Rosor (65 Bilder): Hur Man Sköter Vackra Hemblommor? Ta Hand Om De Högsta Buskarna I Trädgården. Hur Planterar Jag Rosor?

Innehållsförteckning:

Video: Rosor (65 Bilder): Hur Man Sköter Vackra Hemblommor? Ta Hand Om De Högsta Buskarna I Trädgården. Hur Planterar Jag Rosor?

Video: Rosor (65 Bilder): Hur Man Sköter Vackra Hemblommor? Ta Hand Om De Högsta Buskarna I Trädgården. Hur Planterar Jag Rosor?
Video: Rosor i full blom - hör expertens bästa tips för långlivad rossäsong - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Rosor (65 Bilder): Hur Man Sköter Vackra Hemblommor? Ta Hand Om De Högsta Buskarna I Trädgården. Hur Planterar Jag Rosor?
Rosor (65 Bilder): Hur Man Sköter Vackra Hemblommor? Ta Hand Om De Högsta Buskarna I Trädgården. Hur Planterar Jag Rosor?
Anonim

Många tjejer betraktar rosen som sin favoritblomma. Detta är inte förvånande, eftersom dessa känsliga knoppar verkligen ser ut som en kung. Och du kan köpa eller klippa dem nästan när som helst.

Särdrag

Rosor dök upp på jorden för länge sedan, det finns till och med en sådan version att det hände för cirka 24 miljoner år sedan. Men de började växa så vackra blommor i trädgården för bara några århundraden sedan.

Till exempel brukade de användas som dekoration för väggarna i faraos gravar. Nu är en sådan växt populär i många länder, men Persien anses vara sitt hemland. Idag finns det upp till 30 tusen rosor i världen ., som är indelade i två typer: trädgård och botanisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom, i naturen kan du hitta mer än 400 vildväxande rosor, de kallas också annorlunda - nypon … På grundval av detta utvecklar uppfödare alla nya sorter av rosor, samtidigt som de gör dem mer resistenta inte bara mot väderförhållanden, utan också mot sjukdomar.

De flesta av dessa rosor är buskar med ett stort antal grenar. Några av dem kan bli upp till tio meter höga, medan andra förblir korta under hela sin existens. Dessutom kan du hitta rosor som bildar hela vinstockar med en mängd olika "kransar" av blommor.

Oftast är stjälkarna på rosor med taggar, men det finns fortfarande rosor utan sådant "skydd".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blommor kan klassificeras enligt olika kriterier: både efter buskens form och efter blommornas form, liksom efter bladens form.

Antal kronblad

Rosenblad kan ha olika antal beroende på sort:

  • vanlig - från 5 till 8 kronblad;
  • i halvdubbel - från 7 till 18 kronblad;
  • i medelstora - från 29 till 38 kronblad;
  • i tjock frotté - mer än 41 kronblad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kronbladets form

Det är omöjligt att ignorera beskrivningen av deras form:

i form av ett glas

Bild
Bild

i form av en boll

Bild
Bild

i form av en skål

Bild
Bild

med spetsiga eller krökta kanter

Bild
Bild

Dessutom är deras färgintervall ganska varierande: från delikat vitt till mörkt vinrött. Vissa rosor är helt luktfria, andra har en typisk rosa doft, och andra överraskar med sin nästan fruktiga doft.

I samband med alla dessa funktioner används de på olika sätt.

Vissa planterar buskar med rosor i landet för dekoration, medan de gör häckar eller gränser för rabatter av dem, andra odlas i växthus till salu.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grupper

Sortens rosor är ganska stora, men de mest populära av dem är fortfarande värda att överväga mer detaljerat.

Te rosor

Denna grupp anses vara den vanligaste och också den mest kända bland alla trädgårdsrosor. Deras buskar är medelstora, med raka eller spridande skott. På dem bildas från en till flera färger, som har en annan form och nyans. Vart i rosor kan vara dubbla eller halvdubbla.

Blommande i denna grupp av rosor börjar i början av juni och slutar med början av den första frosten. De kan planteras både separat och i grupper .… Men de behöver alla bra vård, liksom ett pålitligt skydd för rotzonen under vinterns början.

Bland dem är det värt att notera de vanligaste sorterna: "Gloria Day", "Landora".

Bild
Bild
Bild
Bild

Uteplatsrosor

Namnet "uteplats" är mycket enkelt att förklara. Tidigare dekorerade flickor balkonger med blommor. Oftast var det vildblommande rosor. Så sambandet mellan sådana blommor och platsen där de odlades har rotat sig. Uteplatsrosor föddes först av Patrick Dixon. Nu har ett stort antal underarter av sådana rosor dykt upp.

Buskens höjd kan vara från 40 till 50 centimeter … Trots detta skiljer de sig åt i olika nyanser. De blommar från sen vår till sen höst.

Bland dem är de vanligaste: "Baccarat", "Lydia".

Bild
Bild
Bild
Bild

Reparerad

Denna grupp blommor har en viss fördel - det är möjligheten att blomma om, som pågår till sen höst. Dessutom är dessa växter inte rädda för frost. Att plantera rosor rekommenderas i grupper.

Buskar kan växa upp till 1,7 meter … Samtidigt bildas upp till fem knoppar på varje stam, som blommar tillsammans. Blommor är vanligtvis dubbla och stora.

Bland dem är det värt att notera sådana sorter som "Frau Karl" eller "Dixon".

Bild
Bild
Bild
Bild

Parkera

Dessa växter är mycket stora. De kan bli mer än 2 meter höga .… Blommorna i sig är mycket vackra, med olika nyanser. Samtidigt når deras diameter 23 centimeter. Oftast planteras sådana grupper av rosor i rabatter. Dessutom är de inte rädda för frost, liksom olika svampsjukdomar. De kan blomma flera gånger per säsong.

De mest populära bland dem är sådana sorter som "Consuelo" eller "Tornado".

Bild
Bild
Bild
Bild

Vävning

Dessa rosbuskar skiljer sig åt genom att de kan bli upp till 5 meter höga. Deras skott kan skjutas på marken, liksom på speciella stöd. För dekoration av webbplatsen är denna grupp bäst lämpad. Med deras hjälp kan du dekorera inte bara rabatter, utan också hemma.

Blommorna på dessa rosor är mycket små, men de viks till blomställningar. Några av dem blommar bara en gång i säsongen, andra - nästan till mycket frost.

Bland dessa rosor är det värt att notera sådana sorter som "Mont Blanc" eller "Pearls".

Bild
Bild
Bild
Bild

Rosor som täcker jorden

Sådana blommor väver längs marken, om allt på platsen inte är så snyggt och vackert som du vill, kan du använda rosor för att dekorera området. Buskarna i sig är inte särskilt höga, upp till en halv meter; växer mest i bredd. Samtidigt täcker de hela jorden med en grön filt med små blommor som samlas i stora penslar.

Dessa inkluderar sorter som Scarlet eller Red Velvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Små

Dessa är ganska små rosbuskar, från vilka flerfärgade kanter kan bildas. Och även med deras hjälp kan du till och med dekorera stenrutschbanor, eller helt enkelt plantera dem i små krukor.

De är högst 35 centimeter höga. Deras blommor kan vara av olika nyanser, liksom olika i frotté. Och de är också mycket resistenta mot olika sjukdomar.

Bland dem är det värt att notera sorten "Daniela".

Bild
Bild

Polyanthus

Blommor i denna grupp kan växa upp till 35-40 centimeter. Kronbladet är mycket vackert frotté. De samlas i blomställningar om 40 eller fler blommor. Dessutom är rosor luktfria, men deras nyanser är mycket olika. Därför kommer det inte att vara möjligt att helt enkelt gå förbi.

De används oftast för att skapa små rabatter. Och även polyanthusrosor är mer resistenta mot sjukdomar än teroser.

Bland dem är de vanligaste sorterna "Lily Marlene" eller "Rumba".

Bild
Bild
Bild
Bild

Engelsk grupp

Sådana blommegrupper växer upp till en och en halv meter i höjd. De blommar mycket tjockt och vackert, samtidigt som de har en otrolig doft. Knopparna kan vara upp till 14 centimeter i diameter. På vintern måste buskarna vara täckta.

De mest populära bland dem är sådana sorter som "ömhet" eller "Merlin".

Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa sorterna och deras egenskaper

Efter att ha övervägt vilka grupper det finns, är det nödvändigt att bekanta sig mer detaljerat med de mest populära sorterna.

Gloria Dei

Denna sort är en av de mest populära bland alla hybridte -rosor. Buskarna är ganska stora, med raka skott, vars höjd kan vara upp till en meter. Blommor på buskarna växer koppformade. De har en mycket känslig doft. De når 17 centimeter i diameter ..

Sådana rosor blommar länge, från juni och nästan till mycket frost. Och här för vinterperioden måste buskarna vara täckta … Om sommaren är regnig kan de dessutom utsättas för vissa svampsjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Baccarat

Denna mängd rosor kan tillskrivas både tegruppen och uteplatsen. Formen på en sådan ros är i form av ett glas. Blomman i sig är sammetslen, med en mörk körsbärsfärg, och även med en mycket delikat doft. Buskarna är inte för breda, de växer upp till en meter i höjd. Blomningen fortsätter tills frost. För vinterperioden är buskarna bäst täckta.

Hemversionen av denna sort växer i rabatter, i krukor och på verandor. Busken är mycket snygg, upp till 35 centimeter hög. Blommor blommar i början av sommaren och blommar tills mycket frost. Deras diameter är liten - upp till 6 centimeter, men själva knoppen är tjock och dubbel … En sådan liten knopp rymmer 55 kronblad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Superstar

Denna mängd rosor lockar uppmärksamhet på avstånd med sin skönhet och doft. Blomman i sig har formen av ett glas med en nyans från mjuk korall till mjuk röd. Samtidigt är rosorna mycket stora och tätt dubbla. Knoppen består av 40 kronblad. Rosor av denna sort blommar från början av juni till sen höst.

Skotten växer upp till en meter i höjd, medan de är idealiska för buketter. Benlängden kan vara upp till en halv meter. Dessutom står de i en bukett till halvmånen.

Och även sådana rosor är praktiskt taget inte rädda för svampsjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landora

En sådan ros anses vara mer dekorativ och har ganska sofistikerade gulaktiga blommor som ser särskilt vackra ut på kvällen. Blommorna är mycket täta, medan de är dubbla, med ett stort antal kronblad.

Skott växer i höjd upp till en och en halv meter, med deras hjälp kan du dekorera inte bara rabatter, utan också byggnader. Denna sort är mycket resistent mot olika sjukdomar, men i för regnigt väder kan svart fläck slå dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tornado

En sådan parkros har mycket ljusa stora dubbla blommor som har en otroligt kryddig doft. Busken av denna växt är ganska tät, med skott upp till 2,5 meter i höjd. Dess blommor kan vara upp till 14 centimeter i diameter, medan deras kronblad är något rundade. Blomningen börjar i slutet av den första sommarmånaden och fortsätter till senhösten.

Dessutom är denna sort av rosor inte rädd för frost, liksom praktiskt taget inga svampsjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nytt ner

Denna sort är den ljusaste och vackraste av alla klätterrosor. Dess skott kan bli upp till 5 meter höga, medan blommorna som dyker upp på försommaren är upp till 8 centimeter i diameter. Blomningen fortsätter tills den första frosten börjar.

Denna sort används ofta för att dekorera trädgårdens mörkaste hörn .… Men för vintern måste alla skott tas bort från stöden och täckas så att växten inte dör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Älskade Lydia

Denna sort odlades i Nederländerna. Det tillhör gruppen av de rosor som kallas "spray". Busken i sig är liten, dess skott växer upp till 65 centimeter i höjd. Terryblommor, blomställningar av 7-8 bitar. De har en rödfärgad färg och en glasform.

De blommar utan avbrott tills frosten börjar. Men som de flesta sorter av rosor, kräver de skydd för vintern

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Som du kan se från ovan kan rosor ha olika storlekar. Och detta beror främst på typen av växt. Var de ska planteras beror på deras storlek. Till exempel används de kortaste av dem för att dekorera hus. Samtidigt kan de planteras både i krukor och i rabatter. Dessutom har sådana växter en stor fördel gentemot sina "släktingar". För vinterperioden kan de som växer i rabatter transplanteras till krukor. Sedan kan du njuta av deras blomning hela vintern.

Samma rosor, vars höjd når en och en halv meter, kan planteras på rabatter eller nära lusthus. Den högsta av dem används oftast för att skapa valv i parker eller stora trädgårdar.

Detta betyder dock inte att de inte kan planteras i ett litet område.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Efter att ha bestämt dig för att plantera en ros i din trädgård måste du veta hur du väljer rätt planta. Först och främst måste den vara av hög kvalitet, med slutna rötter. Om plantan köptes i förväg kan den förvaras en stund i kylskåpet på den nedre hyllan. Dessutom, efter en viss tid, är det nödvändigt att fukta marken något nära rosens rötter.

Sådana växter kan planteras både på hösten och våren. Om det är vår måste jorden nödvändigtvis värmas upp, åtminstone till +9 grader … Ungefär - detta är slutet av april, början av maj. Avstigning kan också utföras på hösten, nämligen: från slutet av september till mitten av oktober. Om den planteras senare än detta datum kommer växten inte att kunna rota bra, vilket betyder att den inte kommer att överleva vintern.

Landning ska vara på en plats där det är mycket ljus , för i skuggan blommar rosen antingen inte alls eller släpper ut fler "blinda" skott. Dessutom måste marken vara bördig.

Bild
Bild

Ett hål för en planta måste grävas upp till en halv meter både i bredd och längd. Dessutom måste avståndet mellan dem också vara minst 50 centimeter. Innan det måste du förbereda toppdressing. För att göra detta kan du blanda jorden med humus eller kompost. Innan du börjar måste du hälla vatten i hålet. Sedan måste rosens rötter strös med jord och först efter det måste gödsel tillsättas. Själva roten måste beskäras lite, med ungefär en tredjedel. Dessutom ska skotten också beskäras. Det är nödvändigt att lämna 4 knoppar på varje skott … Detta är nödvändigt för en god utveckling av växten.

I slutet av planteringsförfarandet strös plantan med jord så att den täcker den ympade platsen med minst 4 centimeter.

Därefter måste jorden trampas ner ordentligt och vattnas.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Efter plantering kräver rosen, precis som alla andra växter, ordentlig vård. Detta är främst vattning, liksom toppdressing. Lufttemperaturen är också viktig. När allt kommer omkring gillar inte rosen alls värme, liksom för regnigt väder. Hon behöver både höst- och vårvård.

Under alla förhållanden som odlingen äger rum är det dessutom absolut nödvändigt att mata rosorna. Endast i detta fall kan knopparna på buskarna växa ömma och doftande.

Bild
Bild

Toppdressing

Bland alla gödningsmedel är gödsel en av de bästa. Dock används hästspillning bäst, men kycklingavfall kan bara skada rosen. I vissa fall kan rosenbusken helt enkelt brinna ut.

När blomningen börjar kan du mata med saltpeter .… För att göra detta, tillsätt en matsked av detta ämne till 10 liter vatten. Under aktiv tillväxt är det nödvändigt att vattna växten med organiskt gödningsmedel en gång varannan vecka. Det kan vara mullein eller någon växtbaserad lösning. Redan från slutet av juli är det inte längre värt att mata rosen, eftersom den vid denna tid börjar förbereda sig för vinterperioden.

Dessutom måste det komma ihåg att det inte är värt att överfodra växten, eftersom det i det här fallet kommer att finnas mycket löv, men tvärtom finns det få blommor.

Bild
Bild

Vattning

För att förhindra att rosen torkar ut måste den vattnas. Du behöver inte göra det här ofta. Det kommer att räcka att vattna växten en gång i veckan .… Men på en för torr sommar kommer växten att behöva 2 gånger mer fukt.

Det är bäst att vattna rosen under själva roten, en hink per buske räcker … Efter det kan du strö vattningsplatsen med klippt gräs så att jorden inte torkar ut mycket snabbt.

Bild
Bild

Beskärning

Denna procedur kan startas så snart frosten tar slut. Vid denna tidpunkt är det nödvändigt att kontrollera buskens skick, ta bort de skott som har skadats av frost, liksom svagare. Växter i samma ålder bör beskäras mycket noggrant, men de som har "levt" i mer än ett år - mer. Unga skott skärs på mitten och mer mogna förkortas till 4-5 knoppar. I de buskar där torra stjälkar har dykt upp är det absolut nödvändigt att bli av med dem. Samtidigt kan du göra denna procedur med alla olika rosor. Detta hjälper trots allt växten att växa bra, samt behålla en vacker form.

En sådan växt kräver också upprepad beskärning. Det görs när de första blommorna vissnar. Efter det måste du ta bort alla torkade rosor, samt förkorta några unga skott. Detta kommer att göra det möjligt för busken att blomma mer frodigt och länge.

Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Vissa sorter, oavsett var de odlas, utsätts för svampsjukdomar. Dessutom kan skadedjur visas på dem då och då. Därför är det absolut nödvändigt att slåss med dem.

Mjöldagg … För att förhindra en sådan sjukdom kan följande lösning användas: 35 gram läsk, en liter varmt vatten. Detta verktyg måste sprutas flera gånger. Detta görs bäst på våren, med en kort paus på 7 dagar. Efter det är det nödvändigt att upprepa sprutningen i juni.

Bild
Bild

Bladlus … För att bli av med dessa skadedjur kan du använda en lösning gjord av en bar tvätttvål och en hink vatten. Allt detta måste kokas i 12 minuter, i slutet kan du lägga till några grenar av malurt. När lösningen har svalnat kan du börja spruta. Det är nödvändigt att upprepa proceduren efter en vecka. I allvarligt försummade fall, om folkmedicin inte hjälper, är det bättre att använda speciella läkemedel. Så "Aktara" kommer att klara denna uppgift. För att skrämma bladlöss kan du plantera antingen några lavendelbuskar eller nasturtium bredvid en rosbuske.

Bild
Bild

I de fall där små sprickor eller fläckar just har dykt upp på grenarna måste de tas bort omedelbart. Detta kommer att förhindra att sjukdomen sprider sig ytterligare.

Hur förbereder man sig inför vintern?

Denna process är mycket viktig för alla växter. Och trots att rosor är ganska frostbeständiga blommor är det fortfarande värt att isolera dem. Förberedelserna kan börja i slutet av sommaren. För närvarande är det nödvändigt att sluta mata växterna för att skottets tillväxt ska minska. Trots allt, om detta inte görs kommer rosenbusken helt enkelt att försvagas och kommer inte att klara vintern.

På hösten, innan själva isoleringen av rosen, är det absolut nödvändigt att klippa av den. Du måste ta bort inte bara torkade blommor, utan också grenar. Rotsystemet måste isoleras med sågspån eller ett lager humus. Täck allt ovanifrån med grannålar eller strö helt enkelt över ett lager jord. I vissa fall måste rosens stjälkar också täckas. För att göra detta måste de tas bort från stöden och läggas ner.

Du kan till och med täcka dem med vanliga onödiga trasor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Regler för webbplatsregistrering

För de människor som har ett eget hus eller åtminstone en liten sommarstuga är trädgårdsdesign mycket viktig. Alla vill ju att huset ska vara ett mysigt bo. Blommor hjälper till att hantera denna fråga. Mycket ofta är det rosor som används för att dekorera hela gården. Men för att allt ska vara harmoniskt måste du känna till flera viktiga regler.

Det första du ska göra är att välja ett ställe att plantera din rosbuske på. Detta bör vara en solig plats som är lätt att gå upp till. Först och främst kommer detta att säkerställa en bra vård av växten och låta dig närma dig den när som helst. Dessutom bör det finnas gott om plats för rotutveckling.

Faktum är att dess utveckling i framtiden beror på detta och antalet blommor som kommer att glädja ägarna med sin skönhet och doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och du måste också bestämma antalet växter i trädgården. Dessutom är det värt att överväga kombinationen av rosor med andra blommor och designelement i trädgården. Innan du planterar måste du fråga om vissa blommor kommer att växa med rosor. Dessutom måste du i förväg se till att "grannarna" inte täpper till de lyxiga rosorna, och de kommer att kunna blomma fullt ut i flera månader.

Bild
Bild

Det är absolut nödvändigt att göra en ritning som hjälper dig att placera allt korrekt när du planterar .… Här kan du antingen försöka lista ut det själv eller bjuda in en specialist som hjälper dig att klara uppgiften utan mycket ansträngning. Det enda du ska göra är att bara berätta för honom om dina preferenser. Efter det kommer en erfaren specialist att göra trädgården till en plats som du vill återvända till varje dag.

Det är mycket lättare att dekorera ett hus eller en lägenhet med blommor, för om du inte gillar något så kan blomman i krukan helt enkelt flyttas till en annan plats.

Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi med säkerhet säga att någon av de övervägda typerna av rosor är perfekta för att dekorera sina trädgårdstomter och olika botaniska trädgårdar samt parker. Alla kommer att fungera som dekoration för en viss komposition och kommer att glädja alla med sin otroliga skönhet, samt en behaglig doft. Det enda som behövs för detta är att avsätta lite tid för avresa.

Rekommenderad: