Anspråkslösa Och Långblommande Fleråriga Trädgårdsblommor (49 Foton): Stora, Underhållsfria Och Lågväxande Perenner Som Blommar Hela Sommaren, För Att Ge

Innehållsförteckning:

Video: Anspråkslösa Och Långblommande Fleråriga Trädgårdsblommor (49 Foton): Stora, Underhållsfria Och Lågväxande Perenner Som Blommar Hela Sommaren, För Att Ge

Video: Anspråkslösa Och Långblommande Fleråriga Trädgårdsblommor (49 Foton): Stora, Underhållsfria Och Lågväxande Perenner Som Blommar Hela Sommaren, För Att Ge
Video: Norrvikens Trädgårdar – Pierres trädgårdstips: Sommarbeskärning av perenner 2024, April
Anspråkslösa Och Långblommande Fleråriga Trädgårdsblommor (49 Foton): Stora, Underhållsfria Och Lågväxande Perenner Som Blommar Hela Sommaren, För Att Ge
Anspråkslösa Och Långblommande Fleråriga Trädgårdsblommor (49 Foton): Stora, Underhållsfria Och Lågväxande Perenner Som Blommar Hela Sommaren, För Att Ge
Anonim

Det finns ganska många opretentiösa långblommande fleråriga växter, som i sin skönhet och doft inte är sämre än de bortskämda sorterna av trädgårdsblommor, men de kräver inte noggrann vård. De är förvånansvärt i harmoni med andra färger i helårssammansättningar, de bildar en bra landskapsdesign och ser bra ut i en enda version. Vissa sorter börjar blomma så snart snötäcket smälter, medan andra skryter till sent på hösten tills snön täcker dem. Låt oss prata om de mest populära bland sommarboende och opretentiösa långblommande fleråriga trädgårdsblommor.

Bild
Bild

Särdrag

Perenner är växter som inte behöver planteras årligen. Deras underjordiska knölar, lökar och rhizomer kan övervintra i marken och gro med färska skott på våren. Många av dem reproducerar sig genom underjordiska delar av moderplantan, och några genom självsådd (med hjälp av frön). Anspråkslösa perenner är högt rankade av trädgårdsmästare för deras obestridliga fördelar:

  • reproducera enkelt även utan mänskligt ingripande;
  • har en lång blomningstid;
  • opretentiös i vården;
  • frostbeständig;
  • kräver inte renovering och transplantation upp till 10 år;
  • med deras hjälp kan du skapa en flerårig rabatt som inte kräver konstant plantering av växter;
  • har ett stort urval, det finns en oöverträffad mängd fleråriga sorter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med fleråriga växter inkluderar sjukdomar i deras underjordiska delar, som är vanligare än hos ettåriga. Dessutom kommer skapandet av en rabatt att kräva vissa investeringar och flera års väntan. Fleråriga blommor är bra eftersom de inte behöver planteras och planteras om varje år, de kan ta hand om sig själva . Det viktigaste är att först placera dem korrekt så att du inte behöver transplantera.

Perenner är mycket olika, vissa älskar ljus, andra skuggar, var och en har olika preferenser i jord och fukt. Allt detta bör övervägas innan du planterar en växt. Perenner är korta, långa och blandade, vissa växer i breda buskar, andra i enstaka blomställningar.

När du skapar en rabatt planteras växter så att de inte stör varandra. Till exempel kommer höga blommor att skapa skugga, vilket innebär att skuggälskande kan planteras i närheten. Fleråriga växter blommar vid olika tidpunkter och blommar länge. När du skapar en rabatt bör dessa termer beaktas så att den inte förblir tom under en lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Perenner glädjer oss från tidig vår till sen höst, överraskning med en mängd olika former och en rik palett. Du kan klassificera dem på olika sätt, i vår recension delade vi dem efter storlek.

Lång

Dessa inkluderar iris, pioner, delphiniums. De intar alltid en central plats i rabatten, vilket gör det möjligt att placera mindre växter i sitt synfält. Valv är inramade med höga blommor, häckar skapas av dem, fula byggnader och staket är gömda bakom dem . Terrasser, lusthus och pergolor är dekorerade med höga växter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Astilba

En hög blomma av Stonefragment -familjen, det finns upp till 20 sorter. Växer vilt i Nordamerika och Östasien. Astilba är inte rädd för frost, älskar fukt, den kan planteras i översvämmade sumpiga områden, det känns bra i skuggan. Blommar rikligt, med underbara ljusa borstar. Detta är en sommarväxt, dess storlek och blomningstid beror på sorten. Saftiga blomställningar astilbe behagar under olika perioder av sommaren, de tidigaste arterna blommar i början av juni, de senare - i slutet av augusti . Astilba har dvärgvarianter som bildar buskar cirka 30 cm, och det finns också höga som når 1,5 meter i höjd. Det enklaste sättet att föröka det är genom att dela busken, men ett fröalternativ är också möjligt. Växten är rädd för torka och behöver ofta vattnas.

När du planterar i skuggan, kom inte för nära rotsystemet hos stora träd, de kommer att tävla om fukt. För resten kombineras astilba enkelt med fuktälskande blommor och kompletterar perfekt trädgårdens rabatter.

Bild
Bild

Riddarsporre

Bildar pyramidala täta blomställningar, riktade uppåt, upp till 60 cm stora. Utbudet av färger är varierat, men blå nyanser råder. Beroende på art blommar delphinium under olika perioder av sommaren, glädjande med brokiga rabatter i ungefär en månad. Det är nödvändigt att skära av de vissnade pyramiderna, sedan om 30-40 dagar kan den upprepa blomningen. Om du gör en rabatt korrekt av olika sorter kommer den inte att sluta blomma från början av juni till september, överraskande med en mängd olika färger . Dvärgvarianter är bara 30 cm stora och höga arter kan skapa häckar som är cirka 2 meter höga. Ju mer bördig jorden, desto större delphinium. Det reproduceras genom att dela busken och fröna. Det bör planteras på en solig plats med en svag nyans.

Bild
Bild

Stock-ros

Tillhör Malvovs, växer i naturen i Nordafrika, når en storlek på 2 meter. Hon gömmer väl gamla trädgårdsstaket, skapar häckar. Stammrosens blommor är dubbla eller halvdubbla, tonaliteten är mycket annorlunda. Från början av juni börjar växten släppa fluffiga blomställningar som är fästa vid peduncle, precis på den tjocka stammen. Blommande sker gradvis, från botten upp, vissa blommor dör, andra dyker upp, allt fortsätter länge . Lagerrosen börjar blomma under det andra levnadsåret, men under en varm sommar kan den glädjas med knoppar det första året. Förbereder sig för vintern, skärs växten, lämnar stjälkar inte mer än 40 cm.

Bild
Bild

Iriser

Idag är cirka 800 arter av detta släkt kända. Dvärgsorter växer upp till 30 cm, men de flesta irisar är mycket högre, vissa når 1,5 meter i höjd. Växten blommar från maj till juli, allt beror på de klimatförhållanden den växer i, ju varmare klimat desto tidigare blommar det. Iris kan växa på vilken jord som helst och övervintra bra . I 7 år kan de inte transplanteras.

Bild
Bild

Pioner

Frodig, förvånansvärt vacker, opretentiös flerårig, vars tillväxt ofta når 2 meter. Pioner är krävande för jorden, de tolererar frost bra. De kan bo på ett ställe utan en transplantation i upp till 20 år. Sfäriska stora blommor har en mängd olika färger . Beroende på sorten kan växterna vara dvärg, medel eller höga. De växer i buskar och skapar vackra grönskande snår och blomställningar av känsliga nyanser. Vissa arter har en märkbar behaglig doft, men det finns sorter som är luktfria. Pioner används oftast för monoklumbus.

Bild
Bild

Medelstor

Dessa inkluderar de flesta typer av trädgårdsväxter. I rabatterna upptar de den andra nivån, växer i snygga små buskar eller separata blommor cirka 30-40 cm höga. Dessa är idealiska växter för sommarstugor, anläggningsparker och privata gods.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tulpaner

De mest kända och vanliga lökväxterna i familjen Liliaceae. De räknar upp till 150 vilda arter, som blev stamfäder till många tusentals sorter av trädgårdstulpaner. Nästan vilken jord som helst är lämplig för dem, de tolererar vintrar bra. Tulpaner blommar på våren och öppnar knoppar på upprättstående stjälkar som kan bli 10 till 90 cm höga, beroende på sorten. Uppfödare glädjer oss med ett brett utbud av dessa underbara blommor, deras kronblad är dubbla, enkla med en slät yta eller vågiga kanter . Utbudet av färger är oändligt - vitt, svart, flerfärgat, med ränder, fläckar och ovanliga mönster. Blommorna är helt öppna under dagen och stänger på natten. Växtens aktiva massväxt sker från början av april, och efter 3 veckor dyker knopparna upp. I stabilt, kallt väder blommar tulpaner i 15-20 dagar. I trädgårdar planteras de ofta som färgade grupper på en grön gräsmatta.

Bild
Bild

Dicenter

Representerar familjen Dymyankov, har cirka 20 arter. Växtbaserad opretentiös flerårig växer naturligt i Kina, Fjärran Östern och Nordamerika. Det är en buske med en höjd av 30 till 60 cm. Dicenter har en djup grenad rhizom, på ett ställe kan den växa upp till 8 år . Dess långa stjälkar är täckta med rosa eller vita blommor, formade som ett hjärta. Växten blommar i maj och trivs med sitt vackra utseende i en hel månad. Det passar bra med medelstora vårväxter - påskliljor, tulpaner, hyacinter.

Bild
Bild

Geranium (pelargonium)

Blomman är så vacker att folk föredrar att odla den hemma, men på sommaren känns den bra utomhus. Blomställningarna är utrustade med en mängd olika färger, de kan vara både enkla och frotté, vissa sorter ser ut som kompakta rosor. Geranium rotar sig väl i de södra delarna av landet, på andra territorier på vintern är det bättre att överföra det inomhus.

Bild
Bild

Daglilja

I naturen kan blomman hittas i Europa och Asien, växer i höjd från 30 cm till en meter, långa fläktformade blad kan nå en längd på 120 cm. Blommorna är stora i form av liljor, med en stor antal nyanser. De bildar vackra buskar som designers älskar att använda i arrangemanget av trädgårdar . På ett ställe kan en växt växa upp till 15 år.

Bild
Bild

Underdimensionerad

Dessa inkluderar växter vars höjd inte överstiger 30 cm. De är upprätt och krypande. De flesta vårblommor är små i storlek. På sommaren tenderar vegetationen att stiga, men det finns fortfarande gott om kompakta arter. De är bra för att dekorera alpina rutschbanor, matta blomsterbäddar, rabatter på kanterna, kantstenar är gjorda av låga blommor. Ofta används lågväxande växter som bakgrund och fyller tomrummen mellan medelstora blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gypsophila

De bildar en låg, men bred, luftig buske, med många små blommor av lila, vit, lavendelfärg, bakom vilka löv är nästan osynliga. Gypsophila används ofta för att bilda brudbuketter fyllda med nåd, luft och ljus. Växten bildar mer än 100 sorter. Den älskar solen, lös jord, men känns bra på jord med kalkstenavlagringar. Gypsophila används som ett tillägg till storblommiga arter.

Bild
Bild

Muscari

Den fleråriga tillhör familjen Asparges, den har mer än 60 arter. Växer på skogskanter, bergssluttningar i Europa och Mindre Asien. Växtens höjd är 10-25 cm, beroende på art. Blomställningar ser ut som pyramider på täta stjälkar, varje blomma ser ut separat som en liten klocka. Muscari finns oftast i blått, vitt och ljusblått, vårblomningen varar i 3-4 veckor.

Bild
Bild

Krokusar (saffran)

En liten växt 8-15 cm hög, den första som dök upp under snötäcket. Från mars till maj kan du se söta ljusa krokusblommor i en skog, park eller trädgård. Växten har mer än 80 arter, på grundval av vilka cirka 300 sorter har fötts upp. Saffran älskar ljusa soliga gläntor eller halvskugga. I landskapsdesign används de för att dekorera steniga kullar och gräsmatta . Lökarna transplanteras under frysperioden för markdelen, i augusti - september.

Bild
Bild

Snäcka

En opretentiös krypande flerårig av Kutrov -familjen. I naturen växer den i Europa och Sydostasien. Långa, krypande stjälkar kan slå rot varhelst knuten och jorden kommer i kontakt. Bladen har en rik mörkgrön ton, blommorna finns oftast blå, blå eller lila. Massblomning sker på våren . I framtiden, fram till vintern, kommer jorden att täckas med ett grönt lock av en krypande växt, med en sällsynt manifestation av kvarvarande blomning.

Bild
Bild

Pushkinia

Långblommande lökartad perenn av familjen Asparges, som finns naturligt i Kaukasus och Iran. Blommor samlas i racemosblomställningar från 7 till 17 bitar vardera. Den blommar i april - maj (beroende på klimatet) och fortsätter att blomma i 15-20 dagar. Denna lilla blomma har en otroligt delikat behaglig doft . Alpina kullar, rockeries planteras med Pushkinia, som används som kantstenar längs stigarna. De planteras ofta med andra vårblommor.

Bild
Bild

Vårdtips

För att inte komplicera vården av stauder måste du på planeringsstadiet studera vilken jord en viss växt föredrar, dess krav på belysning, fukt, närhet till andra blommor och hitta rätt plats för varje art i din trädgård.

  • Skuggälskande inkluderar: ormbunke, periwinkle, doftande violett, liljekonvalj, anemon, dagliljor, hortensia, fuchsia, rhododendron.
  • Föredrar solljus: iris, tulpaner, påskliljor, krokus, primros, pioner, klockor, liljor, dahlior, krysantemum, gladioli, floxar, clematis.
  • De älskar fukt: vild rosmarin, loosestrife, många typer av pelargoner, iris, astilba, primula.
  • De tolererar inte ett överflöd av vatten: anaphalis, gypsophila, pärlemussla, lavendel, helipterum, majsblommor, amarant.
Bild
Bild

När du planterar en rabatt med stauder väljs blommor inte bara med hänsyn till deras storlek och färg, utan också med sina klimatpreferenser och allt ovan.

En sådan blomsterträdgård kan behaga upp till 10 år utan transplantation och särskild vård. Det är bara nödvändigt att ta bort de blekta torkade exemplaren i tid och vattna de fuktälskande sorterna.

De mest opretentiösa perennerna kommer att vara de arter som är anpassade till området, vilket innebär att de inte bara kan hittas i trädgården, utan också på den närliggande vilda ängen.

Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Det bör förstås att en planterad flerårig kan växa på ett ställe i upp till 10-12 år, och det är bättre om denna plats är tänkt inledningsvis. Vi erbjuder dig att se exempel på fascinerande trädgårdar bildade enligt alla regler för landskapsdesign med deltagande av stauder.

Höga pioner är i perfekt harmoni med låga buskar och organiserar ett mysigt trädgårdshörn

Bild
Bild

Smala buskar av blå iris samexisterar med rosa pelargoner

Bild
Bild

En mängd olika astersorter gör att du kan göra fantastiska rabatter av dem

Bild
Bild

Vårblomsträdgården är otroligt vacker, kombinationen av påskliljor med penséer präglas av ett upplopp av färger

Bild
Bild

Tulpaner och påskliljor är underbara material för att dekorera ett parkområde

Bild
Bild

En utsökt rabatt med hyacinter

Bild
Bild

Delphinium deltar i skapandet av en trädgård med flera våningar

Bild
Bild
Bild
Bild

En vacker tre-nivå oregelbundet formad rabatt. För den nedre delen valdes periwinkle och penséer, för de mellersta tulpanerna, för den övre delen - ett björkträd

Bild
Bild

Trädgårdsmästare använder alltid opretentiösa långblommande perenner för att dekorera sin webbplats. Från år till år blommar allt och trivs runt, och du behöver inte göra några ansträngningar för detta, fritiden kan läggas på vila i en blommande trädgård.

Rekommenderad: