Järnkamin (23 Bilder): Hur Man Gör Hemma Med Egna Händer, Hur Man Utvecklar Ritningar För Spisen, Hur Eldstaden är Ordnad

Innehållsförteckning:

Video: Järnkamin (23 Bilder): Hur Man Gör Hemma Med Egna Händer, Hur Man Utvecklar Ritningar För Spisen, Hur Eldstaden är Ordnad

Video: Järnkamin (23 Bilder): Hur Man Gör Hemma Med Egna Händer, Hur Man Utvecklar Ritningar För Spisen, Hur Eldstaden är Ordnad
Video: Montering av eldstaden Contura i8 COSI | Contura braskaminer 2024, April
Järnkamin (23 Bilder): Hur Man Gör Hemma Med Egna Händer, Hur Man Utvecklar Ritningar För Spisen, Hur Eldstaden är Ordnad
Järnkamin (23 Bilder): Hur Man Gör Hemma Med Egna Händer, Hur Man Utvecklar Ritningar För Spisen, Hur Eldstaden är Ordnad
Anonim

Nästan varje ägare till ett privat hus på landet drömmer om en öppen spis. Äkta eld kan skapa en trevlig och mysig atmosfär i alla hem. Idag presenteras ett brett utbud av eldstäder på byggmarknaden, inklusive lyxigt inredda dyra modeller och ganska prisvärda alternativ. Du kan göra en järnkamin själv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Idag är eldstäder av järn mycket populära. Det bör noteras att sådana strukturer inte kan installeras i små rum. En sådan struktur behöver ett konstant luftflöde, och i ett litet rum är detta svårt att uppnå. Därför, innan du köper, se till att utvärdera storleken på ditt hem.

Installationen av en järnkamin måste startas genom att lägga ett speciellt stativ . Ett sådant stöd kan antingen köpas i en järnaffär eller tillverkas själv av metallhörn. För att göra en struktur hemma måste du klippa hörnen och lägga ett ark av samma material ovanpå.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också värt att ägna särskild uppmärksamhet åt brandisolering. Alla skorstenspassager som går genom taken måste vara noggrant isolerade. Det är bäst att behandla väggen som eldstaden ska fästas på. Sådant arbete är nödvändigt för att säkerställa säkerheten i huset och eliminera risken för en eventuell brand.

Det är viktigt att komma ihåg att eldstaden för en sådan öppen spis alltid är gjord av plåt. Samtidigt måste den delas in i två delar (rökfack och vedförbränningsfack). Mellan dessa sektioner måste det finnas ett spjäll som ackumulerar värme. Du kan också enkelt göra en sådan partition med dina egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Järnkaminer har ett antal viktiga fördelar:

  • enkel installation;
  • värmehastigheten som sprider sig i rummet;
  • hög effektivitet;
  • låg vikt på strukturen;
  • enkel underhåll.
Bild
Bild

Trots den stora listan över positiva egenskaper har järnkaminer också vissa nackdelar:

  • risk att bli bränd från kaminen;
  • kylhastighet
  • ojämn värmefördelning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Innan du fortsätter med installationsarbetet måste du skapa en ritning av den framtida produkten. När du skapar ett diagram är det nödvändigt att inte bara ta hänsyn till själva strukturen och dess enskilda delar, utan också till objektets exakta dimensioner. Det är också viktigt att definiera en tydlig monteringsordning, som också bör återspeglas på papper.

Bild
Bild

Förbered golvbeläggningen innan installationen påbörjas. För att göra detta är det täckt med speciell basaltull, som tjänar till värmeisolering av basen. Annars kommer golvet att värmas upp tillräckligt snabbt, vilket leder till ytterligare förstörelse. Vissa byggare rekommenderar att du gör detta när du förbereder väggen.

Efter att ha genomfört de förberedande åtgärderna kan du börja montera den framtida järnkaminen . Först rekommenderas att ansluta sidodelarna av strukturen genom svetsning. Fram- och bakdelarna är fästa vid den resulterande strukturen. I det här fallet får vi inte glömma att ett speciellt hål måste göras i den främre delen. Det är nödvändigt för att placera ved inuti strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En metallplåt fästs också på den resulterande strukturen genom svetsning. Det blir botten på järnkaminen. Innan du installerar basen måste du fästa benen på den. Deras standardlängd är 10-12 cm. Stöddelarnas antal och bredd beror på vikten av huvudartikeln.

I slutet installeras som regel ett speciellt spjäll. Det fungerar som en skiljevägg mellan facket där träet bränns och det fack där askan ackumuleras. Ofta är sådana produkter gjorda av flera lager. De är också gjorda av olika metaller.

Vård

Varje ägare till en järnkamin bör regelbundet rengöra strukturen noggrant från sot och annat skräp. Annars kommer rök och olika skadliga ämnen att komma in i rummet. Det bör också noteras att våt rengöring av sådana enheter inte bör utföras. Denna procedur kan leda till allvarlig korrosion.

De flesta experter rekommenderar att skorstenar rengörs regelbundet. Denna rengöring bör utföras minst en gång i månaden. Men om du använder eldstaden hela tiden, bör denna procedur utföras mycket oftare. Kom ihåg att rengöra rören uppifrån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt rengöring av eldstaden . Den måste regelbundet frigöras från kol och aska. Som regel görs rengöring av denna del av eldstaden med en skopa och en kvast. Du kan också använda en dammsugare för en liknande procedur. Vissa ägare av järnkaminer använder läsk eller diskmedel för att rengöra strukturerna, vilket kommer att göra ett utmärkt jobb.

Bild
Bild

Bränsle

Många konsumenter är förlorade på att bestämma vilken typ av bränsle som är bäst för en järnkamin. De flesta byggare är överens om att torkad lärk är det bästa alternativet för uppvärmning av sådana strukturer. I detta fall bör barrträ inte användas. De innehåller en ganska stor mängd fukt, så de brinner inte bra.

Ofta används träspån, kartong, papper och sågspån för att elda järnkaminer. De är också lämpliga alternativ för liknande mönster. Men det bör noteras att det är bättre att inte använda sådana baser som byggavfall och annat skräp vid bränning. När de bränns frigörs en avsevärd mängd ämnen som är skadliga för människors hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla träslag måste bearbetas före eldstaden . Först delas materialet upp i separata stockar. Tjockleken på varje element bör vara minst 20 cm. Därefter läggs träet på tork. Detta är nödvändigt för att produkterna ska brinna bättre.

Idag kan du i många järnaffärer hitta trädelar belagda med speciella hartser och ämnen. Dessa produkter behöver inte bearbetas, de kan användas omedelbart. Särskilda lösningar främjar torkning och bättre förbränning av materialet.

Rekommenderad: