Astilba (63 Bilder): Plantering Och Vård Av Blommor I Det öppna Fältet, En Beskrivning Av Sjukdomar. Hur Matas Växten? Avelmetoder Och Odlingsfunktioner I Ural

Innehållsförteckning:

Video: Astilba (63 Bilder): Plantering Och Vård Av Blommor I Det öppna Fältet, En Beskrivning Av Sjukdomar. Hur Matas Växten? Avelmetoder Och Odlingsfunktioner I Ural

Video: Astilba (63 Bilder): Plantering Och Vård Av Blommor I Det öppna Fältet, En Beskrivning Av Sjukdomar. Hur Matas Växten? Avelmetoder Och Odlingsfunktioner I Ural
Video: Plantera i kruka - hål i botten eller inte - och andra krukodlingstips 2024, April
Astilba (63 Bilder): Plantering Och Vård Av Blommor I Det öppna Fältet, En Beskrivning Av Sjukdomar. Hur Matas Växten? Avelmetoder Och Odlingsfunktioner I Ural
Astilba (63 Bilder): Plantering Och Vård Av Blommor I Det öppna Fältet, En Beskrivning Av Sjukdomar. Hur Matas Växten? Avelmetoder Och Odlingsfunktioner I Ural
Anonim

Blommande växter är ständiga följeslagare i mänskligt liv. De kan ses på fönstren i vardagsrummen, i festliga buketter och naturligtvis på rabatter. Varje ägare till en personlig tomt tillämpar den maximala ansträngningen för att dekorera och dekorera sitt territorium.

Landskapsdesigners använder ett stort antal färger som skiljer sig åt i form, färgschema, storlek och vård . För att den skapade rabatten inte ska kräva särskild vård rekommenderar experter att uppmärksamma opretentiösa perenner, vars framstående representant är astilba.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Astilba är en flerårig ört som tillhör Saxifrage -familjen. Astilba är hemmahörande i Japan, USA, Asien och Fjärran Östern . Det säregna med beskrivningen av denna blomma är dess kompakta storlek och rikliga blomning. På sommaren glädjer växten sina ägare med lockiga gröna och dekorativa blomställningar, som helt dör efter det kalla vädret. Buskens höjd beror på dess art och sträcker sig från 10 cm till 2 meter, och dess årliga tillväxt överstiger inte 5 cm. Astilba -blad har en fjädrande komplex dissekerad struktur, taggiga kanter, skrynkliga och flätiga ytor, samt en bred utbud av färger. De vanligaste nyanserna:

  • grön;
  • brun;
  • Vit;
  • rosa;
  • lila.
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av den ovanliga och mycket vackra strukturen på bladplattorna, som passar tätt mot varandra, har buskarna höga dekorativa egenskaper även i avsaknad av blomställningar. Början av blomning beror på buskens sort, som är tidiga, medelstora och sena. Under denna period ser astilba mest attraktiv ut. Miniatyrblommorna av denna sort ligger på toppen av den långa stammen och bildar en blomställning som liknar långa fjädrar. Beroende på sorten kan blomställningar ha flera typer av struktur:

  • pyramidalt - platsen för blomgrenens sidogrenar i en rät vinkel i förhållande till stammens axel;
  • rombisk - platsen för sidogrenarna i en viss vinkel i förhållande till mittaxeln;
  • panikulera - placeringen av blomgrenens grenade grenar i en spetsig vinkel i förhållande till huvudstamens axel;
  • hängande - blomställningens riktning nedåt.

Rötterna till en flerårig blomma är mycket resistenta mot låga temperaturer. I tempererade klimat, där temperaturen på vintern inte överstiger -35 grader, får ägarna inte skydda sina husdjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter, deras nyanser

För några decennier sedan använde trädgårdsmästare och landskapsdesigners ett begränsat antal astilbe -arter i sina projekt, men populariteten och den ökade efterfrågan på denna blomma tvingade uppfödare att arbeta med att odla nya och ännu vackrare arter och sorter. Denna process har lett till uppkomsten av mer än 25 typer av astilba och ett stort antal sorter. Här är de mest populära.

Arends - en lite efterfrågad flerårig som känns bekväm i skuggan av trädgårdar och nära små vattendrag. Experter rekommenderar att man planterar denna typ i små grupper. Vitt, lila, grädde och rosa är de mest populära blomställningsnyanserna. Buskens maximala höjd är 60 cm. Blomningsperioden är juni-juli.

Bild
Bild

Japanska - en lite använd art som, beroende på sort, kan blomma i vitt, rosa, vinrött och rött. Plumosplattan har en mörkgrön blank yta. Du kan beundra blommorna i juli och augusti.

Bild
Bild

Kinesiska Är en populär flerårig med rosa blommor. Blomningsperioden är juni-juli. Bladplattorna är färgade djupgröna. Buskens standardhöjd är 50 cm, men det kan finnas avvikelser från normen.

Bild
Bild

Enkelbladig - en värdefull dekorativ art som har korta skott. Höjden och diametern på en buske är 45 cm. De rika gröna bladplattorna har en blank yta.

Bild
Bild

Smidig (naken) - undermåttig flerårig, vars höjd inte överstiger 30 cm under blomningen. Bladen har en brun färg, skuggan av grenade blomställningar är blekrosa. Blomningsperioden är juli, augusti. Växten planteras bäst på stranden av små vattendrag.

Bild
Bild

Trots artens mångfald rekommenderar florister att nybörjare trädgårdsmästare uppmärksammar den kinesiska astilben, som har mer frodig blomning, är mindre krävande för markfuktighet och blomningstiden varar tills de kallaste temperaturerna. Med hänsyn till astilba -sortens mångfald, som består av mer än 2000 hybrider, har uppfödare delat in sorterna i följande grupper och rekommenderar att uppmärksamma sina mest framstående representanter:

Arends - Boomalda, Deutschland, Erica, Anita Pfeiffer, Radius, Hyacinth, Lollipop

Bild
Bild
Bild
Bild

Astilboydes - Blond, Keningin Wilhelmina, Lord Salsbury, Floribunda

Bild
Bild

låg kinesiska - Finale, Intermezzo, Cappuccino, Serenade, Purpurkerze, Superba, Veronica Close, Purpurkerz, Spatsommer, Ash Rain, Milk och Hani

Bild
Bild
Bild
Bild

kantad - "Daumling Gnome", "Kobold", "Lilliput", "Perkeo", "Elata"

Bild
Bild

hybrid - "America", "Avalanche", "Betsy Kuperus", "Delft Lace", "Gloria Purpurea", "Koning Albert", "Rubella", "Hildegard", "Quele"

Bild
Bild
Bild
Bild

Japanska - "Europa", "Washington", "Bow et Mi", "Köln", "Mainz", "Vesuvius", "Ellie"

Bild
Bild
Bild
Bild

Lemoine - "Herb de Neuzh", "Mont Blanc", "Spit Neujo"

Bild
Bild
Bild
Bild

rosa - "Peach Blossom", "Queen Alexandra"

Bild
Bild

enkelbladig - "Altroosea", "Delikata", "Dunkellahs", "Salmonea", "Bronze Elegance"

Bild
Bild

Ta - "Superba"

Bild
Bild

Thunberg - "Professor Van der Wilen", "Strausenfeder", "Strutsfjäder"

Bild
Bild
Bild
Bild

naken - Darwin Snow Sprite, Glenroy Elf, Henny Grefland, Inshriach Pink, Jacqueline, Nana, Peter Barrow, Saxatile, Sprite

Ovanstående lista över sorter och arter är långt ifrån fullständig. Varje ägare till en personlig tomt kan självständigt välja den typ de gillar, beroende på områdets område, jordens typ och sammansättning samt belysningen av tomten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi tar hänsyn till klimatzonen

Astilbe vård och förberedelse för vintern måste organiseras beroende på klimatförhållandena i regionen där den växer. På breddgrader med ett tempererat klimat, där en stor mängd snö faller på vintern, och temperaturen inte sjunker under -20 grader, måste busken klippas och mulas i slutet av hösten. Vissa sommarboende täcker dessutom sina planteringar med halm- eller grangrenar. Växter planterade i Sibirien och Ural behöver en mer grundlig förberedelse inför vintern.

På grund av det faktum att under perioden med maximal frost kan jorden frysa upp till 100 cm, experter rekommenderar inte bara att mulka jorden utan också att konstruera ramar över växterna för att fixera täckmaterialet.

Bild
Bild

Att välja plats

Astilba är en prydnadsväxt som älskar skuggade områden. Solens strålar bör bara falla på det valda området under en kort tid. Överskott av ljus, värme och torka kommer inte bara att minska blommans dekorativa egenskaper, utan också orsaka rotsystemets död. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt grundvattnets djup. Om platsen har en hög nivå av fukt och vattenloggning kommer rotsystemet att börja ruttna, vilket säkert kommer att leda till växtens död. Dräneringsmaterialet som ligger längst ner i planteringsgropen hjälper till att förbättra situationen lite. Blomman älskar bördig jord med högt humusinnehåll. Valet av en plats för att plantera en blomma påverkas direkt av följande faktorer:

  • förmågan att odla en blomma på ett ställe i mer än 15 år;
  • snabb tillväxt av plantager;
  • kort blomningstid i väl upplysta områden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

För att den utvalda astilba -sorten snabbt ska börja och glädja sina ägare med ett hälsosamt och vackert utseende rekommenderar experter att du är särskilt försiktig när du väljer plantor och planterar dem. Växten känns bra både i trädgården och i krukor på balkongen. Tecken på kvalitetsplanteringsmaterial:

  • ha ett hälsosamt rotsystem;
  • frånvaro av döda områden, röta och tecken på sjukdom;
  • måttlig fuktighet i processerna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att överge köpet av ett långsträckt, böjt och trögt plantmaterial, som, om det slår rot, kommer att skada länge och också förlora sina dekorativa egenskaper. Planteringshålets volym ska motsvara rotsystemets storlek. Alla rotväxter bör vara löst placerade i den utgrävda håligheten. Det viktigaste när man planterar är att inte fördjupa rotkragen. För att maximera anläggningen med alla näringsämnen rekommenderar experter att man häller hydrogel, benmjöl, träaska och en liten mängd speciella mineralgödselmedel i gropen.

Om jorden på platsen innehåller en stor mängd lera, måste flodsand läggas till den . Surhetsgraden bör inte överstiga 6 enheter. Efter plantering av plantorna måste planteringshålen vattnas rikligt med rent och sedimenterat vatten och rotzonen måste täckas med hackad bark och torv. Denna händelse hjälper till att behålla markfuktigheten och minskar antalet bevattningar avsevärt. Avståndet mellan plantor beror på typen av blomma, dess maximala höjd och buskens diameter.

Den optimala planteringsdensiteten för de flesta arter är 10 buskar per kvadratmeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Astilba tillhör anspråkslösa växter som inte kräver komplex jordbruksteknik, och att växa även i landet kommer inte att orsaka svårigheter. Efter vintern stiger busken något över marknivån, därför är det nödvändigt att fylla hela rotzonen med näringsrik jord till växternas nivå efter att snön har smält. För att förhindra att rotsystemet torkar ut är det bättre att täcka detta område.

På grund av rotsystemets särdrag, där det gradvis dör av de nedre processerna och tillväxten av de övre, behöver blomman regelbunden och snabb vattning. Under blomställningsperioden och under blomningen är det nödvändigt att ägna särskild uppmärksamhet åt markfuktning, som bör utföras 2 gånger om dagen. Det är strängt förbjudet att vattna plantorna med kallt vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att blomman ska ha styrka för riklig och ljus blomning, rekommenderar experter nybörjare för trädgårdsmästare att inte glömma vanlig matning. Blomman reagerar positivt på både organiska och mineralgödselmedel, men det är fortfarande bättre att föredra organiskt material, vilket inte bara kommer att ge busken alla nödvändiga näringsämnen utan också förbättra jordens struktur och öka mängden humus. Experter rekommenderar att gödsla blommor med ruttnade gödsel och kompost-torvunderlag.

Om ägarna föredrar mineralgödsel måste jorden i början av våren matas med kväve och fosfor måste tillsättas under blomningen. Kalium behövs för en blomma först i slutet av hösten. Tidig applicering av dessa mineraler kommer inte bara att öka blomningstiden och antalet blomställningar avsevärt, utan kommer också att hjälpa blomman att bilda den nödvändiga mängden högkvalitativt frömaterial. Om du organiserar befruktningssystemet korrekt kan du inte transplantera växten på 15 år.

För att förbättra syretillgången till rötterna är det nödvändigt att regelbundet lossa rotzonen och ta bort ogräs i tid . Blomman behöver bara sanitär beskärning, som består i fjäderborttagning av alla döda och deformerade delar, samt i avlägsnande av torra och bleka blomställningar som förhindrar bildandet av nya blomställningar. Du kan ta bort alla onödiga delar med ett speciellt skarpt trädgårdsverktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots blommans motståndskraft mot låga temperaturer är det bättre att täcka plantorna med fiberduk eller grangrenar i början av vintern, vilket skyddar buskarna från de skadliga effekterna av vårfrost. Blommor kräver särskild uppmärksamhet på sig själva tidigt på våren, efter att snödrivna helt försvunnit. För ett snabbt utseende av unga skott är det nödvändigt att noggrant rengöra jordytan från gamla grenar, förra årets döda löv samt från olika trädgårdsskräp. Det är under denna period som gamla växter ska transplanteras, vars blommande intensitet minskar 3 år efter plantering.

För att påskynda blomningen rekommenderar experter att överlista naturen lite och i början av hösten dela blommans rotsystem i små delar .att planteras i vanliga blomkrukor. Under hela vintern måste behållare med blommor förvaras vid en temperatur på cirka 0 grader, och redan i början av februari måste alla förberedda behållare placeras i ett växthus, vars lufttemperatur är +10 grader.

Efter utseendet på de första bladen kan temperaturregimen ökas till +18 grader, och efter 2 veckor kommer växtägarna att kunna beundra de ljusa och vackra blommorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

För att få unga plantor, flera avelsmetoder kan användas:

  • dela busken;
  • rotlager;
  • uppdelning av njurarna;
  • med hjälp av frön.

Hemma kan astilba förökas genom sticklingar och rotskikt. För att få planteringsmaterial måste moderbusken försiktigt avlägsnas från marken och delas upp i det nödvändiga antalet plantor med ett skarpt trädgårdsverktyg. Varje del ska ha en bit rhizom, några rotskott och en grön del från luften. Det är bäst att dela buskarna tidigt på hösten eller tidigt på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allt erhållet planteringsmaterial måste placeras i planteringsbehållare med torvjord eller begravas i lätt sandig jord på högst 10 cm djup. Hela ytan på väl fuktade behållare måste täckas med mossa eller grannålar. Om plantmaterialet samlades in på hösten kommer det att vara möjligt att plantera det i öppen mark redan nästa vår, och vårplantor bör transplanteras under hösten.

Den enklaste reproduktionsmetoden är genom att dela njurarna . För att få planteringsmaterial är det nödvändigt att separera förnyelseknopparna från moderbusken tidigt på våren med ett skarpt verktyg. De resulterande sticklingarna måste planteras i ett växthus, där jorden ska blandas med sand och grus. Innan plantering är det absolut nödvändigt att behandla alla sektioner med träaska.

Fröförökningsmetoden är mer komplex och tidskrävande, därför används den mycket sällan av vanliga trädgårdsmästare. Men uppfödare och arbetare på stora plantskolor som använder denna förökningsmetod får ofta plantor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter odlade av frön hemma, har inte alltid olika genetiska egenskaper och har ofta följande negativa egenskaper:

  • färgförändring;
  • sällsynt arrangemang av blommor;
  • låg dekorativitet;
  • kort blomningstid.

De trädgårdsmästare som, trots komplexiteten i fröförökningsmetoden, ändå bestämmer sig för att så frön, är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till rekommendationer från specialister. Tidigt på våren är det nödvändigt att fylla alla förberedda planteringsbehållare med näringsrik torvjord och lägga dem i ett varmt och ljust rum för uppvärmning. Fröna måste fördelas jämnt över hela behållarens yta och täckas med ett tunt lager vermikulit, vilket ger den nödvändiga fuktnivån. Under bekväma förhållanden börjar de första skotten att visas om 2-3 veckor. Efter bildandet av flera sanna blad kan plantorna transplanteras till öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

På grund av astilbas genetiska motståndskraft mot den destruktiva verkan av farliga virus och mikroorganismer påverkas växten praktiskt taget inte av sjukdomar. Trots denna funktion kan ibland buskens rotsystem påverkas av rotmasknematoden. Det är nästan omöjligt att förstöra denna parasit, därför är det nödvändigt att helt gräva upp busken och bränna bort den från platsen, samt ta bort all dålig rotjord för att förhindra spridning av skadedjuret.

En slarvande slant kan ibland sätta sig mellan bladen på försvagade buskar . Buskar som påverkas av detta skadedjur ser deprimerade och livlösa ut, och intensiteten i bildandet av grön massa minskar flera gånger. Jordgubbsnematoden kan skada blomman, vars första tecken är utseendet på bruna och gula fläckar. Parasiter kan ses i bihålorna, knopparna och blommorna i astilba. Glöm inte sniglar och sniglar.

För att förhindra uppkomsten av parasiter och olika sjukdomar rekommenderar erfarna sommarboende att regelbundet göra en fullständig inspektion av planteringarna och behandla växterna i tid med speciella profylaktiska och medicinska preparat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Anläggningens anspråkslöshet vilseleder ofta nybörjare trädgårdsmästare, som i vård av en blomma inte uppmärksammar den tillräckligt. Denna tillsyn kan leda till det faktum att växtens blad krullar, det växer snabbt, få blomställningar bildas, som bleknar mycket tidigt. Experter lyfter fram de vanligaste misstagen:

  • ignorerar höstmatning;
  • underlåtenhet att utföra sanitär beskärning;
  • ignorerar mulningsförfarandet och vinterskyddet.
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

På grund av sin dekorativitet används astilba i stor utsträckning i utformningen av stadsparker, gränder, torg och rekreationsområden, liksom i rabatter för nästan alla ägare av personliga tomter. På grund av den rikliga blomningen ser denna blomma vacker ut mot bakgrunden av gröna gräsmattor och barrträd

Bild
Bild

För att skapa vackra gröna kompositioner kan astilbe planteras tillsammans med värdar, geyher, ormbunkar, japanska anemoner, pelargoner, storbladiga brunerra, Volzhanka vulgaris och även apikal pachisandra

Bild
Bild
Bild
Bild

Stora planteringar av astilba ser särskilt imponerande ut på reservoarernas stränder, i det genomskinliga vattnet som rika färger av ljusa blomställningar reflekteras. För landskapsarkitekturer, balkonger och loggior använder designers ofta blomkrukor med låg astilbe planterade i dem

Bild
Bild

Florister rekommenderar inte bara att beundra blommorna som växer i rabatten, utan också att använda delvis blommande blomställningar för att göra buketter och floristiska kompositioner

Bild
Bild
Bild
Bild

Många sommarboende planterar denna blomma i rotzonen på olika träd. Dessa kompositioner kommer att kunna dekorera och förfina vilken trädgård som helst. Blomman kommer att känna sig mer bekväm runt träd som har grunda rotsystem

Bild
Bild

Astilba känner sig bekväm i samma rabatt med rosor, tulpaner, iris och periwinkles

Rekommenderad: