Skuggtolerant Gräsmatta: Hur Väljer Man Skugggräs? Frökomposition För Skuggiga Platser, Hur Man Odlar En Dekorativ Gräsmatta

Innehållsförteckning:

Video: Skuggtolerant Gräsmatta: Hur Väljer Man Skugggräs? Frökomposition För Skuggiga Platser, Hur Man Odlar En Dekorativ Gräsmatta

Video: Skuggtolerant Gräsmatta: Hur Väljer Man Skugggräs? Frökomposition För Skuggiga Platser, Hur Man Odlar En Dekorativ Gräsmatta
Video: Lägga kantsten vid blomsterrabatter - Flisby AB, Flisbybloggen 2024, Maj
Skuggtolerant Gräsmatta: Hur Väljer Man Skugggräs? Frökomposition För Skuggiga Platser, Hur Man Odlar En Dekorativ Gräsmatta
Skuggtolerant Gräsmatta: Hur Väljer Man Skugggräs? Frökomposition För Skuggiga Platser, Hur Man Odlar En Dekorativ Gräsmatta
Anonim

För att skapa en gräsmatta och sköta om den krävs vissa kunskaper och färdigheter. En person som aldrig har varit involverad i arrangemanget av sådana platser stöter ofta på olika oväntade svårigheter: gräs har vuxit obehagligt, ogräs dyker upp, gräsmattan har vuxit i form av gupp. Dessa problem kan vara mycket frustrerande och till och med avskräcka från önskan att få tag på din egen gräsmatta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristisk

En gräsmatta är en plan yta planterad med en speciell blandning av gräs som växer till en tät matta. Den har ett dekorativt eller funktionellt syfte och behöver, precis som allt som växer, noggrann vård. Platsen kan bli en elegant ram för blommande rabatter, grupper av buskar eller träd, som visuellt ser ljusare ut mot sin bakgrund.

Förutom den dekorativa funktionen förbättras luftfuktigheten i det gröna området.

Bild
Bild

En skuggig gräsmatta kan bli en tråd som förenar naturen och människor . Landskapskompositioner får med sin hjälp ett färdigt utseende. Gräsmatta av örter rengör luften från skadliga gaser, damm, gifter. Ett grönt område hjälper till att minska markens vibrationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med en skuggtolerant gräsmatta inkluderar följande:

  • tolererar lätt otillräckligt solljus;
  • beror inte på växlande väder;
  • lätt att städa.

Det finns speciella sorter av gräsmattor som kan dölja alla obekväma områden under växande träd och buskar, liksom områden på norra sidan, intill husets vägg. Med deras hjälp blev det möjligt att utrusta gräsmattor bredvid höga och omfattande byggnader och strukturer som ger konstant skugga på ett anständigt avstånd från sig själva. Dessa blandningar används ofta för att skapa gräsmattor i inomhusgårdar.

Bild
Bild

Fröna kan vara en specifik ört eller en blandning av flera olika sorter för maximal styrka. Blandningarna är utformade för att skapa en gräsmatta under vissa förhållanden som är långt ifrån idealiska . Till exempel sås dåligt upplysta skuggiga områden under träd eller buskar, belägna på platser med överdriven fukt och risk för svampsjukdomar, bäst med en blandning av skuggälskande örter.

Bild
Bild

Blandningar av gräsmatta som växer i skuggan inkluderar vanligtvis svingel (Wallis fescue), rödsvingel, flerårig rajgräs och bluegrass . En sådan blandning ger gräsmattan en ljusgrön färg, gör den resistent mot ett antal negativa faktorer: svampsjukdomar, sällsynt vattning och temperaturfall. Sådana blandningar rotar sig väl och växer långsamt, vilket eliminerar ogräsets dominans. Gräsmatta har andra lika värdefulla fördelar. Den har förmågan att rena och läka atmosfärisk luft, absorberar damm, giftiga gaser, partiklar av tungmetaller.

Bild
Bild

För att skapa ett grönt anlagt område i skuggan rekommenderas att välja långsamt växande örter som lätt tål överskott av fukt . Vanligt gräs, med brist på solljus, tappar sin ljusa färg, vissnar och blir mottaglig för svampinfektioner. Rödsvingel och svingel lider inte alls av otillräckligt solljus, de växer bra i sur jord, men i det här fallet visar sig gräset vara mycket tufft. Fröna gror snabbt, efter 14-15 dagar, växer sedan, och som ett resultat bildas ett spad med hög densitet, som har en blågrön färg.

Om du lägger till rajgräs och ängsblågräs i blandningen blir gräsmattans färg ljusare och mättad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det finns flera typer av skuggtoleranta gräsmattor

  • Parterre . Detta är den dyraste och samtidigt den mest fördelaktiga underarten. Det kräver ständig uppmärksamhet och omsorg. En säsong räcker för att gräsmattan ska bli dekorativ och börja glädja sina ägare.
  • Mauretanska . Det vanligaste bland prydnadsgräsmattor, eftersom det är billigare i kostnad och ansträngning än parterre. Men utseendet på den moriska gräsmattan är naturligtvis inte lika spektakulärt som på parterre gräsmattan.
  • Funktionell . Namnet motsvarar helt syftet med dessa gräsmattor, eftersom de är avsedda för aktivt bruk, liksom för olika uppgifter i landskapet. Till exempel sås en trampningsbeständig sportgräsmatta på en åker för fotboll och andra sportspel. En förstärkande gräsmatta, som en annan typ av funktionell gräsmatta, används längs sidvägar i sluttningar och sluttningar för förstärkning.
  • Universell . Denna typ av grönområde kallas universellt eftersom det uppfyller alla krav. Mångsidiga gräsmattor kan vara vilda eller vanliga. En vanlig gräsmatta skapas ofta i områden runt privata hus eller sommarstugor. Det är mycket trevligt att koppla av på det, eller tvärtom, spela en omgång badminton eller sparka bollen. Kostnaden är direkt proportionell mot kvaliteten, eftersom gräsmattan kan vara mycket billig och komma ikapp parterren när det gäller kostnader. Gräsblandningens sammansättning har ett stort inflytande på kostnaden, därför är beredskapstiderna olika.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val

Det beror på valets riktighet om det kommer att vara möjligt att skapa det önskade idealet. I alla fall bör följande punkter markeras.

  • Billig gräsmatta även med ständig omsorg kommer den att kunna få ett färdigt utseende tidigast efter några säsonger.
  • Gräsmatta från mellersta prissegmentet kommer att förvärva önskat utseende på 2-3 månader, men också under förutsättning av noggrant underhåll.
  • Premiumzon kan skapas på några veckor med minimal ansträngning. Det är därför dyra gräsmatta blandningar har en obestridlig fördel.
Bild
Bild

Det finns ett annat mått att tänka på när du planerar din gräsmatta. Detta är dess avsedda syfte. Följande sorter kan särskiljas här:

  • dekorativ;
  • funktionell;
  • universell.

Landskapet kommer inte att se harmoniskt ut om det inte finns några gräsmattor eller gräsmattor i det, som lätt kan förvandlas till ett picknickområde, en lekplats eller en lekplats.

Bild
Bild

Vård

För hundra kvadratmeter av det behandlade området behöver du 5 kg frön. Det är att föredra att använda färdiga gräsmatta från välrenommerade tillverkare. En gräsmatta planterad i skuggan kräver särskild behandling . Klippning är ofta inte nödvändigt eftersom gräset växer långsamt. Nog en gång i månaden. Regelbunden luftning är dock avgörande för att förhindra infektioner.

Bild
Bild

Regelbunden korrekt utfodring, som utförs i början av maj, är en förutsättning för en bra gräsmatta . För att minska surheten i jorden måste kalk tillsättas. För att mata 1 väv behöver du 3 kg kalk och 5 kg gödningsmedel i granulat. De är jämnt utspridda över hela gräsmattan och vattnas rikligt med vatten.

Bild
Bild

En skuggig gräsmatta måste repareras oftare än en gräsmatta som växer i soligt läge. Brist på belysning provar utseendet på skalliga fläckar, på vilka det ofta är nödvändigt att så frön. Det översta lagret av jord måste lossas, fyllas med näringsrik jord, slätas med en kratta och planteras med frön.

Rekommenderad: