Poolutrustning: Urval För Vattenbehandling Av Utomhuspooler För Barn. Beräkning Av Utrustning För En Betongkonstruktion I Ett Bad

Innehållsförteckning:

Video: Poolutrustning: Urval För Vattenbehandling Av Utomhuspooler För Barn. Beräkning Av Utrustning För En Betongkonstruktion I Ett Bad

Video: Poolutrustning: Urval För Vattenbehandling Av Utomhuspooler För Barn. Beräkning Av Utrustning För En Betongkonstruktion I Ett Bad
Video: Build Tunnel Swimming Pool Water Slide To Temple Underground Swimming Pool 2024, Maj
Poolutrustning: Urval För Vattenbehandling Av Utomhuspooler För Barn. Beräkning Av Utrustning För En Betongkonstruktion I Ett Bad
Poolutrustning: Urval För Vattenbehandling Av Utomhuspooler För Barn. Beräkning Av Utrustning För En Betongkonstruktion I Ett Bad
Anonim

Den vackra poolen med kristallklart vatten är resultatet av en stor ansträngning. För att uppnå detta är det nödvändigt att inte bara samla skräp från vattenytan, utan också att utföra ett antal andra procedurer. Trots att poolerna kräver manuell rengöring, tar ett antal enheter installerade i satsen huvudarbetet med att rena vattnet. Läs om hur denna moderna hydrauliska struktur fungerar, om invecklingarna med att utrusta poolen själv, och om hur du tar hand om den i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minsta uppsättning utrustning för olika typer av pooler

I denna artikel kommer vi att titta på ett antal utrustningar som bör utrustas med stillastående pool … Det är en ganska solid struktur, dess bas är oftast betong, så dess utrustning och konstruktion måste tas på allvar. En sådan pool kan inte flyttas, och reparationer om de installeras felaktigt kommer att kräva betydande ansträngning.

Man tror att varje ägare kan välja den utrustning som han kan utrusta poolen efter eget gottfinnande. Det finns dock en minsta uppsättning enheter som krävs för dess funktion. De utför bra vattenbehandling (en process vars syfte är att föra vatten till en komposition som uppfyller hygieniska och hygieniska standarder). Listan över enheter innehåller:

  1. enheter som ansvarar för vattendesinfektion;
  2. värmesystem;
  3. pump- och filtreringsanordningar;
  4. lampor;
  5. stege;
  6. sidoskenor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att utrusta inte en utomhuspool, men till exempel en liknande struktur i ett badhus, läggs ett antal installationer till den här listan:

  1. luftventilationssystem;
  2. avfuktare.

I en vanlig utomhuspool kan vattenfiltrering och rening utföras en gång var 24: e timme.

Detta kan dock endast göras om denna "reservoar" inte används ofta, liksom i närvaro av lugnt väder. Vid frekvent bad, särskilt i varmt väder, bör vattenfiltreringsanläggningar fungera i cirka 18 timmar om dagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppsättningen av enheter för jacuzzin är mycket mindre än för poolen . Bland de viktigaste enheterna som krävs för installation i detta fall är det möjligt att notera en hydraulisk pump, en stråle, ett vattenintag, samt ett antal munstycken som leder vatten.

En barnpool kan vara den billigaste när det gäller kostnaden för att utrusta den med enheter. För låga uppblåsbara modeller räcker det bara med en påfyllningsslang.

Det bör genast noteras att uppsättningen för alla efterföljande enheter som kommer att installeras bestäms även under konstruktionen av strukturen, och inte i konstruktionsstadiet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behövs för att rena och filtrera vatten?

Helst bör alla installerade desinfektionsanordningar göra vattnet i poolen drickbart, men i verkligheten händer det inte. Installationer som ansvarar för vattenrening och filtrering är poolens "hjärta ". Om denna utrustning går sönder är det oönskat att använda poolen. Vattnet i det kommer att försämras kraftigt i kvalitet.

Grunden för vattenrening, som du vet, är vanlig filtrering … Filtren är propylenpatroner eller sandglasanaloger . Andra material som används för filtrering inkluderar diatomit, antracitflis, zeolit och andra. Livslängden för sådan utrustning är cirka 5 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan lika viktig del av sådan utrustning är pump . Oftast är det ganska enkelt när det gäller mekanismen för sitt arbete - skruv eller centrifugal. För att undvika att pumphjulet fastnar, installeras ett förfilter på pumpen. Det förhindrar att relativt stora föremål sugs in av pumpen. Filter, liksom förfilter, kräver regelbundet byte . Deras genomsnittliga livslängd är cirka 2000 timmar.

Setet med denna utrustning inkluderar också enheter som mättar vatten med klor eller fritt ozon . De senare är billigare och effektivare. En analog till dem kan vara bakteriedödande ultravioletta lampor. Detta inkluderar också en bioflöde med en bakteriedödande tablett, som gradvis tvättas ur den i vatten.

En viktig faktor är påverkan av ventilationsutrustning, som installeras i poolerna i rummet.

Den håller den omgivande temperaturen (1-2 grader högre än vatten). Utan denna utrustning kan hela vattenfiltreringsprocessen bli till intet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Värmesystem

Det finns flera typer av poolvärmesystem

  1. Först och främst är detta värmesystemet i själva huset . En extra värmeväxlare är ansluten till den, genom vilken vatten pumpas. Vatten värms upp genom att bränna kol eller gas.
  2. Dessutom kan en elektrisk elvärmare värma vattnet i poolen .… Det liknar en vattenvärmepanna som installeras i lägenheter eller hus. Det är det mest bekväma att använda, men installationen kräver ett särskilt tillstånd från Energonadzor. För ett sådant system är det obligatoriskt att installera högkvalitativ isolering, jordning samt en jordfelsbrytare. För pooler där havsvatten används krävs titanmodeller.
  3. Ett mer miljövänligt sätt att värma ditt poolvatten är att använda solpaneler . De har låg effekt och inte särskilt hög effektivitet, men i regel är det tillräckligt för att värma en liten pool.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För de flesta av dessa byggnader utomhus är det inte installerat värmesystem . Vattnet i poolen värms upp av solens strålar.

Ofta är uppvärmning mycket kostsam. Därför är poolskålen täckt med en svart polyesterfilm. Det hjälper inte bara att hålla värmen, det kan också förkorta uppvärmningstiden för poolen.

Bild
Bild

Skyddande beläggningar

Den moderna marknaden erbjuder ett stort urval av skyddande beläggningar för poolskålar. Nu är de en produkt av nästan massproduktion. De sticker ut för sin kvalitet och hållbarhet med rätt vård . De kallas ofta för "flytande filtar" eller "flytande persienner". Du kan välja färg på den skyddande beläggningen efter din smak. För enkel användning kan du också köpa rull för flytande överkast ingår . Rullarna kan vara både stationära och mobila.

Bild
Bild

Pumputrustning

Vi har redan nämnt pumparna ovan, och nu kommer vi att stanna mer på dem. Deras uppgift är att säkerställa konsistensen i vätskecirkulationen . Innan du köper en pump måste du veta vilken du behöver - för en offentlig eller privat pool. Den första har mer kraft än den andra. Pumpar är, som redan nämnts, uppdelade i två huvudtyper - självansugande (centrifugal) och med normal sugning (skruv). De förstnämnda installeras alltid ovanför vattennivåns nivå. De kan "lyfta" vatten upp till 3 meter. En sådan pump fungerar på följande sätt: först pumpas vätskan från poolen in i skummaren och sedan i filtret, sedan skickas den tillbaka till poolen.

Den andra typen av pump är utformad för att skapa fontäner eller bubblor. En sådan enhet är också installerad på objektglas för att skapa ett riktat vattenflöde. De kan också skapa en liten underström inne i poolen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glidbanor och trappor

Huvudkarakteristiken vid val av trappor och rutschkanor bör vara tillförlitlighet och säkerhet vid sjösättning i vattnet . Vanligtvis är kroppen av moderna trappmodeller gjorda av stål.

Materialet för tillverkning av objektglas är oftast glasfiber . Diabilder kan väljas beroende på andelen lutning, vilket anges i instruktionerna. Privata pooler är ofta utrustade med färgglada, låga rutschbanor för barn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valfria tillbehör

Belysning är ganska viktigt för poolen. Lampor är kontur, avlägsna . Den senare kan endast installeras på ett avstånd av 1,5 meter eller mer från poolens sidor och 2 meter ovanför spegeln. Ibland riktas ljus från dessa armaturer mot reflekterande ytor som sprider det. Konturlamporna är utformade för att belysa poolens sidor.

En undervattensdammsugare krävs också . Det behövs för att suga vatten med lera eller andra biologiska avlagringar från botten av poolen.

Du måste också köpa ett nät för poolen. Den kan användas för att samla skräp från spegelns yta. En skimmer används för att samla större skräp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man rätt?

Först och främst utarbetas ett schema för konstruktion av hela poolen med ytterligare installationer. Valet av material, liksom deras kostnad, beräkning - allt detta sammanställs senare av en erfaren ingenjörs -uppskattare.

I allmänhet innefattar strukturell design följande steg

  1. Bestämning av skålens storlek . Detta är som regel direkt relaterat till ägarens ekonomiska kapacitet, liksom till det territorium där poolen kommer att ligga.
  2. Skålens volym väljs utrustning beroende på kapaciteten för varje enhet .
  3. Olika ytterligare tillbehör och installationer .
  4. Producerad beräkning av alla nödvändiga material .
Bild
Bild

En del av utrustningen väljs och installeras vid den tidpunkt då poolskålen byggs. Under konstruktionen kan vissa förhållanden ändras, och utrustningen som anges i uppskattningen kommer att kräva byte eller annan installation. I synnerhet rör det sig om rörledningar för värme- och vattencirkulationssystem. Omedelbart under denna process utförs ledningarna för armaturerna.

Det viktigaste med att utrusta poolen är att genomföra en grundlig installation av fjärrblocket, med vilket det kommer att vara möjligt att styra alla poolsystem

Rekommenderad: