Phlox (75 Bilder): Hur Snabbt Växer En Blomma? Hur Ser Det Ut I Trädgården? Vilken Jord Tycker De Om I En Rabatt?

Innehållsförteckning:

Video: Phlox (75 Bilder): Hur Snabbt Växer En Blomma? Hur Ser Det Ut I Trädgården? Vilken Jord Tycker De Om I En Rabatt?

Video: Phlox (75 Bilder): Hur Snabbt Växer En Blomma? Hur Ser Det Ut I Trädgården? Vilken Jord Tycker De Om I En Rabatt?
Video: Trädgårdsdesign -20 smarta genvägar för din trädgård 2024, April
Phlox (75 Bilder): Hur Snabbt Växer En Blomma? Hur Ser Det Ut I Trädgården? Vilken Jord Tycker De Om I En Rabatt?
Phlox (75 Bilder): Hur Snabbt Växer En Blomma? Hur Ser Det Ut I Trädgården? Vilken Jord Tycker De Om I En Rabatt?
Anonim

Phloxes är en av de ljusaste och mest fantastiska representanterna för världen av dekorativ flora, som kan erövra hjärtat hos alla trädgårdsmästare. Deras sort- och artmångfald ger oändliga möjligheter för genomförandet av de mest otroliga kreativa lösningarna när det gäller utformningen av bakgårdsområdet. Låt oss titta närmare på vilka sorter och typer av phlox som är mest populära bland blomsterodlare och landskapsdesigners, hur man odlar och odlar dessa blommande växter, hur du kan använda dem för att dekorera din trädgård på ett originellt sätt.

Bild
Bild

Generella egenskaper

Phlox är fleråriga och årliga örtväxter eller buskar, vars hem anses vara Nordamerika. Från denna kontinent phloxes under första halvan av 1700 -talet fördes till England, varifrån de senare spred sig till andra europeiska länder.

Utseendet på dessa blommande växter är ovanligt varierat. Vissa sorter bildar starka, höga buskar med upprätt eller uppstigande stjälkar, medan andra bildar frodiga, kuddeliknande spadar som kryper längs marken.

Växternas höjd, beroende på art, kan variera från 10-20 till 150 centimeter eller mer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rotsystemet för phlox är ytligt. Rötterna är tunna, väl grenade, som sträcker sig från huvudstammen. Blommorna är vanligtvis trattformade eller rörformade-trattformade. Färgen på blommor kan vara monokromatisk, två- eller till och med trefärgad, beroende på växtens typ och sort. Beroende på växternas strukturella egenskaper är det vanligt att skilja mellan flera grupper av flox.

Hög och underdimensionerad buske . Bush innehåller höga och lågväxande sorter av phlox med upprättstående stjälkar. Växtens höjd kan variera från 20 till 150 centimeter. Många representanter för denna grupp blommar från försommaren till september. Blomställningar kan vara umbellate, panicle eller corymbose.

Bladen är lansettformade, linjära eller äggrunda. Paletten med blommafärger inkluderar mjölkvit, lila-lila, rosa-lila, vinröd-lila nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krypande . Det är vanligt att hänvisa till krypande sorter av phlox, som under utvecklingen bildar lösa eller täta kuddeliknande spadar. Växthöjden överstiger vanligtvis inte 10-15 centimeter. Blomning av de flesta representanter för denna grupp börjar vanligtvis på våren och slutar på försommaren. Blommans färg kan vara korallrosa, orange-röd, lila-crimson, lila-lila, snövit .

Bild
Bild
Bild
Bild

Löst spad . Specialister inkluderar mellanliggande typer av flox med ursprungliga morfologiska drag till gruppen löst torv. Sådana växter har mycket grenade krypstammar, från vilka raka, uppåtgående skott sträcker sig. Den genomsnittliga växthöjden är 25-30 centimeter.

Blomningen börjar på våren och varar fram till tidigt eller mitten av sommaren. Paletten med blommafärger presenteras ljuslila, lila lila, ljusblå, lila crimson och krämiga vita nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter och bästa sorter

Inom landskapsdesign och trädgårdsskötsel är både artificiellt erhållna former och sorter av phlox och deras vilda arter populära. Uppfödningsarbete med många naturliga floxarter fortsätter till denna dag.

Panikflox - en av de mest kända representanterna i sitt slag. Den naturliga livsmiljön för denna örtartade perenna är sydöst om Nordamerika. I naturen föredrar växten att växa på platser med välfuktad jord - i flodområden i floder, fuktiga skogslågmarker. Panikulärfloxens höjd sträcker sig från 0,6 till 1,5 m. Växter bildar starka buskar med upprättstående släta stjälkar med en förgrenad bas.

Bladen är lansettformade, rundade och når 7-15 centimeter i längd. Blommorna är små, många, samlade i lösa paniklar. Färgpaletten innehåller mjölkvit, blekrosa, lavendellila och andra nyanser. Ungefärlig blomningstid är juli-september.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fläckig flox Är en intressant naturart som finns i östra USA. Medelhöjden på busken är 0,9-1,1 m. Stammarna är många, raka, täckta med lila fläckar. Bladen är släta, mörkgröna, lansettformade. Blommorna är små, ljuslila-lila i färgen. Blomställningarna är cylindriska. Blomningstid - juni -juli .

Bild
Bild
Bild
Bild

Phlox bedårande Är en lågväxande buskart som är vanlig i östra och sydöstra USA. Medelhöjden för vuxna växter är 20-30 centimeter. Stammarna är raka, pubescenta. Blomningstid - maj -juni. Blommor av lila-plommon eller rosa-lila nyans, samlade i blomväxter eller corymbose blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spilt flox - en lågväxande naturlig art, som kombinerar egenskaperna hos buske och krypande former. Det finns främst i östra USA. En vuxen växt växer till cirka 30 centimeter i höjd. Stammarna är väl grenade, sprider sig längs marken och bildar upprättstående blommande skott. Små doftande blommor (upp till 2,5 cm i diameter), ljusblå, blek lila, lavendel eller vit, samlade i blommor av blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hingst phlox Är en mycket känd skuggtolerant art som finns i östra och sydöstra USA. Den genomsnittliga växthöjden är 27-28 centimeter. Denna art bildar vackra, täta spadar från tunna mörkgröna stjälkar. I slutet av våren börjar växterna förbereda sig för blomning och släpper upp upprättade blommande pilar.

Blommor dyker upp i juni. Blommornas färg kan vara snövit, rosa-lila, lila-lila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alexandra Är en lyxig, rikligt blommande variant av panikulär flox av utländskt urval. Höjden på en vuxen växt är 0,7-0,8 meter. Med god omsorg växer busken snabbt och behåller sin snygga form. Blomningen börjar under andra halvan av sommaren och varar fram till september. Under denna period bildar phlox mycket stora och täta pyramidala blomställningar.

Storleken på blommorna varierar från 3 till 4 centimeter. Färgen på blommorna är genomborrande med en liten lila nyans. Kärnan i blomman är dekorerad med en vit stjärnformad fläck.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Vals " - en mycket känd variant av panikulär flox av inhemskt urval. Höjden på en vuxen växt överstiger vanligtvis inte 0,7 meter. Busken är stark, med många stjälkar. Blomningsperioden är juli-september. Blommorna är stora (4-4, 2 centimeter i diameter), orange-rosa nyans, dekorerad med en vit stjärnformad fläck i mitten.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Blå glädje " - en gammal, beprövad sort av storblommiga panikulära floxar av inhemskt urval. Växter bildar kompakta höga buskar som når 0,8-0,9 meter. Blomningen börjar i juli och varar till slutet av sommaren. Blomställningarna är täta, stora, pyramidformade.

Blommorna är stora (upp till 4 centimeter), himmelsblå i färgen med ljuslila-violetta drag på kronbladet. Inomhus och i skymningen ser blommorna ut turkosblå. Blommornas centrum är dekorerad med en lila-lila stjärnformad fläck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Atropurpurea - en mycket original variant av subulat flox, resistent mot torka och kyla. Växterna är kända för sina graciösa krypskott, som pryds av tunna nålliknande blad. Blomningstid - maj -juli. Växtens höjd är cirka 10 centimeter. Blommorna är små, stjärnformade, lila-skarlet i färgen.

Bild
Bild
Bild
Bild

G. F. Wilson - en ovanlig och ganska opretentiös variant av subulat flox, som ofta odlas som marktäckare. Växter växer snabbt och myser i frodiga kuddeliknande spadar upp till 18-20 centimeter höga. Blomningen varar från maj till juni. Vid denna tidpunkt är floxer täckta med tjocka lock av små känsliga blommor med en mycket delikat lavendel-lila färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blue Ridge Är en mycket attraktiv variation av småblommiga bordbärande floxar. Växter odlas vanligtvis som marktäckare. Höjden på denna typ av phlox överstiger inte 20 centimeter. Skotten är långa, tunna, lätt rotade i marken, bildar tät och vacker spad.

Blomstringstid är försommar. Under denna period bildar växterna många små blommor av blommor. Blommorna är små, enkla, fem-kronblad, av en delikat ametistfärg med en liten lila nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Chattahoochee ("Chattahoochee") - en av de mest kända och fantastiskt vackra sorterna av splay phlox. Den genomsnittliga växthöjden är cirka 25 centimeter. Skotten är tunna, förgrenade och bildar frodigt torv.

Blomningen börjar tidigt på våren. Vid denna tidpunkt är växterna täckta med många kepsar med blommor av blommor. Blommorna är små, bleka lila i färgen, med ett lila-crimson centrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsfunktioner

Innan du planterar phlox är det viktigt att välja rätt plats för dem på platsen, för att bestämma jordens typ och egenskaper. När du väljer en plats är det nödvändigt att ta hänsyn till växternas art eller sortens egenskaper . Så, buskeformer av phlox föredrar att växa på väl upplysta platser med ljus halvskugga. Krypande floxar gillar att växa i öppna, soliga områden.

De flesta representanter för detta släkte kan slå rot i skuggan, men i det här fallet kommer växterna att bli mindre frodiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa vackert blommande perenner växer helst på lätta bördiga leror med neutral syra. För tung lerjord rekommenderas att spädas med sand eller torv innan man planterar phlox, alltför ljusa sandiga jordar - med lera.

Förberedelsen av planteringshålen börjar på hösten. För att göra detta utförs en noggrann grävning av jorden i det valda området i trädgården, skräp, stenar och ogräs tas bort. Efter att ha grävt platsen utrustar de plantgropar med en storlek på 30x30x30 centimeter. Avståndet mellan hålen ska vara 40-60 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

När phlox planteras på våren införs organiska gödningsmedel (bladhumus eller kompost) blandat med en liten mängd träaska i groparna. När man planterar växter under sensommaren eller början av hösten är det inte nödvändigt att applicera organiska eller mineraliska gödningsmedel på groparna . Innan planteringen måste ett dräneringslager från bitar av trasig tegelsten eller expanderad lera, flodstenar eller krossad sten läggas på botten av groparna.

Phlox -plantering utförs tillsammans med en jordklump på rötterna. När de placeras i en grop, är plantorna inte djupt begravda, när det gäller först och främst plantering av krypande sorter. I slutet av arbetet vattnas plantorna noggrant och stamcirkeln mulas med torv eller humus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Phlox anses vara relativt opretentiösa växter, resistenta mot många negativa miljöfaktorer. Att ta hand om dem inkluderar sådana enkla procedurer som:

  • tidig vattning;
  • periodisk befruktning;
  • beskärning.
Bild
Bild

Vattning

Dessa vackert blommande perenner är fuktälskande växter. Med brist på fukt vissnar deras blad och torkar ut, och blommorna blir små och bleka . Erfarna blomsterodlare rekommenderar att vattna phlox 2-3 gånger i veckan. På torra somrar bör vattningsfrekvensen ökas, i svala och grumliga somrar - reduceras.

Det är lämpligt att vattna plantorna på kvällen eller morgonen. Använd bevattnat, varmt vatten för bevattning. Genomsnittlig vattenförbrukning per 1 buske är 8-12 liter. Efter vattning rekommenderas att strö jordens yta i stamcirkeln med mulch.

Bild
Bild
Bild
Bild

Befruktning

Periodisk utfodring är nödvändig för phlox för aktiv tillväxt av rot och grön massa, bildandet av starka knoppar, lång och frodig blomning.

  • Trädgårdsmästarna utför den första utfodringen tidigt på våren under snösmältningsperioden . I detta skede matas växterna med kvävehaltiga gödningsmedel som stimulerar tillväxten av unga gröna skott.
  • Den andra utfodringen utförs innan blomningsfasen börjar . I de flesta arter och sorter av phlox förekommer det i juli. I detta skede matas växterna med kalium-fosforkomplex. Goda resultat uppnås genom att mata floxar med en lösning av ammoniumnitrat (20 gram läkemedel per 1 hink vatten).
  • Tredje gången befruktning appliceras i slutet av blomningsfasen . Denna toppdressing låter dig återställa styrkan hos växter som läggs på bildning och utveckling av knoppar. Som toppdressing i detta skede rekommenderas att du använder en lösning av superfosfat och kaliumsulfat (1 matsked av varje ämne för 1 hink vatten).
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Höstbeskärning av flerårig flox och deras förberedelse för vintern utförs efter att plantorna har bleknat helt. Beskärning bör göras strikt före frostens början. Det är nödvändigt att skära buskarna radikalt och lämna korta stubbar 6-10 centimeter höga från stjälkarna.

Efter beskärning måste marken i cirkeln nära stammen mullas med lövhumus eller torv, och den återstående delen av busken över marken måste överläggas med grangrenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om blomning

Tidpunkten och varaktigheten av phloxblomning beror på deras art och sortens egenskaper. Experter identifierar flox med vår, vår-sommar och sommar-höstblommande. De flesta sorterna blommar i 30 till 35 dagar.

Regelbunden befruktning med komplexa gödningsmedel som innehåller kalium och fosfor gör att du kan stimulera den frodiga och långa blomningen av flox. Så mycket bra resultat under blomningen kan uppnås med hjälp av medel Fertika Lux, Kemira Lux, Agricola och annat gödningsmedel för blommande prydnadsgrödor. Det rekommenderas att mata blommande växter med dessa medel en gång var 8-10 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många odlare förlänger blomningen av flox med 2-3 veckor genom att ta bort vissnande blommande pilar . Observationer visar att efter att de blekande skotten har tagits bort från buskens axillära knoppar börjar nya blomstjälkar med knoppar bildas. Men när du planerar att förlänga blomningen på detta sätt är det värt att ta hänsyn till att i detta fall kommer termen för att lägga förnyelseknoppar också att öka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

De mest populära och effektiva sätten att reproducera phlox är - dela busken och ympning.

Florister brukar sällan växa phlox från frön, eftersom denna metod ofta förlorar växternas särdrag.

Bild
Bild

Separation av moderbusken

De bästa tiderna för reproduktion av phlox med denna metod är början och slutet av växtsäsongen för växter (vår och höst). För proceduren väljs en stark och frisk buske över 5 år gammal. Under arbetets gång grävs busken ut, varefter den delas upp i delar med beskärningssax, sax eller händer . Varje del av växten bör ha stjälkar med knoppar och ett litet antal rötter. De delade delarna placeras omedelbart i planteringsgropar med lätt bördig jord, varefter de rikligt vattnas och lätt skuggas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avel genom sticklingar

För att odla phlox på detta sätt är det nödvändigt att förbereda sticklingar från mogna starka buskar i slutet av våren eller försommaren. Skotten skärs på ett sådant sätt att det finns minst 2 knop på varje stickling . De övre bladen på sticklingarna förkortas till hälften, de nedre tas bort helt.

Därefter placeras sticklingarna i behållare med en lös och fuktig jordblandning bestående av torvjord, trädgårdsjord, lövhumus. De planterade sticklingarna är väl vattnade och täckta med en glas- eller plastbehållare.

Med regelbunden vattning rotar sticklingar vanligtvis inom tre veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröförökning

Många trädgårdsmästare lyckas odla flox genom att odla dem från frön. Det är känt att vissa arter och sorter av dessa perenner under naturliga förhållanden kan reproducera sig genom självsådd. Före sådd stratifieras fröna i flera månader . För att göra detta sås de före vintern i öppen mark eller (hemma) blandas med våt sand och läggs i kylskåpet.

Odling av phloxplantor från stratifierade frön hemma börjar i mars. För detta sås planteringsmaterialet i lådor med ett lätt fuktigt underlag och täcks med glas. Det är inte nödvändigt att begrava fröna i marken vid sådd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frölådorna bör ventileras dagligen för att förhindra mögeltillväxt . Marken i plantlådorna måste konstant fuktas med sprutning. Frögroning sker vanligtvis inom 2-4 veckor. Plockningen av plantor utförs efter att två äkta blad har bildats på dem. Fröplantor planteras i öppen mark på våren efter att hotet om frost har försvunnit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Vid brott mot vårdreglerna blir trädgårdsfloxar ofta offer rost - sjukdomar av svampursprung. Busken som drabbas av denna sjukdom försvagas, stuntas och täcks av karakteristiska rödbruna fläckar. Behandling i detta fall innebär avlägsnande av drabbade stjälkar och löv, samt total behandling av busken med droger som t.ex. " Fundazol", "HOM", Bordeaux -vätska.

Bild
Bild
Bild
Bild

En ökning av jordens surhet är en vanlig orsak till verticillär vissning flox. Med utvecklingen av denna sjukdom börjar plantorna plötsligt vissna, försvagas, bli gula och torra. I det här fallet kan problemet elimineras genom att transplantera buskarna till områden med neutral mark och behandla växterna och deras tillväxtställen med läkemedlet " Glyokladin ".

En av de mest lömska fienderna till en- och fleråriga floxer - nematod , som är en mikroskopisk mask som livnär sig på celljuicer. Växter som drabbas av detta skadedjur försvagas och slutar utvecklas. Deras skott deformeras och blir mycket sköra.

Det rekommenderas att bränna buskar betydligt påverkade av nematoden.

I mindre avancerade fall bör regelbunden inspektion av buskarna utföras med noggrann manuell avvisning av de drabbade delarna. Trips är en annan typ av aggressiva phlox skadedjur . Växter infekterade med dessa parasiter förlorar sin dekorativa effekt och vissnar. Ett karakteristiskt tecken på floxskada av thrips är vitaktiga, smutsiga gråa märken på bladen. Huvudkontrollmetoden är behandling av buskar med insekticider ( Fitoverm, Confidor ).

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Landskapsdesigners använder olika typer och sorter av phlox för att skapa spektakulära grupp- och enstaka planteringar, flerskiktade rabatter, kontrasterande blomsterensembler. Dessa perenner kombineras framgångsrikt med många andra representanter för trädgårdsfloran - rudbeckia, echinacea, buzulnik, astilba, liljor, kamomill, loosestrife, saxifrage.

De ser ekologiska ut och omges av dekorativa barrträd - thuja och enbär . Krypflox odlas ofta som marktäckare, behållare och kantstenar. De används för att dekorera alpina rutschkanor, prydnads stenhagar, omkretsen av rekreationsområden och gräsmattor.

Bild
Bild

Höga och medelstora floxer anses vara oumbärliga hjälpare i rymdzon . Med deras hjälp kan du ange gränserna för platsen, dela trädgården i flera funktionella, isolerade zoner. Med hjälp av phlox kan du enkelt dekorera oattraktiva hörn av trädgården, visuellt jämna ut sluttningarna i områden med en heterogen lättnad. Både höga och krypande sorter av phlox hjälper till att fylla i fula tomrum i blomsterträdgården och i trädgården.

Bild
Bild

Phlox-liknande blommor

Bland representanterna för den dekorativa floraens värld finns det många växter som visuellt liknar flox. Sådana växter inkluderar följande:

  • sparsamhet;
  • gilia;
  • dekorativ båge;
  • amaryllis;
  • hortensia.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Likheten med flox till dessa växter ges av upprättstående stjälkar och snygga blomkepsar, samlade i globulära eller panikulära blomställningar. På grund av deras gemensamma yttre egenskaper kombineras dessa växter organiskt med phlox i gruppplantningar.

Rekommenderad: