Eldstäder Av Sten: En Plats För En öppen Spis På Landet. Hur Man Gör En Brandsäker Eldgrop Med Egna Händer? Stenskålar I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Eldstäder Av Sten: En Plats För En öppen Spis På Landet. Hur Man Gör En Brandsäker Eldgrop Med Egna Händer? Stenskålar I Landskapsdesign

Video: Eldstäder Av Sten: En Plats För En öppen Spis På Landet. Hur Man Gör En Brandsäker Eldgrop Med Egna Händer? Stenskålar I Landskapsdesign
Video: Björn bygger bo – Murad eldstad med rök 2024, April
Eldstäder Av Sten: En Plats För En öppen Spis På Landet. Hur Man Gör En Brandsäker Eldgrop Med Egna Händer? Stenskålar I Landskapsdesign
Eldstäder Av Sten: En Plats För En öppen Spis På Landet. Hur Man Gör En Brandsäker Eldgrop Med Egna Händer? Stenskålar I Landskapsdesign
Anonim

Ägare av sommarstugor eller privata hus vet hur det är nödvändigt att tända eld på platsen för att bränna död ved, förra årets löv, torra trädgrenar och onödigt skräp. På varma kvällar vill du dessutom samla din familj vid ett bord i frisk luft, laga god mat på öppen eld, oavsett om det är en shish kebab eller bakade grönsaker. Det är dock osäkert att göra en öppen eld i lanthuset på marken, det är till och med förbjudet. Därför är det värt att överväga alternativ för att ordna en härd av sten, var noga med att vägledas av de juridiska reglerna för dess konstruktion och uppfylla kraven för de relevanta tjänsterna.

Bild
Bild

Funktioner och krav

En öppen spis av sten är en ganska skrymmande struktur på gatan, grävd i marken med basen. Basen kan vara gjord av både sten och annat eldfast material, inklusive i form av en grund av betong eller murverk. Och eldskålen i sig består av två element: en metallskål och dess dekoration (sten eller yttre murverk).

Självklart för en sådan struktur är det i de flesta fall nödvändigt att hitta en permanent plats för "registrering", eftersom steneldar anses vara stationära enheter . Även om du bara flyttar den övre delen av eldstaden - skålen med själva dekorationen - måste du fortfarande montera en bas eller grund på en ny plats.

Bild
Bild

Kraven för sådana strukturer i landet eller på ett privat hus är huvudsakligen baserade på överväganden av brandsäkerhetsåtgärder och består av följande punkter:

  • platsen för att göra en öppen spis bör vara placerad på ett avstånd av minst 5 m från alla byggnader;
  • plattformen under härden är gjord av obrännbart material;
  • till närmaste buskar och trädkronor på platsen bör det vara minst 4 m från eldstaden;
  • ledigt utrymme med ett avstånd av 2 eller mer m krävs runt härden;
  • hålla ett tillräckligt avstånd till grannområdet så att de inte kommer i vägen för rök;
  • Se till att det inte innehåller explosiva ämnen och föremål när du bränner skräp (t.ex. skräpskrot som exploderar vid uppvärmning ska tas bort från soporna);
  • det är förbjudet att använda fotogen och bensin för att upprätthålla eller tända en brand - deras flyktiga ångor kan leda till en explosion, från vilken människor kan skadas och en brand kan starta.
Bild
Bild

Översikt över arter

Det finns ett stort antal sorter av en öppen spis av sten. De klassificeras enligt flera kriterier:

  • efter plats;
  • genom utförandet;
  • efter material;
  • efter form;
  • enligt överenskommelse.
Bild
Bild

På platsen kan brasan vara utomhus, installerad var som helst i sommarstugan utomhus (i trädgården, bredvid huset, på dammen, vid poolen) och täckt, skyddad från ogynnsamma väderförhållanden (under en baldakin, i en separat byggnad, inuti ett vackert lusthus).

Separat är det värt att framhäva fokuserna genom utförningsmetoden på marken: marken (ytan) och begravd.

Bild
Bild
Bild
Bild

För den förra är det viktigt att göra en något fördjupad plattform: antingen stål eller betong. Huvudsaken är att basen är brandsäker. Basen kan dekoreras med kakel, natursten eller annat obrännbart efterbehandlingsmaterial . För fördjupade alternativ för bålplatser är också sten, betong, stål anordnade, men bara härdarna själva är inte placerade på ytan av dessa platser, utan går djupare ner i marken. Beroende på den tänkta designen kan sådana härdar placeras med skålens övre kant på plattformens yta eller något högre, och också ta form i ett sänkt plan, där nedstigningen är utrustad med 2-3 steg.

Bild
Bild

Själva härden är gjord:

från naturlig (vild) sten

Bild
Bild

från eldfasta tegelstenar

Bild
Bild

från fragment av åldrad betong

Bild
Bild

gjutjärn

Bild
Bild

av stål

Bild
Bild

De två sista alternativen för ytor av eldstäder kräver efterbehandling av ett värmebeständigt material som inte är rädd för höga temperaturer. Det kan vara samma natursten eller eldfast tegel.

Formen på en eldgrop kan vara:

runda

Bild
Bild

halvcirkelformig

Bild
Bild

oval

Bild
Bild

rektangulär

Bild
Bild

fyrkant

Bild
Bild

Oftast utförs antingen runda eller fyrkantiga eldstäder - de är de enklaste att göra.

Genom konstruktion är sådana strukturer uppdelade i 2 typer: separata och kombinerade. De förra är endast avsedda för små fester eller sammankomster vid den öppna elden med grill eller te. Den senare kombinerar en brasa med en grillplats eller uteplats, vilket utökar möjligheterna att anordna bullriga fester med släkt och vänner.

Hur gör man det själv?

Att göra en eldstad själv är inte svårt för en skicklig ägare av din egen webbplats. För en nybörjare blir det lättare att slutföra en markhärd.

Bild
Bild

Låt oss ge en ungefärlig algoritm för sådant arbete

  1. Bestäm platsen för eldstaden. Glöm inte brandsäkerhetsåtgärder och strikt efterlevnad av andra regler och föreskrifter när du bygger en sådan struktur.
  2. Planera storleken på webbplatsen och själva härden, med hänsyn inte bara till sammankomster för familjemedlemmar, utan också till eventuella fester med vänner och släktingar.
  3. Gräva en grop 30–40 cm djup, jämna ut ytan.
  4. Fyll det resulterande hålet 15–20 cm med sand, tampa lagret.
  5. Ovanpå sanden hälls krossad sten i gropen med stampning till nivån på ytan som omger platsen.
  6. Vidare utförs murverket av härden för den valda formen med en liten fördjupning av basen i murens yta. Eldstaden läggs ut från sten eller tegel. Om en halvklotformad skål av gjutjärn eller stål används, utförs murverket enligt dess dimensioner. Murverket fästs med eldfast murbruk.
  7. Arrangemanget av eldstaden slutförs genom att avsluta arbetet: du kan lägga beläggningsplattor, klinker, sten på en sandkudde och krossad sten, med hjälp av också en eldfast murbruk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sittplatser i detta rekreationsområde kan ordnas både på platsen och utanför den. Utanför platsen är det värt att förse stationära bänkar med bord och markiser.

Exempel inom landskapsdesign

Några exempel på härdar utformade med avseende på det omgivande landskapet:

en fördjupad härd uppförd mot bakgrunden av den omgivande skogsparken

Bild
Bild

den ytliga härden intill den angränsande terrassen är i perfekt harmoni med den omgivande naturen

Rekommenderad: