Gräsmattor: Sandaler För Luftning, Bensin Och El, Hur Man Gör Det Själv, Mekanisk Hand Och Fot

Innehållsförteckning:

Video: Gräsmattor: Sandaler För Luftning, Bensin Och El, Hur Man Gör Det Själv, Mekanisk Hand Och Fot

Video: Gräsmattor: Sandaler För Luftning, Bensin Och El, Hur Man Gör Det Själv, Mekanisk Hand Och Fot
Video: 3 Lawn Aeration Tools and When to Use (Solid and Hollow Tine) 2024, April
Gräsmattor: Sandaler För Luftning, Bensin Och El, Hur Man Gör Det Själv, Mekanisk Hand Och Fot
Gräsmattor: Sandaler För Luftning, Bensin Och El, Hur Man Gör Det Själv, Mekanisk Hand Och Fot
Anonim

En grön gräsmatta med smaragdgräs är drömmen för många sommarboende, men det är osannolikt att det går i uppfyllelse om du inte köper en sådan enhet som en gräsmatta. Hand- och fotmekanismer (sandaler), bensin och elektriska sorter av detta trädgårdsverktyg är inriktade på att förbättra luftåtkomst till växtrötter. Det är värt att prata mer detaljerat om hur man gör den enklaste versionen av luftaren med egna händer, vad man ska leta efter när man väljer den.

Bild
Bild

Vad det är?

För att upprätthålla en normal ämnesomsättning kräver gräsmattans ekosystem endast tre saker: tillräcklig vattning, normal näring och syreåtkomst till rötterna . När dessa ingredienser är i rätt balans behöver du inte oroa dig för färgen och densiteten på din gräsmatta. Det är för att förbättra gräsmattans näring, för att bli av med torrt eller torrt gräs, att en gräsmatta är nödvändig. Med hjälp av detta verktyg utförs mekanisk jordodling, som syftar till att genomborra det övre lagret - för att förbättra syreomsättningen.

Samtidigt används luftaren som en kammaskin: den hjälper till att upprätthålla renhet och ordning, kamma gräsmattan som en kam.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudsyftet med detta verktyg återspeglas även i dess namn. Användningen av luftare för gräsmatta vård uppskattas av många trädgårdsmästare. Med rätt storlek och typ av utrustning kan du se till att jordytan omarbetas regelbundet. Det är värt att överväga att gräsmattan blir tät med tiden, det är svårt att tunna ut den, särskilt över ett stort område försämras rotnäringen. Luftning hjälper till att lösa detta problem, dessutom är det viktigt för:

  • områden med lerjord;
  • rullade sajter;
  • gräsmattor som inte har rengjorts sedan hösten - där torrt gräs är rikligt.

Proceduren för behandling av en gräsmatta, oavsett kvalitet, yta och andra faktorer, bör utföras 1-2 gånger om året. Oftast på hösten eller våren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnad från scarifier

Kombinerad trädgårdsutrustning dyker ofta upp på marknaden. Scarifiers är faktiskt en underart av luftare, men med ett bredare utbud av uppgifter. Om den klassiska versionen bara har taggar för att genomborra jorden, har dess ytterligare sorter en bredare uppsättning tillbehör. Enligt kontaktmetoden med jorden finns det två huvudalternativ för utrustning.

  1. Scarifier . Rotary rake -tekniken presenteras ibland som ett handverktyg. Under drift lossar den marken ytligt (upp till 20 mm), tar bort torrt lövverk, grässtrån, mossa och annat skräp som samlats på ytan. Efter att skärparen har passerat på gräsmattans yta kan det uppstå ett slags”skalliga fläckar” som sedan snabbt växer över med ny grönska.
  2. Verticutter . En enhet med knivar, som också löser luftningsproblemet. De tränger ner i jorden till ett djup av 30 mm och skär igenom även den torraste skorpan. Gammal sophämtning sker parallellt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Faktum är att skillnaden mellan en luftare, en skärare och en verticutter är styrkan i påverkan . Det enklaste alternativet har minimal inverkan på jorden och rotsystemet. Den är väl lämpad för gräsmattaunderhåll på lös och sandig jord. För tunga, täta leror och aluminiumoxid behöver du en vertikerskärare.

Skärparen är en mellanliggande länk, väl lämpad för att lätt lossa och ta bort dött gräs.

Bild
Bild

Varianter av teknik

Luftaren används för att lossa och ta bort gammalt gräs från gräsmattan och fungerar enligt principen om en kratta och en rippare. Det genomborrar jorden med taggar, vilket ger luftåtkomst till växtrötterna . Under detta namn kan du också hitta hybridalternativ, vars driftsprincip är något annorlunda än den klassiska. Här kan utbytbara trummor användas, avsedda för olika typer av jord och röttäthet, eller flera axlar samtidigt, som var och en utför sina egna funktioner.

Bild
Bild

Mekanisk

En manuell luftare är den vanligaste typen av trädgårdsredskap. Det ser ut som flera rader med krattor fästa vid en trumma. Axeln, placerad inuti, roterar, hela strukturen är fixerad på ett långt bekvämt handtag. Denna typ av verktyg kallas ofta för en "lossare ".

Bild
Bild

Den är mångsidig, perfekt för följande typer av arbete:

  • luftning av gräsmattor och gräsmattor;
  • befruktning - för att påskynda deras penetration djupt i jorden;
  • bekämpning av snabbt växande ogräs (optimalt i kombination med en platt fräs).

Handhållna enheter saknar praktiskt taget nackdelar: de är lätta att använda, tillgängliga, lätta att förvara. Men deras arbetskraftsproduktivitet är ganska låg, och de måste göra synliga ansträngningar när de arbetar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fotluftaren är en intressant lösning som ser ut som en slags sandalversion, som bärs över vanliga skor . Den har en bas av trä, kork eller tjockt gummi, där spikarna är 5-10 cm långa. När självgjorda, oftast vanliga spikar fungerar i denna roll, fästs plattformar på skorna med bälten. Designen ser original ut, men det är svårt att kalla den mycket effektiv.

Bild
Bild
Bild
Bild

I avsaknad av speciell luftningsutrustning kan de vanligaste trädgårdsgafflarna användas . De punkterar jorden med cirka 15 cm. Arbetet visar sig vara ganska mödosamt, men det är fullt möjligt att klara det även i avsaknad av erfarenhet.

Bild
Bild

Hjulsdrivna mekaniska luftare är ett annat alternativ för gräsmatta . Vanligtvis används den på stora platser, där "vagnen" fästs på den bakomliggande traktorn. Det är ganska svårt att manuellt hantera en klumpig och tung struktur.

Bild
Bild

Bensin

Luftare av denna typ är de mest kraftfulla och effektiva. Motorn i dem är ofta hybrid, med möjlighet att byta till naturgas som bränsle . Enheternas effekt når 1, 8-6, 5 hk, utåt liknar tekniken en gräsklippare, den har ett roterande element under botten, det finns en gräsuppsamlare för avfall på baksidan. Greppbredden varierar från 360 till 500 mm, penetrationsdjupet är från 5 till 30 mm.

Bild
Bild

Beroende på deras konstruktion kan bensinluftare vara självgående och drivas av förarens ansträngning. Bland de uppenbara fördelarna med denna typ av teknik finns:

  • hög produktivitet;
  • platshastighet;
  • enkel manövrering;
  • energioberoende;
  • kraft.

De negativa aspekterna av driften inkluderar skador på miljön, utrustningsbuller

Kostnaden för enheterna är ganska hög. De anses vara professionella och används för underhåll av stora gräsmattor, fotbollsplaner, golfbanor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk

Nästan tyst och helt säkert för miljön, elektriska luftare är det bästa valet för att klippa en gräsmatta. Utrustningen fungerar med en elmotor med en effekt på 500-2000 W, arbetsbredden varierar vanligtvis från 300 till 400 mm . Jordbearbetningsdjupet kan vanligtvis justeras. Det finns självgående och icke-självgående modeller, vissa har en gräsuppsamlare, som en gräsklippare.

Bild
Bild

Elektriska luftare är trådbundna, anslutna till elnätet och även laddningsbara . Det första alternativet är optimalt för små gräsmattor runt huset. Om gräsmattan är belägen från elektriska energikällor är det bättre att föredra modeller med batteri.

Bland de uppenbara fördelarna med elektriska luftare är:

  • lägsta ljudnivå;
  • ökad produktivitet i jämförelse med mekaniska;
  • enkel hantering;
  • enkel underhåll;
  • inga skadliga utsläpp.
Bild
Bild

Det finns också olägenheter. Den största nackdelen med trådbundna modeller är behovet av ytterligare inköp av en speciell förlängningssladd. Använd inte ett elverktyg i regn eller på vått gräs. Batterialternativen har en begränsad livslängd och laddningsladdningen går långsamt.

Det finns också allmänna begränsningar för utrustningens driftsätt: elmotorn kan arbeta kontinuerligt i högst 10 minuter.

Bild
Bild

Recension av de bästa modellerna

Det är inte lätt att ranka de bästa luftningsmodellerna. Det finns många modeller av olika typer, klasser och föreställningar på marknaden. Det är värt att överväga de mest populära alternativen mer i detalj för att räkna ut det.

Uppladdningsbar och elektrisk

Den mest populära kategorin för trädgårdsutrustning, det finns hybridmodeller med verticutterfunktioner som kan hantera olika typer av uppgifter. Men du kan också välja enklare prover avsedda för endast 1 typ av arbete. Fem luftare är bland de bästsäljare med positiva kundrecensioner.

Caiman Cesar 1800EL . Professionell luftare med 1800 W elmotor. Förutom terränghjulen är den utrustad med daggskydd, karossen är stål, inte plast, bladen är gjorda av kallvalsat stål och förblir vassa länge. Tillverkaren är ett franskt märke som är populärt över hela världen, utrustningen är garanterad i 5 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Champion ESC1840 . Modellen med utbytbara axlar, kan fungera som luftare eller skärare, kännetecknas av ökad längdförmåga. Det är ett av de mest kraftfulla eltekniska alternativen med en motor på 1800 W och en arbetselementbredd på 400 mm.

Textilgräsuppsamlaren ingår redan i paketet - inget extra köp krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gardena ES 500 . Minsta kabelmodell med 500W motoreffekt. Bland dess fördelar är vikten på bara 10 kg, enkel förvaring, arbetshastighet. Arbetsmekanismens bredd är 300 mm, modellen är konstruerad för bearbetning av upp till 400 m2 yta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viking LE 540 . En modern hybrid med funktionerna luftare och skärare, som drivs av elnätet, har 7 par knivar med ett nedsänkningsdjup på upp till 25 mm. Tekniken kan kompletteras med en kommersiellt tillgänglig tygpåse. En bekväm lösning för komplex gräsmatta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Greenworks G40DT30 . Kompakt batteriversion av utrustning för bearbetning av ett litet område. Detta är en kombinerad skärmbildare med en batterikapacitetsreserv för 1 timmes drift. Lämplig för underhåll av små gräsmattor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rulltyp

Manuella modeller, flyttade av ägaren själv, roterar som rullar, ofta finns det hjul på sidorna för enklare rörelse. Dessa modeller kan hittas i järnaffärer eller trädgårdar.

Professionell

Denna klass innehåller kraftfulla modeller med en förbränningsmotor, konstruerad för lång kontinuerlig drift. Tre av de mest populära luftarna av denna typ kan särskiljas.

STIHL RL540 . Modellen med en bensinmotor med en effekt på 2, 2 kW klarar enkelt bearbetning av stora ytor. Bredden på arbetselementet är 380 mm, knivarnas nedsänkningsdjup är justerbart. Utrustningen har 6 driftlägen, det finns ett fällbart handtag, men det finns ingen gräsuppsamlare, den kan köpas separat.

Det finns ett enkelt startsystem, en transportposition är möjlig vid körning på en hård yta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Cub Cadet XC1 B40 . Fullt funktionell modell som kombinerar funktionerna för luftare och skärare. Jordens penetrationsdjup når 150 mm, det kan justeras, arbetsytans bredd når 400 mm. Modellen klassas som en professionell på grund av dess ökade längdåkningsförmåga, ledade vassa knivar, ett automatiskt system för byte av axlar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Daewoo Power Products DSC 4000 . Multifunktionell modell från en ledande koreansk tillverkare. Satsen innehåller 2 axlar på en gång: en - med knivar, den andra - med nålar för luftning. Tekniken är remdriven, med en 5 hk motor. klarar enkelt intensiva belastningar i närvaro av en gräsuppsamlare och ett transformatorhandtag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra typer av luftare är mindre efterfrågade . Mekaniska modeller skapas oftast oberoende, genom svetsning är deras prestanda låg. De enklaste alternativen för benfästen finns i järnaffärer, oftast tillverkade i Kina.

Hur väljer man?

Valet av gräsmaskinluftare beror till stor del på det exakta området på platsen som ska utarbetas. Om vi pratar om en liten gräsmatta under fönstren kan du klara dig med de enklaste alternativen. För en enorm idrottsplan eller ett stort parkområde behöver du robust och högpresterande utrustning.

Dessutom är tillgången på färdigheter inom underhåll och reparation av utrustning viktig: inte alla användare lyckas ens starta en förbränningsmotor.

Bild
Bild

Låt oss lista de grundläggande reglerna för att välja

  1. För små till medelstora gräsmattor . Du kan välja mellan en konventionell handluftare eller en kompakt elmodell. En sådan teknik kommer inte att orsaka klagomål från grannar, det hjälper till att enkelt underhålla gräsmattan i ett attraktivt skick.
  2. För en offentlig gräsmatta i ett tätt bebyggt område . Här behöver du en manövrerbar men kompakt teknik. Det är värt att överväga alternativet för en batteriluftare eller ta en bensinmodell med låg effekt som är lätt att använda i trånga utrymmen.
  3. För en stor gräsmatta i ett privat område . En kraftfull elektrisk eller bensinluftare som kan fungera länge utan avbrott är lämplig. Om vi pratar om en webbplats där arbete utförs regelbundet, är det värt att omedelbart stanna kvar vid en icke-flyktig, om än bullrig version.
  4. För professionell vård av naturgräsmattor . Det finns inga alternativ här - endast modeller med förbränningsmotorer som körs på bensin eller från en gascylinder.
  5. För regelbunden bearbetning . Du kan välja en modell med något perforerade tänder. Detta kommer att räcka för att få gräsmattan att se snygg ut.
  6. För försummat eller gammalt lock, lerjord . Om luftning utförs oregelbundet, bör du omedelbart föredra en multifunktionell modell som en snitsax: med knivar och en funktion för att kamma ut gräset. Detta kommer att städa upp även den mest försummade gräsmattan.
  7. Förpackningar är viktiga . Om vi talar om elektriska eller bensinversioner, är det värt att välja från början en modell med en skärpningsfäste eller med ett alternativ i form av en skärp. Faktum är att jorden gradvis komprimeras vid rullning, vilket innebär att den kommer att behöva en fullfjädrad klippning vartannat år (med avlägsnande av en del av rötterna och visnat gräs). Närvaron av en gräsuppsamlare är också en stor fördel för fordon med el- eller bensindrift och en skärmningsfunktion.
Bild
Bild

Med tanke på dessa rekommendationer kan du enkelt välja en luftare för en gräsmatta i alla områden, graden av grooming och förskrivning av sådd. Det krävs inte alltid mycket för att din gräsmatta ska se bra ut. För dem som gillar att självständigt och regelbundet göra trädgården kommer det att vara intressant att köpa en manuell luftare för att börja utvärdera dess effektivitet i praktiken.

Hur använder man det korrekt?

Luftning kan ske på hösten eller våren, beroende på gräsmattans egenskaper och ägarens personliga preferenser. På lerjord, tät, dåligt genomtränglig för vatten och luft, utförs det två gånger. Många föredrar att utföra proceduren på våren, när det under behandlingen är möjligt att samtidigt göra visuella observationer av gräsmattans allmänna tillstånd: identifiera skalliga fläckar eller övervuxna gupp. Höstluftning utförs i september, minst 2 månader före frost - ett sådant ingrepp kommer att vara det mest skonsamma.

Bild
Bild

Du bör titta på gräsmattan, eftersom schemat är en ganska godtycklig sak . Om vatten inte lämnar ytan efter vattning kvarstår pölar - detta är ett säkert tecken på att det är dags att genomföra luftning ur tur. Det är värt att överväga att procedurens varaktiga effekt endast visas efter 2-3 säsonger.

Bild
Bild

Instruktioner för användning av alla typer av luftare är ganska enkla - du behöver bara följa vissa regler

  1. Ta hand om säkerheten . När du använder el- och bensinmodeller måste du bära stängda kläder och skor (arbetsskor är lämpliga), skydda dina händer med handskar och skydda ditt ansikte med en sköld eller glasögon. Sandaler på fötterna när du använder en mekanisk enhet i form av plattformar bärs också på en stängd fot, en tjock sula är önskvärd.
  2. Tänk på gräsmattans funktioner . Ibland krävs bearbetning inte 1-2, men 3-4 gånger om året luftas gräsmattor helt varje månad. Det är nödvändigt att utföra ett oplanerat förfarande efter en lång torka eller när området är översvämmat, innan befruktning sker. Grundprincipen är enkel: ju tätare jorden är, desto oftare behöver den ytterligare syre. Unga gräsmattor börjar luftas endast 3 år efter sådd med ett rotdjup på mer än 5 cm.
  3. Förbered webbplatsen . Det måste klippas till en höjd av 5 cm. Ta sedan bort ogräset som kommer att dyka upp efter klippningen. Vattna gräsmattan noggrant 3-5 dagar före proceduren.
  4. Välj rätt dag . Det är inte nödvändigt att utföra luftning i varmt väder. Om arbetet utförs på sommaren är det värt luftning på kvällstid.
  5. Utför bearbetning . Du måste flytta i tvärrader med ett mellanrum mellan dem på 4-5 cm. Punkteringsdjupet, om det finns en justering, väljs i intervallet 100-150 mm.

Efter att ha behandlat gräsmattan med en luftare är det absolut nödvändigt att vänta några dagar och sedan bryta upp jordklumparna som fallit på ytan med en kratta. Därefter vattnas gräsmattan, gräset sås vid behov, sand och gödningsmedel tillsätts.

Bild
Bild

Startande luftare med förbränningsmotor

För att tekniken ska börja fungera måste du noggrant följa instruktionerna från tillverkaren. I allmänhet lanseras luftare med förbränningsmotorer enligt en liknande princip:

  • överföring av strypventilen till önskat läge;
  • ryck kickstarter;
  • uppvärmning av motorn;
  • omkoppling av spjället till arbetsläge.

Starta inte motorn utan att fylla den med olja och bränsle. Detta kan leda till att motorn helt enkelt kommer att gå sönder och utrustningen kommer att behöva dyra reparationer.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Luftaren är ganska enkel att göra med egna händer när det gäller den mekaniska typen av denna enhet. Det enklaste alternativet är sandaler med spikade naglar . Du kan enkelt göra dem om du har 2 bitar tjockt gummi eller plywood; för att ge önskad form till sulorna behöver du en sticksåg. För taggar, spikar eller självgängande skruvar med ett platt huvud med en längd på 100 mm eller mer behövs; dukbälten hjälper till att fixa skorna på fötterna.

Bild
Bild

Arbetsprocessen består av 4 steg

  1. Enda tillverkning . Det är skuret av skrotmaterial, separat för varje fot, området ska vara större än vanliga skor - du kan ta snöskor som grund. Totalt behöver du 2 identiska ämnen för varje ben.
  2. Installation av taggar . Du måste ta 1 tomt för varje ben och driva eller skruva 12-15 spikar och skruva i dem.
  3. Hopsättning . Ovanpå sidorna med hattar, lägg de andra delarna av ämnena, fixa dem. Detta undviker skada på operatörens fot om knoppen lossnar i uttaget. Använd en sticksåg för att skära igenom klackarna för fästelementen. Sätt i remmar och spännen.
  4. Färdiga sandaler bärs över vanliga stövlar och flyttas runt gräsmattan . Gräset påverkas inte och syretillförseln till rötterna förbättras.

Igelkottsvalsen är ett annat populärt alternativ för en handgjord hemlagad luftare . För att göra det behöver du en svetsmaskin och metallskrot - all installation görs på detta sätt. Skapningsprincipen är ganska enkel: det räcker med att svetsa spikar till röret, sätta det på en axel som är fast fixerad på ramen, fäst ett handtag. En skruv är användbar för fixering under arbete, skärning och skärning av metall är lätt att utföra med en slipmaskin.

Rekommenderad: