Fläder (71 Bilder): Vad är Det Och Hur Ser En Växt Ut? Beskrivning Av Ett Träd Med Blommor Och Bär, Sibirisk Fläder, Kanadensare Och Andra Arter

Innehållsförteckning:

Video: Fläder (71 Bilder): Vad är Det Och Hur Ser En Växt Ut? Beskrivning Av Ett Träd Med Blommor Och Bär, Sibirisk Fläder, Kanadensare Och Andra Arter

Video: Fläder (71 Bilder): Vad är Det Och Hur Ser En Växt Ut? Beskrivning Av Ett Träd Med Blommor Och Bär, Sibirisk Fläder, Kanadensare Och Andra Arter
Video: Från frö till träd (Biologi) - Studi.se 2024, April
Fläder (71 Bilder): Vad är Det Och Hur Ser En Växt Ut? Beskrivning Av Ett Träd Med Blommor Och Bär, Sibirisk Fläder, Kanadensare Och Andra Arter
Fläder (71 Bilder): Vad är Det Och Hur Ser En Växt Ut? Beskrivning Av Ett Träd Med Blommor Och Bär, Sibirisk Fläder, Kanadensare Och Andra Arter
Anonim

Fläder är en otroligt populär och välkänd buske med en mängd olika arter. Några av dem är kända för den helande effekten som många trädgårdsmästare noterar. Vanligtvis drar omnämnandet av en äldste tankarna till en bild av en byträdgård som är övervuxen med ogräs. Men för närvarande, med tillkomsten av nya sorter och sorter, har denna växt blivit mer plastisk när det gäller stilistik. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på fläder och ta reda på hur man sköter det ordentligt.

Bild
Bild

Vad det är?

Fläder är en växt som kommer från det blommande släktet och adox -familjen. I tidigare tider ingick det angivna släktet i kaprifolfamiljen, eller till och med stack ut i en separat kategori som kallas fläder. Enligt beskrivningen är fläder en mycket dekorativ och flerårig buske som producerar bär i slutet av sommaren eller början av hösten. Busken är stor, flerstammig och lövfällande. Bärklasar på den kan vara skarlet eller blåsvarta . Bären är små. De används ofta vid beredning av aromatiska viner, juicer, geléer och sylt. Fläderbär smakar bittert, så det rekommenderas inte att lämna dem utan värmebehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladen på fläderbäret dissekeras på ett stift. När höstsäsongen börjar, blir lövverket gult och faller sedan av. Blomställningar är miniatyrparaplyer eller paniklar . Deras vanliga diameter är 12-15 cm. De samlas från ett stort antal små krämiga snövitblommor som blommar under de första sommardagarna. Fläderbärsfrukten har en slät konsistens. De är sfäriska. Bärens diameter är vanligtvis 1,5 cm. De mognar i början av augusti eller slutet av september. Bär finns kvar på busken till senhösten. Många fåglar matar ofta på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fläder kan representeras inte bara som en buske, utan också som ett relativt litet träd. I höjd kan en sådan växt nå 2-6 m. I naturlig natur växer fläder vanligtvis i lövskog eller barrskog. Det finns tillfällen när trädet växer på ett sådant sätt att det bildar fasta och täta tjocklekar.

Typer och sorter

I vår tid finns och odlas många olika arter och sorter av fläder. Var och en av dem har sina egna individuella egenskaper och särdrag. Låt oss bekanta oss med dem i detalj.

Bild
Bild

Blå

En dekorativ variant av fläder. I sin naturliga miljö finns den i Nordamerika. Höjden på träd överstiger vanligtvis inte 15 m. Du kan också träffa sådana buskar som har snygga, tunna grenar, som har rödaktig färg i ung ålder . Färgen på stammarna i dessa fläderbärssorter är blek sandig. I växtens bladblad finns 5-7 grovtandade, grönblåaktiga löv, vars längd är cirka 15 cm. Blomställningarna kännetecknas av en corymbose-struktur. Deras standarddiameter är 15 cm. De består av doftande blommor i en delikat krämskugga. Blomningen fortsätter i 20 dagar. Frukterna kännetecknas av ett attraktivt utseende, en sfärisk struktur och en intressant blå-svart färg. Nivån på vinterhärdigheten hos dessa arter är under genomsnittet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sibirisk

Under naturliga förhållanden kan fläderbär av denna art hittas i den europeiska delen av Ryssland, i Fjärran Östern, Östasien. Denna växt känns mer bekväm i blandade eller barrskogar . I höjd kan denna underart av fläder nå 4 m. Frostbeständigheten hos sibiriska buskar anses vara genomsnittlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Örtartad

I naturen är dessa exemplar av fläder vanliga i Vitryssland, Kaukasus, Ukraina, i södra delen av den europeiska delen av Ryssland. Dessa representanter för arten "gillar" att växa på flodstränder eller steniga talusar. Höjdindikatorn för dessa gräsbevuxna skönheter är 150 cm. En intressant egenskap är att det örtartade fläderbäret inte avger den trevligaste doften . Men under blomnings- och fruktperioden ser dessa växter särskilt attraktiva och ljusa ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frukter i de övre delarna av stjälkarna bildar scutes. Det måste komma ihåg att färska frukter är giftiga, eftersom de innehåller hydrocyansyra. De torkade blommorna i denna prydnadsväxt kännetecknas av en delikat och behaglig doft. I många fall används de som strö för äpplen för förvaring.

Kanadensare

Den angivna typen av fläder anses vara en av de mest dekorativa. Det används ofta för att dekorera trädgårdstomter. Medelhöjden på buskarna är 4 m. Stammarna är grågula till färgen. Bladens längd överstiger sällan 0,3 m. Blomställningarna är något konvexa, kännetecknas av en paraplyliknande struktur . Deras vanliga diameter är 0,25 m. De består av små och doftande blommor med en ljusgul nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bären på den kanadensiska fläderbären är släta, sfäriska. De är mörklila i färgen. De kan ätas. När det gäller yttre egenskaper har den kanadensiska äldsten mycket gemensamt med den svarta äldsten, men denna underart är bättre förberedd för utveckling under förhållanden på medellängd. Det finns ett antal populära dekorativa former av den kanadensiska fläderbär:

" Maxima " - den mest kraftfulla formen i jämförelse med alla andra;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Akutiloba " - representerad av graciösa buskar, kännetecknade av stark dissektion på bladen;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Chlorocapa " - kännetecknas av frukter av grön färg, och färgen på bladen är gröngul;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Aurea " - bladen är gröna på sommaren och blir rika gula på hösten och våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Racemose eller röd (Sambucus racemosa)

Hemorten för denna art av fläder är Västeuropa. Växten representeras av ett litet träd, som sällan överstiger 500 cm i höjd, eller en lövfällande buske med en tät äggrunda krona . Bladbladens genomsnittliga längd är 16 cm. De är ljusgröna. De innehåller cirka 5-7 blad, långa och spetsiga. På kanten kan du se karaktäristiska tänder. Diametern på de fluffiga blomställningarna i en långsträckt struktur är 60 mm. De består av gröngula blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frukterna är små bär med en rik röd färg. Grenar och lövverk kännetecknas av en obehaglig lukt. Fläderbäret som övervägs ser särskilt effektivt och uttrycksfullt ut när det bär frukt.

Man bör komma ihåg att röda fläderbär inte får ätas. Även om du rör dem, var noga med att tvätta händerna noggrant. Om huden på händerna en gång sprack och saften kom in i sprickorna eller hamnade på slemhinnan, bör du omedelbart kontakta en läkare. Följande dekorativa former utmärks:

  • låg - representerad av kompakta dvärgbuskar;
  • tunnbladiga - vid öppningens ögonblick har bladbladen en lila färg, de skärs i smala delar, vilket ger busken ett mer elegant utseende;
  • lila - blommornas färg kan vara antingen rosa eller lila;
  • gulaktiga - bär har orange sidor;
  • dissekerad -bladig fläderbär - en av sorterna (mycket populär bland trädgårdsmästare), har stora bladblad som öppnas mycket tidigt, de samlas från 2 eller 3 finskuren blad;
  • pinnate - när de öppnas är de tandade bladen målade i en lila nyans, de dissekeras praktiskt taget till mitten.
Bild
Bild

De mest populära sorterna av fjädrande sorter är:

" Plumosa Aurea "- har vackra öppnade blad, som är gröna i skuggan och gula i ljuset;

Bild
Bild
Bild
Bild

Sutherland guld - lövverket på dessa växter är gult och mer dissekerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Siebold

Denna underart representeras av spridning av buskar eller träd 8 m höga. Med sina yttre egenskaper liknar den aktuella arten en röd fläderbär, men den äldre "Siebold" visar sig vara mer solid. I arrangemanget av arkens plattor finns det från 5 till 11 delar. Medellängden på bladen är 20 cm och bredden är 6 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svart

Det vanligaste svarta fläderbäret representeras av flera dekorativa sorter, mycket populär.

Guincho lila . Medelhöjden på buskarna är 200 cm. Unga blad är gröna och mogna är lila-svarta. På hösten är den rödbladig. Knopparna har en djuprosa färg. De öppna snövita blommorna har bara en subtil rosa nyans. Stammarna är lila i färgen.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Marginata ". Längden på buskarna av denna sort är 250 cm. Växterna kan skryta med snabb tillväxt. På den övre delen av bladen finns en fragmenterad kant av en krämig-silveraktig nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pulverulent . Långsamt växande växt. Den har vackra löv, på vars yta ränder och vita fläckar syns.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Variegata ". Den brokiga fläder anses vara opretentiös. Detta är en medelstor buske, vars höjd kan vara upp till 2,5 m. Bladverket består av 5-7 gröna blad med snövit krämkanter. Frukterna är svarta och blanka. De är ganska saftiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laciniata . Den tillhör den mycket dekorativa typen, har en genombruten krona. Bladen är ljusgröna, starkt dissekerade. Busken växer snabbt och är 2-2,5 m hög. Blommorna är doftande, vita till färgen. Frukterna är små, lila-svarta, lyser och mognar i september. Efter mognadsperioden kan de ätas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Madonna . En av de bästa brokiga buskarna. Den växer rakt, är flerstammad. Höjd - 300 cm, bredd - 240 cm. Bladen är gröna med en gul kant. Samlad från 5-7 blad med spetsiga dentiklar. Blommorna är krämiga vita i blomställningar av ett paraplyliknande utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gyllene tornet . Vindbeständig fläder, inte rädd för vare sig värme eller torka. Lagom hög. Det är relativt skuggtolerant, men växer bättre i tillräckligt upplysta områden. En relativt krävande sort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klyvblad . Det är en buske med en höjd av 3 m. Den har stora gröna saftiga blad. Växten ser spektakulär ut. Men efter den första frosten tappar bladbladen sin tidigare estetik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gulbladiga

Äldsten av denna underart är en prydnadsväxande lövbuske med grenade skott. Höjdindex för den senare är från 150 till 300 cm. Växtens löv är mycket komplexa. Består av gula, smala, fintandade delar. Blommorna kännetecknas av miniatyrstorlek, snövit färg och en behaglig citron doft.

Bild
Bild

Kamchatka

Dekorativ och medicinsk kultur. Det är en stor buske av lövträ upp till 4 m hög, med en stam och grenar täckta med ljusbrun bark. Lövverket är grönt. Blommornas färg är gröngul eller grönvit. De är små i storlek. Frukterna är också blygsamma i storlek, men mycket saftiga och har en ljusröd färg.

Bild
Bild

Optimal avstigningstid

Fläderbuskar planteras på våren eller hösten. Oftast väljs slutet av september - början av oktober för plantering. I de södra regionerna kan du göra detta i november, men vädret ska vara torrt och soligt. Det viktigaste är att vara i tid före frosten. Det är bättre att plantera i förväg så att busken hinner slå rot innan kallt väder börjar . Om plantering utförs på våren måste du vänta tills det inte finns någon risk för återkommande frost så att den unga växten inte dör. På hösten och våren måste gropen och jorden förberedas i förväg, ett par veckor före avstigning. Bättre och snabbare rotar de plantor som är 1-2 år gamla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att skicka plantor i marken som växte hemma i behållare kan du plantera på sen vår, sommar och tidig höst.

Hur man planterar?

Först måste du hitta en lämplig plats för att plantera ett fläder. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att man föredrar leriga jordar med tillräckliga fuktparametrar. Det händer så att jorden är sur på platsen. Det här är inte de bästa förutsättningarna. Det är nödvändigt att förbereda sådan mark på ett eller två år genom att kalka den . Experter säger också att en månad innan du planterar fläder måste du ordentligt förbereda jorden. Det är viktigt att ta bort allt ogräs. Det kommer inte vara överflödigt att applicera mineralgödselmedel, vilket kommer att ha en gynnsam effekt på tillväxten av fläder.

Bild
Bild

Situationer är inte ovanliga när varken befruktning eller tillsatser läggs till marken och fläderbär växte mycket snabbt och nådde en bra storlek. Denna situation indikerar att växten är kravlös mot marken . Det rekommenderas dock fortfarande inte att lämna jorden utan användbara komponenter. Efter att ha valt en plats kan du fortsätta att plantera ett fläder. Det rekommenderas att plantera en växt som redan är 2 eller 3 år gammal - då kommer den att rota sig tidigare. Det är lämpligt att plantera ett fläderbär i de norra eller östra hörnen av det lokala området eller trädgården. För god pollinering bör denna gröda planteras nära andra växter.

Bild
Bild

Fläder bör planteras under varma perioder. Det kan vara höst, men du ska inte välja för kalla dagar. Först måste du förbereda gropar, vars djup motsvarar längden på fläderbärstammarna . För varje specifikt fall kommer parametrarna att vara olika. Gödsel blandat med jord måste placeras i hålet. Buskarna bör begravas upp till rothalsarna. Det kommer att vara användbart att använda bollar, som är vanliga color, väl fixerade i marken. Så snart planteringen av fläderbären är klar måste du vattna den. Tills växten slår rot på en ny plats är det viktigt att hålla jordens fuktnivå i sin miljö under kontroll.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Även om fläder är en krävande växt att underhålla, behöver den fortfarande ordentlig vård.

Bild
Bild

Vattning

Om det är för mycket regn på sommaren, behöver du inte vattna fläderbäret. Det är möjligt att minska vattningen på grund av det mulchskikt som finns på den övre delen av jorden runt stammen - det förhindrar snabb avdunstning av fukt från marken. För mulch är det bättre att välja ruttnad gödsel eller kompost . Om det finns torra dagar på sommaren måste planteringen vattnas en gång var sjunde dag. 1 buske ska ta 2-2,5 hinkar vatten. Mer frekvent vattning krävs för yngre buskar. I slutet av vattningen eller efter regn är det nödvändigt att lossa jorden runt växten. Det är viktigt att ta bort allt ogräs.

Bild
Bild

Toppdressing

Om marken på platsen är mättad med användbara komponenter, kommer fläderna inte att lida utan toppdressing. Om jorden är dålig, bör gödningsmedel som innehåller kväve appliceras på våren och sommaren . Detta kommer att ha en bra effekt på tillväxttakten för fläder. Organisk gödsling är också lämplig. De bästa alternativen är kycklinggödsel tinktur, uppslamning. Komplexa formuleringar av mineraltyp är också lämpliga, liksom urea. Fläder kan inte befruktas på hösten.

Bild
Bild

Beskärning

Fläder behöver beskäras 2 gånger om året - sanitär och formande, föryngring behövs 1 gång på 3 år. Beskärning görs bäst när växten är vilande. Det brukar vara vår. Ibland under höstsäsongen, efter skörd av frukter och fallande löv, implementerar de sanitär beskärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Fläder kan förökas på flera sätt.

  • Frön . Det enklaste, mest prisvärda sättet. Fläderbärsfrön kan köpas i en specialaffär och planteras i öppen mark, med beaktande av alla regler.
  • Efter division . En vuxen landning tas ur marken och delas i lika delar. En vass kniv är lämplig för detta. Varje del måste ha både rötter och skott. Platser av snitt på busken behandlas med träaska. Buskarna transplanteras omedelbart till nya hål.
  • Skikten . Lignifierade skott kommer att behövas i 2-3 år. De lutas närmare marken, placeras i förberedda spår, fixeras och begravas.
  • Sticklingar . Det är nödvändigt att klippa av bitar av unga kvistar med en desinficerad sax eller en kniv. Längden ska vara 8-12 cm. Sedan transplanteras de till ett underlag av torv och fuktad sand (1: 1).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Fläder är en växt som är mindre mottaglig för sjukdomar. Det finns dock några parasiter som fortfarande angriper fläder.

  • Landning framifrån . Du kan bli av med det bara med hjälp av dubbelsprutning med "Kinmiks" eller "Decis". "Karbofos" kommer också att hjälpa.
  • Fläderblads kvalster . Från detta skadedjur kan du rädda två gånger genom att spraya växten med "Fitoverm" eller "Metacom".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tomatmosaikvirus är farligt för fläder. Det minskar plantans livskraft, minskar avkastningen och dödar i slutändan busken. Svampsjukdomar kan skada fläderbär . Det farligaste är mjöldagg. Det leder till bildandet av en vitaktig beläggning. Med tiden blir växten mycket svagare. I avancerade fall börjar plantens löv att krypa ihop och sedan falla helt av. Denna sjukdom är särskilt aktiv vid fuktiga förhållanden. Alla drabbade områden av växter måste brännas. Buskar måste behandlas med fungicidföreningar. Förekomsten av olika sjukdomar kan orsakas av ökad markfuktighet mot bakgrund av låga temperaturer samt svag luftcirkulation runt planteringarna.

Bild
Bild

Om du märker att växten är sjuk eller har blivit offer för skadedjur måste du vidta alla åtgärder för att behandla fläderbär så snart som möjligt.

Använd i landskapsdesign

Fläder kan bli en spektakulär dekoration i nästan vilken trädgård som helst. De passar särskilt intressant och harmoniskt in i de trädgårdsområden, som är organiserade i form av originalimitationer av levande hörn av naturen. Vanligtvis utförs denna typ av design i en landskapsstil.

Bild
Bild

Fläder ser underbart ut i komposition med andra vackra landningar. Växter kan vara fulla av ljusa färger och husområdet eller trädgården kan glittra med nya färger.

Bild
Bild

Frodiga fläderbuskar planteras ofta nära huset eller runt vattenkropparna på platsen, om sådana finns. I detta fall kan buskens höjd variera. Både låga och höga exemplar kommer att se intressanta ut - allt beror på resten av bakgrunden och kompositionen.

Rekommenderad: