Fläder Röd (39 Bilder): Beskrivning Av Det Dekorativa Trädet. Fläder Och Sutherland Gold, Plumosa Aurea M.fl. Var Växer Den I Ryssland?

Innehållsförteckning:

Video: Fläder Röd (39 Bilder): Beskrivning Av Det Dekorativa Trädet. Fläder Och Sutherland Gold, Plumosa Aurea M.fl. Var Växer Den I Ryssland?

Video: Fläder Röd (39 Bilder): Beskrivning Av Det Dekorativa Trädet. Fläder Och Sutherland Gold, Plumosa Aurea M.fl. Var Växer Den I Ryssland?
Video: Tre sommarblommor att gödsla med 2024, April
Fläder Röd (39 Bilder): Beskrivning Av Det Dekorativa Trädet. Fläder Och Sutherland Gold, Plumosa Aurea M.fl. Var Växer Den I Ryssland?
Fläder Röd (39 Bilder): Beskrivning Av Det Dekorativa Trädet. Fläder Och Sutherland Gold, Plumosa Aurea M.fl. Var Växer Den I Ryssland?
Anonim

Fläder är en opretentiös buske som ofta finns i naturen. Vissa trädgårdsmästare kunde dock uppskatta växtens dekorativitet och kom på hur det kan användas för att dekorera territoriet. Flera kultursorter kan odlas på en personlig tomt. I den här artikeln, låt oss prata om röd fläder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Röd fläder (Sambucus racemosa) har andra namn, bland dem - vanligt, kluster och andra. Kulturen är en lövträväxt . Oftare ser det ut som en mycket grenad buske. Den genomsnittliga växthöjden är från 1,5 till 3,5 m. Ibland finns det unika exemplar som växer upp till 4-5 meter. Växternas rot är kraftfull, stor i storlek och går djupt ner i marken.

Bild
Bild

Kultens bark är brun med en gråaktig nyans . I början av en växts liv är den mjuk. Skalning kan ses i mogna exemplar. Buskens stjälkar är upprätt.

På var och en av dem kan du se små ljusstötar.

En oerfaren trädgårdsmästare kan misstänka detta för en sjukdom. Detta är dock helt normalt. Faktum är att dessa platser har en lös struktur som gör att luft kan passera igenom. Således "andas" växten.

Bild
Bild

Kulturens grenar är ganska ömtåliga. Så här skiljer det sig från andra liknande buskar. Bladen är långsträckta och liknar ett ägg . Längden på ett blad varierar från 5 till 10 cm. Broschyrens kanter är tandade, lockiga. Detta förstärker växtens dekorativa egenskaper.

Bild
Bild

Ungbladen har ofta en rödaktig lila ton.

Detta beror på innehållet i ett speciellt pigment antocyanin. Det hjälper busken att återfå styrka efter övervintringen, eftersom den omvandlar solljus till värmeenergi. Detta hjälper också mot plötsliga vårfrost.

Bild
Bild

Det är värt att nämna den karakteristiska obehagliga lukten som kommer från lövverket under buskens liv.

Det stöter bort trädgårdsskadegörare, så det röda fläderbäret planteras ofta för att skydda platsen . Men de som uppskattar inte bara plantornas utseende, utan också deras doft, kommer inte att gilla detta ögonblick.

Bild
Bild

Trots att kulturen är av vilt ursprung ser den vacker ut . Blommorna är små (bara några millimeter). Men samtidigt samlas de i vackra blomställningar och skapar en imponerande syn. Varje blomma vilar på en peduncle. Kronbladen är vanligtvis snövit. Ibland har de en lätt gulaktig nyans. Blomningen börjar i maj. Samtidigt med blommans utseende börjar det bildas löv. Hela processen tar cirka två veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kulturens frukter är giftiga.

De är skarlet i färgen och blygsamma i storlek. Varje bär överstiger inte 5 mm i diameter, medan de visas på busken i stora mängder. Bär dekorerar dessutom växten och sticker ut mot lövverkets bakgrund med en ljus färg.

Bild
Bild

Bären mognar i slutet av juli eller augusti. Liksom löv luktar de obehagligt. Det är osannolikt att en vuxen skulle vilja äta en sådan frukt. Men när det gäller barn är många av dem intresserade av att smaka på allt som fångar dem. För att eliminera risken för att förgifta en liten organism, bör du välja en plats att placera busken som är otillgänglig för barn.

Bild
Bild

Frukterna ska inte ätas vare sig råa eller efter värmebehandling.

Att laga kompott och gelé från dem är inte värt det . Ibland används bären, liksom blommorna i denna kultur, internt för medicinska ändamål. Detta är dock en annan fråga som kräver noggrann studie och stor omsorg.

Bild
Bild

Spridning

Denna fläderbärssort finns i många delar av världen. Den växer i USA, Kanada, Kina, Japan. Men för det mesta växer sådana buskar i Ryssland - de förekommer i nästan alla regioner . Bara i Fjärran Östern och Sibirien ersätts denna sort av en annan, som har lämpligt namn - sibirisk äldste.

Bild
Bild

Oftast växer buskar i skogskanter, i raviner, på sluttningar. Röd fläder visas ofta på ödemarker. Trädet kan till och med växa på taket av en byggnad. Vilda fåglar bär frön, så kulturen multiplicerar kaotiskt, på ett naturligt sätt.

Bild
Bild

Växtodling är också allestädes närvarande . Fläderbuskar planteras ibland i offentliga parker. Du kan också se dem i privata områden.

Bild
Bild

Sortiment

Det finns olika kultursorter. Tänk på egenskaperna hos de mest kända.

" Plumosa aurea ". Denna sort sticker ut för sina vackra lockiga blad med en gyllene ton. Blommorna är gulaktiga. Växten utvecklas och växer snabbt. En vuxen buske kan nå 2 meter i höjd. Kulturen av denna sort föredrar en ljus nyans. I absolut nyans blir lövverket grönt. Detta bör beaktas vid plantering om lövverkets färg är en nyckelpunkt i den landskapskomposition som skapas.

Bild
Bild

Sutherland guld . Som namnet antyder har denna sort också gyllene lövverk. Den växer lika bra i skugga och i solen. Liksom den tidigare sorten planteras den här vanligtvis bredvid grödor som har en mörkgrön krona för att skapa en dramatisk kontrast.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Tunnbladig ". Äldsten av denna sort har en genomsnittlig höjd (ca 1 m). Bladen kännetecknas av en grön ton och en dissekerad form, varför de liknar en ormbunke. Busken utvecklas bra både i skuggan och i solen. Sorten kännetecknas av en öppnad krona. Luckar i lövverket skapar en ljus skugga. Detta innebär att ljusälskande växter säkert kan planteras bredvid en sådan fläder. Kultur kommer inte att störa dem.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Först och främst måste du välja en lämplig plats. Du kan plantera en buske i ett öppet område i solen. Du kan också välja halvskugga. Men du bör inte plantera en fläder i full skugga. Bristen på ljus påverkar buskens dekorativa effekt negativt. Antalet blommor och frukter kommer att minska, växten kommer att vara uttryckslös.

Bild
Bild

Jordmässigt är kulturen inte särskilt krävande här.

Den kan växa även i dålig jord. Men ändå, om möjligt, är det bättre att förse busken med en plats rik på humus. Det är bra om jorden är ljus, med neutral syra. Bra dränering uppmuntras, men fukt bör inte snabbt lämna jorden . Därför kommer en plats med en övervägande sand inte att passa kulturen. Om surheten ökar kan situationen korrigeras genom att tillsätta kalk- eller dolomitmjöl. Områden med en övervägande lera späds ut med kompost och sand.

Bild
Bild
Bild
Bild

För plantering är plantor som har nått 1-2 års ålder lämpliga.

Proceduren utförs på våren eller hösten . Det är önskvärt att vädret är varmt och torrt. Planteringshålet bör ha en storlek som motsvarar dimensionerna på rotsystemet hos en ung växt. Vanligtvis är det cirka 50 cm. Humus, gödselmedel med högt innehåll av kalium och fosfor placeras i hålet. Allt detta blandas med bördig jord. Sedan placeras plantan försiktigt. Fördjupning sker upp till rotkragen.

Bild
Bild

Kultur behöver inte ett strumpeband. Efter plantering behöver du bara göra bra vattning. Och även först är det värt att noggrant övervaka jordens tillstånd och förhindra att det torkar ut.

Bild
Bild

Rätt vård

Fläder är opretentiös, och att ta hand om det är enkelt.

Bild
Bild

Vattning

Den optimala vattningen för grödan är måttlig. Vissa sorter tål ökad luftfuktighet . De växer till och med i områden med ytvattensbord. Dock är stillastående vatten vid rotsystemet fortfarande oönskat. Brist på fukt är dock inte heller välkommet.

Under varma sommardagar måste buskarna vattnas, annars börjar lövverket att falla. Unga exemplar behöver också regelbunden bevattning.

Bild
Bild

Toppdressing

Befruktning är en viktig nyans vid fläderodling. De gör det på våren. Som regel berikas jorden med organiskt material.

Bild
Bild

Beskärning

Kulturen utvecklas snabbt. Därför kan det på kort tid bilda ett stort antal skott. För att förbättra buskens utseende, för att hjälpa den att förnya sig, måste du beskära grenarna . Det gör de i slutet av hösten. På våren avlägsnas också skott som frysts över under vinterperioden.

Om växten skadas allvarligt av kylan rekommenderas att beskära den vid roten. Annars kan en svampinfektion utvecklas på kulturen.

Bild
Bild

Efter vårbeskärning behandlas busken i förebyggande syfte med Bordeaux -vätska . Detta skyddar fläderbär från sjukdomar och skadedjur. Efter blomningen besprutas de med preparat som skyddar mot mjöldagg. Efter höstproceduren grävs jorden upp runt busken, och sedan utförs noggrann vattning.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det finns två sätt att sprida en kultur.

Frömetod

Denna metod garanterar inte säkerheten för sortens egenskaper. Men du kan enkelt få en frisk buske. Fröna skördas på hösten. Detta görs vanligtvis i oktober . Sådd utförs på den valda platsen. Det viktigaste är att hålla avståndet mellan raderna minst 25 cm. Fröna är begravda med 3 cm.

Bild
Bild

Sticklingar

Sticklingar tas från växter som har nått ett års ålder. Gröna skott är bra för plantering. Varje stjälk bör vara 10 till 20 cm lång. 2-3 internoder krävs. Snittet görs med en vass kniv eller trädgårdsskärare.

Bild
Bild

Planteringsmaterial placeras i ett växthus eller täcks med folie för att skapa en växthuseffekt . I detta fall bör det finnas minst 25 cm ledigt utrymme ovanför den planterade skärningen. Och också en bra lösning skulle vara att göra små hål i materialet för ventilation. Marken berikas med en sand-torvkomposition. Därför är det viktigt att hålla en konstant luftfuktighet. Det är bekvämt att använda en spray för detta.

Bild
Bild

Det är möjligt att ta träskott på två eller tre års ålder för plantering . I detta fall måste de placeras på en kall plats för vintern. På våren planteras sticklingar. Marken måste befruktas och lossas. Man bör komma ihåg att sådant planteringsmaterial rotar sig värre än unga och gröna.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Röd fläder är en växt med utmärkt immunitet. Det blir sjukt sällan, särskilt om du inte försummar förebyggande åtgärder. Men om odlaren märkte bruna fläckar på bladen kan det vara en svampsjukdom. Du kan hjälpa kulturen genom att spraya med fungicider.

Bild
Bild

Och även skadedjur, som sällan, men fortfarande kan attackera växten, påverkar buskens utveckling. Bladlöss och fästingar kan vara oinbjudna gäster . Förekomsten av skadedjur kan detekteras genom att vika bladen. I detta fall kan behandling av busken med en infusion erhållen från lökskal och bitter röd paprika vara effektiv. För att förhindra problem kan växten behandlas med karbofos på våren. Skrämma bort insekter och vitlökinfusion.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Röd fläder ser bra ut både som en enda dekoration av webbplatsen och som en del av ett blomsterarrangemang. Ibland kombineras det med den svarta sorten. Du kan plantera växten bredvid låga prydnadsträd, samt kombinera den med andra buskgrödor. Om du planterar flera buskar i rad får du en stor grön häck.

Bild
Bild

Som nämnts tidigare ser sorter med gyllene snidade lövverk uttrycksfulla ut mot bakgrunden av grönt gräs. Du kan plantera en sådan buske i mitten av gräsmattan. Att omge kulturen med olika icke-blommande växter skulle också vara en bra lösning. I det här fallet är det bättre att välja perenner så att den resulterande kompositionen bevaras i mer än en säsong.

Bild
Bild

Lågväxande sorter används framgångsrikt som inslag i sten och trädgårdar.

Om det finns en konstgjord damm på platsen kan du placera buskar bredvid den. Eftersom kulturen har ett kraftfullt rotsystem används den ofta för att stärka backarna. I det här fallet utför anläggningen både dekorativa och praktiska funktioner.

Rekommenderad: