Trottoarkanter För Beläggningsplattor: Gör-det-själv-installation, Storlekar Och Former Av Trottoarkanter För Trottoarer, Hur Man Ställer In Kantstenen Korrekt

Innehållsförteckning:

Video: Trottoarkanter För Beläggningsplattor: Gör-det-själv-installation, Storlekar Och Former Av Trottoarkanter För Trottoarer, Hur Man Ställer In Kantstenen Korrekt

Video: Trottoarkanter För Beläggningsplattor: Gör-det-själv-installation, Storlekar Och Former Av Trottoarkanter För Trottoarer, Hur Man Ställer In Kantstenen Korrekt
Video: Plattsättning släta plattor 50x50x5cm grå 2024, April
Trottoarkanter För Beläggningsplattor: Gör-det-själv-installation, Storlekar Och Former Av Trottoarkanter För Trottoarer, Hur Man Ställer In Kantstenen Korrekt
Trottoarkanter För Beläggningsplattor: Gör-det-själv-installation, Storlekar Och Former Av Trottoarkanter För Trottoarer, Hur Man Ställer In Kantstenen Korrekt
Anonim

Trottoarplattor är ett populärt byggmaterial för efterbehandling av stigar på privat territorium, trottoarvägar, anordnande av tomter, parkområden. Tillsammans med installationen av sådana produkter installeras ofta kantstenar (kantstenar) parallellt. Dessa staket är tillverkade av olika material, de skiljer sig åt i form, storlek och färg. Låt oss ta reda på hur vi väljer dem och installerar dem korrekt med våra egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Beläggningsplattor har flera viktiga funktioner

  1. De stärker beläggningen och ökar dess motståndskraft mot mekanisk påfrestning.
  2. Produkter som används i landskapsdesign hjälper till att skydda det kaklade området från "krypning".
  3. De ger ett mer estetiskt utseende av stigarna och hjälper också till att zonera utrymmet.
  4. Installation av staket utförs under nivån på det underliggande lagret, på grund av vilket kantstenarna på ett tillförlitligt sätt stöder gatstenarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Deras fördelar inkluderar:

  • ett brett urval av färger, texturer, former och storlekar på produkter;
  • förmåga att motstå frost, temperaturförändringar;
  • miljövänlighet - staket är gjorda av material som inte avger skadliga ämnen;
  • bevarande av formen när den värms upp av solens strålar;
  • enkel och snabb installation som inte kräver speciella kunskaper och färdigheter;
  • möjligheten att använda improviserade verktyg under installationen;
  • enkel vård;
  • enkel demontering.

Nackdelarna inkluderar bräckligheten hos vissa typer av produkter. Oftast är billiga material av låg kvalitet, producerade med hantverksmetoder, opålitliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Klassificeringen av trottoarkanter för trottoarbeklädnad görs efter material , från vilka de är gjorda. Varje typ har sina egna egenskaper, som du måste bekanta dig med innan du köper och installerar staket.

Bild
Bild

Sten

Oftast är sådana produkter tillverkade av granit … Kantstenar i önskad form och önskade dimensioner skärs av natursten. Resultatet är estetiska staket med utmärkta dekorativa egenskaper.

Andra fördelar med stenprodukter inkluderar:

  • höghållfasthetsindikatorer;
  • tillförlitlighet och hållbarhet (granitstängsel kan hålla minst 40 år, samtidigt som den bibehåller yttre presentabilitet);
  • utmärkt fuktbeständighet (fuktabsorptionskoefficienten är högst 0,45%).

Fel stenstaket - deras höga kostnad. Granitprodukter, till skillnad från andra, är de dyraste.

En annan nackdel är den stora massan, särskilt för de totala kantstenarna. På grund av deras vikt kan staplingen vara svår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betong

Tillverkare erbjuder 2 typer av sådana produkter … De kan bara tillverkas från betongbruk eller med användning av förstärkande element . Förstärkta kantstenar är mer hållbara. Oftast tillverkas de av vibropressning. De kan tjäna i minst 30 år. Staket utan förstärkning produceras av vibrationsgjutning. De är billigare, men samtidigt håller de inte länge - efter cirka 5 års drift mörknar staketet och täcks av små sprickor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betongprodukter fuktmotståndig (fuktabsorberingshastighet inte mer än 4%) och pålitlig … Detta gäller dock endast varor av hög kvalitet som tillverkas i enlighet med GOST från cementkvalitet M400. Staket gjorda i strid med teknik från lägre cementkvaliteter har lägre fuktbeständighet. Vid negativa omgivningstemperaturer förvandlas vattnet som absorberas av betongen till is, vilket leder till materialbrott. Som ett resultat av denna process bildas sprickor i förtid på produkten.

En betongkanter av dålig kvalitet kan kollapsa eller förlora estetik redan under det första verksamhetsåret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sudd

De erhålls genom återvinning av gamla bildäck. Ett antal betydande fördelar är inneboende i gummistängsel:

  • skadesäkerhet - produkterna är mjuka och elastiska, de absorberar perfekt chocken när en person faller på dem;
  • god flexibilitet hos materialet, på grund av vilket det inte går sönder eller spricker under transport eller under mekanisk belastning;
  • absolut fuktbeständighet;
  • förmågan att motstå värme och frost utan deformation;
  • utmärkt hållbarhet och slitstyrka - materialet deformeras inte och förlorar inte sin yttre presentabilitet när det utsätts för UV -strålar, atmosfärisk nederbörd (livslängden är minst 10 år);
  • en lätt vikt.
Bild
Bild

Gummikant är lätt att installera och hantera … Den skärs med ett praktiskt verktyg och har en låg vikt, vilket förenklar arbetet med materialet mycket. Om en eller flera gummimoduler av någon anledning är skadade kan de snabbt och enkelt bytas ut mot nya.

Nackdelarna med gummismulkanter inkluderar den begränsade färgpaletten och utsläpp av giftiga ämnen i miljön vid antändning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klinker

Sådana kantstenar tillverkas med samma teknik med tegelstenen med samma namn. Staket skiljer sig endast från klinkerstenar i dimensioner. Huvudråvaran för produktion av sådana trottoarkanter är eldfast lera med en hög andel aluminiumoxid . Vid tillverkning av produkter använder de sig av extrudering eller pressningsteknik.

Bild
Bild

Materialfördelar:

  • hög tryckhållfasthet;
  • nyansens hållbarhet (färgernas ljusstyrka och mättnad bevaras när de utsätts för negativa miljöfaktorer);
  • kemisk resistens - på grund av denna egenskap behåller materialet sin yttre presentabilitet i kontakt med syrautfällning;
  • hög slitstyrka (för klinkerprodukter är det cirka 15 gånger högre än för betong);
  • liten vattenabsorption - högst 2%;
  • lättskött.

Nackdelarna med klinkergränser inkluderar deras höga pris.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från polymer-sandkomposition

Polymer sandkantar är gjorda av sand, polymerkomponenter och färgämnen . Expanderad lera läggs till några ändringar för att minska vikten. Produkterna tillverkas genom att blanda alla komponenter, sedan värma och forma dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Staket av polymer-sandkomposition har följande fördelar:

  • överkomligt pris - dessa typer av gränser anses vara en av de billigaste;
  • låg vattenabsorption - högst 0,15%;
  • hög densitet - upp till 1800 kg / m2;
  • motståndskraft mot nötning och olika typer av mekanisk spänning;
  • bra indikatorer på frostbeständighet - polymera sandprodukter tål från 300 till 500 cykler;
  • förmåga att motstå extrema temperaturer.

Nackdelarna inkluderar inte de högsta hållfasthetsindikatorerna, materialets expansion med stark uppvärmning. Gränser av polymer-sandkomposition produceras i magra färger och former.

Bild
Bild

Plast

Trottoarkant - den mest impopulära variationen av efterbehandling av trottoarer, stigar i landet eller i ett privat hus. Låg efterfrågan beror på materialets svaga styrka och dess snabba blekning när det utsätts för solljus.

Plaststaket är av flera typer

  • Bromsa tejp . Materialet säljs i rullar. Bältet är konstruerat för djup installation i jorden. Den dolda kantstenen används inte för att förvandla landskapsdesignen, eftersom den är nästan helt begravd i marken.
  • Snittkantar . De är uppsättningar som innehåller produkter av samma former, färger och storlekar. Alla sådana sektioner har fästelement för pålitlig fastsättning av trottoarkanterna till varandra.
  • Färdiga lösningar … Dessa ändringar finns som plankor, kakel eller kantsten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots att trottoarkanterna är gjorda av ultrastarka polymerer, är de fortfarande anses vara kortlivade . TILL fördelar plastmaterial inkluderar ett lågt pris, mångsidighet, ett brett utbud av former, storlekar och färger, yttre presentabilitet. På grund av sin låga vikt är produkterna lätta att transportera, installera och demontera.

Bild
Bild

Urvalstips

När du köper gränser rekommenderas att man föredrar lösningar av samma material som plattorna. Det finns flera huvudkriterier som du måste vara uppmärksam på när du väljer.

  1. Höjd … För att köpa den optimala produkten för denna indikator måste du mäta basens höjd och lägga till ytterligare 10-20 cm till det resulterande värdet. Den resulterande mängden är staketets önskade höjd.
  2. Längd … För att bestämma det måste du beräkna längden på sektionen som ska trimmas och lägga till cirka 10% till detta värde. Du bör alltid köpa material med marginal, särskilt för ömtåliga och ömtåliga produkter. När trottoarkanter lastas, transporteras eller lossas kan några av produkterna skadas.
  3. Dokument som bekräftar varans kvalitet . Innan du köper måste du fråga säljaren om lämpliga produktcertifikat. Samtidigt är det viktigt att uppmärksamma dokumentationens giltighet - de ska inte vara utgångna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av högkvalitativa gränser och korrekt installation är nyckeln till att behålla trädgårdsskyddet i många år.

Installation

Trottoarkanter kan läggas själv utan att anlita professionella hantverkare . För att göra detta bör du förbereda det nödvändiga verktyg , samt bekanta dig med steg för steg instruktion.

Bild
Bild

Verktyg och material

Först och främst, för installation av trottoarkanter, behöver du bajonettspade … Det är nödvändigt för att utföra olika markarbeten, lägga en bas av krossad sten och blanda cementbruk. För att jämna ut arbetsmassan på basen behöver du Mästaren OK … Med sin hjälp kommer det att vara bekvämt att stänga sömmar. För att blanda cementbruk kan du inte klara dig utan särskild kapacitet … Vid utförande av stora arbeten rekommenderas det att använda manuell eller elektrisk betongblandare.

För att göra markeringen av det framtida spåret behöver du roulett , sladd eller tätt rep … Dess längd beror på längden på den väg som ramas in. Du kan ställa in kantstenen jämnt med byggnadsnivå … För att lägga kantstenen jämnt behöver du gummihammare , när man arbetar med hållbara material är det tillåtet att använda metallhammare väger upp till 0,5 kg. För skärning och bearbetning av produkter kan du behöva kvarn och kvarn.

Under installationsprocessen krävs följande material:

  • trottoarkanter;
  • flodsand;
  • fin eller medelstor krossad sten;
  • cementklass M400 eller M500.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha förberett allt du behöver kan du börja arbeta.

Etapper

Trottoarkantstekniken innehåller flera steg

  1. Först och främst måste du bestämma konfigurationen av banorna, deras längd och bredd . Ett måttband bör användas för att upprätthålla noggrannheten. För att bestämma gränserna måste du göra markeringar, sätta pinnar och dra ett rep mellan dem - det kommer att fungera som den viktigaste referenspunkten vid arbete.
  2. Nästa steg är att gräva en gräv … Dess djup bör vara sådant att trottoarkantens övre kant stiger 10-20 cm ovanför plattan. Man bör komma ihåg att under kantstenen kommer det att finnas en sandkrossad stenkudde 8-10 cm hög och en 3 centimeter lager av cementmassa. Metoden för att gräva en gräv bestäms oberoende - du kan gräva en smal grop 30 cm bred eller välja en fördjupning för hela vägen.
  3. Därefter kommer nivelleringen av basen och kudden . På den tampade botten av diket måste du lägga krossad sten med ett lager på 5 cm och sedan jämna ut materialet med en bajonettspade. Remsan bör komprimeras med fötterna, stenen ska täckas med ett tunt lager sand (3-4 cm) och tampas. För snabbare och bättre komprimering rekommenderas att fukta sanden med vatten. Sist men inte minst är det absolut nödvändigt att kontrollera ytans jämnhet med hjälp av en byggnadsnivå.
  4. Sista steget – lägga kantstenar … För att fixa trottoarkanterna behöver du cementbruk. För beredning tas krossad sten, sand, torr cement och vatten i förhållandet 2 2, 5: 1: 2. Först måste du blanda alla de torra komponenterna noggrant, tillsätt sedan vätska i små volymer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två sätt att lägga kantstenar:

  • lägg dem på en sandig kudde och fixa dem med murbruk på sidorna;
  • installera på en cementmassa som läggs ut på basen och fixera sedan trottoarkanterna från sidorna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det anses vara mer pålitligt installation på en lösning . För att göra detta måste du applicera en remsa av cementpasta flera centimeter bredare än staketet. En trottoarkant är installerad på den och anpassad till repet och nivån. För att justera kanten på trottoarkanten, använd klubba - medan cementuppslamningen inte är frusen kan staketets läge enkelt korrigeras. Alla produkter måste visas strikt på ett tätt rep. Cementmorteln ska spridas på båda sidor av trottoarkanterna - på detta sätt kommer stenen att fixeras säkert.

Efter att ha installerat och anpassat produkterna, fyllnadsfogar … För dessa ändamål måste du förbereda en blandning av sand och cement, tagen i ett 1: 1 -förhållande. Fogarna fylls med det och spillas sedan försiktigt med vatten. Efter torkning bildas en stark och pålitlig söm.

De nedlagda trottoarkanterna måste stå i minst 24 timmar, först då kan du fortsätta arbetet med att lägga kakel eller beläggningsstenar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan ersättas?

Om trottoarkanter inte kan läggas av ekonomiska eller tekniska skäl kan alternativa metoder användas:

  • lägga stigar utan staket, skjuta stenläggningsplattorna in i djupet;
  • fixera de extrema beklädnadselementen med betongbruk;
  • använd träformar och ta stenar för att säkra den.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan du göra staket av gammal platt skiffer . För tillverkning av sådana kanter skärs arken med en kvarn i bitar av erforderlig längd och bredd. Det rekommenderas att fukta materialet med vatten före skärning för att minska dammbildning. Arbetet bör utföras i en skyddande mask … Om så önskas kan skifferramar målas i valfri färg.

Rekommenderad: