Stolens Höjd: Standardmått För Ett Vanligt Säte, Hur Man Beräknar Standardvärdena Och ökar I Förhållande Till Bordet, 90 Cm Högt

Innehållsförteckning:

Video: Stolens Höjd: Standardmått För Ett Vanligt Säte, Hur Man Beräknar Standardvärdena Och ökar I Förhållande Till Bordet, 90 Cm Högt

Video: Stolens Höjd: Standardmått För Ett Vanligt Säte, Hur Man Beräknar Standardvärdena Och ökar I Förhållande Till Bordet, 90 Cm Högt
Video: AURORA Bord 90 Vit + 4 CANNES Stol Grå Furniturebox 2024, April
Stolens Höjd: Standardmått För Ett Vanligt Säte, Hur Man Beräknar Standardvärdena Och ökar I Förhållande Till Bordet, 90 Cm Högt
Stolens Höjd: Standardmått För Ett Vanligt Säte, Hur Man Beräknar Standardvärdena Och ökar I Förhållande Till Bordet, 90 Cm Högt
Anonim

Bekvämligheten och komforten hos en sittande person beror direkt på stolens storlek, därför måste vederbörlig uppmärksamhet ägnas åt valet av denna möbel. Huvudkriterierna är egenskaperna hos kundens kroppsbyggnad, syftet med stolen, rummet eller rummet som varan köps till. Beroende på detta kan stolarna delas in i flera grupper.

Köksmodeller

Stolar för köket kan ha olika former och färger. De är gjorda av trä, metall, plast och till och med glas.

Tänk på att köksartiklar ofta blir smutsiga, och om du har tygklädsel kommer det att försämras med tiden, så det är bättre att överväga mer praktiska alternativ.

Köksstolarnas höjd bör relateras till bordets höjd. Detta är en viktig indikator på komfort, och medan många återförsäljare kan försäkra dig om att de alla är likadana, är det i själva verket långt ifrån fallet.

Bild
Bild
Bild
Bild

I enlighet med standard GOST-indikatorer (för ett bord på 72-78 cm) kan måtten variera:

  • Objektets erforderliga höjd från golvets bas till toppen av ryggen är 800-900 mm;
  • Storleken från golv till säte ligger i intervallet 400-450 mm;
  • Höjden på den del du lutar dig åt måste vara minst 450 mm;
  • Bredden på rygg och sits är från 350 mm och djupet är 500-550 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

För bardiskar kommer stolhöjden att vara annorlunda. Här måste du också ta hänsyn till nivån på ytan som du kommer att sitta för.

Beroende på detta kommer storleken från kakel till säte att variera mellan 750 och 850 mm. Bredden på sittytan måste börja med 460 mm och djupet på 320 mm. Lutningsradien är 450 mm för typiska modeller och 220 mm för ländryggsmodeller.

Bild
Bild

I barmodeller är ett fotstöd för stöd inte ett överflödigt tillbehör. Om du har en köksbänkhöjd på 90 cm, kommer barstolsmodellen att vara 65 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Numera kan både bord och stolar göras på beställning. Befälhavaren kommer att ta hänsyn till alla individuella egenskaper hos kundens kroppsbyggnad: han mäter kroppens längd, vikt, underben och höftdel.

Sådana stolar låter dig inte bara känna dig bekväm, utan också rädda ryggraden från skolios.

Bankettprodukter

Bord och stolar av denna typ är bekvämare än vanliga köksbord. Vanligtvis använder restauranger halvstolar eller stolar med armstöd. Detta skapar mer bekvämlighet och komfort, men tar samtidigt mindre plats än att sitta i fåtöljer.

Det låter dig också spara utrymme i hallen och plats för fler människor. Det måste dock komma ihåg att bredden på ett säte måste vara minst 500 mm för att en person ska känna sig bekväm vid bordet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Restaurangmodeller kan ha en lutande rygg för en mer avslappnad hållning och enklare kommunikation. Dessa stolar är också bredare, djupare, högre än standardalternativen. Glöm inte samtidigt servitörernas bekvämlighet. För detta får objektets höjd inte överstiga 1000 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kontorsstolar

När du väljer en arbetsstol måste du vara medveten om att den önskade stolhöjden för att äta och arbeta skiljer sig åt. De flesta moderna modeller har möjlighet att justera höjden och djupet på sätet, ryggens läge, men det finns modeller på fyra ben med starkt lutad rygg. De flesta människor är inte bekväma i denna position.

Det är inte bekvämt att ständigt sitta vid skrivbordet, "slappa", och om du räcker upp dig och sitter utan stöd, så kommer du i slutet av arbetsdagen att ha svåra ryggont.

Bild
Bild

SanPiN rekommenderar följande standard när du väljer rätt stolar för underordnade:

  • Sittbredd och djup bör börja med 400 mm;
  • Sätet måste vara justerbart i höjd i området 400-450 mm, lutningen mäts i grader: framåt 15 och bakåt 5;
  • Stolens framsida måste vara rundad;
  • Det är nödvändigt att baksidan har värden från 300 till 380 mm, lutningsvinkeln var nära indikatorn på 30 grader;
  • Armstödens längd rekommenderas att väljas minst 250-260 mm, bredden är cirka 60 mm;
  • Armstöden ska också vara justerbara i höjd och bredd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ta hand om avdelningarna, välj modeller gjorda av naturliga tyger så att din rygg inte svettas i varmt väder, och med nackstöd så att du kan slappna av i nackmusklerna då och då. Allt detta kommer att påverka kvaliteten på de anställdas arbete.

Alternativ för barnet

Att välja rätt barnstol för ditt barn är särskilt viktigt, eftersom du från barndomen måste ta hand om bildandet av rätt hållning. Även från en för liten möbel hos ett barn kan blodcirkulationen försämras och från en stor syn.

Som med vuxna beror barnstolens storlek på bordet och barnets höjd

  • Med en tillväxt på upp till 80 cm är en stolhöjd på 17 cm lämplig för ett barn;
  • 80-90 cm - 20 cm;
  • 90-100 cm - 24 cm;
  • 100-115 cm - 28 cm;
  • 110-120 cm-30-32 cm;
  • 120-130 cm-32-35 cm;
  • 130-140 cm-36-38 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Följ följande regler när du väljer barnstol

  • Prova att placera ditt barn i en stol. Placera båda fötterna platta på golvet, med vinkeln som bildar underbenet och låret måste vara 90 grader. Om du har en stum vinkel framför dig måste du välja en mindre modell, och om den är spetsig, då en större.
  • Det krävs att höjden från knäna till bordsskivan är 10-15 cm.
  • Sittdjupet måste vara tillräckligt så att sätet inte krossas under personens knän.
  • Det är nödvändigt att barnstolens baksida bildar en vinkel på 90 grader, fästs ordentligt så att barnet kan luta sig mot det utan att luta sig för mycket bakåt.
Bild
Bild

Om du har köpt en stol som måste ökas i storlek kan du göra ett träställ under den, som ska fixeras säkert. Om du behöver sänka modellen måste du klippa basen med en sticksåg, om den valda produkten tillåter det.

För närvarande finns det så kallade "växande" stolar som gör att du kan justera sitsens höjd i förhållande till golvnivån. Sådana modeller är ekonomiskt lönsamma, eftersom de tillåter dem att användas under lång tid.

Hur beräknar man den storlek som krävs?

Om du bestämmer dig för att köpa fabriksmöbler är det bättre att beräkna dessa dimensioner "för dig själv" innan du går till affären. Besluta först vilken storlek bordet kommer att vara. Om du köper ett nytt bord måste du bestämma ditt val och sedan ta på dig resten av möblerna. Det finns någon standardformel för beräkningen, som kommer att diskuteras nedan.

Bild
Bild

Mät först din längd och höjden för resten av familjen. Det är nödvändigt att beräkna medelhöjden för ditt hushåll. Det tas som det aritmetiska medelvärdet för tillväxt. Till exempel är din höjd 178 cm, medelhöjden för en familj 167 cm. Därefter tar vi förhållandet: 178 * 75 (standardhöjd) / 167 = 79,9 cm. Detta blir köksbordets idealhöjd.

Dra nu från den resulterande siffran från 40 till 45 cm (beroende på höjd: ju längre personen är, desto närmare 45 cm). I exemplet erhålls 79,9-43 = 36,9 cm. Detta är det optimala avståndet från bordet till sätet. Du väljer längden på ryggen efter eget gottfinnande, men kom ihåg att standardstorleken är 90 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna formel fungerar också när du väljer bar- och kontorsartiklar, men för barnmodeller är det bättre att bygga på standardstorlekar eller köpa genom att "passa".

Rekommenderad: