Monolitiskt Bandfundament (61 Bilder): Beräkning Av Armerad Betongkonstruktion, Alternativ Med Golvplatta, Ritningar Och Anordning

Innehållsförteckning:

Video: Monolitiskt Bandfundament (61 Bilder): Beräkning Av Armerad Betongkonstruktion, Alternativ Med Golvplatta, Ritningar Och Anordning

Video: Monolitiskt Bandfundament (61 Bilder): Beräkning Av Armerad Betongkonstruktion, Alternativ Med Golvplatta, Ritningar Och Anordning
Video: Design of Reinforced Concrete Foundations | Part 1 2024, Maj
Monolitiskt Bandfundament (61 Bilder): Beräkning Av Armerad Betongkonstruktion, Alternativ Med Golvplatta, Ritningar Och Anordning
Monolitiskt Bandfundament (61 Bilder): Beräkning Av Armerad Betongkonstruktion, Alternativ Med Golvplatta, Ritningar Och Anordning
Anonim

En monolitisk bandfundament är ett oskiljbart system av stålarmering och betong. En grund av denna typ läggs längs omkretsen under alla väggar och skiljeväggar i byggnaden. Med korrekt beräkning och konstruktion är monoliten stark, pålitlig och stabil, den är lämplig för byggnader och strukturer av de mest varierande storlekarna och ändamålen.

Organiseringen av en monolitisk grundfundament är mest ändamålsenlig när grundvattnet är lågt, annars är det nödvändigt att ordna ett dräneringssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Grundstrukturen absorberar alla laster från byggnaden och fördelar lasten till grundjorden, vilket skyddar väggarna från deformation på grund av markrörelser. Remsfundamentets huvudsakliga designfunktion är regeln - höjden ska vara minst dubbelt bredden. Förutsatt att betong är armerad kan den bära betydande laster, mer än pål-, pelar- och grillfundament. Monolitisk bandfundament används för konstruktion av olika föremål. Med sin hjälp är det möjligt att bygga både låga byggnader för olika ändamål (enskilda bostadshus, sommarstugor, bad, uthus) och hjälpbyggnader (växthus, uthus, staket).

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid konstruktion och konstruktion av en monolitisk tejp måste flera bestämmelser beaktas . Vid beräkning styrs de av data enligt byggnadsregionen enligt SNiP 23-01-99 "Byggklimatologi", SNiP 2.02.01-83 "Grundar för byggnader och strukturer". Vid valet av material och installation av formning, GOST R 52085-2003”Formning. Allmänna tekniska villkor ", GOST 5781 82" Beslag ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna typ av fundament har många fördelar

  • Styrka. Förutsatt att beräkningen är korrekt, tål monoliten belastningen från byggnaden under alla förhållanden.
  • Varaktighet. Livslängden för en monolitisk stiftelse är från 150 år. Denna varaktighet uppnås på grund av strukturens integritet och frånvaron av sömmar. Jämfört med "band" av tegel, betongblock, vars livslängd är 30–70 år, är valet av en monolit för hållbara byggnader mer ändamålsenligt.
  • Möjlighet att bygga källare och källare.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Möjligheten att bygga en byggnad av vilken konfiguration som helst, eftersom ett monolitiskt bandfundament hälls direkt på formen, kan formen och storleken på fundamentet vara av något slag. Det finns ingen bindning till blockens fabriksstorlek.
  • Möjligheten att lägga sig själv. Den tekniska processen med installation och hällning är ganska enkel, så det är inte nödvändigt att locka till sig specialiserad byggnadsutrustning eller anlita högkvalificerade specialister. Du kan lägga en monolitisk "tejp" med dina egna händer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Monoliten har också nackdelar, bland vilka det först och främst är värt att lyfta fram den höga kostnaden för grunden, som består av materialkostnader (betong, fyllmedel, stålarmering, återfyllningsmaterial, vattentätning), kostnaden för arbete (jordarbeten, ett bunt armering, installation av formning) …

Vid självläggning behöver du ett team på 4-5 personer, en betongblandare och en apparat för vibrerande betong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Förstärkt betongremsfundament kan vara av två typer.

  • Grunt alternativ kan användas på lugna, steniga jordar med god bärighet för små byggnader (rambyggnader, trähus). I det här fallet är det tillräckligt att begrava tejpen 10–15 cm i det hårda jordlagret, som ligger under det bördiga mjuka skiktet. Det bör noteras att fundamentets totala höjd, enligt standarderna, måste vara minst 60 cm.
  • Monolitiska remsor djupt sittande ordna under tunga hus. Som regel sänks de under jordens frysning med 10-15 cm enligt klimatstandarder. Det är viktigt att sulan vilar mot ett fast jordlager med hög bärighet. I detta avseende kan det finnas ett behov av ytterligare fördjupning av fundamentet till det nödvändiga stödet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniken för tillverkning av bandgrunder varierar. Sådana grunder är följande:

  • prefabricerade - består av armerade betongblock och prefabricerade kuddar. Prefabricerade fundament grundas mycket snabbt, konstruktionsutrustning kommer att krävas för installationsarbete;
  • monolitisk - sådana konstruktioner görs omedelbart på byggarbetsplatsen. Armering läggs i formen och betong hälls. En monolitisk förstärkt grund kräver inte inblandning av anläggningsutrustning, eftersom det kan göras självständigt, även utan specialkunskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Betongkonstruktionens huvudmaterial är Portlandcement. Hans varumärke väljs ut enligt projektet. För konstruktion av enskilda bostadshus, brukar portlandcement av märket M400 tas. Och även fyllmedel (krossad sten och sand) och vatten är en del av betonghällen. Strukturen kan vara murad betong, i detta fall används stenar som fyllmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Armerad betong har de bästa hållfasthetsegenskaperna för grunden . Det är en betongfyllning, förstärkt med en stålram. Armeringsnät består av längsgående och tvärgående stavar som är förbundna med stickningstråd. Formen är en obligatorisk del av monoliten. Det samlas från träskivor, plywoodskivor och spånskivor. Den vanligaste användningen av plankor 25–40 mm tjocka av barrträ. Av dessa är sköldar monterade, som är fixerade i gropen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av material och fyllning av betongblandningen är monolitiska fundament uppdelade i typer som:

  • betong;
  • förstärkt betong;
  • spillror betong.
Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig fråga vid konstruktion och installation av fundament är den konstruktiva lösningen av golven . När du installerar en monolitisk grundfond förblir jorden under golvet mättad med fukt, från vilken golvet behöver skydd. Med en låg sockel görs golv på marken. För att undvika nedsänkning återfylls gropen med krossad sten och sand på den komprimerade jorden. Ett lager tätskikt är placerat ovanpå dem. Golvplattan är gjord inte ansluten till grundtejpen, lederna är försedda med vattentätning. Dessutom, för att avlägsna överflödig fukt, är ett dräneringssystem anordnat runt byggnaden, som inkluderar ett stormavlopp för att dränera regnvattenmassor från grunden. Dessa aktiviteter är ganska dyra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett slående exempel på en monolitisk bandfundament är alternativet med ett mörkt område. Golvplattor i form av plattor används vanligtvis för att skapa ett golvutrymme. I detta fall görs ventilationshål i husets källare, som är öppna under drift året runt.

När du skapar ett ventilerat golvutrymme kan du använda alla värmeisoleringsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning

Fundamentdesign börjar med en beräkning. Inledningsvis är det nödvändigt att bestämma djupet av läggningen, höjden på den ovanjordiska delen, tejpens bredd. Parametrarna för djupet och bredden på den monolitiska bandgrunden beror på jordtypen, djupet av frysning och byggnadens massa. Om fundamentets "tejp" fördjupas beräknas konstruktionens djup baserat på det maximala frysdjupet på konstruktionsplatsen plus 25-30 cm.

Om grunden är grund, bestäms dess grund av jordens natur med följande minsta fördjupningar:

  • lerjord - 75 cm;
  • sandiga och leriga jordar - 45 cm;
  • steniga och steniga platser (inklusive konstgjorda, med sand, krossad sten, grus) - upp till 45 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fundamentets bredd bör säkerställa att en belastning på högst 70% av jordens bärighet överförs till marken. Minsta storlek på tjockleken på ett monolitiskt bandfundament är 30 cm. Beräkningen av bredden består i att samla hela designbelastningen på fundamentet, som måste divideras med fundamentets totala längd och jordens bärighet.

Vid insamling av laster beaktas följande värden:

husets designvikt. Den består av en massa av alla byggnadskonstruktioner - väggar, golv, tak. Ungefärliga värden kan tas från SNiP II-3-79 "Construction heat engineering"

Bild
Bild
Bild
Bild
  • snö och vindlast. De bestäms för varje klimatregion och beräknas enligt SNiP 2.01.07-85”Belastningar och effekter”;
  • vikten av inomhusutrustning, möbler, människor. Det beräknas enligt föreskrifterna. Ett värde på 195 kg per kvadratmeter av varje våning antas inklusive golvöverlappning på bottenvåningen.

Den totala vikten multipliceras med en faktor 1, 3 för att bestämma den slutliga belastningen på fundamentet. Värdet erhålls i kilogram. Fundamentets längd beaktas totalt under alla bärande väggar och skiljeväggar. Jordens bärighet på platsen bestäms ungefär. Minsta indikator är 2 kg / cm². Den är lämplig för alla typer av jordar, förutom lera och leriga jordar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höjden på den ovanjordiska delen av bandfundamentet beror på djupet på grunden och bredden på "remsan" på basen. För denna parameter beräknas det maximala värdet vid vilket strukturen kommer att vara stabil och hållas stadigt i basen.

Det är möjligt att bestämma den tillåtna höjden på två sätt, till exempel:

  • värdena tas i ett förhållande av 1: 1;
  • höjden beräknas i förhållande till sulan. Den projicerade bredden på "bandet" multipliceras med 4.
Bild
Bild

Efter beräkning av parametrarna för byggnadsgrunden beräknas också den nödvändiga mängden byggmaterial. Att göra en ungefärlig uppskattning säkerställer en kontinuerlig byggprocess. Ur denna synvinkel är det viktigt att beräkna den erforderliga volymen betong. Gjutvolymen beräknas med grundens höjd, bredd och längd med hjälp av formeln för att beräkna volymen för en parallellpiped.

Den totala höjden beaktas här: de ovanjordiska och underjordiska delarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antalet förstärkning beräknas totalt för ramen baserat på längden på de längsgående stavarna och vertikala stavarna, samt deras antal. Vertikala stavar installeras vanligtvis var 50 cm, och i hörnen. Deras höjd är mindre än fundamentets höjd med 10-15 mm. Det är också nödvändigt att beräkna formen. Ytan på alla ytor på sidan kan beräknas genom att multiplicera fundamentets höjd med dubbelt omkretsen. Därefter måste du bestämma brädans yta (längden ska multipliceras med bredden). Ytorna på sidoytorna divideras med brädans yta och antalet formbrädor erhålls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppskattningen för självläggning av en monolitisk grundfundament inkluderar följande:

  • material för fyllning av "kudden" (sand, krossad sten, cement);
  • färdigblandad betong;
  • beslag;
  • mjuk tråd för att binda armering;
  • brädor för formning;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • vattentätningsmaterial (bitumen, takmaterial, polyetenfilm);
  • blinda material (platta, betong, sand, skum);
  • konstruktionsverktyg;
  • anställa arbetare eller utrustning för markarbeten;
  • utrustning för betong (betongblandare, vibropress).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha bestämt de nödvändiga dimensionerna på monolitiska bandfundamentet utvecklas en ritning av grundplanen, fogar och beslag. Det givna exemplet visar ett diagram över anordningen för en monolitisk grundfundament för ett hus med dimensioner längs axlarna 9800x11300 mm. Den innehåller en grundplan, sektion, förstärkningssystem.

Det resulterande diagrammet förklarar följande information:

  • huvudstrukturelement och deras storlek;
  • byggnadens exakta dimensioner i axlarna;
  • avståndet mellan element i axlar och i dimensioner;
  • grundens exakta märke;
  • vattentätning och värmeisolering. Byggmaterialet som används för arbetet är signerat på ritningarna;
  • diagrammet anger platsen för bildandet av källaren och det blinda området;
  • enhet för den framtida golvbeläggningen med en golvplatta angränsande enhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Byggnad

Oavsett om grunden skapas med egna händer eller med anställning av arbetare är det mycket viktigt att känna till tekniken. Steg-för-steg-kontroll av processen är nödvändig i alla steg i installationen.

Installation av en monolitisk grundfundament innefattar flera steg

Förberedelse av byggarbetsplatsen. Först och främst är det nödvändigt att rensa området för skräp, förbereda en plats för lagring av material. Gropens dimensioner tas ut till det rensade området. Enligt husets markerade mått grävs det bördiga jordlagret. Hörnen på den framtida grunden är markerade med pinnar, från vilka väggarnas riktning indikeras med sladdar. Märkningsarbeten utförs med hjälp av byggnivån

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Utgrävning. En gräv grävs längs sladden till fundamentets djup. Bredden på diket bestäms av tejpens konstruktionsbredd, med hänsyn till installationen av formen. Vanligtvis är 20-30 cm kvar för detta på varje sida.
  • Förberedelse av basen. Botten av diket är täckt med ett lager sand, beroende på jordtyp. För markjord bör skiktets tjocklek vara minst 20 cm. Återfyllningen är tampad och fodrad med ett tätskikt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Formmontering och installation. För installation av formen förbereds brädor från brädorna. När du installerar formen ska skärmens vägg vara strikt vertikal, skivornas kant ska vara 5-10 cm högre än formens hällning. Paneler fästs ihop med självgängande skruvar eller spikar och monteras i en gräv med hjälp av distanser och pinnar. Det är viktigt att utföra detta steg mycket noggrant, så att formen behåller sin form vid gjutning av betong. Väggarna på formen är täckta med folie eller mastik för enkel demontering efter att betongen har stelnat.
  • Stickning av förstärkningsburen. Efter att formen har installerats kan förstärkning påbörjas. Armeringsramen är stickad av längsgående stavar A-III och tvärgående stålstavar. När det placeras i formen är armeringsnätet försett med ett skyddande lager på 30 mm. För att göra detta kan du använda trimningen av stavarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Hällning med betongblandning. Efter installationen av armeringen är det nödvändigt att hälla betong. Kvalitetskontroll, processkontinuitet och temperatur är viktiga här. Fyllningen av formen utförs jämnt. För att uppnå densitet, enhetlighet och avlägsnande av luftbubblor måste betong vibreras efter hällning.
  • Härdning. Allt vidare arbete utförs efter att betongen har stelnat. I genomsnitt kan vägginstallationen startas 1-2 veckor efter hällning. För vattentätning av en monolitisk remsefundament är tejpens sidoytor täckta med bituminös mastik. Återfyllning kan sedan utföras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

När du bygger grunden för ett hus måste du ta hänsyn till många nyanser.

Betonghärdningens hastighet beror på temperaturen under arbetet. Vid varmt väder är det hällda fundamentet täckt med plastfolie för att behålla fukt och toppen av fyllningen torkar inte ut

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Den optimala temperaturnivån för betonggjutning anses vara cirka + 20 ° C, massans hållfasthet på 50% uppnås den tredje dagen. Vidare kan du ta bort formen och utföra ytterligare arbete. Vid en temperatur på cirka + 10 ° C är denna period 10-14 dagar. En temperatur på + 5 ° C kräver formisolering eller betongvärme, betong fryser inte naturligt vid denna värmenivå. Innan betongens sista härdning bör det ta cirka 28-30 dagar.
  • Det är viktigt att ta hänsyn till kommunikationsplatsen när du installerar en monolitisk grundfundament. För detta läggs plaströr av lämplig storlek genom formen.

Rekommenderad: