DIY Rosbåge: För Klättring Och Klättring Av Rosor, Hur Man Gör En Båge Av Beslag, Plaströr Och Metall I Trädgården

Innehållsförteckning:

Video: DIY Rosbåge: För Klättring Och Klättring Av Rosor, Hur Man Gör En Båge Av Beslag, Plaströr Och Metall I Trädgården

Video: DIY Rosbåge: För Klättring Och Klättring Av Rosor, Hur Man Gör En Båge Av Beslag, Plaströr Och Metall I Trädgården
Video: Garden arc using pvc pipes/ creeper plants support/easy way of creating a arc for the plants (108) 2024, Mars
DIY Rosbåge: För Klättring Och Klättring Av Rosor, Hur Man Gör En Båge Av Beslag, Plaströr Och Metall I Trädgården
DIY Rosbåge: För Klättring Och Klättring Av Rosor, Hur Man Gör En Båge Av Beslag, Plaströr Och Metall I Trädgården
Anonim

Rose är trädgårdens drottning. Detta är en mycket vacker blomma som kan fungera som en ljus och effektiv dekoration av det lokala området. Om du vill komplettera webbplatsen på ett originellt sätt kan du använda en elegant båge som rosor kommer att fixeras på. I den här artikeln lär vi oss hur du kan bygga en sådan produkt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Projekt

En ordentligt gjord rosbåge, vars design var genomtänkt av en hantverkare, kan ta rollen som en ljus accent för att dekorera platsen. Det finns många alternativ för utförandet av de strukturer som övervägs. De kan ha både enkla och invecklade strukturer med många graciösa linjer.

Innan du självständigt gör en båge för klättring eller klättring av blommor i trädgården måste du göra en detaljerad plan för framtida hemlagade produkter . Befälhavaren måste förbereda alla nödvändiga diagram och ritningar, som anger alla dimensioner och designfunktioner.

Bågplanen kan utformas oberoende, eller så kan du använda färdiga alternativ.

Låt oss ta en titt på några av dem

Bågen blir enkel att utföra, i vilken den rundade toppen är inte gjord av trä eller metall, utan av ett speciellt nät . En klätterros kan placeras runt den. Strukturen kommer att visa sig vara mycket vacker.

Bild
Bild

Den smidda strukturen, utförd i form av en kontinuerlig båge med runda / ovala dekorationer längs hela längden, kommer att bli elegant, men svårare att tillverka . En sådan struktur kommer att se mer presentabel och dyrare ut på webbplatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

En bra lösning för ett sommarboende skulle vara standardbåge av formade rör , mellan vilka ett nätmaterial sträcks längs hela längden (expanderat nät).

Bild
Bild

När du självständigt utvecklar ett projekt för en framtida hemmagjord båge för en trädgård / sommarstuga är det viktigt att i förväg fördela en lämplig plats för den. Tack vare detta blir det lättare för befälhavaren att bestämma den optimala storleken på den hemlagade produkten.

Träbågstillverkningsteknik

Trä - ett av de mest populära materialen, som oftast används vid tillverkning av vackra valv för alla rosor. Att arbeta med trä är inte lika svårt som att arbeta med samma metall. Detta miljövänliga material kommer dock senare att behöva behandlas periodiskt med speciella skyddande föreningar. Utan dessa vårdåtgärder kommer trädet snabbt att förlora sin tidigare attraktionskraft och börja kollapsa.

Om designen av en träbåge är planerad, behöver befälhavaren bara använda tillräckligt torkade brädor . Det rekommenderas att fästa olika fragment av strukturen med hjälp av galvaniserade fästelement.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så för självmontering av en träbåge för lyxiga blommor behöver du:

  • 4 träklossar 10x10 cm (för att göra väggar och stödunderlag);
  • 2 brädor för konstruktion av taket på bågen;
  • 4 lameller på 4 m för tillverkning av tvärbalkar i utrymmet mellan höbärande delar av konstruktionen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med allt nödvändigt material måste befälhavaren följa detta handlingsschema

  • Först görs en mall för den övre delen av rosbågen.
  • Sedan är den övre välvda komponenten markerad på träet.
  • Två delar skärs med en elektrisk sticksåg.
  • Sedan fixeras stavarna i den övre välvda basen.
  • Därefter fixeras trälister i sido- och övre sektioner och bildar galler.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den resulterande strukturen bör monteras i enlighet med behoven hos kulturen i fråga, som kommer att förlita sig på den. Det är lämpligt att välja ett område med en plan yta . Det ska inte finnas något grundvatten bredvid, starka vindar ska inte blåsa här heller - det kan skada den välvda strukturen med blommor.

Träbågar lockar hantverkare inte bara genom tillverkningens enkelhet, utan också genom att de lätt passar in i nästan vilken landskapssammansättning som helst. En välgjord design kommer att harmoniskt komplettera en mängd olika miljöer.

Dessutom kommer en sådan struktur att förbli varm (till skillnad från metall), vilket kommer att ha en fördelaktig effekt på tillståndet av lyxiga rosor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det av metall?

Mycket starka, slitstarka och hållbara bågar erhålls från ett sådant praktiskt material som metall. Liknande strukturer finns på många områden. En välgjord metallbåge kan förvandla landskapsdesignen, vilket gör den dyrare och elegantare.

Om du vill bygga en pålitlig metallstruktur måste du komma ihåg att detta är ett kallt material . I kallt väder kan en sådan struktur bli mindre bekväm för att hitta rosor på den. Man bör också komma ihåg att det är möjligt att göra en metallbåge på egen hand bara om befälhavaren skickligt kan svetsa den och vet hur man arbetar med en svetsmaskin. Om en person inte är bekant med en sådan teknik, är det lämpligt att kontakta specialister eller köpa en färdig version.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra en båge av metall behöver befälhavaren:

  • rörbockare;
  • hacksåg för skärning av metall;
  • tång;
  • avbitartång;
  • tråd;
  • svetsmaskin;
  • byggnadsnivå;
  • roulett;
  • beslag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om allt du behöver finns i befälhavarens arsenal är det möjligt att börja göra en stark båge av metall

  • Det är lämpligt att göra lagerbågar av armering med ett tvärsnitt på 10 mm.
  • Tvärgående konstruktionsdelar bör skapas av armering med ett tvärsnitt på 6 mm.
  • 2 stödbågar kan göras med nästan vilken längdparameter som helst.
  • Du måste lägga till ytterligare styvhet och stabilitet i stödbågarna. För detta är det lämpligt att installera tvärgående komponenter i strukturen.
  • Tvärstängerna kan vara antingen raka eller korsformade, krökta eller ringformade.
  • Det traditionella avståndet mellan tvärstänger är vanligtvis 20 till 30 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den färdiga välvda strukturen för rosor måste begravas i marken på platsen med minst 50 mm . Tack vare detta kommer jorden inte att pressa ut metallstödet med blommor under "angrepp" av temperaturhopp. Den resulterande metallbågen kommer också att kräva lite omsorg från ägarna. Det kommer att behöva behandlas med korrosionsskyddande föreningar.

Ofta målas sådana hemlagade produkter och tonas därefter så att de inte förlorar sitt attraktiva utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemmagjord båge från plaströr

Vissa ägare föredrar att dekorera sina trädgårdstomter med mönster gjorda av mer moderna material. Det kan vara av plast, varifrån vackra välvda strukturer-stöd för rosor också erhålls. Plaströr är smidiga och söta, men inte det mest miljövänliga materialet, särskilt i jämförelse med trä. Men plaststrukturer är billiga, och vid första anblicken förväxlas de ofta med metallalternativ. För att göra en båge av plaströr med egna händer behöver befälhavaren följande saker:

  • 2 rör - konstruktionens längsgående balkar består av dem, rörens längd måste motsvara deras breddsparameter, det vill säga minst 120 mm;
  • rör är lämpliga både från polyvinylklorid och från propylen eller polyeten;
  • du kommer också att behöva korta rördelar som kommer att användas som stöd och tvärbalkar;
  • adaptrar med lämplig diameter kommer att användas för att ansluta rören.
Bild
Bild

Låt oss nu titta på den detaljerade arbetsordningen

  • Först måste långa rör skäras i flera kortare så att tvärbalkarna i strukturen kan anslutas utan problem. På grund av detta kommer strukturen att vara ganska stabil.
  • Då är rören ordentligt anslutna till varandra. Du kan använda ett högkvalitativt lim för att hålla ihop delarna, men uppvärmning av plaströr är också lämpligt.
  • Eftersom en sådan välvd struktur kommer att ha en mycket låg vikt måste befälhavaren vara särskilt försiktig med att förbereda grunden och göra stödelementen. Om allt görs korrekt kommer inte ens mycket kraftiga vindbyar att kunna bryta eller vända plastbågen.
  • För att göra strukturen mer hållbar och slitstark, fästs förstärkningsstift på plastbalkarna. I det här fallet är det bäst att använda polyuretanskum av hög kvalitet. Därefter måste alla fästa delar få tid att torka helt.
  • Dessa stift måste fördjupas väl i marken med cirka 50-100 cm.
  • Jorden som omger dessa element måste fyllas upp och sedan tampas ordentligt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Praktiska tips och råd

Om du bestämmer dig för att skapa en vacker och högkvalitativ stödbas för rosor på egen hand, är det värt att ta med sig några användbara tips och tricks

  • På det färdiga stödet måste rosornas stjälkar fördelas jämnt och snyggt. Under återväxten av laterala skott är grenarna fästa vid spaljén redan i ett horisontellt läge. På grund av en så enkel teknik är det möjligt att öka antalet blommande groddar.
  • För vintern måste klätterrosen tas bort från allt stöd. Först på våren kan skotten frigöras från skyddet och fixeras på strukturens stödfundament.
  • Om strukturen är gjord av trä måste den definitivt täckas med lack eller färg av hög kvalitet i slutet av allt arbete. Den senare bör ha en färg som smälter harmoniskt med den omgivande miljön.
  • För att förbereda en välvd bas för rosor måste du välja rätt material. Det bör inte finnas några skador eller korrosion på metallen. Det är värt att titta närmare på trädet. Det får inte visa några tecken på sönderfall eller mögel. Material av låg kvalitet kommer inte att göra en bra båge.
  • Hitta den perfekta platsen att installera din båge. För dessa ändamål är en zon nära ingången till en trädgård eller en tomt i omedelbar närhet av bostadshus lämplig.
  • För konstruktion av en träkonstruktion rekommenderas att använda mer praktiska och slitstarka arter. Sådana strukturer kommer att vara hållbara och kommer inte snabbt att kollapsa, särskilt när de kombineras med kompetent och regelbundet underhåll.
  • För att göra bågen, använd endast högkvalitativa och korrekt fungerande verktyg. Fortsätt i etapper, utan för mycket brådska, för att inte bryta / deformera stöddelarna.

Rekommenderad: