas sår och tillväxter av olika storlekar på deras stam och grenar. De vanligaste är sådana sorter.

  • Cancern trappas upp. Denna sjukdom kännetecknas av att döden av cortex, följt av bildandet av steg. Sårstorleken varierar mycket och kan nå 1 meter.
  • Cancern är tvärgående. De yttre tecknen på sjukdomen är utseendet på stora tillväxter på stammen, som växer och spricker, på grund av vilka öppna sår bildas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Neoplasmer på stammen kan inte leda till trädets död . Utvecklingen av cancer är mycket långsam - det kommer att ta mer än ett decennium för tillväxten av inflöden. Men tillväxten på trädet spricker ofta och de resulterande öppna såren kan tränga igenom svampsporer, liksom skadedjur som kan förstöra trädet.

Ekar är också mottagliga för ruttnande sjukdomar som påverkar rotsystemet och stammarna. Oftast sprider sig röta i den nedre stammen. Om du inte vidtar åtgärder för att behandla trädet i tid kommer det snabbt att försvagas och torka ut.

Rot, vilka ekar är mottagliga för:

  • vit trä;
  • mörkbrun;
  • rödbrun;
  • vitt ljud och andra.

Det är svårt att känna igen förekomsten av röta genom yttre tecken, men de är tydligt synliga på ett träsnitt - det är mjukt och sprött. Det drabbade trädet sönderfaller lätt i fragment. Utseendet på skador på barken, till exempel bildandet av hål och torra sluttningar, kommer också att berätta om sjukdomen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av skadedjur

Många skadedjur skadar ek. Här är de vanligaste.

  • Vanlig ek valnöt … Detta är en insekt, vars längd når 2-3 mm. Den har en svart färg, buken är platt från sidorna. Nötknäpparen lägger ägg i bladets tjocklek, från vilka vita larver 1,5 mm långa uppträder. De livnär sig på stammarnas vävnader, som senare kan torka ut och gå sönder.
  • Ekhökfjäril . Detta är en fjäril från en fjäril. Insektens kropp är mjuk, täckt med tupplur. Honor, till skillnad från män, kännetecknas av större storlekar - deras längd kan nå 11 cm. Honan kan lägga upp till 50 ägg åt gången. Den bildade larven äter bara ekblad (medan fjärilen själv inte matar - den lever tack vare tillgången på näringsämnen som ackumuleras av larven).
  • Cocoon mal … Fjärilarna är 26-38 mm stora. Honorna lägger ägg från vilka larver kläcks. De äter aktivt eklöv och får det att torka ut.
  • Goldtail … En vit fjäril vars larver slukar lövverk av ekar. Larver har en ljus svartgrå färg, deras längd når 4 cm. Många individer kan lämna en ek utan lövverk.
  • Grön broschyr … Ljusgrön fjäril. Lägger ägg på ett ek. De kläckta larverna attackerar knopparna, de odlade insekterna äter aktivt lövverket.
  • Skadedjur i barken och stammen utgör en stor fara för ekar . Den vanligaste av dessa är savträ (underart av vivel). Denna skalbagge tillhör underfamiljen av barkbaggar. Har ett brett livsmiljö. Skadedjuret är utbrett i hela Ryssland och Europa. Oftast påverkar savträ unga ekar med en stammdiameter som inte överstiger 20 cm. Mindre ofta "angriper" de gamla träd eller träd som försvagats av olika sjukdomar.
  • Populära barkbaggar inkluderar också ekbaggar .… Dessa är små buggar, vars längd inte överstiger 15 mm. De lägger larver och matar på barken och träet av ek. De attackerar ofta immunkompromitterade träd.

Sällsynta typer av skadedjur av stammar inkluderar brokig ek. Kvinnliga insekter lägger ägg i ekbark. Kläckning, larverna biter i barken och gör passager i vävnaderna. De lever i träets tjocklek i 2 år, och med 3 blir larven till en valp. Skalbaggen livnär sig på eksaft under en viss tid, varefter den flyger ut för parning och äggläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandlingsfunktioner

Många trädgårdsmästare frågar sig: vad man ska göra med en eksjukdom, hur man hanterar olika skadedjur? Det bör noteras att det inte alltid är möjligt att bota träd. Om bladen krullar, blir svarta, lyser eller fastnar måste du behandla eken så snart som möjligt - annars minskar chanserna för återhämtning avsevärt . Det är lämpligt att behandla svampsjukdomar som mjöldagg eller brun fläck när de första tecknen uppträder. I det här fallet måste du spraya trädet med svavelpreparat eller systemiska fungicider. Om sjukdomen manifesterade sig för mer än en vecka sedan är det nödvändigt att ta bort de skadade vävnaderna och bladen och också ersätta det översta jordlagret i cirkeln nära stammen. Därefter kan du behandla ek med följande preparat: Vitaros, Topaz, Fundazol.

Användningen av insekticidpreparat hjälper till att bli av med olika skadedjur . För att göra detta måste du späda ut produkten enligt instruktionerna och sedan spraya ek med en sprayflaska. När en aktiv kemikalie kommer in i en larv eller en vuxen dör skadedjuren. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar behandling av träd för förebyggande. Det är bäst att spraya träden på våren . Om nekros eller kärlsjukdomar dyker upp på eken kommer trädet inte längre att kunna hjälpa. För att undvika förekomsten av dessa sjukdomar är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder i tid, inklusive regelbunden beskärning av träd, lappning av sår med trädgårdslack eller behandling av skador med bakteriedödande preparat.

För att minska riskerna för angrepp av skadedjur och spridning av svampsjukdomar är det nödvändigt att årligen förstöra fallna löv samt ta bort och bränna drabbade lövverk och grenar.

Rekommenderad: