Skalliga Fläckar På Gräsmattan: Hur Man Sår Det På Våren Och återställer Det Efter Vintern? Orsaker Och Eliminering Av Defekter I Gräsmatta

Innehållsförteckning:

Video: Skalliga Fläckar På Gräsmattan: Hur Man Sår Det På Våren Och återställer Det Efter Vintern? Orsaker Och Eliminering Av Defekter I Gräsmatta

Video: Skalliga Fläckar På Gräsmattan: Hur Man Sår Det På Våren Och återställer Det Efter Vintern? Orsaker Och Eliminering Av Defekter I Gräsmatta
Video: Renovera gräsmattan - så gräs på våren 2024, April
Skalliga Fläckar På Gräsmattan: Hur Man Sår Det På Våren Och återställer Det Efter Vintern? Orsaker Och Eliminering Av Defekter I Gräsmatta
Skalliga Fläckar På Gräsmattan: Hur Man Sår Det På Våren Och återställer Det Efter Vintern? Orsaker Och Eliminering Av Defekter I Gräsmatta
Anonim

Idag är gräsmatta en mångsidig växt som kan användas för att förädla alla områden. Det är därför alla som bor i ett privat hus eller har en sommarstuga försöker utrusta en gräsmatta i hela territoriet. Men även trots de utmärkta egenskaperna i det här gräset händer det också problem: skalliga fläckar dyker upp, utseendet förändras, färgen bleknar. I den här artikeln kommer du att kunna hitta all nödvändig information som hjälper till att ge gräsmattan ett nytt liv och förhindra obehagliga skalliga fläckar på gräset.

Bild
Bild
Bild
Bild

De främsta orsakerna till uppkomsten av skalliga fläckar

Oftast kan problem med gräsmattan observeras under lågsäsong. Till exempel, tidigt på våren, när snön börjar smälta, kan du bli förskräckt när du tittar på gräset. På det tidigare vackra och täta gröna omslaget syns skalliga fläckar, och han har själv fått en obehaglig gulaktig nyans. En sådan bild kommer inte att glädja någon. Innan du börjar hantera situationens frälsning måste du förstå orsakerna som bidrog till att gräset har fått detta utseende. Varför bildas sådana defekter?

De främsta orsakerna är följande faktorer

  • Klimat . Det är ingen hemlighet att klimatförhållandena har förändrats mycket idag. Vintern är inte lika snöig och frostig som den brukade vara. Snö faller inte alls enligt schemat, och ibland är det helt frånvarande. Det är den lilla snömängden på vintern som gör att gräsmattan fryser och dör.
  • Felaktig vård . För att gräsmattan ska växa aktivt och vara vackert måste det befruktas då och då. Brott mot befruktningsnormer eller fel val av utfodring kan ha en dålig effekt på omslaget. Du måste också följa den korrekta vattningsregimen. Överskott eller brist på fukt leder ofta till problem.
  • Sjukdomar . Röd tråd är en sjukdom som manifesterar sig under den period då gräsmattan redan har växt. Det orsakas av kvävebrist.
  • Felaktig frisyr . När du klipper gräsmattan spelar det ingen roll vilken utrustning du använder - en gräsklippare eller en vanlig lie, men du bör aldrig klippa gräset väldigt kort.
  • Husdjur . Låt inte din hund kissa på gräsmattan. Faktum är att hundurin innehåller ämnen som bidrar till förbränning av gräs.
  • Felaktig sådd . Åsikten "ju mer desto bättre" är olämpligt i detta fall. Om fröna sås mycket tjockt kan det hända att de inte gror alls. Gräsmattans rotsystem kommer helt enkelt att kvävas. Hon kommer inte att ha tillräckligt med spårämnen, fukt, näringsämnen och syre som finns i jorden.
  • Uppkomsten av ogräs . De kan, som ingen annan, skada gräset. Deras rotsystem kommer helt enkelt att förskjuta gräsmattan. Gräsmattan ska inte få växa över, till exempel med maskrosor.
  • För komprimerad jord . Konstant mekanisk belastning påverkar också gräsets tillstånd och utseende negativt.

Alla ovanstående skäl är relevanta både för en gräsmatta planterad av frön och för en rullad gräsmatta. Torra grässtrån och skalliga fläckar kan också förekomma på den senare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken gräsblandning ska man välja?

När du väljer ett gräsmatta för sådd på en plats måste du noggrant studera produkten, du bör inte köpa den första blandningen som kommer över. På den moderna marknaden finns ett brett urval och sortiment av gräsmatta, så du måste förstå åtminstone lite om dem.

Först måste du veta att det finns flera typer av gräsmatta:

  • universell.
  • nötningsbeständig;
  • solälskande;
  • skuggälskande;
  • frostbeständig;
  • snabbt växande;
  • långsamt växande.

De mest populära är de mångsidiga och hållbara gräsarterna. Sådana arter slår bra i alla områden, växer snabbt. Allt som behövs är att klippa och övervaka plantornas skick i tid. Gräsmatta är också dekorativt och sportigt. Den första planteras på husets territorium, i parker, på gräsmattor. Den senare har vissa egenskaper, hög motståndskraft mot stress, den utrustar idrottsplaner.

Så när du köper frön till en gräsmatta måste du definitivt överväga:

  • typ av gräsmatta;
  • typ av gräs;
  • tillverkare;
  • förbrukning för 1 m²;
  • pris.

Det viktigaste är att bara lita på en välkänd tillverkare. Experter rekommenderar också att köpa en gräsblandning, vars kvalitet bekräftas av närvaron av certifikat. Samma urvalskriterier bör följas vid val av frön för restaurering av gräsmattor. Välj om möjligt frön från samma tillverkare, samma märke. Om du inte har hittat några till salu rekommenderar experter att köpa universalfrön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eliminering av defekter

Om du på våren, efter att gräset har spirat, ser att gräsmattan är mycket tunn, behöver du inte bli upprörd. Du kan återuppliva och återställa gräsmattan efter vintern. Det finns flera enkla, men samtidigt effektiva sätt, vars korrekta och snabba tillämpning hjälper till att bli av med skalliga fläckar och rätta till alla defekter.

Så för att eliminera alla fel och återställa gräsmattan måste du utföra följande arbete

  • Ta bort källvatten från platsen . Vattnet som återstår efter smältningen av snön, får inte stagnera på gräsmattan. Använd till exempel ett speciellt trädgårdsredskap (det kan vara en kratta eller en spade), gör flera spår längs vilka det kommer att rinna ut.
  • Marken måste vara mättad med ämnen som är användbara och nödvändiga för gräsmattans aktiva tillväxt: kalium och fosfor . Köp specialgödselmedel och spraya dem över det gröna området enligt instruktionerna. De kommer att befrukta rotsystemet i gräset som har överlevt vintern och främja god tillväxt av nysådda frön.
  • Efter två veckors befruktning ska gräsmattan vara välkammad . Använd en kratta eller en vanlig kratta. Denna manipulation gör att du kan ta bort torra löv från gräset, jämna ut ytan, ludda upp jorden och bli av med skräp. Efter att du har kammat ut kommer de områden där du behöver plantera nytt gräs att vara tydligt synliga.
  • Nästa steg i att bygga om din gräsmatta är luftning . I detta skede måste du antingen använda en konventionell höjdgaffel eller luftare. Den senare kan köpas i en specialaffär eller tillverkas med egna händer. Denna sko kännetecknas av närvaron av spikar på sulan. Luftningsåtgärder är ett utmärkt alternativ för att förhindra stagnation av vatten i marken.

Allt ovanstående bör göras omedelbart efter att snön har smält och innan du sår nya frön. När allt förberedande arbete är klart måste du applicera kompost på de områden där gräsmattan kommer att sås. Sedan kan du lägga till frön.

Det är lämpligt att inte släppa ut djur eller fjäderfä på gräsmattan innan nya skott gro.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Så när arbetet med restaureringen av det gröna området är klart är allt som återstår efter plantering av gräset att ta hand om det ordentligt och förhindra att nya skalliga fläckar uppstår. Så här gör du för att förhindra att fel uppstår.

  • Det är lämpligt att skydda de platser där nya frön såddes. Detta är nödvändigt för att det inte ska bli någon mekanisk påverkan på det nysådda området och fröna spirar bra.
  • Glöm inte att vattna gräset. Marken ska aldrig torka ut. Du kan vattna med en slang eller vattenkanna, men inte särskilt mycket. Det är bäst att avsätta kvällstiden för detta, så att unga skott och löv inte bränns i solen.
  • Första gången du kan klippa en ny gräsmatta är endast möjlig när höjden har nått 8-10 centimeter.
  • Det är bäst att använda en skärd eller ljå för klippning.
  • Om det på säsongens höjd "skalliga fläckar" dyker upp på platsen behöver du inte vänta tills gräset torkar. Det är lämpligt att omedelbart rengöra en sådan plats, befrukta och så med nya frön.
  • Håll dig till schemat för mättnad av det gröna området med näringsämnen och spårämnen. För detta är det bäst att använda organiskt gödningsmedel eller köpa speciella mineraltillskott.

Många experter rekommenderar: för att maximera gräsmattans livslängd och fördröja uppkomsten av skalliga fläckar på den bör gräsnät eller spaljor läggas i området där fröna ska planteras. Detta är en ganska enkel design, som liknar en bikakemönster i utseende. Tack vare nätet kommer gräset att skyddas från mekanisk påfrestning, men samtidigt kommer tillväxten att vara aktiv.

Du kan också dekorera platsen och lägga ut stigar, till exempel till en gunga eller till ett lusthus av stenar. Således kan du säkert flytta runt gräsmattan utan att skada den.

Rekommenderad: