Poolavfuktare: Kanal, Vägg Och Golv. Hur Ska Man Hämta Dem? Funktionsprincip

Innehållsförteckning:

Video: Poolavfuktare: Kanal, Vägg Och Golv. Hur Ska Man Hämta Dem? Funktionsprincip

Video: Poolavfuktare: Kanal, Vägg Och Golv. Hur Ska Man Hämta Dem? Funktionsprincip
Video: Reparation av lackade golv (Kährs) 2024, Maj
Poolavfuktare: Kanal, Vägg Och Golv. Hur Ska Man Hämta Dem? Funktionsprincip
Poolavfuktare: Kanal, Vägg Och Golv. Hur Ska Man Hämta Dem? Funktionsprincip
Anonim

Varje pool, som en reservoar med vatten, är en källa till hög luftfuktighet på grund av den höga intensiteten av dess avdunstning. Långvarig exponering för fuktig luft på en person kan påverka negativt. Det påverkar också att bygga väggar, tak och verktyg. Detta innebär att det är nödvändigt att avfukta luften för att undvika att svamp och mögel uppträder i rummet. Detta görs vanligtvis med en poolavfuktare, som kan variera i modeller. Allt beror på strukturens egenskaper, dess dimensioner, poolens yta och ett antal andra faktorer. Låt oss försöka ta reda på vad dessa enheter är och vad de är.

Bild
Bild

Särdrag

Vanligtvis används i simbassänger freonbaserade avfuktare, som består av två värmeväxlare i serie. En av dem är en kondensor och den andra är en förångare . När fuktig luft kommer in i avfuktaren, flyttar en speciell kylare den till förångaren, där kondensat avdunstar och sedan rinner ut i en speciell mottagare. I framtiden släpps det ut i avloppet. Och den kalla luften, som tidigare avfuktades, passerar genom kondensorn, varefter den värms upp och sedan återförs till rummet.

Det ska sägas att avfuktaren för poolen är utrustad med en speciell hygrostat, som är ansvarig för att aktivera enheten vid ett visst ögonblick när luftfuktigheten i rummet når en viss nivå … Om indikatorn överskrids börjar enheten fungera, och så snart den faller, stängs den av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter och deras enheter

De olika kategorierna av poolavfuktare är vanligtvis uppdelade enligt flera kriterier. Låt oss försöka karakterisera varje typ och ta reda på vilka enheter som finns i dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt graden av rörlighet

Det finns två nivåer av rörlighet för poolavfuktare:

  • mobil;
  • stationär.

Den första kategorin är inte särskilt stora monoblock-enheter, som vanligtvis köps för användning i bastur och små pooler, där vattennivåns yta inte kommer att överstiga 40 kvadratmeter. Dessa är vanligtvis kompakta golvstående enheter eller väggmonterade modeller som till och med kan installeras på golvet.

Bild
Bild

Den andra kategorin av enheter inkluderar kanalsystem som är avsedda att tömma luftmassor i pooler där avdunstningsområdet överstiger 40 kvadratmeter. Vanligtvis är detta stora golvstående enheter som kan monteras både i ett separat rum för ventilation och direkt i utrymmet där poolen ligger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter placeringsmetod

Enligt placeringsmetoden finns det tre kategorier av avfuktningsutrustning:

  • väggmonterad;
  • kanal;
  • golv.

Om vi pratar om väggmonterade är sådana enheter en utmärkt lösning där du vill spara så mycket golvyta som möjligt. Fördelarna med sådana enheter är låg kostnad, möjligheten att måla enheten i färgen på det inre av rummet, och också för att optimera den dolda dräneringen av överflödig fukt.

Det är sant att inte en enda enhet av denna typ kan bibehålla optimal luftfuktighet, varför det är bättre att köpa flera sådana enheter.

Styrkan hos de golvstående enheterna är att ett område nära poolen är tilldelat för installation, och om det behövs kan det enkelt flyttas till någon annan plats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kanalmodeller kommer att vara den bästa lösningen för stora rum. Sådan utrustning är vanligtvis monterad i ett rum intill poolen, och inflödet och avgaserna av luft utförs genom speciella kanaler som ligger runt omkretsen av rummet där poolen ligger. Fördelarna med denna typ av avfuktare är ganska hög produktivitet och effektivitet, inget buller under drift, möjligheten att tillföra luftmassor till systemet . Men om vi pratar om bristerna, ska det sägas att sådana system behöver ständigt underhåll. Dessutom är de ganska dyra, och deras installation är ett komplext förfarande som endast måste utföras av en specialist.

Det bör tilläggas att alla kategorier av avfuktare kan ledas. Till och med vägg- och golvmotstånd kan enkelt placeras i något slags tekniskt rum, vilket ger den nödvändiga kommunikationen till dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt arbetsprincipen

Enligt detta kriterium är poolavfuktare:

  • kondenserande;
  • assimilering;
  • adsorberande.

Om vi pratar om kondensationsmodeller, är principen för deras drift baserad på det faktum att kylaren transporterar fuktig luft till enheterna och flyttar den till kylkretsen, som har en värmeväxlare. När luften interagerar med den värms värmeväxlaren upp. Köldmediet ledas till det, vilket omvandlas från vätska till gas och kyler det. På grund av det konstanta temperaturfallet bildas kondens på värmeväxlarens kropp. Köldmediet kommer in i kompressorn där det omvandlas till vätska. Under denna omvandling frigörs värme som värmer miljön, varefter det blir möjligt att avfukta luften i rummet.

Bild
Bild

Funktionsprincipen för assimileringsanordningar är att eliminera fuktiga luftmassor och ersätta dem med torra, som tas utanför rummet. Användningen av denna typ av enhet utförs sällan på grund av att de har låg prestanda och hög energiförbrukning.

Adsorptionsmodeller kan avfukta inomhusluften på grund av användning av adsorbenter . Dessa är speciella ämnen som har förmågan att absorbera olika vätskor. Processen utförs med flera fläktar. Den första suger in luft från rummet och flyttar den till rotorn, där ämnet kommer in i en kemisk reaktion med det och torkar det. Torr luft kommer in i distributionskammaren, där den är uppdelad i regenererings- och returutlopp.

Bild
Bild

Regenereringsluften värms upp i ett separat fack och rör sig med hjälp av en annan fläkt till rotorn, där kondensat blåses ut och samlas upp i en speciell behållare. Det kan också helt enkelt tas ut på gatan. Och den tredje fläkten flyttar torr luft tillbaka till rummet där poolen ligger. Fördelarna med denna metod är:

  • kraft;
  • bra prestationsindikatorer;
  • motståndskraft mot kyla;
  • möjligheten till en signifikant minskning av luftfuktigheten upp till 30%.

Det är sant att denna metod också har nackdelar:

  • högt pris;
  • vissa modeller värmer luften för mycket;
  • ibland krävs en obligatorisk installation av en slang för att avlägsna fukt till gatan;
  • sådana enheter tar mycket plats.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Detta marknadssegment är inte så stort, med tanke på att efterfrågan på sådana enheter inte kommer att vara för stor. Marknadsledarna inom detta segment är företag Dantherm, Mycond, Calorex . Låt oss berätta lite mer om produkterna från varje märke.

Dantherm ursprungligen från Danmark, har specialiserat sig på produktion av stationära och mobila torkanläggningar under en lång tid. Dantherms modeller erbjuder hög prestanda och kraft. Samtidigt utmärks de av tyst arbete. De mest populära modellerna är CDP165, CDP125, CDP75. Deras installation kan utföras både på väggen och på golvet.

Det är viktigt att uppsättningen kommer med en slang för in- och utlopp av kondensat, vilket gör att vi kan kalla dessa modeller universella.

Bild
Bild

Calorex - ett företag från England, som specialiserat sig på tillverkning av apparater för stora områden med konstgjorda reservoarer. De mest populära modellerna för företaget är DH33, DH66, DH110, DH55.

De kan automatiskt styra luftutbyte och vattenuppvärmning i byggnaden, vilket gör situationen där så bekväm som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det senaste företaget som nämns - Brittiska företaget Mycond , som länge skapat högkvalitativa och mycket effektiva energiförbrukningsavfuktare för rum med pool. Modellerna MBA7A, MBA12A och MBA17A är de mest populära och utmärks av sin höga prestanda, liksom ett automatiskt styrsystem, vilket gör dem mycket lättare att använda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Som du kan se, även om det finns ett litet antal tillverkare på marknaden, är deras modellutbud ganska stort, vilket gör det svårt att göra rätt val.

Innan du köper den eller den här modellen av en lufttorkare, bör du tydligt förstå för vilka ändamål den kommer att användas. Det är nödvändigt att ta hänsyn till närvaron eller frånvaron av ytterligare funktioner, samt beräkna poolens yta och rummet där den ligger. Allt detta hjälper till att göra det rätta och mest effektiva valet.

För att hitta rätt avfuktare finns det ett antal saker att tänka på

  • Volymen i rummet där denna utrustning kommer att användas. Att räkna ut det är enkelt. Detta kräver att rummets totala längd multipliceras med dess höjd och bredd.
  • Den mest energieffektiva avfuktaren bör väljas.
  • Bullernivån är också en viktig faktor att se upp för.
Bild
Bild

Förresten, om det sista ögonblicket bör det sägas att det är bäst att kontrollera hur enheten störs medan den fortfarande är i butiken. Detta gör att du kan se till att enheten inte stör funktionen. Och inte alltid kan de värden som visas i decibel föreställas av en person. Av denna anledning är det bättre att starta enheten och se till att dess funktion passar dig enligt detta kriterium.

Förresten, om utrustningen kommer att användas i ett område där det är hög luftfuktighet och samtidigt ett torrt klimat med lite nederbörd, är det bättre att föredra en modell med dränering … Då kommer all fukt genom speciella avlopp in i tanken, varifrån den kan användas för vissa hushållsbehov.

När du väljer en sådan enhet bör du också vara uppmärksam på tillverkaren. Från den bästa sidan har produkter från europeiska tillverkare bevisat sig själva, vilket visar hög effektivitet och tillförlitlighet.

Dessutom ger europeiska företag en betydligt längre garantitid för sina produkter än asiatiska eller andra tillverkningsföretag.

Bild
Bild

Du kan ta reda på hur du väljer en avfuktare för din pool nedan.

Rekommenderad: