Gräsmattor "midget" (41 Bilder): Flerårigt Underdimensionerat Gräsmatta För Lata, Som Inte Behöver Klippas. Vilken är Den Bästa örten Att Välja? Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Gräsmattor "midget" (41 Bilder): Flerårigt Underdimensionerat Gräsmatta För Lata, Som Inte Behöver Klippas. Vilken är Den Bästa örten Att Välja? Recensioner

Video: Gräsmattor
Video: How to Plant Dianthus Barbatus (Sweet William): Winter/Spring Guide 2024, Maj
Gräsmattor "midget" (41 Bilder): Flerårigt Underdimensionerat Gräsmatta För Lata, Som Inte Behöver Klippas. Vilken är Den Bästa örten Att Välja? Recensioner
Gräsmattor "midget" (41 Bilder): Flerårigt Underdimensionerat Gräsmatta För Lata, Som Inte Behöver Klippas. Vilken är Den Bästa örten Att Välja? Recensioner
Anonim

Vem av ägarna till personliga tomter har inte drömt om en rik grön tät gräsmatta? Vissa, tack vare återbrytande arbete (vanlig vattning, klippning), lyckas uppnå önskat resultat. Vad andra, på grund av vissa händelser (brist på tid, erfarenhet och kunskap), bara kan drömma om.

Förutom gräsmatta är en ganska nyckfull gröda, beroende på jordens och klimategenskaperna i regionen . Och därför ligger svårigheten att arbeta med det i det faktum att det inte kan döljas under taket på ett växthus. I Ryssland, där det finns ett stort utbud av både bälten och klimatfunktioner, har lilliputian gräsmatta, levererat till oss från Kanada, nyligen varit särskilt efterfrågad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Lilliputian gräsmatta är hjärnbarnet till en europeisk tillverkare, som har skapats genom åren för att få vissa fördelar. Smeknamnet "för det lata" gräset fick ingen slump . Det speglar hans väsen, något som "planterat och glömt". "Lilliput" kräver inte, liksom andra sorter, regelbunden och noggrann vård. Den lågväxande "dvärgen" är ett gräs som inte kräver regelbunden klippning.

När det gäller plantans själva odling är dess andel ganska hög och, beroende på klimatförhållanden, nästan 100% . Uppfödarna lyckades uppnå så höga resultat på grund av att fröblandningens sammansättning är en välbalanserad variation av olika sorter. Och det visar sig att om jorden för vissa parametrar inte är lämplig för vissa frön, så är det det bästa alternativet för andra.

När det gäller konsumtion av material (frön) är det också litet. Det karakteristiska konstaterar att 30 gram frön räcker till en kvadratmeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter av gräsmatta

Det finns tre huvudsakliga sorter av gräsmatta

  • Dekorativ.
  • Gräs för idrottsplaner (fotboll).
  • Golf- eller pologräs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De förenas med sin opretentiösa frökomposition, som är ett av märkets särdrag. De skiljer sig åt i den maximala odlade längden: för dekoration är normen cirka 3 cm och för idrottsplatser lite mer än en centimeter (cirka 4 cm). När det gäller frön för poloområden är detta en av elitsorterna, kännetecknad av ett mer enhetligt urval av frön.

När du planerar att bryta gräsmattan är det dessutom värt att överväga det faktum att med fröna från "midget" kan en levande gräsmatta erhållas även på den skuggiga sidan, känd för sin fuktighet, där solens strålar är sällsynta. Som ni vet behöver riktigt gräs sol, annars växer det inte.

Lilliputian -produktserien har i sin samling en serie frön avsedda för områden med lite sol.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av kompositionen

Varje fröblandning innehåller minst 7 olika gräsmarkalternativ . Dessa är svingel (röd, hårliknande, modifierad), ängsblågräs, böjt gräs (tunt och segrande). Detta är en formulering som är känd för sin snabba uppkomst, uthållighet och regenerativa funktioner. Sorten av alla örter presenteras i lika stora proportioner (ungefär 1/25 vardera). En sådan sammansättning är nödvändig, låt oss säga, för "återförsäkring". Om en sort av någon anledning vissnar, då börjar en annan att mogna. Men som nämnts ovan, om jorden inte är lämplig för en sort, växer en annan aktivt i stället. Alla frön som utgör komplexet är fleråriga och underdimensionerade, vilket helt utesluter "undertryckandet" av en art av en annan.

Ett obestridligt plus är det faktum att gräset är en flerårig växt, och dessutom växer det långsamt . Det gör att du kan göra den första frisyren under det andra året efter sådd. Troligen den minsta växten, dvärgen är en mycket härdig gröda som inte utsätts för trampning. På sådana gräsmattor kan du bryta lusthus, regelbundet delta i amatör utomhusaktiviteter. Efter det kommer plantningen fortfarande att vara mjuk vid beröring och rik grön. Självklart är det bättre att välja frön som är utformade för sådana laster för stadsgata -stadioner, där masssportevenemang ofta hålls.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Såfunktioner

Plantering på våren är att föredra, även om vintersorter finns. Experter förknippar valet med klimatets särdrag . Där vintrarna är hårda kommer kyla tidigt och skotten av sått vintergräs kan helt enkelt frysa. Innan sådd bör en trasig gräsmatta vara ordentligt förberedd för att undvika vissa framtida problem. För det första är det värt att ta hand om att mata jorden, liksom att behandla den från skadedjur och ogräs. Idag är butikshyllorna fulla av ett brett sortiment av varor som kan lösa alla problem som noteras. Men enligt experter är ett win-win-alternativ och helt säkert att använda en toppdressing som heter Fertika.

Efter att ha rensat det område som tilldelats gräsmattan från onödiga föremål, applicera enligt instruktionerna "Fertik" på jorden och gräva upp det . Vi lämnar det för en dag eller två så att produkten absorberas. Därefter rekommenderas det att vänta ytterligare 5-7 dagar tills ogräset som finns kvar i marken gror, vilket också måste tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Behandla det återstående ogräset om så önskas. Endast valet av läkemedlet måste närma sig medvetet, undvika hemlagade starka koncentrat som kan förstöra midget örten.

När jorden är klar kan du plantera fröna på ett sätt som passar dig . Det viktigaste är att de träffar marken upp till ca 3 cm djup. Om det är högre, kan det tvättas ut av regn, förstöras av insekter eller fåglar. För att undvika detta kan små gräsmattor täckas med cellofanfolie. Om det finns en sådan möjlighet kan fröerna sänkas ner till ett djup av drygt 1 cm, vilket kommer att säkerställa den snabbaste groning. Som du kan se, för att kunna plantera en "dvärg" i landet, måste trädgårdsmästaren bestämma platsen för den framtida gräsmattan och ta den på allvar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Med korrekt sådd kräver Lilliput -gräset ingen särskild vård. Hon, som inte kräver många klippningar, stiger tillräckligt snabbt. Och på en kort period återhämtar den sig efter eventuell påverkan (barnspel, installation av ett lusthus, gunga etc.).

Om du märker att ogräs tar sig igenom gräset är det bättre att ta bort dem med egna händer än med en hacka eller gräsklippare . Eftersom handgräs hjälper till att ta bort ogräset från roten, vilket förhindrar att det återupplivas. Lätt frost är inte fruktansvärt för gräset, i varma områden kommer det att förbli grönt även med snö. Men under en torka är det bättre att förse gräsmattan med kvällsvattning, minst 2 gånger i veckan.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du planerar en picknick på en personlig tomt, rekommenderas det inte att installera en låg grill på gräsmattan (särskilt dess imitation av tegel). Efter sådana temperaturer kommer gräsmattan definitivt inte att återhämta sig; den måste repareras med översådd av frön. Om du märker att gräset i klumpar eller genom stammen började bli gult eller bli brunt, indikerar detta förekomsten av kulturen (fusarium eller antracnos).

För att bevara gräsmattan är det nödvändigt att gräva upp den drabbade delen så snart som möjligt . I stället sås nya frön och strö dem med ett lager ny jord. För att förhindra grödsjukdomar (behovet beror direkt på väderförhållandena) rekommenderas att behandla gräsmattan med profylaktiska medel 2-3 gånger per säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Som nämnts ovan innebär midget gräs under odling inte vattning som är utmattande för trädgårdsmästaren. Men i spiringsstadiet behöver det i vissa fall bevattning. Vi talar om alltför torr jord, som kan bli ett hinder för penetration av ung tillväxt . Om du märker att jorden på den sådd gräsmattan är så torr att den spricker, fukta den omedelbart med vatten. För detta är både en vattenkanna och speciella bevattningsanordningar lämpliga. Kom bara ihåg att starkt tryck kan slå frön ur marken. Speciellt om de var nedsänkta med cirka 1 cm.

Dessutom kan en nyfjädrad gräsmatta behöva vattnas (ungefär 1 gång på 2-3 dagar) om sommaren är för varm . På sådana dagar är det bättre att bevattna efter solnedgången för att förhindra att unga löv brinner.

Det är bättre att inte vattna gräsmattan som bildas i den skuggiga sidan alls, eftersom överflödig fukt och brist på nödvändig mängd sol kommer att leda till utseendet av mossa. Eller, överflödig fukt kommer att orsaka överdriven surhet, och detta leder som regel till gräsmattorsjukdom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klippning

Vi har redan noterat att gräsmattan inte behöver klippas regelbundet (minst en gång om året). Och sedan beror allt på ägarens önskan. Eftersom gräset under det andra groningåret kommer att variera från 3 till 8 centimeter kan du vid behov lämna det intakt . Tja, när du fortfarande vill vara kortare, ska du inte glömma att för att undvika förstörelse bör du fortfarande lämna en längd på minst 3 cm. gräsmattan ska vara minst 4 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Trots att gräset "Lilliputian" sällan klipps mindre aktivt och ofta drar ut de ämnen som är nödvändiga för restaurering från jorden, som andra växter gör, men jorden som sås med perenner behöver fortfarande matas. Detta beror åtminstone på att det inte sker någon förändring av kulturer på samma ställe. Agronomer hävdar att det är omöjligt att plantera samma gröda på samma plats under lång tid, vilket leder till en absolut utarmning av jorden . Och om du inte vill ha ett fint år för att få helt eller delvis frånvaro av plantor, bör du tänka på att mata.

Dessa arbeten måste utföras minst två gånger om året: på våren och hösten . Och det blir bättre om det utförs direkt på jorden (innan gräset uppstår och efter att det vissnar). Eftersom de flesta gödningsmedel, som faller på bladet, orsakar brännskador eller vissnande. Du måste ta hänsyn till denna punkt när du väljer en toppdressing. Det enda som är uppenbart är att det måste innehålla gödselmedel som är viktiga för växten, såsom fosfor, kväve och kalium.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översådd

En gräsmatta, om den underhålls och läggs ordentligt, kan hålla mer än åtta år. Men som de säger, ingenting är evigt, och vid de första tecknen på utmattning (utseendet på skalliga fläckar, torrhet på platser) måste du tänka på översådd. Detta, liksom huvudsådden, rekommenderas på våren eller hösten. För att undvika att förlora gräsmattans estetiska utseende är det omöjligt att så frö endast på de platser där defekter märktes (särskilt om gräsmattan är flera år gammal) . Detta kommer att leda till ojämn spiring: en ung planta kommer att märkas på ett ställe och märkbart föråldrad på ett annat.

Sådan översådd är tillåten på små tomter om gräsmattan har skadats något på grund av vissa händelser . För att undvika detta är det nödvändigt att klippa gräset så lågt som möjligt, gräva upp marken, så frön och strö dem med ny torv (köpt eller tagit någon annanstans). Det är bättre att använda samma sort av frön, eftersom de "gamla" på den förnyade jorden fortsätter att gro.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granska översikt

Konsumentrecensioner är överväldigande positiva. Alla noterar det med en minimal ansträngning kan du få en tjock, grön matta i din bakgård . "Lilliput" eller, som det också kallas, dvärggräs är resistent mot låga temperaturer och andra yttre påverkan. Dessutom, som noterats av konsumenterna, har gräset, tack vare sitt mjuka blad, tätt omslutande stammen, en märkbar mjukhet och silke. Det gör att även små barn kan springa barfota på den.

Förutom, användare noterar att det är bättre att använda fröet på ett plant område, eftersom gräset inte växer mycket i längd och den ojämna ytan kan ge fläckar av odlad mark . Det enda som köparna är missnöjda med är det höga priset. Ett kilo sådana frön kostar cirka 500 rubel, medan priserna för gräsmatta från en annan tillverkare varierar från 150 till 300 rubel.

Eftersom fröna är särskilt små, för att undvika sällsynt sådd (jorden kan ses), är deras förbrukning ganska hög. Mer än 5 kg frön krävs per tusen rutor.

Rekommenderad: