Poolmosaik: Glasmosaikplattor Och Paneler, Som är Bäst Att Använda För Dekoration Och Beklädnad

Innehållsförteckning:

Video: Poolmosaik: Glasmosaikplattor Och Paneler, Som är Bäst Att Använda För Dekoration Och Beklädnad

Video: Poolmosaik: Glasmosaikplattor Och Paneler, Som är Bäst Att Använda För Dekoration Och Beklädnad
Video: Luxury glass mosaic tile for house,hotel,swimming pool, interior,exterior, walls and fountains. 2024, Maj
Poolmosaik: Glasmosaikplattor Och Paneler, Som är Bäst Att Använda För Dekoration Och Beklädnad
Poolmosaik: Glasmosaikplattor Och Paneler, Som är Bäst Att Använda För Dekoration Och Beklädnad
Anonim

Material för att avsluta poolen måste ha minsta vattenabsorptionshastighet, tål vattentryck, exponering för klor och andra reagenser, temperaturfall. Det är därför kakel eller mosaik används för att dekorera skålen och angränsande områden, fixera dem med speciellt vattentätt lim.

Mosaik kan läggas på botten och väggarna i poolen, liksom på sidorna och trappstegen, ytor runt tanken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En mosaik är en duk av element som fästs ihop. De dekorativa partiklarna fästs på ett flexibelt underlag så att mosaiken kan användas även på ojämna ytor. Dessutom är det omöjligt att uppnå samma täthet och maximal vidhäftning som ger användningen av mosaik på ett underlag, även med tätt placerade plattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelen med ett mosaiköverdrag är dess ökade hållbarhet ., vilket beror på produktionstekniken. Materialet är härdat vid höga temperaturer och kan baseras på ultrastark glas. Detta gör att mosaiken kan användas inte bara för att dekorera tankens inre yta, utan också som golvbeläggning nära den.

Poolmosaiker bör ha en fuktabsorptionskoefficient på högst 6%. Annars behåller materialet fukt, vilket snabbt leder till sprödhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Beroende på vilket material som används kan mosaikytan ha ett eller annat utseende, ha olika egenskaper och därför användningsområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera typer av poolöverdrag

Keramisk mosaik . Den är baserad på mycket plastlera och tillsatser. Råvaran extruderas och pressas och avfyras sedan vid höga temperaturer. Det kännetecknas av styrka, motståndskraft mot extrema temperaturer och hög luftfuktighet (fuktabsorption är bara 0,5%). Dessutom är denna mosaik ogenomtränglig även för aggressiva rengöringsmedel, därför används den ofta som golvbeläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Keramik i porslin . I sin sammansättning liknar det porslin. Den är baserad på vit lera, kvarts, fältspat samt metalloxider för att ge färgen till den färdiga produkten. Tack vare högtemperaturförbränningstekniken har keramiska mosaiker i porslin en hållbar glasliknande yta. Som regel är den inte täckt med glasyr.
  • Glasmosaik på ett rutnät . Det liknar keramiska plattor, men dess skillnad är ljusets brytning, på grund av vilken intressanta optiska effekter uppnås. Det finns en spegel typ av glasyta, som också är hållbar och självrengörande.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är det mest populära materialet för beklädnad, eftersom dess vattenabsorption är nästan 0%. Detta förhindrar att plattorna ackumulerar fukt även om deras yta är skadad. Dessutom är den lämplig för efterbehandling av utomhuspooler, frostbeständighet upp till 100 cykler. Den mest populära är den kinesiska mosaiken, som visar bäst valuta för pengarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Betongmosaikplattor . Den är baserad på betong med färgpigment, vilket förklarar materialets ökade hållfasthet. Men trots sin höga hållfasthet (enligt denna indikator "går det över" även klinker) används materialet sällan för att dekorera simbassänger. Detta beror på dess grovhet och grovhet.
  • Metallisk . Det är en tunn metallplatta fäst vid basen. De genomgår en speciell korrosionsskyddande finish, därför kännetecknas de av hållbarhet även vid hög luftfuktighet. Materialet är dock inte lämpligt för utomhusbruk och inomhuspool.
  • Trasig keramik . Den har samma prestandaegenskaper som den keramiska motsvarigheten, men skiljer sig i närvaro av många stenar. De senare har ojämna kanter och skillnader i pigmentering, vilket, när solens strålar bryts, ger en spegeleffekt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillsammans med keramiska mosaiker används den trasiga versionen i stor utsträckning för att dekorera pooler och omgivande områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färger och textur

När du väljer en panel för en utomhuspool bör frostbeständiga material ges företräde. För utformning av trappsteg, gångområden, bör ett oglaserat material med hög glidkoefficient väljas. Ju högre det sista värdet är, desto säkrare är ytan. Det är optimalt om friktionskoefficienten är från 0,75.

Material i klass B och C är lämpliga . Materialen av den första typen är utformade speciellt för installation i pooler och duschar, de senare visar maximal halkskydd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa alternativen för beklädnad är klinker, glas av porslin och glasmosaik. Att dekorera med naturstenar är omotiverat, eftersom materialets attraktivitet och lyx går förlorad under vatten och själva materialet ser tråkigt och monotont ut. Klinkerversionen används för beklädnadsytor nära poolen och spegel eller slät mosaik för att avsluta undervattensytan.

Dessutom gör användningen av en ljus nyans av en mosaik eller en spegelversion det lättare att visuellt bedöma vattnets renhet och gör att du kan märka främmande föremål i tanken i tid. Man tror att mörka, alltför ljusa, sura nyanser är deprimerande, medan poolen fortfarande är en plats att koppla av.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Experter rekommenderar att välja en mosaik av lugna pastellfärger . (beige, sandig, mjölkaktig) eller färger nära nyanser av aqua (blå, ljusblå, turkos). Ofta är skålens sidoväggar dekorerade med horisontella ränder av samma färg, men i olika nyanser. Genom att använda remsor med samma bredd kan vattennivån i poolen enkelt övervakas.

Om botten och väggarna har många ojämna områden bör du välja en mosaik med små element, det är mer flexibelt. Dessutom, om någon del av mosaiken är skadad, kan den enkelt bytas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om en komplex panel antas, bör fragmenten också vara små, företrädesvis fyrkantiga. En mosaik med rundade utskjutande kanter är säker. Det bör väljas för ytor som du måste gå på.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad krävs för styling?

Om du väljer en mosaik bör du ta hand om ett lämpligt kakellim. Den måste ha sådana egenskaper som vatten- och frostbeständighet, ha goda indikatorer på elasticitet och vidhäftning, motståndskraft mot mögel och mögel, kemiska reagenser, främst klor.

Som regel är lim avsedda för fixering av mosaik i rum med hög luftfuktighet märkta "för poolen" eller "aqua". Högkvalitativt lim innehåller cementblandningar och injekteringsblandningar innehåller epoxihartser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att de inte kan kallas billiga, men det högre priset är fullt ut motiverat av de bättre tekniska egenskaperna. Vi får inte glömma att du kan förlora även den dyraste och högkvalitativa finishen genom att spara på lim.

Bild
Bild

Förutom mosaiken och limet är det nödvändigt att ta hand om vattentätningen av tanken.

För detta ändamål kan flera formuleringar användas

  • Penetrerande blandningar - efter att ha trängt in i materialets porer och sprickor kristalliseras sådana kompositioner, vilket säkerställer ytans täthet.
  • Polymercementblandningar - kompositioner för beläggning av vattentätning baserad på cement och mjukgörare.
  • En mastik baserad på flytande gummi, ovanpå vilket ett förstärkande tyg läggs.
Bild
Bild

Utan tvekan kommer du i arbetet att möta behovet av att klippa ett fragment. Det rekommenderas inte att använda trådskärare, eftersom du kan skada materialet, få trasiga, ojämna kanter. Det rekommenderas att köpa en kakel- eller glasskärare för skärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning av material

För att bestämma den mängd mosaik som krävs, bör du beräkna tankens yta och lägga till ytterligare 10-15% av materialet i resultatet.

Du kan beräkna den nödvändiga mängden lim, beroende på poolens yta och materialförbrukning per 1 kvm. m . Det senare anges på förpackningen av limmet. Som regel är det 1,4-1,5 kg / kvm. m med ett limskikttjocklek på 1 mm. En sådan förbrukning är dock inriktad på idealiska ytor, i praktiken är den 2-7 kg / kvm. m och beror på basens typ och jämnhet, typen av mosaik, typen av murslev (storleken på tänderna, lutningsvinkeln).

Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumtionen av injekteringsblandningen görs med hänsyn till särdragen hos mosaikarkets format och tjocklek, bredden på fogarna mellan arken.

Klädsel exempel

Med hjälp av en mosaik av olika nyanser kan du uppnå denna eller den effekten. Så om du vill öka poolens yta visuellt, lägg ut botten med mörkare material än väggarna.

Om du bestämmer dig för att göra poolen till en accent av landskapet, välj sedan en mosaik av ljusa nyanser - grönt, gult, guld, rosa.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du dekorerar väggarna och botten kan du använda olika nyanser av mosaiken, men med förbehåll för deras färg närhet. En intressant effekt kan uppnås genom att alternera olika nyanser av mosaiken i ett rutmönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av kontrasterande fragment låter dig betona originaliteten i tankens form. Som regel läggs ränder, geometriska mönster ut, men det är möjligt att utföra mer komplexa, utsmyckade mönster. Pooler i orientalisk och antik stil möts på samma sätt.

Bild
Bild

Bland de populära smycken som skapats av mosaiker kan man notera ritningar på det marina temat, imitation av havsbotten, ämnen i gamla myter.

Rekommenderad: