Gräsklöver (46 Bilder): Fördelar Och Nackdelar Med Gräsklöver, Mikroklöver, Vitt Och Rött, äng Eller Andra Typer Istället För Gräs, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Gräsklöver (46 Bilder): Fördelar Och Nackdelar Med Gräsklöver, Mikroklöver, Vitt Och Rött, äng Eller Andra Typer Istället För Gräs, Recensioner

Video: Gräsklöver (46 Bilder): Fördelar Och Nackdelar Med Gräsklöver, Mikroklöver, Vitt Och Rött, äng Eller Andra Typer Istället För Gräs, Recensioner
Video: Så gödslar du - med Jankov Månsson 2024, Maj
Gräsklöver (46 Bilder): Fördelar Och Nackdelar Med Gräsklöver, Mikroklöver, Vitt Och Rött, äng Eller Andra Typer Istället För Gräs, Recensioner
Gräsklöver (46 Bilder): Fördelar Och Nackdelar Med Gräsklöver, Mikroklöver, Vitt Och Rött, äng Eller Andra Typer Istället För Gräs, Recensioner
Anonim

Klöver planteras traditionellt som en prydnadsgräsmatta. Holländsk klöver är den bästa typen för den här användningen eftersom den är kort och passar bra med gräsmattor.

Liksom många medlemmar i baljväxterfamiljen minskar klöver behovet av att gödsla jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Växten tillhör familjen baljväxter. Många klövervarianter är fleråriga, detta är deras obestridliga fördel, eftersom det inte är nödvändigt att köpa frön varje år.

Gräsmattan, som den vanliga, har löv med tre tallrikar och små blomställningar . Ettåriga grödor är sällsynta men används fortfarande för samma ändamål. Efter blomningen visas frukter på pedunclesna. Fröna finns där.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gräsklöver säljs i vitt och rosa. Den förra har stor dekorativ dragningskraft. Som ett intressant experiment kan du kombinera båda sorterna med varandra.

Vitklöver sprider sig snabbt över gräsmattan och förskjuter lätt lövgräs, vilket resulterar i en slät och vacker gräsmatta . En sådan växt kommer att trivas i områden som är dåligt dränerade eller för skuggiga för en vanlig gräsmatta. Liksom vitklöver är rött inte ovanligt. Han naturaliserades först i Nordamerika.

Han brukar skapa en högre matta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Vissa trädgårdsmästare tycker att klöver istället för gräsmatta är en idealisk och enkel lösning. I detta speciella fall finns det fler fördelar, även om det finns nackdelar . Clover är extremt torktolerant och behåller sin attraktiva svala gröna färg även under de varmaste och torraste perioderna på sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna är följande:

  • det är torktåligt - på grund av de djupa rötterna behöver växten mycket mindre vatten än gräs;
  • underhåll av en sådan gräsmatta är billigt;
  • inget behov av att befrukta;
  • blommar;
  • kan växa i fattig jord och skapa en rik matta;
  • blir inte gul av animalisk urin;
  • inte mottaglig för sjukdomar och mögel;
  • inget behov av att använda herbicider;
  • du behöver klippa mycket mindre ofta än vanligt gräs.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dålig jord är inte ett problem för klöver, till stor del för att den producerar kväve själv.

Mögel, mögel, röta - allt detta är skadligt för gräsmattor . Som ett resultat blir en sådan gräsmatta ful och behöver behandling. Clover är inte mottaglig för dessa problem. Eftersom klöver inte konkurrerar med lövgräs behöver du inte behandla jorden med giftiga saker.

Clover motstår också insekts skadedjur väl, så det är inte nödvändigt att använda bekämpningsmedel . Beroende på vilken sort som har planterats kan den sällan klippas. Många trädgårdsmästare gör det bara två gånger per säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men denna växt har också sina nackdelar . Till exempel, det fläckar kläder väldigt mycket, och det är ganska svårt att tvätta sådana fläckar.

Just för att gräsmattan blommar lockar den bin, så det är inte alltid säkert att gå barfota på den. Även om ett bisting inte är särskilt farligt för en person utan allergier, förblir det obehagligt och smärtsamt för ett barn . Det är också värt att komma ihåg att med konstant gång på klövern skär det igenom, stigar bildas, så det är bättre att omedelbart organisera små stigar.

Tips: När du skapar en klövergräsmatta kan ogräs vara ett problem. Deras antal måste kontrolleras tills växten når flera centimeter i höjd, först då kommer den att förskjuta dem på egen hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det finns flera huvudtyper av klöver som används för att skapa ett attraktivt dekorativt område.

Rulla

En spektakulär utsikt över gräsmatta som kan tas bort från ytan tillsammans med jorden och därefter formas till rullar för efterföljande plantering.

Bild
Bild

Blandad

Dessa är flera sorter med blomställningar i olika färger. Detta alternativ är lämpligt för dem som inte vill ha ett monokromatiskt rekreationsområde.

Bild
Bild

Mikroklöver

Denna dvärgklöver är idealisk för en dekorativ glans. Den skiljer sig från andra sorter med små lövverk, saftig grön färg, oavsett årstid.

Även på vintern, under snön, behåller sorten sin färg . Om du planterar en gräsmatta med en sådan klöver kan du glömma kala fläckar. Detta är den perfekta lösningen för en lekplats där barn kommer att boltra sig. Den lilla sorten täcker jorden tätt och snabbt förskjuter ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Underdimensionerad

Vanligtvis betyder denna typ sort "Rivendel" med smaragdlövverk … Anläggningen täcker marken tätt och kräver inget underhåll. Det räcker bara att gå med en kratta och ta bort de gula gamla stjälkarna, det finns ingen anledning att skära. Används ofta i landskapsarkitektur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lugovoi

Det är en vildväxande gröda med rosa eller röda blommor. Finns ofta på ett fält eller äng. Av fördelarna - anspråkslöshet. Oftast sås en sådan växt i landet.

Bild
Bild

Dekorativ

Dekorativa betyder röda, vita, rosa, gula sorter. Det är ofta en blandning av ovanstående art. En sådan krypande gräsmatta ser attraktiv ut och är idealisk för att dekorera rabatter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Universell

Detta inkluderar andra klövervarianter, till exempel Atropurpurea eller Purpurascens … De har en unik färg med en lila kärna på bladen.

Fördelarna inkluderar inte bara attraktivitet, utan också en hög tillväxttakt. Båda sorterna växer snabbt men blommar inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Av de inte mindre populära arterna kan vita och rosa sorter noteras separat. Stamlängden på en vitklöver når 40 centimeter . Lövverket är runt, trippel. Blomställningarna ser ut som små bollar. I full blom kan höjden på ett sådant gräs nå 10 cm.

Skiljer sig i en rosa nyans av blommor . Sorten växer bra även i mycket sur jord. Blomningen börjar i juni och varar fram till oktober.

Det finns också rödklöver . Höjden på denna sort är 50 cm. Den rika crimson -nyansen ser väldigt vacker ut. Lövverket är stort, ljust.

Gräsmattan blommar från mitten av sommaren till den första frosten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringstips

Förutsatt att odlaren börjar skapa en gräsmatta av bar jord måste han först bestämma vilka frön han ska så. Beroende på intensiteten med vilken den valda klövern växer, kommer förbrukningen per 1 m2 att variera.

Planteringen sker för hand, helst tidigt på våren . Om allt görs korrekt och inte sparar någon ansträngning, kommer i början av sommaren ett platt grönt område att dyka upp på platsen för rekreation och spel.

I detta fall kommer såningshastigheten för chernozem och andra typer av jordar att vara annorlunda. För bördig jord och kalkad jord - detta är 16 kg per 1 hektar. Om en växtbaserad blandning av klöver och timotei används reduceras den angivna mängden till 13 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och om det är en röd sort, alfalfa och timothy, är antalet kilogram per hektar 9, 6 och 4 enligt den beskrivna ordningen.

Innan du planterar bör jorden grävas upp och jämnas med en kratta så att gräsmattan visar sig vara attraktiv och utan plötsliga förändringar . Det är bättre att ta bort stenar, stora jordklumpar.

Blanda klöverfrön med jord med en skottkärra som behållare. Det kan antingen vara vanlig trädgårdsjord eller någon annan. Det är denna blandning som är jämnt fördelad över marken. Clover växer bäst i bördig, fuktig jord med ett pH på cirka 6,5.

Bild
Bild

Så snart detta såddsteg är klart måste hela ytan täckas med ett annat jordlager, eftersom planteringsdjupet är från 1 till 1,5 cm. Halm används också ofta för att täcka fröna. Ett tunt lager hjälper dig att inte tvätta bort och bibehålla den nödvändiga fuktnivån . Denna miljö är idealisk för groning.

Man måste vara försiktig så att jorden inte tampas för hårt, annars gror fröna inte bra.

Det är lätt att vattna jorden, var noga med att inte tvätta bort fröna . Det är bäst att inte gå på en nyplanterad gräsmatta i minst en vecka, och kom ihåg att hålla jorden fuktig hela tiden. Om du följer dessa enkla regler kan du inom två veckor se de första klövernas skott under hela planteringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kommer att behöva vattna varje dag, men i små mängder. Så fort fröna gror minskar vattnets intensitet. I framtiden fuktas gräsmattan högst en gång i veckan. Vattnet måste tränga djupt in i jorden så att de nedre rötterna kan nå det.

Om du låter klöver blomma och ge frön, kommer klövergräsmattan att glädjas från år till år och du behöver inte plantera något . Men efter 2-3 år kan en sådan plats behöva ytterligare sådd eller till och med sådd. Allt beror på planteringsområdet och typen av växt.

Endast klöver kan planteras som marktäckare, men det beter sig bättre vid konstant användning i kombination med gräsmatta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Endast 5-10 viktprocent små frön bör blandas med den rekommenderade mängden gräsfrön för att skapa en tjock yta. När du lägger en växt till en befintlig gräsmatta måste du först klippa och ta bort halmen. Detta är det enda sättet att vara säker på att fröna kommer att falla till marken och kunna gro.

Vid sådd på egen hand rekommenderas att blanda materialet med en tillräcklig mängd sand - det är lättare att sprida det jämnt över ytan.

Professionella och erfarna sommarboende ger sina råd om plantering:

  • fröna ska inte planteras djupt, det räcker med att strö på ytan och lätt skrapa i jorden;
  • denna växt föredrar solen, och även om den kommer att växa i ljus nyans, men inte så snabbt som vi skulle vilja;
  • Om du planterar i ett skuggat område, dubbla antalet frön.
Bild
Bild

Regler för vård av gräsmattor

Fördelen med denna typ av gräsmatta är att den inte kräver ofta underhåll. Du behöver bara klippa ett par gånger per säsong . Efter plantering måste vattning utföras varje dag tills skott dyker upp.

Klöverdynor och gräsmattor kan klippas med ett blad på 1,5-2 tum . I mitten av sommaren slutar de klippa och väcker därmed växten, och den börjar blomma och bildar frön.

Sorterna som används för gräsmattan är i allmänhet lågväxande och kräver lite klippning, så du bör inte ta av hatten för mycket. Applicera aldrig ogräsmedel på klövergräsmattan . Detta kan förstöra honom.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bibehålla ett stabilt lock kan denna fleråriga kräva omsådd efter cirka 3 år . Men med rätt vård kommer den framgångsrikt att transplantera naturligt genom sina egna frön.

Granska översikt

Professionella har sin egen uppfattning om huruvida det är värt att plantera området framför huset med just den här växten.

Många användare säger att det naturligtvis är bäst att så klöver tidigt på våren från mitten av mars till mitten av april . Men det kan också sås på hösten. De små fröna är ganska svåra att så jämnt.

Ett sätt att göra detta vackert är att blanda materialet med jord, sågspån eller sand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare rekommenderar att man lägger till en bakteriell inokulant som förbättrar tillväxten. Det noteras också att klöver är naturligt invasiv och rotar sig överallt där dess kaudatrötter berör marken. Det kan vara en välsignelse i en gles gräsmatta, men det kan också enkelt sprida sig utanför gräsmattan till en närliggande trädgård.

Helst rekommenderas netizens att omge en sådan gräsmatta med en stig eller någon annan inert yta . Annars är det klokt att sätta upp ett staket runt det, som inte bara kommer att vara under jorden, utan också 10 cm över jorden. Detta kommer att stoppa krypande skott som annars skulle sprida sig över gränsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta erfarna trädgårdsmästare rapporterar att vitklöver föredrar fuktig jord istället för översvämmade eller våtmarker. Om platsen är precis så här, krävs god dränering.

På nätet kan du hitta information från användare att även om vissa leverantörer hävdar att vitklöver är anpassad till torr jord, är detta något annorlunda . Ja, det kommer verkligen att tolerera kortsiktiga torka och se bra ut, men det kommer inte att trivas i jord som är permanent torr.

Rekommenderad: