Hur Man Gör En Gräsmatta Med Egna Händer? Gräsmatta, Steg-för-steg-instruktioner För Snabbt Växande Gräsmatta I Landet På Våren, Teknik

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Gör En Gräsmatta Med Egna Händer? Gräsmatta, Steg-för-steg-instruktioner För Snabbt Växande Gräsmatta I Landet På Våren, Teknik

Video: Hur Man Gör En Gräsmatta Med Egna Händer? Gräsmatta, Steg-för-steg-instruktioner För Snabbt Växande Gräsmatta I Landet På Våren, Teknik
Video: Instruktioner för att så en gräsmatta 2024, April
Hur Man Gör En Gräsmatta Med Egna Händer? Gräsmatta, Steg-för-steg-instruktioner För Snabbt Växande Gräsmatta I Landet På Våren, Teknik
Hur Man Gör En Gräsmatta Med Egna Händer? Gräsmatta, Steg-för-steg-instruktioner För Snabbt Växande Gräsmatta I Landet På Våren, Teknik
Anonim

Landskapsarkitektur spelar en viktig roll i arrangemanget av lokalområdet. Att ha en grön gräsmatta kommer alltid att göra platsen mer attraktiv och livligare. Idag erbjuds olika typer av gräsmattor, och du kan skapa en sådan skönhet med dina egna händer om du studerar frågan mer i detalj. För att resultatet ska bli positivt är det nödvändigt att utföra ett antal åtgärder och lyssna på rekommendationer från specialister. Gräsmattan kommer att se vacker ut och ge färskhet till designen, vilket är viktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arrangemang av olika typer av gräsmattor

För att dekorera utsidan kan du välja en smaragdgräsmatta, som kommer att betona snyggheten och smaken hos webbplatsens ägare. Men för att få sådan skönhet är det nödvändigt att försiktigt försöka och regelbundet ta hand om gräsmattan, annars kommer den inte bara att förlora sin attraktivitet, utan också gå under. Grunden för varje gräsmatta är gräs, som erbjuds i olika versioner, varje typ har sina egna egenskaper, färg och skötselfunktioner . Det är absolut nödvändigt att du studerar dessa typer för att hitta den som är rätt för klimatet i din region. Blommande gräsmattor erbjuds i följande sorter: äng, icke-gräs och morisk. Dessa sorter är baserade på spannmål. För att säkerställa blomning späds spannmål med andra växter.

Ängar tillhör kategorin odlat territorium, som inkluderar växter som valdes ut i ett visst förhållande . Grannarna till spannmål är kamomill, rölleka, tusensköna och andra dekorativa blommor. I det här fallet spelar gräset huvudrollen, och vid olika tidsperioder förbättrar eller minskar växterna sin dekorativa funktion och ändrar paletten. Morisk prydnad skapas av ettåriga växter som inte behöver trimmas. Den dominerande rollen ges blommor, och spannmål finns i en mindre komposition tillsammans med underdimensionerade arter. Det är viktigt att blommande växter kan vara i sitt färgglada tillstånd länge. Därför används kornblomma, linne, calendula, mattiola, etc. för den moriska prydnaden.

Huvuddragen i en sådan gräsmatta är frodiga blommor, så om du vill att gräset ska se tjockt ut och sprida sig försiktigt över platsen kan du säkert överväga detta alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

En gräsmatta som inte är gräs kan kallas icke-standard, eftersom den består av marktäckare. För att få en sådan tomt måste du investera mycket pengar och ansträngning, eftersom det tar flera år att växa . Men många väljer detta alternativ, eftersom gräsmattan ser fantastisk ut som ett resultat. Naturligtvis är de mest populära gräsmattor som kommer i olika nyanser av grönt. Deras egenskaper kan skilja sig något, till exempel kan du gå på ett gräs, och vissa växter tolererar inte detta. Den mest motståndskraftiga gräsmattan anses vara en vanlig gräsmatta, som består av tufft och grovt gräs. En sådan plats är lätt att ta hand om, den kräver inte lång ogräs, därför används den oftast i sommarstugor.

Om du är intresserad av en idealisk gräsmatta är det bättre att välja en parterre gräsmatta . Detta är högt gräs och känsliga blommor, med rätt vård ser området lyxigt ut. En gräsmatta som denna kan ställas upp i ett öppet område, men det är viktigt att se till att varken husdjur eller människor kommer att trampa på växterna. När det gäller kuperad terräng kan du använda blandningar som innehåller örter med ett omfattande rotsystem (det tillåter inte att växter tvättas ur jorden). En sådan beläggning anses vara dekorativ, du behöver inte ta hand om den på länge, så du kan säkert välja den här typen av landskapsarkitektur.

Idrottsgräsmattor inkluderar inte bara traditionella korn, utan också de som är nötningsbeständiga. Detta är en dyr beläggning, som oftast väljs för lekplatser och lekplatser eller platser där människor aktivt går.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktioner för markberedning

För att det jungfruliga landet ska bli en vacker gräsmatta måste du följa vissa regler och följa steg-för-steg-instruktionerna, bara på detta sätt kommer resultatet att överträffa alla förväntningar. Här är en detaljerad guide för att själv vägleda dig genom arbetet på högsta nivå, varefter du kan njuta av den fantastiska utsikten.

Bestämning av fertilitet och surhet

Detta är det första steget i att förbereda jorden för plantering av en gräsmatta. Först måste du studera jordens sammansättning för att förstå vilket gräs och växter som är lämpliga för sådana förhållanden. Om jorden är lerig kommer gräsmattan inte att kunna växa lätt på sådan mark . Detta kommer att kräva mer seriös och långvarig förberedelse. Det är nödvändigt att fylla det tilldelade området för gräsmattan med bördig jord med lera, eller göra en grop, som sedan fylls med bra jord. Det första alternativet är det första, men det är inte alltid bekvämt att höja gräsmattan, eftersom det kan vara problem med dräneringssystemet, och du kommer också att behöva installera förstärkta trottoarkanter. Därför är det i det här fallet bättre att ta bort lerjorden 20 cm tjock och ta in jorden. Vissa experter rekommenderar att man lägger geotextiler för att förhindra att ogräs gror, så du sparar tid på ogräs.

Indikatorn för jordens surhetsgrad spelar en viktig roll . Gräsmatta innehåller olika gräs som sameksisterar på neutral mark, men för att få ett bra resultat måste du kontrollera indikatorn på territoriet. Till detta används lakmus. Papper läggs på marken. Det återstår att vänta på färgen, varefter jordens surhet bestäms med hjälp av färgkartan på förpackningen. Om indikatorn är hög måste kalk tillsättas till marken, och med en alkalisk reaktion krävs krossad torv. Efter det är det nödvändigt att lossa jorden så att surheten återgår till det normala. Att lägga till ett bördigt lager är ett viktigt steg i förberedelsen av platsen. För att göra detta behöver du en lätt och lös jord, som fördelas i ett lager på 6-10 cm över hela området där gräset kommer att sås.

Det är nödvändigt att jämna ut jorden, det är lämpligt att göra en liten lutning mot staketet så att gräsmattan inte översvämmar under regnperioder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rensa stenar och ogräs

För att marken ska vara bördig måste du se till att det inte finns något överflödigt i den. När du gräver upp jorden blir det lätt att hitta stenar och främmande föremål att ta bort . Om importerad jord används bör ett grovt nät användas för att extrahera rötter, grenar och stenar. I det övervuxna området kommer det att vara nödvändigt att utföra allvarlig ogräsrensning: bli av med överflödig växtlighet och rota upp ogräset så att det inte dyker upp igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rammar och rullar

Detta är det sista steget i att förbereda jorden innan nästa steg. Marken måste komprimeras så att den inte glider under fötterna, men förblir alltid jämn och stark . Under denna procedur kan oegentligheter upptäckas för att korrigera. Om det är möjligt att använda ishallen är det mycket bra, eftersom arbetet kommer att utföras snabbare. Eftersom inte alla har en sådan teknik kan du använda ett järnrör, inuti vilket en stav är gängad och hanterar klamring. En sådan hemlagad ishall måste släpas genom platsen, tampas ner och kontrolleras om den faller igenom. Det är viktigt att notera att gropar och pucklar kan dyka upp under rullning, så överskottet kan tas bort genom att använda dem på de saknade platserna.

Bild
Bild

Vilka gödningsmedel ska appliceras?

För att förbättra jordens egenskaper och göra den näringsrik är det viktigt att använda vissa gödningsmedel. Denna procedur kan utföras vid olika tidpunkter . Om importerad jord upp till 10 cm tjock hälldes på vanlig jord, kommer gödningsmedel inte att behövas. Men oftast rekommenderas de att användas för att aktivera utvecklingen av vegetation. Så snart den importerade jorden har spridits över området är det nödvändigt att sprida gödselmedel och sedan jämna ut området med en kratta. Den torra produkten kan blandas med fröna och sedan sås. Det finns gödningsmedel på marknaden som måste spädas med vatten och vattnas över jorden. Det sista alternativet är det mest praktiska och optimala. Genom vattning kan en jämn fördelning av näringsämnen uppnås.

När det gäller valet av en viss typ av gödningsmedel måste du veta jordens sammansättning och dess surhet . Vissa typer av frön föredrar komplexa mineraler, och det är viktigt att ta hänsyn till så- och förberedelsessäsongen. När det gäller tidig vår rekommenderar experter användning av kvävegödselmedel, tack vare vilket den snabba grästillväxten säkerställs, och på hösten är det bättre att välja kalium och fosfor, eftersom de hjälper gräsmattan att tåla frost lättare.

Om jorden har berikats med vermikompost måste mängden mineralgödsel minskas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröplanteringsfaser

För att den framtida platsen ska se vacker och presentabel ut är det nödvändigt att så området ordentligt och noggrant välja tid för arbete.

Tidpunkt

Du kan så gräsmattan på våren och till sen höst, om du följer rekommendationerna och känner till flera funktioner i proceduren. Om arbetet utförs i början av den varma säsongen kommer plantorna att ha tillräckligt med tid före frost, eftersom de kommer att ha tid att härda och växa . För en sådan plantering kommer ett stort antal frön att krävas, så du måste öka lagren med 20%. Detta är viktigt för att i processen för överlevnad ska de mest resistenta och livskraftiga växterna finnas kvar, som kommer att bevaras under frost.

På sommaren kan du ta den vanliga mängden frön så att växterna växer fritt och får styrka vid maximal hastighet. TILL Naturligtvis praktiserar många också höstplantering, men detta gäller mer för de södra regionerna. Vid denna tid på året, hög luftfuktighet, och detta gör att växterna kan få styrka och lätt övervintra. För en höstplantering är det bättre att inte välja sluttande områden, eftersom under regnet kommer det översta skiktet att tvättas av och gräset med det.

Bild
Bild

Fröval

Detta bör göras omedelbart efter förberedande åtgärder med jorden. Välj inte de första fröna som kommer, eftersom de kanske inte växer i ditt område. Ett bra val är rajgräs, som är mycket efterfrågat. Dess främsta fördel är att den växer bra. För mittfältet kan du välja växtbaserade blandningar där det finns åksvingel och ängsblågräs. För en sommarstuga är detta alternativ bäst lämpad.

Bild
Bild

Sådd

Det är inte nödvändigt att själv beräkna utsädesförbrukningen, eftersom den nödvändiga informationen redan anges på alla förpackningar. Men du måste veta storleken på det område som kommer att sås för att bestämma det totala beloppet. Planteringsmaterialet kan delas upp i två delar för att först passera genom territoriet i en riktning och sedan röra sig vinkelrätt . Om ägaren har särskild utrustning till sitt förfogande är det möjligt att använda den, men det är inte nödvändigt att köpa utrustningen en gång.

Det första steget är att lossa marken något, som tidigare komprimerades . För att göra detta är det tillräckligt att använda en kratta som går över det översta lagret. Fröna samlas i en hink och sprids över ytan. Du kan göra en såmaskin med egna händer från en plåtburk, där det räcker att borra några hål. När detta skede är över, täck fröna med jord. För den första metoden används samma kratta, men mycket kan vara kvar utanför och fåglarna kommer snabbt att hacka fröna. Därför är det bättre att tillgripa det andra alternativet - att strö resterna av den importerade jorden med en tjocklek på 3-5 mm. Detta kommer att täcka plantornas frön, och du kommer att säkerställa de bästa plantorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner för att lägga rullgräsmatta

Som nämnts ovan, i kuperade områden där terrängen är svårare, rekommenderas att använda en rullgräsmatta som tål instabilt väder och inte är rädd för överdriven fukt. Processen att täcka webbplatsen med en sådan produkt är ganska mödosam, men du kommer att belönas för dina ansträngningar, eftersom resultatet blir fantastiskt . Du måste beräkna förbrukningen av rullar för att fylla på tillräckligt mycket. Det är nödvändigt att klippa och rulla upp gräsmattan och sedan lägga den på den tidigare förberedda jorden. Det är viktigt att notera att rullarna ska användas inom 72 timmar efter köpet så att de inte tappar sin presentabilitet och blir fruktbara. Denna procedur görs bäst tidigt på våren och väljer de optimala väderförhållandena.

Lagren på gräsmattan sprider sig i ett rutmönster, sträck dem inte - det räcker att pressa lederna hårt . Under detta kan små kullar bildas, men vid tampning försvinner dessa oegentligheter och lederna förblir täta. Om det fortfarande finns gropar och stötar under installationen är det tillräckligt att försiktigt lyfta rullen, fylla platsen, jämna ut defekten och återföra lagret till sin plats. För att undvika att trycka igenom gräsmattan måste du använda breda brädor. Rullarnas kanter är täckta med jord. Det sista steget består av tampning, här behöver du samma rulle som behöver gå över lederna.

Bild
Bild

Bevattning

När gräsmattan har såtts eller planterats bör vattning göras för att kickstarta växternas utveckling. Det är viktigt att vattningen är måttlig, eftersom du kan överskrida jordfuktighetsindikatorn - och alla ansträngningar kommer att vara värdelösa . Därför måste flödet av vatten vara tunt. Om en slang används kan ett munstycke installeras. De första skotten förväntas efter en vecka, men de kommer inte att vara enhetliga, eftersom örtblandningen innehåller växter med olika groningstider.

Gräset kommer att stiga upp till 20 cm inom en månad . Det automatiska bevattningssystemet kommer att vara en utmärkt assistent för att skapa din egen gräsmatta, dessutom behöver du inte ständigt lägga ner tid på bevattningsprocessen. Det är nödvändigt att spraya vatten, eftersom detta hjälper till att uppnå markfuktighet på 6-10 cm djup. Fyll inte området ovanifrån, eftersom vätskan kommer att förskjuta syre, vilket leder till att växterna börjar dö.

Droppbevattning är det bästa sättet att vattna någon gräsmatta.

Bild
Bild

Ytterligare vård

För att en gräsmatta ska vara vacker och attraktiv måste du noga övervaka dess skick. Grundvård inkluderar tidig vattning, periodisk klippning och borttagning av ogräs . Kraftiga regn ger problemet med syrebrist, så under denna period är det bättre att lufta gräsmattan. För att proceduren ska lyckas används samma rulle som vid tampning, men den måste ha punkter som kommer att punktera jorden. Så syre kommer att strömma in i jorden, växterna kommer att börja utvecklas bättre.

Om de första skotten har blivit märkbara kan du vara stolt över ditt arbete, vilket gjordes framgångsrikt . Men för att bevara gräsmattans utseende krävs vissa manipulationer. Under det första året kommer gräset att vara ömt och något sårbart, eftersom rotsystemet ännu inte har hunnit bli starkt och djupt. Därför bör du inte lägga stress på gräsmattan - du kan skydda det unga gräset. Om det finns skalliga områden är det tillräckligt att så fröna, och snart kommer allt att se jämnt ut.

Gräsklippning är viktigt, men stressande för växterna . Därför rekommenderas att klippa en tredjedel av stammen under klippning, oavsett gräsets höjd. Många har en fråga: "När ska jag använda gräsklipparen?" Så snart gräset blir 10 cm kan du gå och klippa dig. Det är viktigt att se till att knivarna är vassa, annars river de skott ur marken och resultatet blir en besvikelse. Efter klippning kommer plantorna att spira ytterligare skott, börja buska och varje gång blir gräsmattan tjockare på grund av planteringens densitet.

Den lugna perioden börjar på vintern, men här måste du vara försiktig så att gräset inte fryser. För att göra detta är det tillräckligt att skydda platsen från stress, avstå från att gå på gräset och vid behov ta bort snö, som kan vara för tjock och utöva tryck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Det finns flera riktlinjer som kan följas för att förbättra odling och utveckling av gräsmattor. På våren kan rotsystemet ruttna på grund av stillastående fukt, och för tidig snöröjning leder också till detta . För att förhindra ett sådant problem måste du genomborra de gamla områdena med en pitchfork så att vattnet snabbt absorberas. Vissa människor gör en dräneringskudde, men det här alternativet är lämpligt för stora områden.

Befruktning av växter med mineralgödsel, som innehåller kväve, utförs tidigt på våren . Så snart jorden är helt torr måste du gå runt på platsen med en mjuk kratta som tar bort skräp och torkade grässtrån. Under denna period kan det förekomma skalliga fläckar så att du kan så fröna. Genomförandet av alla dessa rekommendationer i etapper gör att du kan uppnå fantastisk landskapsdesign, vilket kommer att bli lokalens stolthet. På sommaren är det nödvändigt att övervaka nivån på markfuktigheten, eftersom solen kan påverka gräset och blommande växter negativt. Även vid denna tidpunkt börjar gräsmattan växa aktivt, så du måste klippa. För att förhindra att gräset blir gult är det bättre att vattna det tidigt på morgonen och kvällen, annars kommer solen att bränna de våta skotten och förstöra dem.

Trots att det kan verka för tidskrävande och kostsamt att ordna en gräsmatta, kommer denna aktivitet att ge bra resultat om du följer alla regler och teknik . Du kommer att behöva göra alla ansträngningar i det inledande skedet, varefter det räcker bara för att behålla skönheten och livligheten i vegetationen, och allt kommer att vara i ordning. Dessutom, om några år kommer en tråkig rabatt att förvandlas till en elegant matta som kommer att glädja ögat och skapa stolthet över sitt arbete.

Rekommenderad: