Gasfräsväxellåda: Hur Tar Man Isär Borstklipparens Växellåda? Enhet. Hur Tar Man Bort Den Nedre Växeln Från Bensintrimmern?

Innehållsförteckning:

Video: Gasfräsväxellåda: Hur Tar Man Isär Borstklipparens Växellåda? Enhet. Hur Tar Man Bort Den Nedre Växeln Från Bensintrimmern?

Video: Gasfräsväxellåda: Hur Tar Man Isär Borstklipparens Växellåda? Enhet. Hur Tar Man Bort Den Nedre Växeln Från Bensintrimmern?
Video: Klaravik.se - Bensindriven trimmer på hjul 2024, Maj
Gasfräsväxellåda: Hur Tar Man Isär Borstklipparens Växellåda? Enhet. Hur Tar Man Bort Den Nedre Växeln Från Bensintrimmern?
Gasfräsväxellåda: Hur Tar Man Isär Borstklipparens Växellåda? Enhet. Hur Tar Man Bort Den Nedre Växeln Från Bensintrimmern?
Anonim

Bensintrimmern, eller bensintrimmern, är en mycket populär typ av trädgårdsteknik. Den är utformad för att klippa gräsmattor, trimma kanterna på platsen, etc. Denna artikel kommer att fokusera på en så viktig del av borstklipparen som växellådan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet, funktioner

Borstklipparens växellåda överför vridmomentet från motorn till enhetens arbetande (skärande) delar.

Denna funktion tillhandahålls av växellådans inre struktur, som är ett växelsystem som reducerar eller ökar rotationshastigheten för delar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reducerare som används för personliga tomter är:

  • Vinka;
  • cylindrisk;
  • spiroid;
  • konisk;
  • planetär;
  • mask;
  • kombinerad.

Denna klassificering är baserad på typen av dragkännetecken, nämligen den mekaniska överföringen av vridmoment.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växellådor skiljer sig också åt i hålets form och dimensioner: den kan vara fyrkantig, rund eller stjärnformad. Naturligtvis är de vanligaste växellådorna med ett runt säte. På platsen kan reducern vara lägre eller övre.

För normal drift av mekanismen får det inte förekomma någon mekanisk skada på växellådans delar och upprätthållandet av en viss temperaturreglering . Eventuella sprickor, flis och överhettning gör att bensinklipparen / trimmern inte fungerar och stannar, vilket i sin tur kräver reparation av växellådan. Regelbunden smörjning av mekanismen kan avsevärt minska risken för dessa problem och öka trimmerns livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Det finns flera vanliga fel, som bensinknivens växellåda utsätts för.

Överflödig värme . Orsaken till detta problem kan vara frånvaro eller brist på smörjning, ett olämpligt smörjoljemärke eller fästa delar av mekanismen (om växellådan är ny). Det är ganska enkelt att eliminera ett sådant fel - smörj (byt ut fettet) med en tillräcklig mängd olja av ett lämpligt märke eller arbeta med trimmern en stund i ett försiktigt läge med frekventa stopp.

Bild
Bild

Knackning under drift, för mycket rörelsefrihet och / eller stopp under axelns rotation . Förutsättningarna för ett sådant fel kan vara: fel på ett par lager (på grund av bristande eller felaktig smörjning, överdriven drift av enheten) eller felaktig installation, till följd av vilket ståndarna skadas. Lösningen på detta problem är att demontera mekanismen och ersätta de skadade delarna med nya beställda i förväg.

Bild
Bild

Reduktörens vingling eller dess fall från huvudröret . Orsaken är felaktig fastsättning av mekanismens delar eller en spricka / flisning av höljet av mekanisk karaktär. Det finns bara en väg ut - att byta växellådshuset.

Bild
Bild

Problemet med att fixa reducerarens placering . Grundorsaken till detta fenomen är nötning av rördelen som delen är fäst på. Hantverksreparation (ett tag) består i att linda växellådans landningsplats med textiltejp eller byta ut huvudtrimmerröret.

Bild
Bild

Trimmerbladet snurrar inte (alls eller vid hög belastning) medan obehagliga ljud hörs . Detta fel kan uppstå på grund av slipning av kugghjulets tänder. Problemet elimineras genom att demontera mekanismen och byta ut ett par koniska kugghjul.

Bild
Bild

Hur demonteras?

Sekvensering vid demontering av växellådan för efterföljande reparation är följande:

  • För det första, lossa fästelementen (dra åt) och ta bort delen från röret;
  • rengör mekanismen med en borste doppad i ren bensin och torka;
  • sätt ihop ändarna på låscirkeln (med hjälp av en tång med rund nos) och ta bort den;
  • gör samma procedur med den andra proppen;
  • värm sedan upp mekanismens kropp med en teknisk hårtork;
  • slå ut sekundäraxeln med kugghjul och lager (träffar den övre änden med ett träblock), du kan försöka göra detta utan förvärmning, men du behöver bara använda en trähammare för att slå ut axeln - en metall som kan skada kroppen eller själva axeln;
  • gör samma sak för huvudaxeln.

Växellådan är nu demonterad och förberedd för utbyte av enskilda delar.

Bild
Bild

Underhåll

Det viktigaste vid underhåll av växellådan är snabb och regelbunden smörjning. Detta förfarande är nödvändigt för att minska mekanisk friktion och, som ett resultat, värme och slitage på de kontaktande delarna.

Smörjning av rörliga delar, särskilt kugghjul och axel, måste utföras i enlighet med reglerna som anges i bruksanvisningen för enheten.

Bild
Bild

Om du av någon anledning inte har tillgång till denna information, kom ihåg de viktiga reglerna

  • Smörjning av konstruktionselement bör utföras var 8-10 timmars användning av enheten.
  • Mer riklig och frekvent smörjning är nödvändig om du har installerat nya kugghjul för att ersätta skadade, om det sker en minskning i rotationen av knivarna eller om växellådan ger ett onormalt ljud under drift.
  • Välj smörjmedel noggrant. Många trädgårdstillverkare tillverkar också tillbehör till dem, inklusive smörjmedel. Det ideala alternativet skulle vara att använda den "inhemska" kompositionen. Beroende på graden av konsistens finns det plast, halvvätska och fasta smörjmedel. Den första typen används för både kugghjul och skruvdragare, därför anses den vara universell. Den andra typen är en suspension som innehåller tillsatser och tillsatser. Den tredje typen i sitt ursprungliga tillstånd liknar den första, så studera noggrant etiketten och instruktionerna för smörjmedlet.
  • För att smörja växellådan behöver du inte demontera den - trimmerns design ger en speciell öppning för detta ändamål. Många tillverkare tillverkar smörjmedel i form av rör med en lång näsa. Diametern på inloppet för smörjning är inte alltid densamma som pipens diameter. Detta problem kan enkelt lösas med en konventionell spruta, vars användning har ytterligare en fördel - exakt kontroll över mängden smörjmedel som pressas ut.
  • Rengöring av luftfiltret är också en del av trimmerns underhållsprocess. För att göra detta, ta bort höljet, ta bort delen, skölj med bensin, torka, rengör landningsplatsen från ackumulerad smuts. Sätt sedan in filtret på plats och säkra locket.

Rekommenderad: