Brick Härdar (24 Bilder): Typer Av Eldstaden. Hur Man Gör En Härd För En Eld I Landet Med Egna Händer? En Plats För En Utomhus Härd, Runda Och Andra Lägereldar

Innehållsförteckning:

Video: Brick Härdar (24 Bilder): Typer Av Eldstaden. Hur Man Gör En Härd För En Eld I Landet Med Egna Händer? En Plats För En Utomhus Härd, Runda Och Andra Lägereldar

Video: Brick Härdar (24 Bilder): Typer Av Eldstaden. Hur Man Gör En Härd För En Eld I Landet Med Egna Händer? En Plats För En Utomhus Härd, Runda Och Andra Lägereldar
Video: Avslappnande eldstad 🔥 - 8 timmar - Virtuell eldstad. 4K UHD TV 2024, Maj
Brick Härdar (24 Bilder): Typer Av Eldstaden. Hur Man Gör En Härd För En Eld I Landet Med Egna Händer? En Plats För En Utomhus Härd, Runda Och Andra Lägereldar
Brick Härdar (24 Bilder): Typer Av Eldstaden. Hur Man Gör En Härd För En Eld I Landet Med Egna Händer? En Plats För En Utomhus Härd, Runda Och Andra Lägereldar
Anonim

Eldstaden är som regel utrustad i en trädgård eller sommarstuga för att inte bara utse en öppen spis - en plats där eld ofta görs, men för att göra denna plats märkbar, förvandla den till ett annat semantiskt centrum för dess utvecklade territorium. Denna artikel kommer att fokusera på härdar gjorda av ett av de mest prisvärda materialen - tegel.

Bild
Bild

Särdrag

En enkel brand i landet är naturligtvis också möjlig. Flera grundläggande behov kan ligga till grund för hans organisation:

  • sophantering;
  • lagar mat;
  • ägna tid åt trevlig kommunikation.

Ibland kan allt detta hända samtidigt. Till exempel baka potatis i kol kvar från brinnande trädgrenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men en sådan spontan brand har allvarliga nackdelar, förutom tvivelaktig estetik har den också en ökad brandrisk. Det är hon som driver många älskare av öppen eld för att utrusta en tegelgata. Det skiljer sig från en enkel eld i sin stationäritet . Detta leder, även om det inte ursprungligen var planerat, till en zonering av det intilliggande territoriet. Nära härden, på ett eller annat sätt, finns det bänkar eller till och med stolar, en plats för förvaring av bränsle och i slutändan en bordsskiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

På en sådan härd kan du placera en grill för en grill, alla typer av enheter för att hänga en panna eller för en gryta.

Ofta, när de tänker ut en härd på sin plats, går de exakt ut från dess betydelse för bildandet av en gemensam viloplats utanför huset. I det här fallet är organisationen av utrymmet eftertänksam.

Bild
Bild

Vad är dem?

Det finns olika sätt att klassificera tegelbränder.

De kan variera i form. Det finns få alternativ:

  • fyrkant;
  • rektangulär;
  • runda.

Den enklaste utomhus trädgård härd är fyrkantig.

Bild
Bild

Även en mästare som inte har mycket erfarenhet av att arbeta med tegel kan lägga en struktur av denna form . Det är lämpligt att behålla den inre dimensionen - minst 40 cm i diameter. Alternativt en rektangulär härd. Det skiljer sig från en fyrkant bara genom skillnaden i förhållandet mellan längd och bredd.

Bild
Bild

Denna form kan vara efterfrågad om härden används på gatan, till exempel för att göra en grill. Det kommer att finnas tillräckligt med plats för både spett och kolberedning.

Det svåraste att genomföra är en rund härd . När du börjar göra det måste du rita en viss mall på marken och lägga ut hela strukturen på den.

Bild
Bild

I detta fall kan tegel placeras både vertikalt och horisontellt . I den enklaste versionen är de inte ens fästa med en lösning, utan staplas i en cirkel, antingen strikt vertikalt eller med en lutning utåt och bildar en skål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fokusen kan ha olika djup. Det finns bara två alternativ: på marken eller i marken.

I det första fallet måste härden läggas över marknivå . I det andra, eftersom det inte är svårt att gissa, innan du bygger en tegelstruktur, måste du gräva ett hål i en eller annan form och utföra alla manipulationer i den. Vilket alternativ är bättre, det kommer inte att vara möjligt att svara entydigt. Det är mycket bekvämare att laga något på härden ovanför marknivån; det är möjligt att ordna en fläkt i den, tack vare vilken det kommer att vara möjligt att reglera förbränningen.

Bild
Bild

Eldstaden i marken verkar mindre bekväm, men samtidigt är den mindre brandfarlig . Gnistor och särskilt vaktlar flyger inte ur den så mycket i en tid när elden inte brinner. Men även i det här fallet bör den övre delen av murverket ligga något över platsens yta.

Bild
Bild

Öppen tegel härdar kan klassificeras efter material

Oftast är sådana strukturer gjorda av rött tegel. Sådant material är vanligtvis det lättast tillgängliga. Silikatstenar är mycket mindre vanliga. För öppen eld kan det anses vara det minst lämpliga. Ofta kan uppvärmning leda till sprickbildning av vita tegelstenar, även om det är ganska lämpligt för en tillfällig härd. Det bästa alternativet är eldfasta tegelstenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till skillnad från rött, överför den inte värme, och härdens yta kommer alltid att förbli kall . Det spricker inte heller, som silikatsten, vilket förlänger arbetstiden för en sådan struktur. Det kostar visserligen mer, och det är mycket svårare att hitta detta material.

Hur gör man det själv?

Att skapa en vanlig tegel eldstad på en sommarstuga med vissa färdigheter är inte så svårt.

Val av sittplats

Som regel är det inte svårt att hitta en plats för en härd på ett sedan länge utvecklat område. Vanligtvis finns en sådan plats redan, det återstår bara att utrusta den. En enkel röd tegel härd kommer att vädja rummet betydligt.

Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att det måste vara minst 3 meter till de närmaste byggnaderna. Det är också oönskat att elda mindre än 1,5 meter från träd och buskar. Det är nödvändigt att försöka ta hänsyn till platsen för närliggande områden och den rådande vindriktningen, men med ett litet område av territoriet är det osannolikt att det är möjligt att helt utesluta rökspridning.

På en ny plats är det bättre att planera en plats för härden i förväg; en storskalig tomt av platsen kommer att vara användbar för detta . På detta sätt blir det möjligt att organisera territoriet optimalt med hänsyn till de flesta faktorerna: vind, lättnad, placering av byggnader och vegetation.

Bild
Bild

Om tomten är ojämn kommer detta att lägga till ett antal begränsningar . Du bör inte placera lägereldzonen på den högsta platsen, troligen kommer det att vara de starkaste vindarna där. Detta kommer inte bara att göra det obehagligt att spendera tid vid elden, det kan också orsaka en stark spridning av gnistor.

En brasa på en låg plats kan fyllas med vatten under regn eller snösmältning. Även om du gör bra dränering, kommer fukt att stanna kvar runt härden länge och det kommer också att vara svårt att stanna där.

Bild
Bild

Ofta placeras en tegel härd på gården, detta är särskilt motiverat när gården är täckt med spillror, kalksten, beläggningsplattor eller samma tegel. I det här fallet är det också nödvändigt att ta hänsyn till byggnadernas placering och försöka upprätthålla optimala avstånd. Eldstaden på gården kommer definitivt att vara den mest skyddade mot luftströmmar . Det är viktigt att det inte blir ett hinder för att röra sig på gården.

Lägga steg

Innan du börjar lägga tegel måste du bestämma plats, form och material. För detta kommer de enklaste ritningarna av det planerade objektet att vara till nytta. En enkel kontur på marken kanske inte räcker.

Bild
Bild

Teglet har strikt specificerade dimensioner och när man bygger något av det måste man utgå från detta. Det är viktigt att komma ihåg att det finns flera standarder för att göra tegel, och det är bättre att förbereda material av samma storlek.

Efter att ha bestämt formen måste du åtminstone grovt uppskatta mängden material . Det är också viktigt att förbereda ingredienserna för den framtida lösningen. Om det är en lerbaserad lösning, som används av spismakare, måste härden på något sätt stängas från effekterna av nederbörd.

Bild
Bild

Om det är en cementblandning är det nödvändigt att ta hänsyn till dess reaktion på temperaturfall. För murverk inne i härden är en cementmurbruk med eldspån, som har eldfasta egenskaper, lämplig. För yttre efterbehandling är denna lösning inte lämplig, och du måste förbereda en vanlig cement-sandblandning.

Om platsen för den framtida härden bestäms, är valet motiverat och det råder ingen tvekan om att du kan börja arbeta

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktioner för att göra en tegelbrandplats hjälper dig att utföra arbetet

  • Enligt ritningen måste du förbereda en plats för den framtida härden, för detta är det nödvändigt att beskriva dess kontur på marken.
  • Om strukturen är i marken är det nödvändigt att gräva ett hål på den angivna platsen. Storleken på gropen ska vara något större än den uppskattade storleken på härden.
  • Även om härden ligger på marken kan denna punkt inte undvikas, även om gropens djup kan vara mindre.
  • Det är bättre att förstärka botten av gropen med spillror, detta är särskilt viktigt om jorden är sandig. Tjockleken på det krossade stenskiktet bör vara minst 10 cm. Om du ignorerar detta skede kan du bevittna förstörelsen av strukturen på två eller tre säsonger på grund av översvämning av dess bas.
  • Därefter måste du lägga ut formen på den framtida härden i enlighet med ritningen, där de ändringar som dök upp under arbetet kan göras.
  • Om härden är i marken är murverkets kvalitet inte så viktig; väggarna kan vikas även från gamla tegel. Men om eldstaden måste stiga över markens allmänna nivå kommer alla brister att märkas mycket, och i detta fall kommer murverket att ha stor betydelse.
  • Om den inre raden är gjord av eldfasta tegelstenar, behövs en speciell murbruk för murverk.
  • Om det finns en metall- eller betongskål kan den läggas inuti och utanför kan den kläs med dekorativa tegelstenar.
Bild
Bild

Det är viktigt att ta hänsyn till att en tegel eldstad, om den är gjord enligt alla regler är föremålet stillastående, och efter installationen är överföringen av den färdiga strukturen omöjlig.

Rekommenderad: