Bana Kantstenar: Typer Av Vägkantar. Hur Gör Man Dem Själv Och Installerar Dem I Landet? Mjuka Och Andra Trottoarkanter

Innehållsförteckning:

Video: Bana Kantstenar: Typer Av Vägkantar. Hur Gör Man Dem Själv Och Installerar Dem I Landet? Mjuka Och Andra Trottoarkanter

Video: Bana Kantstenar: Typer Av Vägkantar. Hur Gör Man Dem Själv Och Installerar Dem I Landet? Mjuka Och Andra Trottoarkanter
Video: Tips! så lägger du marksten 2024, Maj
Bana Kantstenar: Typer Av Vägkantar. Hur Gör Man Dem Själv Och Installerar Dem I Landet? Mjuka Och Andra Trottoarkanter
Bana Kantstenar: Typer Av Vägkantar. Hur Gör Man Dem Själv Och Installerar Dem I Landet? Mjuka Och Andra Trottoarkanter
Anonim

Många ägare av bakgårdstomter vill veta hur man gör det själv och installera trottoarkanter för stigar i landet. Detta dekorativa element gör verkligen vägar och uppfartar mycket mer attraktiva, ger landskapet ett snyggt, välskött utseende. Typerna av trottoarkanter för trädgårdsvägar är ganska olika: det finns betong, plast, mjuka och andra typer som förtjänar uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Trottoarkanter för stigar i trädgården eller på platsen nära huset är ett väsentligt element i utformningen av landskapet. De spelar en framträdande roll i platsplanen och hjälper till att begränsa gräset. För trädgårdstomter i ett litet område är avgränsningen särskilt viktig, för här blir alla störningar omedelbart märkbara. Dessutom kan gränser vara ett dekorativt element som betonar det allmänna konceptet med en trädgård, men deras huvudsakliga syfte är att bilda en tydlig och strikt layout.

Många andra uppgifter kan lösas med hjälp av ett genomtänkt staketsystem . En trottoarkant hindrar jord från att komma in i stigarna genom att överföra den från sängarna och hjälper till att undvika jorderosion efter vattning eller regn. Staketets höjd väljs i enlighet med landskapets egenskaper. Med rätt organisation är det möjligt att förbättra uppsamling och utflöde av vatten, eliminera spridning av gräs vid odling av gräsmattor eller trädgårdsgrödor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Det finns många alternativ och metoder för att organisera gränser för sommarstugor. Det kan vara en mjuk eller flexibel design, massiv monolitisk eller av trä . Vissa webbplatsägare föredrar att använda klassiska gatstenar för detta ändamål. Det finns också moduler från en stång och polymer, häckar.

Det bästa alternativet väljs individuellt . Du kan förstå vad som är bäst för ett visst landskap baserat på själva webbplatsens design. Till exempel skulle en låg stenkant vara den bästa lösningen för gångstigar. Den halvcirkelformade sidan ser bra ut i en japansk trädgård. Det finns höga och smala kantstenar, inriktade på inramning av rabatter, reservoarer, rabatok.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallisk

En original designlösning som passar bra med banor med en bulkyta - från grus, krossad sten. De är gjorda av rostfria material: speciella ståltyper, en legering av aluminium och koppar.

Sådana staket ser bra ut när man dekorerar raka stigar och stigar med tydliga svängar.

Bild
Bild

Plast

Ett populärt alternativ som finns i en mängd olika utföranden. Sådana kantstenar är enkla att installera, lämpliga för områden med ojämn terräng. Ett brett utbud av färger ger dem en utmärkt kombination med rabatter, åsar, gräsmattor . Sådana staket är lämpliga för inramning av krökta stigar och stigar. Plast är bra eftersom det inte är rädd för exponering för fukt och UV -strålar, behåller sina egenskaper under alla klimatförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tegel

Oftast är sådana spårramar gjorda av tegelstenar. Olika monteringsmetoder är möjliga - horisontellt, med en lutning. Det är bättre att bygga element av ett tegelstängsel på en betongbas - på så sätt kommer det att hålla länge. Vid direkt kontakt med jord och luftfuktighet försämras materialet snabbt. Tegelstenar är perfekta för trädgårdar i engelsk stil samt asfalterade områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betong

Den klassiska versionen för raka stigar, uppfartar, offentliga utrymmen. Dessa trottoarkanter kan läggas på olika sätt, varierande deras höjd och utseende. Installation av staketet är ganska mödosamt, kräver förberedande förberedelser, själva konststenen är massiv, utövar betydande tryck på marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korg

Detta kantstensalternativ är inte särskilt lämpligt för att innehålla gräs och jord, men det är mycket dekorativt. Miniatyr "wattle" är gjord för hand, från pilgrenar. De passar bra in i designen av rabatter och stigar, men fungerar snarare som en dekoration för trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sten

Ett av de bästa alternativen för gränser som inte passar in i traditionella kanoner är gjord av rå natursten. Sådana staket ser väldigt pittoreska ut, i harmoni med olika designstilar. Billigt skalsten är väl lämpad för att skapa gränser, liksom mer presentabla och värdefulla typer av mineraler och stenar.

I en lyxig orientalisk trädgård ser marmor och travertin bra ut; med en mer stram stil kan du använda granit eller sandsten. Konstgjord sten som imiterar naturlig lättnad är också ganska populär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

Plank eller timmer kantar passar bra med den lantliga stilen, liksom andra typiskt "rustika" designlösningar. Du kan göra höga och låga staket av trä, ge dem en ovanlig form. Färgintervallet är inte heller begränsat till klassiska nyanser.

Du kan måla träet i valfri färg, men ytorna måste behandlas årligen, du kan också använda impregneringar . En betydande nackdel med ett sådant staket är dess bräcklighet, men det kompenseras av förmågan att bygga en struktur av skrotmaterial.

Bild
Bild

vid liv

Mjuka eller häckar - låg, kantsten, passar perfekt in i alla landskap. De är attraktiva och kan ha olika densiteter. Genom att välja dvärgträd kan du enkelt ge dem tydliga geometriska konturer. Bland de växter som också används vid utformningen av levande gränser finns:

  • värd;
  • canna;
  • klocka;
  • hellebore;
  • badan.

Blandad plantering av växter låter dig skapa originalkompositioner som behåller sin dekorativa effekt året om.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Det är ganska lätt att bygga kantstenar för stigar i landet. Tillfälligt kan du till och med installera skifferstaket eller fylla dem i en låda av krossad sten och cement. Självgjorda alternativ begränsar inte storleken på de färdiga strukturerna, vilket är särskilt viktigt för områden med svår terräng . Grusvägar kan ordnas längs sidorna med en enkel betongkant, den är också lämplig för kakel. Installationen i detta fall kommer att ta längre tid, men staketet kommer också att pågå i mer än 1 år.

Bild
Bild

Plastkant

Lätt fäktning av polymermaterial kräver inte lång och komplicerad installation. Det är ganska lätt att placera polymertejpen runt omkretsen av gräsmattan, rabatten eller andra delar av landskapet. Det är bäst att installera det innan du lägger baslacken. Proceduren kommer att vara följande.

  • Markera banans konturer. En gräns kommer att ordnas längs dess omkrets.
  • Förbered plaststaket och förankringspinnar.
  • Montering. Plastelementen sätts på plats, insatserna förs in i klackarna, drivs i marken.

Staket av färdiga polymerelement är billigt och snabbt monterat. Det kan döljas helt med kakel, utan rädsla för att marken eller gräsrötterna kommer att tränga utöver de angivna gränserna.

Bild
Bild
Bild
Bild

DIY betongkant

Denna typ av stängsel är monterad från färdiga block, kräver förberedande förberedelser och jordarbeten. Den är lämplig för områden med asfalterade eller betongvägar. I detta fall kommer inte de mest intensiva arbetsbelastningarna att skada den konstgjorda stenen. Betong är inte rädd för atmosfärisk fukt, ser strikt ut, den är mångsidig och funktionell. Konstruktionen av en sådan trottoarkant kräver följande förberedande åtgärder.

  • Gräver en gräv . Djupet väljs med hänsyn till betongelementens höjd.
  • Häll en sandcementplatta i förhållandet 3: 1 . Lösningen ska vara tjock så att trottoarkanten inte "flyter" under installationen. Det bör noteras att det är bättre att jämna ut basen.
  • Installation av block . De installeras i en lösning som ännu inte har härdat. Först monteras 4-5 element, sedan förstärks de med ytterligare delar av cementblandningen på sidorna. Den optimala höjden på trottoarkanten ovanför marken är cirka 5-7 cm.
  • Återfyllning av diket . Det görs efter att lösningen stelnat. En blandning av jord och sand placeras i den återstående urtagningen.

Den färdiga trottoarkanten kan användas för avsett ändamål omedelbart efter återfyllning av diket. Det lossnar inte under förbetong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Originalidéer för gränser

Du kan bokstavligen skapa ovanliga staket för trädgårdsvägar av skrotmaterial. Naturligtvis blir det inte lika hållbart som sten eller betong, men banramens utformning kan ändras ofta. Till exempel, du kan skapa kantstenar från runda trädsnitt av olika eller samma höjd . När de förimpregneras med antiseptika håller de 2-3 säsonger. Spårets framträdande utseende krävs inte alltid. Om vi pratar om banal inneslutning av sängarnas gränser, upprätthållande av renhet på stigarna, kan du föredra skifferstaket. De är billiga, lättklippta i storlek och kan ha valfri höjd.

Varje sommarboende kan göra och leverera oberoende kantstenar för klinker, betong, grusvägar . Att göra spår på webbplatsen med improviserat material kommer att spara din budget avsevärt. Ett billigt alternativ för ett plaststaket kräver inte en komplex installation. Du kan korrekt montera den på webbplatsen bokstavligen under helgen. Valet kvarstår endast hos ägaren av webbplatsen.

Rekommenderad: