Gräsmattor Som Förtränger Ogräs: Lågväxande Gräsmatta, De Bästa Arterna Och Sorterna För Sommarstugor. Kräver De Att Lämna?

Innehållsförteckning:

Video: Gräsmattor Som Förtränger Ogräs: Lågväxande Gräsmatta, De Bästa Arterna Och Sorterna För Sommarstugor. Kräver De Att Lämna?

Video: Gräsmattor Som Förtränger Ogräs: Lågväxande Gräsmatta, De Bästa Arterna Och Sorterna För Sommarstugor. Kräver De Att Lämna?
Video: Renovering av gräsmattan - vertikalskära, lufta, så och dressa 2024, Maj
Gräsmattor Som Förtränger Ogräs: Lågväxande Gräsmatta, De Bästa Arterna Och Sorterna För Sommarstugor. Kräver De Att Lämna?
Gräsmattor Som Förtränger Ogräs: Lågväxande Gräsmatta, De Bästa Arterna Och Sorterna För Sommarstugor. Kräver De Att Lämna?
Anonim

Många ägare av lanthus med tomter gör vackra och snygga gräsmattor runt sina strukturer. När du skapar dem rekommenderas det att välja olika typer av gräs som kommer att förtränga ogräs. Idag kommer vi att prata om vilka växter som kan tillskrivas denna grupp och hur man sköter om dem på rätt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter av örter

Numera finns det ett stort utbud av gräsmattor som kan hjälpa till att bekämpa ogräs. Alla har ett högt motståndskraft mot fuktabsorbering, torka och plötsliga temperaturförändringar. Dessutom är de flesta av dessa växter underdimensionerade. Sådana sorter är mycket lättare att skära.

De vanligaste typerna av sådant flerårigt gräs för gräsmattor inkluderar följande sorter

  • Meadow bluegrass . Denna växt börjar växa aktivt tidigt på våren, så det rekommenderas att plantera den före vintern. Denna art växer ganska snabbt. Bluegrass tolererar lätt plötsliga temperaturförändringar, inklusive kraftig kyla, vindbyar. Efter plantering kommer gräset att kunna stiga varje år i tio år. Under det fjärde året förvärvar sorten förmågan att driva bort ogräs. Före denna period är plantans stjälkar fortfarande för tunna och svaga för detta. Meadow bluegrass reproduceras genom självbestämning. Det finns flera huvudvarianter av denna ört, inklusive Dolphin, Compact. Alla är lämpliga för dekoration av gräsmattor.
  • Röd svingel . Denna sort har en ovanlig ljusgrön färg på bladplattorna. Svingel kan växa bra även på de marker som inte är bördiga. Det tolererar lätt torka, låga temperaturer, dålig belysning. Dessutom absorberar växten praktiskt taget inte fukt. Svingel rhizomen är väl utvecklad. Samtidigt kan grässkiktet nå 20 centimeter, så gräset används ofta för att stärka jorden.
  • Rajgräs . Sådant gräs för gräsmattan tillhör den termofila gruppen. Med lämplig temperaturregim kan den hålla sina blad gröna fram till december. Rajgräs tål lätt trampning. Efter avfasningen kommer anläggningen inte att förlora sin mjukhet och motståndskraft mot olika sjukdomar och skadliga parasiter. Den totala livslängden är cirka 5-7 år.
  • Mikroklöver . Sådant gräsmatta har ett speciellt vackert utseende, så det används ofta vid utformning av tomter. Till skillnad från vanlig ängklöver har den mindre bladblad. Den totala livslängden är cirka 8 år. Detta pusher gräs kräver lite underhåll, men det bör vattnas regelbundet. Microclover tolererar perfekt temperaturförändringar. Men plantera inte denna klöverväxt nära grönsaksodlingar och fruktträdgårdar, eftersom den börjar växa för brett i bredd för snabbt, och det kan leda till att klöver helt enkelt kommer att förskjuta alla grödor.
  • Stånggräs flyr . Denna art tillhör gruppen lågväxande spannmål. Hon kommer att kräva hårklippningar bara 3-4 gånger per säsong, så det är bekvämt att plantera det på platsen. Samtidigt växer gräset ganska långsamt i höjd, men det växer starkt och snabbt i bredd.

Det böjda gräset kan växa på nästan alla typer av jord, men det föredrar väl upplysta platser. Under det första levnadsåret och under svåra torka behöver den riklig vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över gräsmatta

I specialaffärer kan du köpa färdiga blandningar med olika sorter och typer av gräsmatta som förstör ogräs på platsen. De vanligaste är följande massor, som anses vara bäst för att ge.

  • " Dekorativ ". Denna ogräsbekämpningsblandning består av bluegrass, ragrais och rödsvingel. Hon kan enkelt anpassa sig till nästan alla typer av jord, alla klimatförhållanden. Det är denna typ som ofta används för riklig anläggning av stadsparker och torg.
  • Lilliputian . Denna gräsmatta blandning kan också döda ogräs, den består av samma sorter som den tidigare versionen, men samtidigt används kortare sorter. Massan gör att du kan skapa en tät och låg gräsmatta. Växter kan enkelt anpassa sig till olika klimatförhållanden och olika jordar.
  • " Dvärg ". Denna gräsmatta blandning innehåller bluegrass och fescue (röd och äng). Den totala höjden på den formade gräsmattan blir bara 3-5 centimeter. Sorter tål låga temperaturer och svåra frost under en längre tid, därför är det "Gnome" som ofta används för plantering i tempererade eller hårda klimat. Dessutom har alla örter som ingår i kompositionen god motståndskraft mot trampning; under det första året efter plantering kommer gräset att växa så långsamt som möjligt.
  • Kanada grönt . Denna ogräsdödande gräsmatta blandning innehåller flera sorter av svingel och ragrais, liksom äng bluegrass. Canada Green används oftast för landning i norra områden.

Växter tål lätt höga och låga temperaturer från +40 till -40 grader. Blandningen är ganska motståndskraftig mot negativa yttre påverkan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

För att gräsmattan ska kunna växa och växa fullt ut måste några viktiga planteringsregler följas. Beroende på typen av gräsmattor kan de planteras med vanliga frön eller plantor.

Tidpunkt

Planteringstiderna kan variera beroende på gräsart. Oftast planteras de under vårperioden omedelbart efter att snömassorna försvunnit. Vissa sorter kan sås under sommaren och till och med i september.

Det är inte värt att plantera gräset senare i september, eftersom det helt enkelt inte hinner växa tillräckligt starkt innan frosten börjar och snart kommer att dö . Kom ihåg att om du bestämmer dig för att plantera på sommaren, är det bättre att vänta på stabilt molnigt väder, för under sådana perioder börjar värmen avta lite och jorden blir så återfuktad som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jordberedning

Innan du planterar frön eller plantor i marken bör den vara noggrant förberedd. För att göra detta måste du ta bort allt skräp från webbplatsen och justera det. Då bör allt ogräs på marken tas bort. Normalt är detta förfarande uppdelat i två separata steg med flera veckors intervall . Var och en av dessa etapper åtföljs av en speciell kemisk behandling med lämpliga preparat. Först efter det börjar de städa upp torkade gräsrester och gräva upp jorden.

Senare måste du applicera nödvändigt mineralgödselmedel på jorden. Detta bör göras först efter fullständigt avlägsnande av ogräset. Organiska element kan också användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsteknik

Först måste du komprimera jorden väl. Detta kan göras med en speciell skridskobana. Om du köpte växtfrön måste de bara fördelas jämnt över webbplatsens område. Vid behov kan denna procedur upprepas. Såning bearbetas en gång med en fläktrake . När fröskiktet har bildats måste du sprida ett lager färdig kompost ovanpå. Om inte kan du använda halm. Dessutom fuktas jorden noggrant. Det är bättre att göra detta med en sprayflaska.

Om du köpte plantor förblir planteringsalgoritmen nästan densamma . I det här fallet kommer det att vara nödvändigt att bilda små hål för att plantera materialet, observera ett litet avstånd, vilket beror på den specifika gräsarten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

Normalt kräver de flesta typer av lågväxande mjukt gräsmatta inte särskilt underhåll. Regelbundenheten för vattning, toppdressing och befruktning beror på de förhållanden som gräsmattan växer, liksom på jordtypen . Innan du använder gödningsmedel måste du läsa instruktionerna i detalj. I den kan du hitta funktionerna i deras användning, samt indikationer på vilka förhållanden de är avsedda för.

Den årliga utfodringshastigheten bör tillämpas gradvis i små mängder . Oftast utförs endast 5 eller 6 jordgödslingsprocedurer under året. De bör utföras med samma tidsintervall. I slutet av varje säsong rekommenderas kalkning av jorden. Detta görs med speciellt dolomitmjöl eller aska. Glöm inte heller att ta bort ogräs när du lämnar. Även när man planterar växter som förskjuter dem kan sådana skadedjur dyka upp på platsen. I det här fallet måste du bearbeta eller ta bort allt manuellt med en fläktrake.

Regelbunden klippning av gräsmattan är viktigt . Det allra första förfarandet bör utföras 1, 5-2 månader efter plantering. I detta fall bör gräshöjden vara cirka 7 centimeter. Klippning av en lägre gräsmatta bör inte utföras, eftersom detta kan leda till att vegetationen dör. Kom ihåg att ventilera jorden tidigt på våren. Kom också ihåg att ta bort isskorpan från platsen.

För att öka torvens täthet avsevärt måste du trimma en eller två gånger i veckan. Men samtidigt kommer gräsmattans vegetation också att bli tätare och jämnare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Gräsmattor utsätts ibland för negativa yttre påverkan som kan leda till att växter dör. Oftast utsätts de för följande sjukdomar.

  • Fusarium . Det överförs antingen genom luften eller genom förorenat land. Sjukdomen kan utvecklas aktivt från senhösten till den tidiga våren. Om det påverkas kan en stor mängd vävt tunt gräs med en grå eller blekrosa nyans ses på platsen. Med tiden börjar vegetationen gradvis torka ut och dö. Du kan bekämpa denna sjukdom med hjälp av speciella fungicider.
  • Mjöldagg . Denna gräsmattorsjukdom utvecklas aktivt på sommaren vid hög luftfuktighet. Vita fläckar börjar dyka upp på gräsmattan, som med tiden börjar tjockna, samtidigt som vegetationen torkar. Mjöldagg kan uppstå som ett resultat av överflödig fukt i jorden eller på grund av ett överskott av kvävehaltigt gödselmedel.
  • Rost . Vid skador kommer fläckar av rödgula nyanser att visas på gräsmattan. En sådan sjukdom uppträder som regel med otillräcklig belysning av landet. Ibland uppstår rost på grund av en stark brist på mineralgödsel. I detta fall bör gräset befruktas noggrant. Under sommarsäsongen är det värt att upprätta en bevattningsregim. Alla drabbade områden måste rengöras varannan eller var tredje dag. Detta måste göras tills stjälkarna är helt friska.
  • Röd tråd . Denna sjukdom påverkar gräsmattor om den inte underhålls korrekt. Oftast dyker det upp i början av maj. Gräset på vissa ställen börjar få en rosa färg, du kan också märka utseendet på små rosa sporer av en trådformig typ. De kommer att fläta toppen av vegetationen. Gradvis kommer tomterna att torka ut och dö. I det här fallet kommer det att räcka med att mata grässkiktet något, samt kamma det ordentligt för att ta bort alla sjuka rester och avsevärt förbättra luftningen.

Ibland attackeras gräsmattor av parasiter. Bland dem kan parasitväxter särskiljas separat: mossor, alger, svampar, lavar. De visas bara vid dålig vård, växer i områden där gräset inte får den nödvändiga näringen. Om jorden är frisk, försvinner sådana skadedjur med tiden över tid.

För att bli av med parasiter kan kalkning av jorden appliceras. Detta kommer att leda till en minskning av dess surhetsgrad. Oftast är detta förfarande tillräckligt för att förstöra skadedjur.

Rekommenderad: