Skorstenshöjd I Förhållande Till åsen: Beräknar Skorstenens Höjd Vid Renovering. Skorstenshöjd över Gavel Och Andra Tak

Innehållsförteckning:

Video: Skorstenshöjd I Förhållande Till åsen: Beräknar Skorstenens Höjd Vid Renovering. Skorstenshöjd över Gavel Och Andra Tak

Video: Skorstenshöjd I Förhållande Till åsen: Beräknar Skorstenens Höjd Vid Renovering. Skorstenshöjd över Gavel Och Andra Tak
Video: Eldstad med Skorsten | 5000 kr i paketrabatt | Contura 2024, April
Skorstenshöjd I Förhållande Till åsen: Beräknar Skorstenens Höjd Vid Renovering. Skorstenshöjd över Gavel Och Andra Tak
Skorstenshöjd I Förhållande Till åsen: Beräknar Skorstenens Höjd Vid Renovering. Skorstenshöjd över Gavel Och Andra Tak
Anonim

Skorstenens höjd i förhållande till takets ås, beräknad och fel vald, kan orsaka drag i ryggen och hota döden för alla invånare i ett lanthus som lämnade kaminen för att värmas upp över natten och inte använde till exempel el uppvärmning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad påverkar höjden?

Skorstenens höjd i förhållande till takets ås påverkar ett antal parametrar

  • Komfort när du använder ugnen . Ju lägre höjd desto bättre drag mellan skorstenen och det uppvärmda rummet.
  • Hörnskorsten används , eller det ligger någonstans mitt i ugnsrummet.
  • Mängden förbränningsprodukter som transporterar skadliga ämnen till atmosfären . Enligt statistik är det av denna anledning som de flesta bränder startar på grund av felaktiga spisar.
  • Sanitärområde - avståndet från byggnadsväggen till skorstenen … Det ska vara lika med 1,5 m.
  • Ju högre skorstenen som helhet desto mer rök släpps ut i rummet . För att förhindra att rök kommer in i rummet bör skorstenen vara minst 50 cm högre än taknocken om den ligger på själva åsen, men detta händer sällan.
  • Själva skorstenens höjd beror lite på dess position i förhållande till åsen … I de flesta fall är detta samma halva meter från taklutningens plan - ett prov tas längs den centrala längsgående linjen inuti det slutna utrymmet i själva röret.
  • Möjligheten att snabbt täppa till rörets lumen med sot under förhållanden när mycket rökig används vid bränning i en vanlig spis (den innehåller ett förbränningsfack med en kammare) bränsle, till exempel eldningsolja, oljebearbetning, polystyren och andra.

De angivna parametrarna låter dig undvika misstag när du installerar skorstenen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska det vara?

Skorstenens höjd i förhållande till takets ås väljs inte lägre än 10 grader i förhållande till horisonten . I detta fall anses takets ås vara toppen av denna vinkel, och den centrala linjen i rörets inre utrymme, dras längs, avviker från åslinjen med 3 m eller mer. Men även om du installerar skorstenen så att skorstenens ovansida är så hög som möjligt i förhållande till åsen, kan den bli fylld av konsekvenser. Skorstenens topp placeras minst under taknocken om avståndet mellan dem är mindre än 3 m. Innebörden med denna beräkning är att vinden blåser över rörhuvudet, skapar den nödvändiga utåtriktningen och inte bakåt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För lågt i förhållande till takets ås (vinkeln mot horisonten, nedåt, är mer än 10 grader) kommer att göra det omöjligt att effektivt och snabbt dra från inomhusutrymmen. Om spisens kraft är stor och skorstenens diameter är otillräcklig (detta bestäms av lämpliga beräkningar) eller är det minsta tillåtna i denna situation, då fel vid beräkning av rörets totala höjd (cirka 5 m från galler) kommer lätt att leda till omvänd drag, vilket är farligt för livets boende i huset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skorstenens höjd ovanför gaveltaket bestäms av samma värden för de initiala parametrarna som ovanför gaveltaket . Antalet taklutningar påverkar inte signifikant efterlevnaden av ovanstående regel. Om rörets totala höjd är mer än 5 m, räcker inte kraften för att effektivt och snabbt avlägsna avgaser och sot från ugnen utanför huset. Minsta rörhöjd bestäms av takkonstruktionen och husets höjd .… För ett vanligt garage med en höjd av 2,5 meter bör rörets höjd vara minst 3 m, räknat från golvet eller gallret, när taket på garaget är plant. Samma regel gäller för alla uthus med vindtak.

Bild
Bild
Bild
Bild

För andra byggnader med ett klassiskt gaveltak med vind, är sluttningens bredd enligt ovanstående regel inte mer än 3 m - i förhållande till själva rörets mittlinje, förutsatt att toppen (huvudets ände) sammanfaller med höjden på åsen. Skorstenens höjd för en bastuugn bestäms främst av gallret, på vilket veden brinner . Kaminen är placerad så nära mitten av badrummet som möjligt, och i detta fall gäller samma regler för sluttande, enkla och gaveltak. Enligt standarderna, över ett plant tak, är rörets höjd (det finns ingen takrygg) minst 0,5 m, men det kan dessutom ökas till en total höjd av 5 m.

Horisontella rörkorsningar - högst en och högst en meter, medan det är önskvärt att motstå en liten lutning av röret uppåt (men inte nedåt - annars skulle utkastet stanna).

Bild
Bild
Bild
Bild

Allmänna och specifika råd om val av rörets höjd i förhållande till åsen kommer till följande, försök att inte kringgå dem

  • Skorstenens höjd är inställd längs åsen, med beaktande av byggnadens strukturella egenskaper … Dess höjd måste vara minst 5 meter.
  • Ju bredare och högre röret, desto bättre dragkraft … Ju smalare skorstenen desto mindre rök kommer ut.
  • Ju bredare röret, desto mer kommer det att vara möjligt att värma luften inuti rummet där spisen ligger . Ett högre rör skapar en högre förbränningstemperatur och ett smalare rör skapar en lägre.
  • Skorstenen täcks inte av taktak eller andra föremål … Om du försummar denna regel kan kondens bildas på taket, vilket leder till att den förstörs.
  • Så att rök inte kommer ut genom lederna i röret , sektionerna sammanfogas noggrant.
  • Skorstenen ligger minst 40 cm från åsen .
  • I detta fall bör rörets höjd väljas i enlighet med höjden på åsen . - inte mindre än en halv meter från toppen av åsen till toppen av röret. Det är omöjligt att placera röret närmare än 40 cm från åsen.
  • Om rörhöjden inte väljs utifrån åsens höjd , i fall av nederbörd kommer rök att tränga in i huset och inte gå ut genom skorstenen.
  • Rörets höjd väljs med hänsyn till temperaturen vid vilken förbränning sker … Ju högre temperatur, desto högre och bredare bör röret vara.
  • Ju högre rör, desto mer vind påverkar dess stabilitet .
  • Rörets höjd, inställd längs takets ås, påverkar inte spisens effekt och effektivitet, liksom vice versa . Kaminens effekt påverkar endast skorstenens diameter - och inte på något sätt rörets höjd i förhållande till åsen och dess totala höjd (från gallret till skorstenens mynning högst upp).
  • I de flesta fall bör skorstenens höjd över taket inte överstiga 1 meter när taket är plant … En meter över åsen på ett tak med flera lutningar kommer också att räcka. Det är meningsfullt att bygga en högre skorsten bara när en granne bredvid dig klagar över en stark röklukt (till exempel din spis röker kraftigt), medan hans hus ligger på lägesidan och inte på andra sidorna.

De listade rekommendationerna och metoden för att bestämma höjden på röret ovanför åsen bör inte kränkas, även om du använder en extra fläkt som är installerad i kameldörren i ugnen och ett bra luftflöde utifrån. Detta är viktigt med tanke på livssäkerhet och hälsa för invånare i ett lanthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utför beräkningar

Förutom att minska dragkraften blir den andra obehagliga överraskningen oförmågan att tända kaminen eller bränslepannan . Förutom svårigheten med bränsleförbränning kommer den tredje "bonusen" att vara turbulens i röret, vilket alltid leder till gasförorening av rummet med avgaser och sot. Faktum är att vinden, som möter skorstenen ovanför taket, tvingas "vända" åt andra hållet i dess omedelbara närhet.

En förändring i vindens riktning nära röret provocerar effekten av sugning av det som kommer ut ur det under ugnens drift. Vinden tar upp den utgående röken - om du skapar allvarliga hinder för det, kommer röken inte att komma ut allt på kort tid, den kommer att ackumuleras i röret, och den minsta förändringen i luftmassor kommer att bidra till den omvända dragkraften. För dessa faktorer kan åshöjden, som stänger skorstenen från vinden från utsidan, orsaka dåligt drag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel, när takets ås blockerar nordvinden från skorstenen, medan skorstenen i förhållande till åsen är placerad på södra sidan (södra lutningen), reduceras dragningen märkbart. Och det är värt att blåsa, tvärtom, mot sydvinden, då kommer den att kringgå denna ås bidra till omvänd rökning i skorstenen.

Och även om ett justerbart spjäll med vissa parametrar kan installeras i skorstenen inuti, som delvis blockerar dessa försök av vinden att blåsa rök, redo att lämna skorstenen, tillbaka in i den, liksom en relativt hög förbränningskammare av samma ved, en relativt liten dörröppning genom vilken de laddas samma ved, kommer det inte att vara möjligt att helt bli av med den omvända dragkraften. Husets ägare tvingas vänta på den "gynnsamma" vindriktningen, eller att värma spisen endast när det är helt lugnt eller mycket svag rörelse av luftmassor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på följande funktioner vid beräkningen

  • Beräkningar av plats och dimensioner, längden på skorstenens yttre (yttre) del är baserad på SNiP 4101 (revision 2003), giltig för ugnsvärme … En annan beräkningsparameter - höjden på röret ovanför åsen - är lika med en halv meter med ett avstånd mellan åsplanet eller mitten av röret i längssektionen på högst 1,5 m. Mätplanet för detta avstånd är parallellt med jordens horisont och strikt vinkelrätt mot skorstenens vertikala del.
  • Skorstenens topp sammanfaller i nivå med den övre åsribben när detta avstånd varierar vid andra beräkningar av skorstenen och taket från 1, 5 till 3 m.
  • Du kan inte placera skorstenen på åsen, från vilken den skulle komma ut . Endast en approximation till det är tillåtet. Det kommer också att minska skorstenskostnaderna.
  • Avgasröret, som lanseras i rummet där kaminen är installerad, i tvångsventilationsläget, är placerad vid mynningen inte under skorstenens mynning . Om du bryter mot denna regel, i händelse av en nedströms storm eller orkanvind, kommer du att uppnå delvis blåsning av de rättvisa avgaserna i rummet. Om det inte finns någon tilluftsventilation, öppna en ventil endast på vindsidan, och inte på den fria sidan, när kaminen arbetar med full kapacitet.
  • Det rekommenderas inte att bygga på en hög skorsten: det kan falla, det kan inte placeras utan killar (ledningslängd 1 m eller mer).
  • Avståndet till trägolven från röret för gaspannan är minst 0,5 m . För en fast bränslepanna, en flytande gruvspis och för en vedspis når den 65 cm. Detta är nödvändigt för att förhindra brand (skydd mot avstånd från överhettning).
  • För att beräkna hur mycket röret ska vara under åsen på ett avstånd av mer än 3 m från det , multiplicera detta avstånd med tangenten av 10 grader av den tekniska vinkeln, bestämd i detta fall enligt SNiP.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att följa de erhållna numeriska värdena på projektet, rita rörets layout i förhållande till åsen, och under konstruktionen av värmesystemet, översätt de erhållna värdena (förutom vinklar) från skalade till verkliga.

Dessa krav beaktas både vid nybyggnation och vid rekonstruktion av ett redan gammalt värme- och ugnssystem; de är giltiga för tak med både lutning och dubbel lutning. Långbrinnande spisar som använder pyrolys, vilket gör att du kan bränna bränsle utan rök, är utformade enligt samma princip för att välja skorstenens höjd.

Rekommenderad: