Hur Man Sår Gräsmatta? 44 Foton Gör-det-själv-fröplantering På Våren, Hur Man Manuellt Planterar En Gräsmatta På Landet, Steg-för-steg-instruktioner

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Sår Gräsmatta? 44 Foton Gör-det-själv-fröplantering På Våren, Hur Man Manuellt Planterar En Gräsmatta På Landet, Steg-för-steg-instruktioner

Video: Hur Man Sår Gräsmatta? 44 Foton Gör-det-själv-fröplantering På Våren, Hur Man Manuellt Planterar En Gräsmatta På Landet, Steg-för-steg-instruktioner
Video: Renovera gräsmattan - så gräs på våren 2024, April
Hur Man Sår Gräsmatta? 44 Foton Gör-det-själv-fröplantering På Våren, Hur Man Manuellt Planterar En Gräsmatta På Landet, Steg-för-steg-instruktioner
Hur Man Sår Gräsmatta? 44 Foton Gör-det-själv-fröplantering På Våren, Hur Man Manuellt Planterar En Gräsmatta På Landet, Steg-för-steg-instruktioner
Anonim

Många ägare till sina egna sommarstugor eller förortsområden vill veta hur man sår gräsmatta. Faktum är att steg-för-steg-instruktioner kan vara mycket användbara för dem för vilka plantering av frön med egna händer är första gången. Varje ägare bör lära sig att manuellt så en gräsmatta manuellt i landet och sedan ta hand om det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man gräsmatta?

Det rätta valet av gräs för gräsmatta sågar i stor utsträckning syftet och utseendet på den framtida gräsmattan. Den universella versionen av blandningen är långt ifrån alltid tillräckligt bra; många andra faktorer måste beaktas: närvaron av skugga och mängden sol, vattnets frekvens . Oavsett om det är en perfekt trimmad golfbana eller en pittoresk äng med smaragdgrönska - är det upp till ägaren att avgöra.

Du behöver bara förstå att inte alla typer av örter rotar väl på olika jordarter, och vissa växter är helt kontraindicerade i grannskapet. Det är inte bara grödornas densitet som påverkar gräsmattans densitet. Växtens förmåga att bilda buskiga formationer, liksom materialets allmänna grobarhet, är också viktig.

Det är bättre att göra gräsblandningens sammansättning heterogen med 3-4 komponenter. I det här fallet kommer chanserna för bra groning och ett attraktivt utseende av gräsmattan under hela säsongen att vara mycket högre.

Bild
Bild
Bild
Bild

De grundläggande reglerna för att välja en blandning är direkt relaterade till webbplatsens syfte. Låt oss se vad vi ska tänka på.

  • Parterre tomter sås med speciella föreningar . De är de dyraste och kräver omsorg och uppmärksamhet. Denna typ av gräsmatta är inte avsedd för promenader, lek eller andra aktiviteter. Småbladiga, lågväxande gräs sås här, som ser bra ut vid en kort frisyr.
  • De sönderfallande sluttningarna och den ojämna terrängen kräver sådd av växter med ett utvecklat rotsystem . Här är det värt att ägna särskild uppmärksamhet åt tillväxthastigheten och intensiteten.
  • Lekplatser och gräsmattor kräver specifika gräsarter . Sådant gräs tål höga belastningar, stjälkarna rätas lätt efter krossning. Timothy har bevisat sig bra här.
  • Mångsidig trädgård gräsmattor . Det räcker att plantera den enklaste tvåkomponentblandningen här. Oftast tas bluegrass och svingel.
  • Bakgrund gräsmattor för rabatter . Vitklöver är den bästa lösningen, men den ska inte planteras nära hemmet eller på platser där barn leker. Honungsbin lockas till blommor.
  • Moriska gräsmattor gjorda av en blandning av örter och vildblommor . De är väldigt vackra, rajgräs lämpar sig som bas. Du kan självständigt uppnå en liknande effekt genom att blanda blomsteräng och torvbildande växter. Grunden bör läggas bluegrass, fescue eller fältgräs, bland blommorna kan du ge företräde åt stauder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på klimatförhållandena är det värt att komma ihåg att det finns växter som enkelt anpassar sig till olika nivåer av fukt eller jordkomposition. Sådana mästare när det gäller överlevnad är rajgräs, blågräs, svingel. Det är de som oftast finns i sammansättningen av universella blandningar. En sådan gräsmatta tål övervintring bra under snön, är inte rädd för vårfrost. Med tanke på enskilda växtarter kan du skapa din egen blandning eller välja en enhetlig gräsmatta för ditt landskap.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på örter som trivs bättre på platsen än andra och hjälper till att bekämpa ogräs

  • Röd svingel . En frostbeständig växt som, i avsaknad av klippning, bildar paniklar-blomställningar av en karakteristisk hallonskugga.
  • Stånggräs flyr . Gräsmatta med goda dekorativa egenskaper. Kräver plantering i skuggiga områden, behöver mycket fukt.
  • Meadow bluegrass . Lämplig för höstsådd, den är inte rädd för frost och vädret, den tål direkt solljus, den är torktålig.
  • Mikroklöver . Ett elegant alternativ för dekorativa kanter. Växten är inte rädd för solen, behöver en minimal mängd fukt, den är väldigt vacker under blomningen.
  • Betes rajgräs . En populär variant av blommande örtgräs, bildar ett utvecklat rotsystem på kort tid. Detta är ett bra alternativ för allmänna utrymmen eller idrottsplaner, lämpliga för att förstärka sönderfallande backar. I gräsmatta blandningen bör rajgräs tillsättas i en volym av högst 25%.

Dessa är de viktigaste typerna av gräs som ingår i gräsmatta. I fuktiga områden måste du lägga till fuktälskande växter: sandigt vetegräs, jätteböjt gräs kommer att göra. På torra jordar är det värt att blanda i fårsvingel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur beräknar man antalet frön?

Den exakta beräkningen av antalet frön vid sådd av gräsmatta visar sig alltid vara svårare än en nybörjare landskapsdesigner eller en vanlig sommarbo kan förvänta sig. Mycket beror på spiring av frön: ju närmare denna indikator är 100%, desto bättre, eftersom under tillväxtprocessen förloras upp till 1/4 av såvolymen av olika skäl. För att köpa är det värt att välja färdiga blandningar som inte är äldre än 4 år, utan främmande lukt, spår av mögel.

Gräsmatta levereras i påsar om 5-10 kg. Du kan beräkna priset per 1 kvadratmeter enligt följande schema:

  • ta såhastigheten i gram som anges på förpackningen;
  • multiplicera med en procentsats för en viss art;
  • dividerat med andelen grobarhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett visst standardantal frön som kan tas som ett genomsnitt. I vikt är detta 40 g / m2, för lätta jordar reduceras värdet med 1/4, för tunga jordar ökar det proportionellt. I genomsnitt måste du spendera från 3 till 5 kg material per hundra kvadratmeter. Det finns normer för enartiga planteringar, till exempel för bluegrass är det 80 kg / ha eller 5,3 g / m2.

Det är värt att överväga arbetets säsongsmässighet. Innan vintern är det nödvändigt att så gräsmattan och öka fröförbrukningen med hälften. Tätheten bör ökas även om det finns tvivel om groning av plantmaterialet, liksom vid trolig torka, sällsynt vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för ombordstigning

Det finns flera viktiga punkter att tänka på när du väljer den optimala tiden för att plantera din gräsmatta

  • Sådd på våren . Detta görs i maj eller slutet av april. Om jorden har förberetts ordentligt på hösten är det bara att lossa jorden lite och så.
  • Plantering på hösten . Det är bättre att inte välja det här alternativet första gången, eftersom det är svårare att genomföra i praktiken. Höstsådd är dåligt lämpad för regioner med vintertining och temperaturer upp till +10 grader. Du kan så i slutet av september, så att plantorna hinner stiga, och även i oktober, för vårodling.
  • Sådd på sommaren . Det kan produceras utanför torrperioden. Plantor kommer bara att dyka upp i regnet, eller du kommer att behöva lägga mycket tid och ansträngning på att vattna. Detta är det mest obekväma alternativet, svårt att genomföra och oförutsägbart vid groning.

Sådd för första gången görs bäst på våren, efter en bra höstjordberedning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Tekniken för att plantera gräsmatta är ganska standard, det räcker med att strikt observera alla stadier av arbetet. I vissa fall är det värt att använda ytterligare enheter: till exempel om tomten är ganska stor är det lättare att så med en maskin. Den etappvisa genomförandet av uppgifter kommer att rädda dig från misstag, hjälpa dig att lugnt och säkert hantera arbetet.

Jordbehandling

På dacha eller personlig tomt börjar alltid sådd av en gräsmatta med att välja en plats där en grön gräsmatta kommer att dyka upp. Sol- och skuggområden kräver olika blandningar av örter. Sedan måste du gå vidare till förberedelserna. Marken ska vara bördig, tillräckligt fuktig, fri från ogräs. Sekvensen av förberedelser i etapper ser ut så här.

  • Skräpinsamling på platsen . Stubbar rotas upp, grenar, gammalt gräs, träd och buskar som stör planering tas bort.
  • Hjälpförberedelse . Stötarna skärs och jämnas ut, hålen fylls upp. Om du behöver placera en gräsmatta över ett stort område kan du ytterligare planera konstgjorda oegentligheter, fylla kullar eller lägga bäckar, göra en damm och stigar. På ett litet område ser en platt gräsmatta med rätt form mer snygg och välvårdad ut.
  • Utgrävning . I de flesta fall måste området för att så gräsmatta grävas väl. Om det ligger i ett lågland, kommer det att kräva en ökning av lättnaden med importerad mark. Du kan också använda den mark som finns kvar från konstruktion eller landskapsarkitektur.
Bild
Bild
Bild
Bild

Utflödet av vatten ska vara bra, stillastående fukt är skadligt för växter, det kan leda till bildning av skalliga fläckar eller mossa, mögel . På lerjord är det nödvändigt att dessutom dränera för att undvika sådana negativa manifestationer. Det kan vara ytligt, med en liten lutningsutjämning för naturligt utflöde av vätska.

Ett öppet dräneringssystem upprättas där överskott av vatten dyker upp efter att snötäcket försvinner eller under perioden med långvarigt regn. I det här fallet måste du gräva parallella diken 20-50 cm breda på 0,5 till 1,5 m djup, täcka dem längs botten med geotextiler, fylla 1/3 av dem med krossad sten, brutet tegel.

Därefter kan du fylla dräneringssystemet med jord och tampa det ordentligt. Om jorden är sumpig och mycket våt, kommer ett mer allvarligt dräneringssystem att krävas för att plantera en gräsmatta på den . Stängd dränering är utrustad med läggningsrör och organisering av en brunn eller ränna. Resten av arrangemanget skiljer sig lite från ett öppet system.

Det enda är att det är bättre att stänga sådana diken med speciella galler där vatten samlas upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grävning

Markarbeten är det svåraste stadiet för att förbereda platsen för den framtida gräsmattan. På ett stort område är det värt att fylla på en kultivator och mekanisera arbetet. Ett litet område kan bearbetas med en vanlig spade eller höna. Om landningen ska ske på en plats som inte har grävts tidigare måste du agera så här.

  • Ta bort soden . Ibland, om det inte finns för många ogräs, räcker det bara att gräva djupt i marken. Du behöver inte lossa den senare.
  • Vänta 2 veckor . Under denna tid kommer ogräset att ha tid att gro.
  • Weed eller behandla gräsmattan med glyfosatkemikalier . Vid användning av herbicider i kombination med grävning appliceras de efter att första etappen av arbetet har slutförts. Annars kommer effektiviteten att minska.
  • Markera gränserna för den framtida gräsmattan . Pegarna på avstånd kommer att vara särskilt användbara om gräsmattan ligger mellan träd eller ramar färdiga rabatter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också landa i oförberedd mark . Men på det igenväxta området kommer en del arbete fortfarande att behöva göras. Beprövade ogräsbekämpningsprodukter hjälper dig att klara dig utan att gräva. Oftast är det urskillningslösa ogräsmedel. Det är nödvändigt att behandla alla lövväxter med Roundup och sedan vänta i cirka 10 dagar innan det träder i kraft. Ovanpå det odlade området hälls bördig jord blandad med sand och markytan jämnas med denna blandning. Den optimala tjockleken på ett sådant lager är minst 15 cm. Den förberedda plattformen måste rullas in.

Utan att gräva upp marken kan ogräs avlägsnas genom att täcka hela den framtida gräsmattan med en speciell geotextil med en ogenomskinlig svart struktur . Det räcker att tåla en sådan beläggning under säsongen, och på våren kan du använda platsen under den för att plantera gräsmattor. Denna metod är inte dålig eftersom den gör att du kan klara dig utan arbetskostnaderna för att gräva jorden. Den är lämplig för funktionella och sportgräsmattor där jordtäthet är viktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rullande

När du har slutfört huvudsteget med att gräva upp jorden måste du noggrant komprimera platsen. Detta är nödvändigt för:

  • kontrollera jordens jämnhet;
  • förbereda en frökudde;
  • uteslutning av uttag i framtiden;
  • öka gräsmattans funktionalitet.

Om du försummar komprimering kan du se skalliga fläckar på ytan från sönderrivna grässtrån redan vid den första frisyren. Det blir också svårt att klippa gräset - spår kommer att finnas kvar. Den enklaste lösningen är en speciell handhållen rulle med ett långt handtag.

Om den inte finns där, är till och med tampning under tyngden av din egen vikt och snöskor eller med andra tillgängliga medel lämplig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av bevattningssystem

Den produceras i förberedelsestadiet. Om du planerar att använda den automatiska versionen, utrustad med sprinkler med infällbara munstycken, kan du lägga vattentillförselvägar för den under dräneringsfasen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel

Särskilda mineralkomplex införs på platsen för den framtida gräsmattan före sådd. Ammophoska i en volym på cirka 4-5 kg per hundra kvadratmeter anses vara ett bra val. Kvävegödsel kommer att hålla gräsmattan i gott skick och ge den den nödvändiga stimulansen för tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Såprocess

Du kan så gräsmatta på din gård manuellt - denna process är inte för komplicerad. Du behöver bara förbereda en bekväm behållare för frön och en kratta eller en rulle för pulverisering, rulla jorden över materialet. Du kan plantera en gräsmatta själv genom att följa följande schema.

  • Dela hela volymen frön i 3 delar. De två huvudsakliga används för sådd. En annan, mindre volym, används för efterföljande omplantering på platser där växterna inte kommer ut. Blanda båda stora delarna med sand i ett förhållande 1: 1, halvera dem.
  • Så den första av de två stora delarna på längden och försök att fördela fröna jämnt över ytan.
  • Strö den andra delen, rör dig i tvärriktningen.

När alla frön är på plats måste de strös lite med jorden . Detta kan göras med en kratta. Det är viktigt att fåglarna inte tar bort fröna. För vissa växtarter är mörkret mycket viktigt - detta är en av förutsättningarna för deras spiring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Såmaskinen är ett specialverktyg som lämpar sig för användning i stora områden . Själv i sådana volymer är det svårt att korrekt och jämnt fördela plantmaterialet. Såmaskinen kan göras med egna händer, hemma, och du kan också välja en färdig. Köpta modeller har en behållare, det kan finnas en extra dropper i satsen. Ett sådant verktyg är också bekvämt för andra typer av arbete: gödsling, mulching, strövägar på vintern.

När du använder en såmaskin måste du också följa en viss procedur:

  • dela det såda området i zoner på 1 kvadratmeter;
  • häll spannmålsblandningen i såtrumman eller dess analog i form av en behållare (volymen per kvadrat mäts åt gången);
  • varje utvalt område korsas separat, i olika riktningar: tvärgående och längsgående.

En hemgjord såmaskin med en primitiv nivå kan göras av en vanlig burk med hål i den. Med den är det bekvämt att mäta gräsblandningen vid plantering på torg.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Det räcker inte att bara följa alla krav för landning. Det är också nödvändigt att sköta gräsmattan ordentligt . Beroende på vilken typ av örter som väljs för sådd kommer de första skotten att visas om 1-3 veckor. Under denna tid bör marken förbli tillräckligt fuktig. Om det inte regnar länge är det nödvändigt att organisera vattning med en vattenkanna eller en slang med ett sprutmunstycke med ett litet hål. Det är viktigt att inte göra ett för starkt tryck, annars tvättas plantorna helt enkelt ur marken. Om det finns ett autowatersystem i groddningsstadiet slås det på högst 15-30 minuter varannan dag.

Ogräning är också en obligatorisk underhållsåtgärd . Det utförs regelbundet under hela perioden, medan plantorna förblir svaga och sårbara. Förutom att störa utvecklingen av rotsystemet är ogräs ofta bärare av svampsjukdomar och lockar skadedjur. När de gräsbevuxna plantorna når en höjd av 12-14 cm måste du fortsätta till den första gräsklippningen. Det bör utföras med hjälp av specialanordningar som gör att du kan behålla ett enhetligt snitt vid alla längder och tjocklek på stjälkarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Det kommer att vara användbart för en nybörjare att veta att arbetet kommer att gå lättare om alla nödvändiga verktyg är förberedda i förväg. Det räcker att fylla på:

  • trädgårdsspade;
  • fläkt-typ kratta;
  • en skottkärra för transport av jord;
  • stötdämpare (specialvals eller tungt rör);
  • måttband eller måttband;
  • pinnar och ett rep för märkning.

Det är värt att överväga de ganska vanliga misstagen vid landning . Till exempel, i regioner med kallt vinterklimat och lågt snötäcke, är det bättre att slå in plantor från frysning. Om sådd sker på sommaren är det värt att utföra det omedelbart innan kraftig nederbörd börjar. Detta undviker att vänta på plantor för länge. Sådd i regnet eller omedelbart efter det är mest förnuftigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En vacker gräsmatta börjar med rätt plantering. Följande rekommendationer gör att du kan få ett bra resultat.

  • Välj enkla, acklimatiserade blandningar. För Moskva -regionen är en komposition av blågräs och svingel lämplig, vilket ger en god densitet, lätt att skära.
  • Avstå från kontinuerlig sådd av rajgräs eller val av blandningar där det är mer än 50% i kompositionen. Gräsmattan kommer att stå i 3-5 år, sedan förlorar den sin dekorativa effekt.
  • Om du väljer mellan ett soligt och ett skuggigt område bör du föredra det första alternativet. I skuggan gror många frön mycket värre, skalliga fläckar kan bildas, gräsets färg blir blekare.
  • På en redan planerad plats är gräsmattan trasig med en kantsten. Det gör att du kan undvika onödig överväxt av gräs i framtiden. Dessutom ser gräsmattan snyggare ut i en sådan ram.
  • Undvik att plantera din gräsmatta nära träd eller buskar. När gräset växer kan rotkragen på större växter ruttna. I framtiden kommer trädet eller busken helt enkelt att dö.

Med hänsyn till alla rekommendationer och misstag kan du enkelt klara uppgiften att så gräsmatta på platsen. Även en person utan erfarenhet kommer att kunna skapa en vacker gräsmatta nära ett hus eller sommarstuga, för att ge landskapet originalitet.

Rekommenderad: