Trottoarkant Och Kant: Hur Skiljer De Sig åt I Egenskaper? Andra Skillnader. Vad Det är?

Innehållsförteckning:

Trottoarkant Och Kant: Hur Skiljer De Sig åt I Egenskaper? Andra Skillnader. Vad Det är?
Trottoarkant Och Kant: Hur Skiljer De Sig åt I Egenskaper? Andra Skillnader. Vad Det är?
Anonim

Kantstenar skiljer uppfarten, trottoarerna och rabatterna i alla bosättningar. Beroende på läggningsmetoden kallas strukturen för antingen en trottoarkant eller en trottoarkant. Vissa människor använder samma namn för alla typer av divisioner, men detta är inte helt korrekt. Samma material används för tillverkning av konstruktioner, men det finns fortfarande en skillnad mellan termerna.

Bild
Bild

Vad det är?

Det räcker att titta på GOSTs för att förstå exakt strukturerna. Kantstenar och kantstenar används för att avgränsa olika områden. Till exempel kan en struktur skilja körbanan från gågatan eller trottoaren från rabatten. Det finns exakta definitioner av termerna.

Trottoarkant - en sten för att dela 2 eller flera zoner . Innan installationen görs ett urtag i marken, det så kallade tråget. Plattan har sjunkit i marken. Trottoarkanten går alltid i linje med asfalt, kakel, jord eller annat material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trottoarkant - en sten för att dela flera platser . Det är inte nödvändigt att göra ett hål i marken före installationen. Den nedre delen ska inte sjunka ner i jorden. Trottoarkanten sticker dock alltid ut över nivån för båda zonerna, för vars separering den är installerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att själva termen "bromsa" kommer från rysk arkitektur. Förr i tiden användes speciella tegelverk för att dekorera de främre delarna av kyrkor. En rad rektanglar lades med en kant.

De var dekorativa tegelstenar som helt enkelt förbättrade utseendet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trottoarerna uppfanns av de gamla romarna för att skydda deras vägar från snabb förstörelse . Stenar lades med en höjd av cirka 50 cm.

Bild
Bild

Redan på 1800 -talet dök dekorativa växtgränser upp. Vanligtvis separerade de stigar och gräsmattor, rabatter.

Bild
Bild

Det visar sig att ursprungligen var kantstenarna steniga och höga, och kantstenen var helt levande växter . Idag har tekniken utvecklats så att båda strukturerna kan vara gjorda av betong, marmor, metall, trä, plast och andra material. På gatorna i städerna installeras vanligtvis staket av gråtoner, men det är värt att notera att färgen kan vara absolut vilken som helst och beror direkt på materialet. Det bredaste valet i separationen av landskapselement. Styrka spelar ingen roll på detta område.

Bild
Bild

Viktiga prestandaskillnader

Delningselementet kallas en kantsten. Detta material är indelat i 3 typer beroende på användningsområdet:

  • väg - för inramning av körbanan;
  • trottoar - för gränsande gågator;
  • dekorativ - för inramning av rabatter och andra element i landskapsdesign.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns skillnader i storlek . De största stenarna används för att skilja vägbanan från andra områden. De har en viktig funktionell uppgift. Vägstenen skyddar ytan från snabbt slitage och fotgängare från att träffas av bilar. Med andra ord måste en sådan design kunna bromsa en bil som kan flyga på trottoaren.

Bild
Bild

Materialet för inramning av gågator är mindre . Det behövs för att minska slitage på det kaklade området. Och designen förhindrar överväxt av växter. Ibland ersätts även beläggningsstenar med dekorativa och vice versa. Den senare typen av konstruktion används uteslutande för staket och ytterligare dekoration av landskapsdesignartiklar.

Bild
Bild

Trottoarkanten skiljer sig beroende på formen på det övre revbenet. Det händer:

  • kvadratisk (rät vinkel);
  • lutad i en viss vinkel;
  • rundad från 1 eller 2 sidor;
  • D-formad;
  • med släta eller skarpa kanter som en våg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trottoarkanten har vanligtvis en höjd i intervallet 20-30 cm, bredden beror på användningsområdet och sträcker sig från 3-18 cm . Trottoarkanten är vanligtvis 50 eller 100 cm lång. Ibland bryts stenarna före installationen för att få små element. Storleken beror direkt på var materialet ska installeras. Olika block används beroende på installationsmetod, manuellt eller med teknik.

Kantstenen och kantstenen kan vara gjorda av material av valfri färg och med olika egenskaper. Detta kommer direkt att påverka egenskaperna och användningsområdet. Det finns flera mest populära alternativ.

Granit . Materialet har en bred färgpalett och tillhör elitklassen. Används vanligtvis på torg och parker. Och även sådana stenar köps för privata herrgårdar.

Bild
Bild

Betong . Låg kostnad gör detta material till det mest populära. Dessutom kan den tillverkas på olika sätt, vilket kommer att påverka de grundläggande fysiska egenskaperna. Finns vanligtvis i bosättningar för att separera olika zoner.

Bild
Bild

Plast . Flexibelt och hållbart material. Används vanligtvis när du dekorerar element i landskapsdesign.

Bild
Bild

Tekniken för tillverkning av betongplattor kan skilja sig åt, men den följer alltid GOST. Det finns 2 alternativ.

  • Vibration gjutning . Så här tillverkas starka stenar; under tillverkningen får materialet en finkornig struktur. Betongplattor erhålls med rätt form och storlek. Den övre delen har alltid en beklädnad och en insida.
  • Vibropressning . Stenarna är mindre städade, kan ha flis och små sprickor. Hålrum bildas inuti, på grund av detta är materialet mer mottagligt för yttre påverkan och har låg hållfasthet. Den enda fördelen är den låga kostnaden för sådana produkter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trottoarkanten och kantstenen kan göras genom vibrocasting eller vibrokomprimering. Varje sidsten har 1 av 3 markeringar.

  • BKR - formen har en radie. Den används för vägytor vid kurvor.
  • BkU - formuläret är avsett för inramning av gång- och cykelområden.
  • BkK är en speciell konisk form.

Hur skiljer sig annars en trottoarkant från en trottoarkant?

Den grundläggande skillnaden ligger i stylingmetoden. Så när du installerar trottoarkanten går stenen spoligt, och när du installerar kantstenen läggs materialet med en kant som stiger över ytan. Observera huvudpunkterna vid läggning.

  • Först måste du göra en gräv. Vid montering av trottoarkanten bör djupet vara lika med 1/3 av stenens höjd. Om du planerar att lägga trottoarkanten grävs diket till nästan hela materialhöjden.
  • Det är viktigt att packa jorden ordentligt i skyttegraven.
  • Stavar och tråd bör vara preliminär märkning. Vid sträckning rekommenderas att använda byggnivån.
  • Det är nödvändigt att stärka strukturen. För detta används en torr blandning av sand och cement i förhållandet 3: 1. Det är värt att fylla botten av diket jämnt.
  • Höj tråden för att installera trottoarkanten eller sänk den för att montera trottoaren för att ange höjden på strukturen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ingen skillnad i ytterligare installation . Grout bör förberedas, stenar ska läggas och sömmar ska repareras. Det är värt att notera att du först måste lägga strukturen och sedan lägga plattorna. Sömmarna får inte överstiga 5 mm.

Om kantstenen eller kantstenen är uppförd runt rabatten, sedan efter att lösningen har torkat kan du rulla den med jorden för skönhet.

Trottoarkanten har mer funktionellt värde . Hållbara plattor dekorerar inte bara utrymmet, utan förhindrar också överväxt av växter där de inte behövs. En väl installerad struktur kan förhindra att marken släpper och beläggningen sprids. Om spåret har plattor på 2 sidor, kommer det att vara mycket längre än samma, men utan kant.

Bild
Bild

Enligt GOST installeras båda typerna av strukturer i olika zoner . Trottoarkanten är mest effektiv när man separerar gräsmattan och trottoaren. Stenarna förhindrar överväxt av växterna i detta fall. Och också effektiv användning för zonindelning av gågatan och vägbanan, eftersom vi pratar om människors säkerhet och säkerheten på vägytor.

Trottoarkanten skiljer gatuområdena . Vi pratar om trottoarer, parkeringsplatser, viloplatser. I dessa fall manifesteras kantstenens estetiska egenskaper bäst. Funktionaliteten är särskilt märkbar vid inramning av cykelområden. En sådan höjd hindrar dig från att gå in i gågatan.

Rekommenderad: