Curb (34 Foton): Vad är Det? Trottoaren Och Andra, Storlek, Vikt Och Längd. Hur Installerar Man Det Själv Korrekt? Typer Av Trottoarkanter

Innehållsförteckning:

Video: Curb (34 Foton): Vad är Det? Trottoaren Och Andra, Storlek, Vikt Och Längd. Hur Installerar Man Det Själv Korrekt? Typer Av Trottoarkanter

Video: Curb (34 Foton): Vad är Det? Trottoaren Och Andra, Storlek, Vikt Och Längd. Hur Installerar Man Det Själv Korrekt? Typer Av Trottoarkanter
Video: Matematik 1 och 2. Beräkna lutning och skriva ekvation till en rät linje 2024, April
Curb (34 Foton): Vad är Det? Trottoaren Och Andra, Storlek, Vikt Och Längd. Hur Installerar Man Det Själv Korrekt? Typer Av Trottoarkanter
Curb (34 Foton): Vad är Det? Trottoaren Och Andra, Storlek, Vikt Och Längd. Hur Installerar Man Det Själv Korrekt? Typer Av Trottoarkanter
Anonim

Sidstenen, eller kantstenen, är en integrerad del av någon stads- eller förortsarkitektur. Denna produkt används som separator för vägar och trottoarer, cykelvägar, gräsmattor och andra områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Produkten skapar en tillförlitlig barriär mot erosion vid vägarna, jordglidning, bidrar till kakelytans långa livslängd, eftersom elementen inte deformeras av mekanisk belastning och naturliga påverkan. Trottoarkanten kan vara betong eller plast, vilket skiljer sig från den klassiska trottoarkanten genom att när du installerar under den är det inte nödvändigt att lägga en tätning och skapa en fördjupning.

Den nedre delen av trottoarkanten behöver inte sänkas i marken, medan den övre delen tvärtom ska sticka ut över delningszonerna. Med kantstenar har alla landskap ett snyggt och komplett utseende.

Bild
Bild

Hur är trottoaren gjord?

Precis som alla byggprodukter måste trottoarkanten ha vissa egenskaper och uppfylla fastställda standarder. Produkten är tillverkad med två tekniker.

Vibration gjutning . Ger korrekta mått och tydlig geometri. Produktionen syftar till att öka betongens densitet och minska dess porösa struktur. Strukturellt är detta en tvådelad produkt, det vill säga den har en inre och en yttre del.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vibrokomprimering . De producerade trottoarkanterna kännetecknas av förekomsten av flis och sprickor, det vill säga de är lågdekorativa. Tekniken ökar betongens porositet, vilket påverkar materialets hållfasthet och dess frostbeständighet negativt. Tillverkarna garanterar dock en 30-årsperiod för sådana produkter och noterar deras fokus på installation vid förhållanden med hög luftfuktighet och temperaturförändringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Båda metoderna har nackdelar och fördelar. Det finns inga specifika tillverkningsregler, skillnader klassificeras baserat på det material som valts för produktionen och valet är inte begränsat till betong.

Utbudet av trottoarkanter är inte brett. Den dekorativa komponenten lämnar mycket att önska - detta är den främsta anledningen till att många hantverkare väljer att självständigt göra väg- eller trädgårdskanter. Utanför verkstaden kan du alltså få produkter med valfri sektion och olika färger.

De nödvändiga egenskaperna ges till de färdiga elementen med hjälp av torra byggnadsblandningar . De ger trottoaren motståndskraft mot fukt och låg temperatur. Produkter kan färgas i knådningsstadiet genom att tillsätta speciella färgämnen till massan. Detta tillvägagångssätt är mer kostsamt ekonomiskt, men den nedlagda kantstenen behöver inte uppdateras regelbundet för skydd och ett attraktivt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Moderna trottoarkanter är gjorda av tegel, plast, trä, betong och metall. Men alla alternativ bör vara:

  • hållbar;
  • resistent mot temperaturförändringar;
  • fuktmotståndig;
  • praktisk för användning och vård;
  • utseendemässigt tillfredställande.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla kantstenar är skapade på en naturlig grund och har ett attraktivt utseende och fungerar som en dekoration för alla typer av vägbanor. Materialets kvalitet gör det möjligt att installera sidorna på nästan alla föremål (längs motorvägen, trottoarerna, i husets källare).

Flera typer av sidsten produceras:

  • väg;
  • trädgård;
  • trunk;
  • trottoar.

Staket klassificeras efter vilken typ av råvaror som används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vibropressad (trottoarkant)

Med sin höga hållfasthet tjänar dessa staket under lång tid med en betydande förändring av temperaturförhållandena. Materialets fuktbeständighet gör det möjligt att lägga sidorna i alla klimatområden.

Bild
Bild

Förstärkt betong

Armerade betongkonstruktioner är gjorda av armerad betong med fin fraktion, som kännetecknas av hållbarhet och motståndskraft mot mekaniska skador.

Bild
Bild

Granit

De mest hållbara, men också de dyraste kantstenarna. Motståndskraftig mot starka temperaturförändringar och nötning.

Bild
Bild

Betong

De används i stor utsträckning när vägar läggs till separata körbanor och fotgängar. Tillverkad enligt GOST genom pressning eller gjutning.

Bild
Bild

Vibrocast

Trottoarkanterna är tillverkade genom gjutning och störs geometriskt. Detta beror på att en flytande betonglösning används vid tillverkningen. Luft finns kvar i lösningen, så elementens struktur är porös och inte tillräckligt stark.

Denna typ av kantstenar är sämre i pris än kantsten, men finns bara i grått. Närvaron av en förstärkningsram komplicerar installationen av snittstenar. När de är installerade ser dockningspunkterna grova ut.

Komplexiteten ligger också i installationen vid planerade svängar. När du skapar halvcirkelformade former skärs förstärkningen inte utan att det påverkar produktens utseende som helhet.

Bild
Bild

Plast

Lätt plast är lätt att bearbeta, så du kan enkelt bygga en radiekant från den och skapa ett staket av nästan vilken form som helst - från rak till rundad. En trottoarkant anses vara ett material som kan repareras, eftersom enskilda sektioner lätt kan bytas ut om de skadas, vilket gör det mycket svårt att arbeta med stenkanter.

Plastkanten kan färgas, vilket gör att du snabbt och ekonomiskt kan dekorera landskapet. Plaststängsel ser särskilt bra ut på lekplatser eller idrottsplatser och sommarstugor.

Bild
Bild

Bland bristerna är det värt att notera svagt brandmotstånd, lågt motståndskraft mot vittring och mekaniska skador.

Klassificeringen av kantsten utförs oavsett typ:

  • BKU - produkter avsedda för installation längs cykelvägar och gågator;
  • BKR - designad för placering på vägar och trottoarer där det är en sväng;
  • BKK - används för att dekorativt markera ett visst territorium, det kännetecknas av en konisk yta ovanpå.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och vikt

Kantstenar, enligt GOST, är gjorda på grundval av en kantsten. Under sovjetperioden var standarderna 10x1, 5x3 cm, och nu kan kantstenar göras till valfri storlek . Trottoarkanten kan ha olika dimensioner. Hur mycket en produkt väger beror på basens material. Till exempel väger en meter lång vibropressad trottoarkant från 35 kg. Naturligtvis skiljer sig vikten av plast betydligt från vibrocasting, särskilt från granit- och armerade betongkonstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trottoarkanten är inställd så att den utskjutande delen är ovanför gränsplanet. Konstruktionens höjd är från 35 cm, vid behov beställs en högre kantsten.

Bredden på trottoarkanten är sämre än gränsen . Syftet med denna struktur är att avgränsa gräsmattor från trottoaren, separera cykelvägar från resten av utrymmena, stärka asfaltvägen på motorvägar och dekorera gatutrymmet. Längden på en standard kantsten börjar vanligtvis från en halv meter.

Bild
Bild

Hur installeras korrekt?

Trottoarkanten kan köpas på byggmarknaden och sedan göra en oberoende installation. Arbetet är inte svårt ur teknisk synvinkel.

  • Det är nödvändigt att definiera terrängen och preliminärt skildra allt schematiskt för att "överföra" skisserna till "marken" efteråt.
  • Enligt det upprättade schemat, kör i pinnarna och dra i repet (fiskelinjen) och bilda den framtida placeringen av sidstenarna.
  • Bestäm djupet på diket och gräva ut det. Naturligtvis är det inte nödvändigt att gräva en halvmeter gräv på en personlig tomt (endast om det behövs).
  • Gör dränering. Grävdjupet bestäms utifrån volymen av det komprimerade krossade stenunderlaget. En tillräckligt komprimerad bas förhindrar krympning och deformation av trottoarkonstruktionen under drift.
  • Tampa den fyllda krossade stenen och sanden. Krossad sten kommer att ligga till grund för sandskiktet.
  • Förbered en cementbruk med lämplig konsistens.
  • Ställ in trottoarkanten genom att jämna ut horisonten under linjen eller en nivå genom att knacka på trottoarkanten med en gummiklubba.
  • Efter att nivån har bestämts kan du börja fylla hålrummen samtidigt som du kontrollerar nivån på trottoarkanten.
Bild
Bild

Det är lämpligt att lägga ett separerande lager av geotextil under spillrorna. Dess närvaro kommer att utesluta utseendet på jord och tomrum i spillrorna och kommer inte heller att låta hela strukturen deformeras. Torr sand måste fuktas, annars blir det helt enkelt orealistiskt att komprimera det i framtiden. Dumpning av böter bidrar till utjämning av trottoarkanten med stor noggrannhet.

Detta slutför alla förberedande steg. Därefter utförs installationen av trottoarkanterna enligt en typisk installation. För att styra trottoarkanten horisontellt behöver du en byggnivå.

En annan version av kantstenen innebär installation av element ovanpå en betonglösning. Det fyller också luckorna mellan sidstenen och väggarna i det grävda spåret.

Bild
Bild

Med en större sulayta förstärks strukturen i förhållande till statiska och dynamiska belastningar.

Om installationen av trottoarkanten sker innan beläggningsplattorna läggs är det tillåtet att ramma basen tidigast två dagar senare . Strukturen behöver upp till 48 timmar innan den äntligen kan slå sig ner. Detta minskar sannolikheten för sprickor eller skador på lederna.

Trottoarkanter kan köpas färdiga eller gjorda med egna händer. För att skapa stötfångare på egen hand är det bekvämt att använda färdiga formulär eller göra ämnen med egna händer. I det här fallet måste du installera formen.

Bild
Bild

Varje blockstorlek är möjlig. Det enda du bör tänka på är sektionens längd i förhållande till bitkantstenar - det bör vara upp till 2 m. Annars blir det svårt att sätta trottoarkonstruktionen och det kommer snabbt att kollapsa.

Lockiga element som läggs på en spärr (en blandning av byggnadskomponenter, i den klassiska versionen - stenbrottssand och byggcement) eller sand, lockiga element kan glida längs omkretsen . I detta avseende måste ett sådant motstående material placeras i en stel betonglåda. Trottoarkanten kommer att komplettera utsidan, förhindra markförskjutning i beläggningsområdet och hålla ytan ren.

Det är inte tillåtet att installera betongprodukter ovanpå ett bördigt skikt som är benäget att sjunka efter sönderdelning av organiskt innehåll.

Bild
Bild

I beläggningsområdet måste det tas bort helt. Standardgropsdjupet är större än beläggningsstenens bredd, men är sämre än kantstenen i vertikal dimension. Därför måste du utföra åtgärderna i följande sekvens.

  • Häll sand i gropen om det finns en låg GWL eller krossad sten i våt jord. Sprid ut över botten och lämna cirka 10 cm till marken (5 cm av kontaktskiktet som plattorna ska läggas på, med hänsyn till dess tjocklek).
  • Längs gropens omkrets gör du skyttegravar beroende på kantstenens storlek, 2 cm av sand-betongblandningen som den är installerad på och substratskiktet (15-20 cm).
  • Aggregat komprimeras med en områdesvibrator (vibrerande platta) eller en manuell stampare. Det rekommenderas inte att vattna sanden med en hink / slang i spåret, det är bättre att blöta den väl innan du lägger den i diket.
Bild
Bild

För att göra det lättare för befälhavaren att sätta trottoarkanten under brickan och fixera den med betong från ytter- eller innerkanten, bör diket vara 2 gånger bredare än själva trottoarkanten (4 cm på båda sidor).

Bromsa tillverkningsprocessen är följande:

  • beredning av en form för hällning;
  • beredning av en torr blandning vid beräkning av 3 delar sand till 1 del cement, noggrann blandning av komponenterna med varandra;
  • tillsats av fin krossad sten vid beräkning av 3 delar krossad sten till 1 del av cement-sandblandningen, den efterföljande fyllningen av blandningen med vatten och omrörning (inga klumpar och luftbubblor ska finnas kvar i lösningen).

För att underlätta installationsarbetet måste du göra en liten avfasning på ena sidan av produkten. Detta fungerar om du skär bort överskottet. För en mer komplett typ av beläggning är trottoarkanter lämpliga.

Bild
Bild

Förutom den estetiska funktionen spelar vägkanter en stödjande roll. Ett stormavlopp installeras längs banorna, som reglerar avloppsvattnets riktning.

Därför är det viktigt att välja en kantsten av hög kvalitet som förutsätter lång livslängd.

Trottoarkanterna läggs på sladdens nivå . I det här fallet är kantelementen inriktade i höjd. Det är nödvändigt att hälla lösningen i diket där det behövs.

Rumpfogarna är fyllda med murbruk och strukturen får härda i 24 timmar. Mark hälls i gapet och ramlar på det mest försiktiga sättet. Det bör komma ihåg att du måste lägga ut brickorna efter att gränsen har installerats.

Bild
Bild

Installation av PVC -kantstenar

Om vi jämför arbetet med plast- och betongstöd så vinner plasten i enkelhet. Installation av PVC -element är mycket lättare, vilket underlättas av deras låga vikt.

Teknologi:

  • ett spår grävs på rätt plats på 10 cm djup;
  • pinnar drivs in där, belägna vid basen av pvc -trottoarkanten;
  • separata element är anslutna med ett "lås", som monterar en enda rad av dem;
  • staketet planas på byggnadsnivå, spåret fylls upp.
Bild
Bild

Det säregna med att installera en sådan trottoarkant är att det inte finns något förberedande steg . Stängsel av plast är lämpligt för att dekorera rabatter i personliga tomter.

Den korrekta sekvensen av steg i installationstekniken för kantsten av alla slag är en garanti för högkvalitativt arbete.

Rekommenderad: