Torra Garderober För Hemmet: Hur Fungerar Det Och Vilken Hemtorr Garderob är Bättre Att Välja För Ett Privat Hus Och Lägenhet? Vad Det är?

Innehållsförteckning:

Video: Torra Garderober För Hemmet: Hur Fungerar Det Och Vilken Hemtorr Garderob är Bättre Att Välja För Ett Privat Hus Och Lägenhet? Vad Det är?

Video: Torra Garderober För Hemmet: Hur Fungerar Det Och Vilken Hemtorr Garderob är Bättre Att Välja För Ett Privat Hus Och Lägenhet? Vad Det är?
Video: Alanya bostäder till salu | Ett brett urval av bostäder‎ 2024, Mars
Torra Garderober För Hemmet: Hur Fungerar Det Och Vilken Hemtorr Garderob är Bättre Att Välja För Ett Privat Hus Och Lägenhet? Vad Det är?
Torra Garderober För Hemmet: Hur Fungerar Det Och Vilken Hemtorr Garderob är Bättre Att Välja För Ett Privat Hus Och Lägenhet? Vad Det är?
Anonim

Torra garderober kan hänföras till mänsklighetens bästa uppfinningar, vilket i hög grad underlättar livet i ett lanthus, som saknar ett fullvärdigt avloppssystem. Moderna tillverkare erbjuder kunderna ett brett utbud av torra garderober för sommarstugor och hus, som skiljer sig både i pris och i tekniska och operativa egenskaper. Vad är denna konstruktion? Hur fungerar det? Hur väljer jag en lämplig modell av en torr garderob för ett privat hus och för en stadslägenhet?

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Det är vanligt att kalla torra garderober en bred grupp mobila och stationära strukturer avsedda för bortskaffande och bearbetning av mänskliga avfallsprodukter. Den största efterfrågan på dessa strukturer är bland ägarna till privata hus som är lämpliga för säsongsboende (endast under den varma årstiden) . De används också i stadslägenheter, där de ofta används tillsammans med andra enheter som är utformade för att göra livet lättare för äldre och personer med funktionsnedsättning.

Bild
Bild

De flesta modellerna av torra garderober är kompakta mönster som består av två kammare . Den ena kammaren fungerar faktiskt som en toalettskål, den andra används för att samla upp och bryta ned inkommande avfall samtidigt som obehaglig lukt neutraliseras. Kammarna är sammankopplade med en speciell ventil (lås), som säkerställer att den andra tanken är tät. Beroende på principen för torrskåps drift kan avfall sönderdelas under påverkan av aktiva föreningar och blandningar eller ackumuleras i en speciell kassett, som vid behov tas bort, rengörs, tvättas och installeras tillbaka i strukturen.

Bild
Bild

Visningar

Det moderna sortimentet av torra garderober representeras av många modeller som skiljer sig från varandra, först och främst i enhetens funktioner och funktionsprincipen. Hela sortimentet är vanligtvis indelat i tre huvudkategorier, beskrivna nedan.

Bild
Bild

Flytande

Avfallshantering i torra garderober av denna typ sker under påverkan av olika föreningar som tillsätts vattnet i spolningssystemet. Sådana modeller kännetecknas av en extremt enkel konfiguration och enhet . I deras övre del finns en vattentank och en pump (pump) för spolning. I den nedre delen, förutom hjälpdelar, finns det ett fack för inkommande avfall. Båda delarna är förenade med varandra med starka lås som säkerställer att hela strukturen är tät.

Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta vätskemodeller är utrustade med speciella indikatorer som anger graden av fyllning av lagringstanken. Den gröna indikatorn indikerar att tanken är tom eller delvis fylld. Tankens maximala fyllning indikeras av en röd indikator.

Den lägsta vikten av vätskemodeller är cirka 4,5-5,5 kilo (med tomma lagertankar). Den genomsnittliga höjden på strukturerna är cirka 32-45 centimeter.

Nedbrytning av avfall i torrskåp av flytande typ utförs med lösningar. Deras aktiva komponenter är aggressiva kemikalier eller ofarliga mikroorganismer, vars aktiviteter syftar till att bryta ner avfall och neutralisera obehaglig lukt.

Bild
Bild

För sönderdelning av avfall i flytande torra garderober används lösningar av tre typer:

  • baserat på ammonium;
  • formaldehydbaserad;
  • biologiska föreningar
Bild
Bild

Ammoniumbaserade lösningar (även om de tillhör kategorin kemikalier) gör att du kan få ofarligt kompostmaterial från avfall . En liter av en sådan lösning (koncentrat) är i genomsnitt tillräcklig för 2-3 månaders drift av en torr garderob med en 20 liters behållare.

Bild
Bild

Formaldehydbaserade vätskor främjar en snabb och effektiv sönderdelning av avfall, som därefter endast kasseras genom det centrala avloppssystemet . Detta krav beror på att avfall under påverkan av formaldehyd blir giftigt, farligt för människor och miljö. En liter formaldehydlösning räcker vanligtvis för 3-4 månaders underhåll av torrskåpet.

Bild
Bild

När biologiska lösningar används sker sönderdelningen av avfall som en följd av bakteriens aktivitet . Deras kolonier kan omvandla nästan allt organiskt avfall (inklusive mat) till en flytande och grötig substans, som senare kan användas som miljövänligt och effektivt gödningsmedel för trädgården. En liter bio-lösning brukar räcka för 2-4 månaders toalettdrift.

Beroende på egenskaperna hos den interna strukturen i den torra garderoben hälls lösningar i dess övre eller nedre del. Förutom lösningar används ofta speciella aromatiska föreningar för att neutralisera obehaglig lukt.

Torv

Denna typ av torr garderob anses vara en av de mest miljövänliga. Den huvudsakliga aktiva komponenten som bidrar till nedbrytning av avfall inuti strukturen är vanlig torv . Som regel placeras den i den nedre delen av toaletten, där inkommande mänskliga avfallsprodukter samlas. I vissa modeller används sågspån tillsammans med torv, som absorberar överflödig fukt.

Torv underlättar bearbetningen av organiskt material till kompost, som också kan användas som gödningsmedel . Det bör noteras att de flesta modeller av torra garderober av denna typ kräver en stationär installation med ett ventilationssystem anslutet. Detta beror på det faktum att det i deras design inte finns något system för att hälla hjälpmedel som neutraliserar obehaglig lukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

I drift är torvtorkskåp ganska ekonomiska och kräver inte underhåll. De städas ungefär en gång i månaden.

Elektrisk

Denna typ av torr garderob är något mer komplicerad än de två föregående typerna. Precis som torvkonstruktioner är elektriska modeller stationära och kräver inte bara anslutning till ventilationssystemet, utan också till en elkälla (uttag).

Avfall som kommer in i strukturen av denna typ fördelas i två separata tankar (en för fast avfall, den andra för flytande avfall) . Beroende på konstruktionsanordningen skickas vidare flytande avfall till avloppsavloppet eller avdunstas. Fast avfall, som i sin tur kommer in i en separat kammare, omvandlas till en torr massa under påverkan av ett inbyggt värmeelement. Borttagning av obehaglig lukt från rummet under driften av den elektriska torra garderoben tillhandahålls med hjälp av en inbyggd fläkt.

Återvunnet avfall är ett miljövänligt gödningsmedel som kan användas för att mata trädgårdsgrödor. Samtidigt ackumuleras återvunnet avfall ganska långsamt, därför rengörs tanken i en elektrisk torr garderob bara 3-4 gånger om året.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den elektriska torra garderoben kräver inga förbrukningsartiklar för att fungera . Samtidigt, i avsaknad av elektricitet, kan den inte användas. Detta tillskrivs de betydande nackdelarna med denna typ av struktur. En annan nackdel med elektriska torra garderober är deras stationäritet, vilket möjliggör placering av strukturer i ett separat rum och behovet av att ansluta ventilation och elektricitet till dem. Det bör också noteras att torra garderober av denna typ är mycket dyrare än vätske- och torvstrukturer.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du köper en hemtorr garderob måste du överväga ett antal kriterier som gör att du kan välja den mest lämpliga modellen. De viktigaste av dem inkluderar följande:

  • plats för driften av strukturen (privat / hus eller lägenhet);
  • antalet användare och deras fysiska egenskaper (äldre, barn, personer med funktionsnedsättning);
  • den uppskattade frekvensen för användning av den torra garderoben (konstant eller regelbundet).
Bild
Bild

För små privata (lantliga) hus som inte har förutsättningar för permanent uppehållstillstånd och inte är anslutna till ett centraliserat avloppssystem är flytande modeller av torra garderober optimala, under vilka ammonium och biologiska föreningar används. I detta fall avråder man starkt från formaldehydbaserade vätskor (de kan endast användas om sönderfallet avfall kan kasseras genom ett centraliserat avloppssystem).

Bild
Bild

Rörligheten hos torra garderober av flytande typ gör det möjligt att använda dem i stadslägenheter . Kompakta modeller är ofta utrustade med rum där barn, stillasittande äldre och personer med funktionsnedsättning bor.

Bild
Bild

Torv- och elmodeller är optimala för rymliga hus på landet . Sådana torra garderober installeras i ett separat rum utrustat med ett ventilationssystem. Man bör komma ihåg att elektriska modeller också kräver anslutning till en strömkälla.

När du väljer en torr garderob bör du ta hänsyn till måtten på den modell du gillar . För små rum är det bättre att köpa strukturer av kompakt storlek. För resor, resor, regelbundna resor till naturen eller en sommarstuga är lätta bärbara modeller av låg höjd som kan bäras i bagageutrymmet på en bil.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du köper en torr garderob som tillhandahåller en stationär installation bör du vara uppmärksam på produktförpackningen . I vissa modeller ingår inte rör och delar för att ansluta enheten till ventilation i satsen med toaletten (de måste väljas och köpas separat).

Bild
Bild

För långa människor rekommenderar tillverkare inte att köpa låga modeller av torra garderober (under 50-55 centimeter). Samma rekommendation bör följas av de som är överviktiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppmodeller

I moderna butiker med varor för sommarstugor och hem presenteras ett brett urval av flytande, elektriska och torvtorkade garderober, både inhemska och utländska. Nedan är en betygsättning av de modeller som fick höga användarbetyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Thetford Porta Potti 145 - bärbar budget mini-modell av flytande typ, utrustad med en bekväm sifonpump. Den placeras enkelt och transporteras i bagageutrymmet på en bil och är lätt att använda och underhålla (rengöra). Har kompakta mått (38, 3x33x42, 7 cm), vilket gör att modellen kan användas som en bärbar barntoalett.

Bild
Bild

EcoProm ROSTOK - en ergonomisk torvtorkskåp som inte kräver anslutning till el- och vattenförsörjning. Visuellt ser det ut som en vanlig toalett och, enligt användarna, skiljer det sig från det bara i driftsprincipen. Torrskåpets kropp är tillverkad av kemiskt inert och obrännbart polymermaterial, motståndskraftigt mot solstrålning och temperaturfall från -30 ° till + 60 °. Modellens mått är 79x82x61,5 cm, sitthöjden är cirka 51 cm.

Bild
Bild

Biolan Naturum - en bekväm torvmodell, lämplig för året runt-användning både i lanthus och i stadslägenheter. Denna torra garderob kan enkelt installeras i ett separat rum, enkelt anslutas till ventilationssystemet (ventilationsröret ingår i modellpaketet). Konstruktionens mått är 81x84x74 cm. Sitthöjden, som varierar från 47 till 49 centimeter, gör att både vuxna och barn kan använda den torra garderoben bekvämt.

Bild
Bild
Bild
Bild

BioLet 65 - en dyr men pålitlig och hållbar elektrisk modell som omvandlar avlopp till miljövänlig kompost. Nedbrytning av avfall sker genom tillförsel av värme och luft till komposteringskammaren. Nedbrytningsprocessen accelereras genom automatisk blandning av innehållet i kammaren. Modellen kräver anslutning till en strömkälla och ett ventilationssystem. Konstruktionens dimensioner är 66x65x81 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Herr. Lilla mini 18 - en mycket kompakt och billig vätskemodell, utrustad med ett bekvämt spolningssystem och indikatorer som signalerar att tanken fylls. Modellen är tillverkad av frostbeständig slitstark plast som är resistent mot smuts. Kompakta mått (37x37x34 cm) och låg vikt (5 kg med tom tank) gör att du kan använda Mr. Little Mini 18 är både en bärbar lanttoalett och en stationär inomhustoalett för äldreomsorg.

Bild
Bild
Bild
Bild

HELG 7011 - en billig elektrisk modell från den svenska tillverkaren Separett, utrustad med en fläkt. Skalet är tillverkat av slagfast ABS-plast, motståndskraftigt mot låga temperaturer. Avfall som kommer in i toalettens inre tank separeras automatiskt i fast och flytande. Fast avfall ackumuleras i en polyetenbehållare och flytande avfall släpps ut genom en dräneringsslang i marken (kompostgrop) eller en separat tank. På konstruktionens bakre del finns ett hål med en diameter på 7,5 cm, avsett för anslutning av ventilation. Modellens mått är 67, 2x45, 6x56, 8 cm, sitsens höjd är cirka 50 cm. Denna torra garderob kräver inte torv eller kemiska eller biologiska lösningar för att fungera.

Rekommenderad: