Sportgräsmatta (47 Foton): Typer Av Gräsmatta, Frön Och Sammansättning, Hur Mycket Det Stiger, Hur Man Planterar Och Sköter, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Sportgräsmatta (47 Foton): Typer Av Gräsmatta, Frön Och Sammansättning, Hur Mycket Det Stiger, Hur Man Planterar Och Sköter, Recensioner

Video: Sportgräsmatta (47 Foton): Typer Av Gräsmatta, Frön Och Sammansättning, Hur Mycket Det Stiger, Hur Man Planterar Och Sköter, Recensioner
Video: Renovering av gräsmattan - vertikalskära, lufta, så och dressa 2024, Maj
Sportgräsmatta (47 Foton): Typer Av Gräsmatta, Frön Och Sammansättning, Hur Mycket Det Stiger, Hur Man Planterar Och Sköter, Recensioner
Sportgräsmatta (47 Foton): Typer Av Gräsmatta, Frön Och Sammansättning, Hur Mycket Det Stiger, Hur Man Planterar Och Sköter, Recensioner
Anonim

En dekorativ dekoration av alla förortsområden är en sportgräsmatta - ett fält sått med gräs. Den har inte bara ett estetiskt attraktivt utseende, utan utför också ganska praktiska funktioner: du kan springa, spela, arrangera sommarpikniker på den. Om området på platsen tillåter kan en sådan täckning göras oberoende. Men du bör omedelbart förbereda dig för att installationsprocessen kommer att vara långsam och ganska mödosam.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Gräsmattan, som används för att så platsen, har ett ökat motstånd mot olika mekaniska belastningar, därför används denna typ av gräsmatta främst på idrottsplaner. Det är dock också bra för hus på landet med ett stort bakgårdsområde, där aktiv rekreation ofta görs.

Det finns flera typer av sportgräs:

  • fotboll;
  • tennis;
  • lekplats;
  • för golf,
  • för tävlingsbanan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För var och en av dem används en separat typ av gräsblandning. En sportgräsmatta kan vara naturlig eller konstgjord. I det första fallet kan du självständigt förbereda och så platsen med gräs. Det är också möjligt att köpa en färdig naturlig rullgräsmatta, med hjälp av vilken det är möjligt att hoppa över processen att odla ett gräs. Det andra alternativet är mer ekonomiskt både vad gäller pengar och den tid som måste läggas på att ta hand om det.

Gräsblandningen, som används för tät gräsmatta av gräsmattan, består av vegetation med ökat motstånd mot yttre negativa påverkan. Särskilda typer av gräs är minst mottagliga för att trampa eller riva, så platsen behåller sitt estetiska utseende även efter aktiv sport eller andra dynamiska aktiviteter.

Ytterligare fördelar med en sådan blandning:

  • resistens mot de flesta typer av sjukdomar, inklusive antraknos och rost;
  • förmågan att klippa den upp till 2,5 cm;
  • motståndskraft mot höga omgivningstemperaturer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland kraven för sportgräs är:

  • avvisning av smuts och fukt på gräsmattans yta efter regn;
  • förmågan att klara vanliga belastningar;
  • gräset ska inte glida och hindra rörelse;
  • platsens yta måste vara plan och jämn.
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Det finns ett antal huvudfördelar med en sportgräsmatta i en sommarstuga

  • Gräsmatta har förmågan att hålla kvar damm på ytan, vilket renar luften. Dessutom producerar hon, liksom andra representanter för floran, syre.
  • Gräsmattan täcker, på grund av den aktiva avdunstningen av fukt från jorden, det omgivande rummet svalare. Och detta är mycket viktigt under den varma säsongen.
  • Det täta grässkyddet tillåter inte ogräs att gro. Sajten kommer att se snygg och välvårdad ut i mer än ett år.
  • Icke-traumatisk yta skyddar mot eventuella fall.
  • En korrekt anlagd gräsmatta, med rätt vård och underhåll, kommer inte att förlora sina estetiska och praktiska funktioner i upp till 5 år.
  • Gräsmattan är en idealisk bakgrund för platsens dekorativa element: bänkar, buskar, trädgårdsfigurer och dammar.
  • Ett brett utbud av sportgräsblandningar gör det möjligt att välja det lämpligaste alternativet. Du kan kombinera flera av dem, till exempel separat för platsen och trädstammar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Inga uppenbara nackdelar med sportgräset hittades . En relativ nackdel är omöjligheten att bryta en fullfjädrad gräsmatta på grund av bristen på angränsande territorium. Därför står sommarboende ofta inför ett val - en gräsmatta eller en trädgårdssäng. I små områden kan du begränsa dig till små gröna gräsmattor, som kommer att bli en dekorativ dekoration av sommarstugan.

En stor gräsmatta för att ta hand om den kräver specialverktyg: en komprimator, en såmaskin, en gräsklippare. Dessutom kräver en sådan webbplats ekonomi-, arbetskostnads- och tidskostnader.

Bild
Bild

Blandningstyper

För varje typ av sportgräsmatta, beroende på vad och hur aktivt de är engagerade i den, är det vanligt att använda olika växtbaserade formuleringar. Av alla sorter av gräs är de mest populära flerårig rajgräs, ängsblågräs, äng och rödsvingel, vitböjd och vanlig kam.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Universal sportgräsblandning

Denna typ av gräsblandning, efter sådd, bildar ett tätt spadtyg som tål regelbunden hög belastning. Den består av böjt gräs, svingel och ängsblågräs. Oftast används det för att ordna fotbollsplaner.

Frön sås i ett tätt, jämnt lager, och på de platser där en ökad belastning på vegetationen förväntas görs sådd i dubbel form . Denna typ av gräsmatta kräver regelbunden utfodring och klippning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mono blandningar

Perfekt för att ordna tennisbanor. Gräsblandningen efter groning bildar en enhetlig yta som är mycket motståndskraftig mot trampning. För sådd används samma sorter av gräs, som är en del av "Universal sportgräsblandningen", men de blandas inte, utan endast en typ av växter sås.

Regelbunden klippning av sportgräset hjälper till att skapa en jämn yta. I slutet av säsongen genomborras torvlagret, vilket förhindrar eventuell komprimering av växternas rotsystem, vilket resulterar i att deras attraktiva smaragdfärg kan gå förlorad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Parkblandning

Oftast används denna sportgräsblandning för att utrusta lekplatser och skuggiga områden. Den innehåller växter av spannmålstypen: timotej och svingel, och klöver läggs också till, vilket förbättrar beläggningens kvalitet och estetiska egenskaper.

Gräset har en rik grön färg och växer snabbt och bildar ett tätt gräs som hämmar ogräs . Gräsmattan är opretentiös vid underhåll: för att behålla ett dekorativt utseende räcker det att klippa gräset 2 gånger i månaden och applicera gödsel en gång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skillnaden mellan en mångsidig gräsmatta och en sportgräsmatta?

Det särdrag hos den universella gräsmattan är att den har en dekorativ komponent. Denna typ av täckning finns ofta i parkområden, nära sommarstugor. Ser estetiskt tilltalande ut, hållbar att använda.

Huvudskillnaden mellan mångsidig och sportgräs är syftet: den sportiga är anpassad för att klara höga mekaniska belastningar, medan den universella har en genomsnittlig grad av motståndskraft mot yttre påverkan och ogynnsamma väderförhållanden. Grässkyddets uthållighet beror på sammansättningen av växterna som ingår i det: de är olika för sport och universella gräsmattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jordberedning

Arrangemang av en gräsmatta börjar med beredningen av jorden, som är dess grund. Beroende på hur korrekt detta görs beror resultatet och hållbarheten på den gröna duken.

Jordberedningen består av flera steg

  1. Till att börja med är det nödvändigt att ta bort alla växter och ogräs från det valda området, befria det från stenar och skräp. Om det finns stubbar och rötter på det bör du också bli av med dem.
  2. Fluffande. För att ludda jorden måste platsen grävas upp med en spade eller en bakåtgående traktor 20-25 cm djup.
  3. Dränering. Om jorden är tung, utsatt för överdriven fukt eller fuktstagnation krävs dränering. För detta avlägsnas det översta jordlagret, ett lager av krossad sten eller 10 cm tjockt grus hälls på botten av det rengjorda området. Ett lager av sand med samma tjocklek läggs ovanpå det. Båda skikten måste tampas och bördig jord måste placeras ovanpå dem, varefter platsen måste komprimeras igen. I denna position måste den lämnas i 1, 5-2 veckor. Därefter rengörs platsen från ogräs.
  4. Gödsel. För att fröna ska spira jämnt rekommenderar experter att befrukta jorden före sådd, och inte efter den. För detta används kompost, vermikompost och komplex mineralgödsel.
  5. Inriktning. Platsen är jämn med en kratta eller en jordfräs (om platsen är mycket stor). Som ett resultat bör jordkornen vara lika stora som ett vete.
  6. Tampning. För att frön ska gro snabbt och jämnt är det nödvändigt att säkerställa maximal kontakt mellan fröet och jorden. För detta komprimeras den tidigare befruktade jorden med en rulle. Alla oegentligheter som identifierats efter denna process bör lossas och jämnas ut igen. Rullning bör inte utföras i vått väder - detta kan leda till att jordklumpar klumpar ihop sig.
  7. Fram till sådd kan du inte gå på platsen. 1-2 dagar innan du planterar gräsmattan, med förbehåll för torrt väder, måste platsen fuktas väl.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Såregler

Experter rekommenderar att så en gräsmatta blandas i mitten av våren eller hösten. Om tomten är liten kan sådd göras manuellt; för större ytor är det bättre att använda en speciell teknik - en såmaskin . För att plantera frön är det bättre att välja en vindstilla, lugn dag - i blåsigt väder kommer fröet att fladdra, så plantorna kan vara ojämna.

Utsäde för gräsblandningar beror på gräsmattans typ och anges som regel på förpackningen . Standardförbrukningshastigheten är minst 50 g per 1 m². Experter rekommenderar inte att spara - ogräs kommer att börja gro i områdena "skalliga fläckar", vilket kommer att leda till behovet av att göra om arbetet igen. För att säkerställa en jämn sådd är det nödvändigt att blanda fröna med sand i lika stora proportioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi erbjuder instruktioner för sådd av en gräsmatta

  1. Det är nödvändigt att villkorligt dela upp platsen i lika delar - i enlighet med deras antal är fröna uppdelade i samma antal lika delar. Detta gör det möjligt att spendera dem så jämnt som möjligt.
  2. Fukta torr jord med vatten med en fin sprayslang. Efter det bör jorden helt och på alla ställen absorbera fukt lika mycket, vilket gör att den blir lösare.
  3. Varje sats frön sprids mätt över platsen i 2 riktningar: först längs, sedan över.
  4. För att fördjupa fröna i jorden efter sådd är det nödvändigt att lossa jorden med en fransk (fläkt) kratta. Det optimala djupet på vilket fröet ska placeras är 1-1,5 cm.
  5. Nästa steg är rullning, vilket säkerställer maximal kontakt mellan jord och frön, vilket minskar groningstiden.
  6. Det sista steget är måttlig vattning av sängen med en sprinkler med en fin spray.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Sportgräsvård börjar omedelbart efter att fröna har placerats i jorden och består till en början endast av regelbunden vattning. Under gynnsamma förhållanden visas de första skotten 2-2,5 veckor efter sådd.

För att inte störa det bräckliga rotsystemet hos växter rekommenderar experter inte att gå på gräsmattan förrän vid första klippningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gräsmatta omfattar ett antal aktiviteter

  1. Fuktning av jorden bör utföras regelbundet, eftersom matjorden torkar. För vattning är det nödvändigt att använda en fin spruta - detta kommer att skydda jorden från erosion och skydda rotsystemet hos unga växter. Djupet på jordfuktigheten bör vara 6-7 cm. Vattna gräsmattan bör utföras sent på kvällen - detta hjälper jorden att bli bättre mättad med fukt och hålla den längre.
  2. När gräset når 7-10 cm i höjd görs den första klippningen. För att inte skada det ömtåliga grässkiktet rekommenderas att använda en liten gräsklippare för detta.
  3. Det är nödvändigt att klippa den växande högen var 7-10 dagar och lämna 3-4 cm från marknivån. Regelbunden skärning främjar bildandet av ett starkt rotsystem. För att få en jämn, slät yta på den gröna duken är det nödvändigt att klippa vegetationen med en speciell teknik. Du kan höja högen och underlätta klippningen med hjälp av en kratta, som du först måste gå längs gräsmattan innan du klipper.
  4. Det är viktigt att regelbundet ta bort torrt gräs som finns kvar i området efter klippning.
  5. Ung vegetation måste befruktas en gång i månaden med mineraliska och komplexa tillsatser. En mogen gräsplan (2-3 år gammal gräsmatta) behöver inte så ofta utfodring. Det kan reduceras till 1 gång per år, det bör utföras på hösten.
  6. Periodiskt behöver det gröna området luftas, vilket bidrar till bättre penetration av luft och fukt i gräsmattorna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Granska översikt

En analys av sommarinvånarnas recensioner av sportgräsmattan visar att de flesta är nöjda med resultatet. Oavsett vilken metod som användes för att erhålla beläggningen (rull eller sådd) noterar alla de höga egenskaperna hos vegetationen efter mekanisk påverkan på den. Trädgårdsmästare noterar att med rätt vård behåller en sådan gräsmatta sitt dekorativa utseende under lång tid (5-6 år).

Experter rekommenderar att du använder en modell av en gräsklippare för klippning av en sportgräsmatta, som inte bara klipper gräset utan också samlar upp det direkt efter det. Trots att en sådan mekanism är något dyrare än konventionella, underlättar den kraftigt underhållet av gräsmattan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsmästare noterar att ogräs kan dyka upp på ytan med felaktig vård. De ger inte bara platsen ett oförskämt utseende, men hämmar också gräsets tillväxt och fyller hela utrymmet. Lösningen på problemet kan vara moderna herbicider, som är helt säkra för människor.

En välskött, snygg gräsmatta, som används för både dekorativa och praktiska ändamål, är varje ägares dröm och stolthet . Med hjälp av en sportgräsmatta kan du inte bara dekorera platsen utan också göra den till en utmärkt plats för utomhusaktiviteter, där du ofta kan träffas med släktingar och vänner.

Rekommenderad: