Höstträdmatning: Vilka Gödningsmedel Som Ska Appliceras För Trädgårdsfrukt Och Barrträd, Liksom Buskar, Så Att Det Blir En Bra Skörd, Timing

Innehållsförteckning:

Video: Höstträdmatning: Vilka Gödningsmedel Som Ska Appliceras För Trädgårdsfrukt Och Barrträd, Liksom Buskar, Så Att Det Blir En Bra Skörd, Timing

Video: Höstträdmatning: Vilka Gödningsmedel Som Ska Appliceras För Trädgårdsfrukt Och Barrträd, Liksom Buskar, Så Att Det Blir En Bra Skörd, Timing
Video: Tall, gran eller både och? 2024, April
Höstträdmatning: Vilka Gödningsmedel Som Ska Appliceras För Trädgårdsfrukt Och Barrträd, Liksom Buskar, Så Att Det Blir En Bra Skörd, Timing
Höstträdmatning: Vilka Gödningsmedel Som Ska Appliceras För Trädgårdsfrukt Och Barrträd, Liksom Buskar, Så Att Det Blir En Bra Skörd, Timing
Anonim

Under nästa växtsäsong från tidig vår till mitten av hösten är frukt och barrträd i trädgården, liksom jorden runt dem, ganska utarmade. Som ett resultat försvagas växterna så mycket att om de lämnas i detta tillstånd för vintern, kommer de sannolikt helt enkelt inte att överleva kylan och dö. För att förhindra trädens död är det nödvändigt att stödja dem med tillräcklig näring genom höstgödsling. Dessutom bör det göras redan före frost och konstant snötäcke. Växter måste hinna få kraft inför den långa och svåra vinterperioden.

Bild
Bild

När behövs det?

Befruktning av fruktträd med näringsämnen på hösten utförs efter skörd, utan att vänta på höstens regnsäsong. Beroende på bostadsområde och växttyp kan detta vara vilken månad som helst, från slutet av augusti till den senast borttagna senmogna frukten. Toppdressing med många gödningsmedel görs främst innan du gräver en plats för vintern .… Således berikas jorden med näringsämnen som är nödvändiga för att träd ska återhämta sig före kallt väder, öka immuniteten för att minska risken för sjukdomar, samt högkvalitativ förberedelse inför den nya vår-sommarsäsongen. Och även om applicering av höstgödselmedel utförs i hela området för att förbättra jordkompositionen, har utfodring av frukt och barrträd på hösten sina egna egenskaper, som kommer att diskuteras nedan.

Bild
Bild

Visningar

Det finns följande typer av dressing för trädgårdsväxter:

  • organiska gödningsmedel;
  • mineralföreningar;
  • ämnen för bladbehandling av träd och buskar.

Fundera över vad dessa typer av näringsämnen är. Det är värt att notera att de två första punkterna kan representeras av sorter av rotfoder (i motsats till den tredje punkten - bladmatning).

Organisk

Organiskt gödningsmedel som appliceras på hösten för rotmatning av frukt och barrträd, liksom buskar och bärväxter, inkludera följande ämnen:

  • gödsel;
  • humus;
  • fågelspillning (mestadels kyckling);
  • träaska;
  • kompost;
  • sidor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Endast ruttnad gödsel kan appliceras. Färsk är inte alls bra för toppdressing - varken höst eller några andra. För trädgårdsträd används vanligtvis detta organiska gödningsmedel förra året eller två års mognad. Och när den är färsk innehåller den för aggressiv ammoniak, som kan förstöra plantor och trädrötter.

Det är ingen mening att behålla gödsel i mer än två år, alla användbara ämnen kommer helt enkelt att avdunsta.

Bild
Bild

Humus - ett utmärkt organiskt medel för att förbättra jordens sammansättning och öka utbytet av trädgårdsgrödor. Det är en konstgjord substans som erhålls som ett resultat av förorenande processer och verkan av fördelaktiga mikroorganismer i gödsel, växtrester, fallna löv. Humusjorden är svart eller mörkbrun, och dess regelbundna applicering på jorden leder alltid till en ökning av trädgårdsutbytet.

Bild
Bild

Fågelspillning liknande alla andra djurgödsel, men det måste hanteras mycket försiktigare, som med organiskt gödselmedel. Faktum är att ureahalten i fjäderfägödsel är mycket högre än någon djurgödsel den används alltid i rutten form eller späds ut med vatten … Men det finns mycket mer användbara element i den.

Bild
Bild

Träaska mycket viktigt för användning på sura jordar för att höja markens pH. Dessutom är den rik på kalcium, kalium och fosfor. Detta är precis vad fruktträd behöver efter frukt. Det innehåller inte kväve, men det behövs inte för höstmatning.

Kompost Är en helt ruttnad substans från växt- och djurrester, köksavfall, trädgårdsjord, som bereds i högar, lådor eller gropar. Kompost mognar inom 1, 5-2 år, i färg och konsistens liknar humus.

Det är det säkraste organiska gödningsmedlet som inte ens innehåller ogräsfrön, så det passar bäst för höstmatning av trädgårds träd.

Bild
Bild

Sideratami kallas speciella växter som odlas för introduktion i jorden för att berika den med näringsämnen (främst kväve), förbättra strukturen och undertrycka ogräs. Ofta väljs baljväxter (ärtor, linser och andra), liksom ettåriga eller fleråriga gräs som har förmågan att snabbt få växtmassa (lupin, sainfoin, alfalfa) som "gröna gödningsmedel".

Det bör noteras att på hösten är det omöjligt att applicera lättillgängligt kvävegödselmedel för växter för att inte provocera deras tillväxt. Emellertid appliceras kväverika siderater tvärtom under frukt och barrträd på hösten, eftersom kväve kommer att finnas i dem endast på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mineral

Av mineralgödselmedel för höstförband av trädgårdsgrödor är de som innehåller kalium och fosfor, liksom olika spårämnen, lämpliga. Men det rekommenderas kategoriskt inte att introducera kvävemineralpreparat - de löser sig mycket snabbt och absorberas av växter, vilket leder till aktivering av tillväxtprocesser, vilket är oönskat under perioden före vintern.

Du kan göra:

  • superfosfat , vilket kommer att bidra till att stärka rotsystemet;
  • kaliumsulfat att öka frostbeständigheten hos växter;
  • kaliumklorid för hämning av vegetationsprocesser;
  • fosfatsten - det ökar vinterhårdheten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blad

För att öka fruktväxternas immunitet, mata dem med enskilda ämnen och också skydda mot skadedjur och sjukdomar, sprutas de med olika preparat på hösten. Denna händelse kallas bladmatning.

För detta används följande ämnen:

  • kopparsulfat innehåller huvudsakligen koppar, som stöder växtimmunitet och stöter bort olika skadedjur;
  • bläcksten , vars främsta spårelement är järn, som aktivt kämpar mot svampsjukdomar;
  • ferrosulfat , används för att fylla på bristen på järn i jorden och förhindra att kloros uppträder i bladen på unga träd (när bladen växlar från grönt till blekgult).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Introduktionsvillkor

Med villkor det är oönskat att fördröja befruktningen på hösten, eftersom växterna efter frukten måste återhämta sig före vinterkylan, efter att ha fått den nödvändiga mängden näring … Och den vegetativa perioden kan snabbt sluta tillsammans med processerna för assimilering av näringsämnen. Dessutom kan kontinuerliga regn eller tidiga frost störa befruktningen.

Å andra sidan kan varmt höstväder dra ut för länge, provocera växter, i kombination med att gödningsmedel introduceras i början av den nya växtsäsongen. Som ett resultat kommer träden inte att kunna "somna", flödet av juicer kommer att börja, och med frostens början kommer plantorna helt enkelt att dö av frysning. Det är därför varje trädgårdsmästare bör bekanta sig med klimatet i bostadsområdet, följa prognoserna från meteorologer, observera den naturliga världen, flyttfåglar och ibland lägga märke till folkliga tecken angående början av regnperioden och de första frosten … Det vill säga att du måste göra allt för att undvika misstag i att ta hand om dina husdjur så mycket som möjligt och rädda dem från död eller sjukdom. Förresten, det skulle vara användbart att tänka på klimatet och vilka typer och sorter av träd att välja när man planterar en trädgård.

Bild
Bild

I allmänhet kan följande allmänna uppgifter om termer ges:

  • i de kalla regionerna i vårt land höstmatning av frukt och barrträd utförs oftast till slutet av augusti;
  • i centrala - fram till slutet av september
  • i södra delen av landet - under det andra decenniet i oktober.

Men glöm inte typerna och sorterna av fruktträd. Varje växt (päron, äpple, aprikos, kvitten) har både tidiga och sena sorter. Ibland måste du variera planerna för antingen skörd eller applicering av toppdressing i tid.

Men det är definitivt inte nödvändigt att applicera kväveminerala eller organiska gödningsmedel (förutom gröngödsel) på hösten, för att inte stimulera träden för vegetation.

Bild
Bild

Hur väljer man?

För höstens rotdressning För frukt och barrträd rekommenderas att använda torrt gödningsmedel. Det är bättre att lämna flytande infusioner och lösningar för vår-sommarperioden .… I det här fallet kommer näringsämnena gradvis att passera in i den form som kan tillgodoses för rötterna - något kommer att assimileras under hösten, resten blir tillgängligt på våren. Allt kommer att gå smidigt och ganska effektivt. Om du applicerar flytande gödningsmedel kommer de flesta näringsämnena från dem att avdunsta på hösten, och ingenting kommer att finnas kvar för vårprocesserna.

Vilken typ av gödselmedel (organiskt eller mineraliskt) ska avgöras av trädgårdens ägare. Det säkraste, naturligtvis, ekologiskt - men bara om normerna för sanitet och doser följs … Mineralgödselmedel kan inte heller göra någon skada vid applicering av små mängder: experter rekommenderar att man tar doser på högst 50% av de som rekommenderas i jordbruksreferenser och fyller på bristen med organiskt material. Det vill säga att göra en komplex toppdressing. Faktum är att vissa växter behöver mer mineralgödsel än organiska.

Och det finns också ett beroende av fruktträd av vissa typer av gödningsmedel, både när det gäller ålder och när det gäller typer och produktivitet. Om ett äppelträd till exempel inte har gett någon gröda alls i år, behöver det mindre grundläggande näringsämnen än ett fruktträd. Eller ett ungt päron behöver 30 kg humus och efter 5-6 års avkastning - 50 kg. Alla nödvändiga uppgifter om befruktningens normer och egenskaper finns i speciallitteraturen för trädgårdsmästare.

Bild
Bild

Hur sätter man in?

För att nästa år ska få en bra fruktskörd är det nödvändigt att mata fruktträden ordentligt. Du måste förstå att om du gödslar trädgårdsgrödor "för ögat" enligt mängden läkemedel, utan att följa vare sig normerna eller tillämpningstekniken, kan en sådan upplevelse mycket snart visa sig i sidled: antingen kommer träden att dö, eller avkastningen blir intet, eller skadedjur kommer att förstöra trädgården, eller skada människors hälsa.

Låt oss prata om hur man gödslar träd på hösten

  1. Ta bort fallna löv i trädstammens område.
  2. Gräva upp jorden under växten (bestäm vanligtvis diametern på stamcirkeln som måste bearbetas, beroende på diametern på de igenvuxna grenarna).
  3. Gräv flera smala gropar över hela stamcirkelns område och sprid jämnt över dem den nödvändiga mängden mineralgödselmedel (superfosfat och kaliumsulfat - 30 respektive 20 gram per 1 kvadratmeter under äppelträd och päronträd). Dessa gödningsmedel måste alltid appliceras tillsammans, eftersom den individuella effekten minskar avsevärt. För det bästa arbetet med mineralgödselmedel är närvaron av humus eller kompost absolut nödvändigt (i extrema fall bördig jord).
  4. Fyll i groparna, nivå och vatten.
  5. Lite senare kan du lägga till humus. För att göra detta hälls det i ett jämnt lager på jordytan under trädet och grävs sedan upp med jorden till ett djup av 15-20 cm. För äppelträd eller päron upp till 7 års ålder är det är nödvändigt för att lägga till cirka 30 kg humus (eller kompost), och för äldre träd - från 40 till 50 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om endast gödsel införs grävs det upp med jorden i området kring trädstammcirkeln. Appliceringshastigheten för fruktvuxna växter är 2-3 kg per 1 kvm. m. Ett lager bra jord hälls ovanpå, som sedan mullas. Ask appliceras under varje träd 1 gång på 3 år i en mängd av 2 kg. För att göra detta bör ett spår grävas runt omkretsen av stamcirkeln, i vilken aska ska hällas, jämnt fördelad erforderlig mängd. I slutet är spåret täckt med jord. Det är absolut nödvändigt att ta hänsyn till jordens skick. Om den är fattig, till exempel sandig eller lerig, måste mängden gödselmedel och deras sammansättning optimeras för att omvandla den dåliga jorden till en mer bördig substans.

Rekommenderad: