Takka (24 Bilder): Beskrivning Av Chantrye -typen, Hemtjänst. Hur Växer Man Från Frön?

Innehållsförteckning:

Video: Takka (24 Bilder): Beskrivning Av Chantrye -typen, Hemtjänst. Hur Växer Man Från Frön?

Video: Takka (24 Bilder): Beskrivning Av Chantrye -typen, Hemtjänst. Hur Växer Man Från Frön?
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, Maj
Takka (24 Bilder): Beskrivning Av Chantrye -typen, Hemtjänst. Hur Växer Man Från Frön?
Takka (24 Bilder): Beskrivning Av Chantrye -typen, Hemtjänst. Hur Växer Man Från Frön?
Anonim

Exotiska grödor har alltid varit efterfrågade bland professionella blomsterodlare och älskare av ovanlig flora. Takka hänvisar till grödor som lockar blomsterodlare med sin blomning, dessutom är en sådan blomma ganska möjlig att odla hemma, vilket ökar dess popularitet avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Många kulturer har, förutom det huvudsakliga botaniska namnet, flera andra namn som används i vardagen bland florister och trädgårdsmästare. Takka Shantrye är just en sådan växt, som den också kallades "svart lilja", "fladdermus", "djävulens blomma". Förekomsten av sådana säregna namn beror på de yttre egenskaperna hos kulturen i blomningsfasen.

Takka blommar med blommor av ovanlig form och utseende, målade i mörka nyanser av körsbär, grå, brun och till och med gröna färger, men en liknande färg uppfattas som svart. Själva strukturen på knoppen är också märklig och ovanlig. Under blomningsperioden börjar långa peduncler växa bland kulturens gröna blad, på vilka paraplyer med trådliknande tillägg därefter visas.

Vissa odlare finner den visuella likheten med takka med en lilja eller en orkidé, men det är helt olika växter, eftersom "djävulens blomma" tillhör familjen Dioskorean, och i Takka -släktet med samma namn finns det bara 15 arter av exotiska grödor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Takka är en örtartad flerårig med en krypande knölstam . På växten bildas basala löv på långsträckta bladblad; i vissa arter kan deras längd nå en meter. I sin naturliga miljö finns kulturen i asiatiska länder, i södra Kina, i Thailand. En flerårig kan kasta blommor året runt. Ombellate blomställningar är bisexuella, omgivna av fyra blad av olika storlekar. Perianten är uppdelad i sex delar, som är ordnade i flera nivåer.

Växtens blomningstid är från juni till december . Efter blomningen bildar takka en frukt som är en giftig kapsel.

Kulturen kräver hög luftfuktighet, liksom näringsrik jord; i naturen dör den ovanjordiska delen av en blomma under en kvav period helt och med ankomsten av regntiden får växten igen ett attraktivt utseende.

Stora blad av takka används aktivt inom folkmedicin av den inhemska befolkningen i kulturens hemland. I Europa odlas vanligtvis "svart lilja" som en exotisk gröda i vinterträdgårdar och växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Idag odlas flera typer av perenner

Periston cut . Bland andra grödor sticker växten ut för sin imponerande storlek. Den kan nå en höjd av 2-3 meter i närvaro av uttrycksfullt och stort lövverk. Den gröna massan växer i längd upp till 50-70 centimeter. Takkaens blommor är grönlila, skivorna är ganska långa, med en spetsig form. Växten bär frukt med bär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Helbladig . Den helbladiga "svarta liljan" är anmärkningsvärd för sina släta stora blad. Blommorna döljer vita filtar, medan själva kronbladets färg är lila, mörkgrå och till och med lila. Bracts är mycket tunna, men deras bredd kan vara upp till en halv meter. Växten bär också frukt med bär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Chantrye … En vintergrön gröda som når en höjd av 100-120 centimeter. Den gröna massan är ganska stor, med säregna veck vid basen, lövverk bildas på bladblad. Växten sticker ut för sin rikliga blomning, eftersom upp till två dussin bisarra blommor kantade med bruna eller vinröda bladblad kan växa på en flerårig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

För att odla en vacker och blommande kultur rekommenderas odlare att ta hänsyn till några av funktionerna i innehållet i takka.

Placering av kultur

I rum för stauder är det bättre att välja platser i halvskugga, undvika blommans kontakt med direkt solljus. Om du planerar att odla takki på fönsterbrädan, då blir det mer korrekt att välja fönster mot öster eller väster.

Bild
Bild

Lufttemperatur

Eftersom en perenn är en tropisk växt måste den ge ett visst mikroklimat för tillväxt och blomning. På sommaren, för en blomma, måste temperaturen hållas i intervallet från +18 till +30 grader.

Med höstens ankomst rekommenderas att sänka indikatorerna till +20 grader, vilket undviker betydande fluktuationer och avvikelser. Det är viktigt för en blomma att förhindra hypotermi, vilket för en kultur är en temperatur under +18.

Det är viktigt att ventilera det svarta liljaområdet, men drag undviks bäst.

Bild
Bild

Luftfuktighet

En tropisk växt kommer att behöva hålla en hög luftfuktighet i rummet; för detta bör odlaren regelbundet spruta grödan eller använda hushållsfuktare. Som ett effektivt alternativ för att bibehålla en optimal luftfuktighet kan du överväga att placera en blomkruka i en stor bricka med våt expanderad lera eller mossa.

Som en obligatorisk åtgärd för vård av takka kommer blomman att förses med ett nattångbad . Kärnan i befuktningsmetoden är att placera växten i ett slutet rum fylld med ånga.

Bild
Bild

Vattning

På sommaren med "svart lilja" rekommenderas att ge riklig fuktighet, det översta lagret av jord i potten måste vara konstant fuktigt. På hösten kan du minska vattningen något, och när det gäller vintermånaderna kan jorden under denna period få torka ut med en tredjedel av den totala volymen.

För befuktning är det nödvändigt att använda sedimenterat vatten vid rumstemperatur

Bild
Bild

Priming

En lämplig jord för takka är ett löst, välluftat underlag. För att odla en blomma kan du använda en färdig blandning för orkidéer, som säljs i trädgårdar och blomsterbutiker. Du kan också förbereda en jordblandning för en tropisk perenn själv. För dessa ändamål är det tillräckligt att kombinera en del torv- och lövmark med hälften av sand- och torvmarken.

Bild
Bild

Toppdressing

Blomman behöver befruktning från vår till mitten av hösten. Det är bäst att mata grödan en gång var 14: e dag. På vintern är det bäst att vägra befruktning av grödan. För takka kan du använda de formuleringar som rekommenderas för blommande inomhusväxter.

Transplantation och beskärning

Det kommer inte att behöva transplanteras en blomma i en ny behållare varje år. Det kommer att vara nödvändigt att ersätta krukan med en behållare av större storlek endast när plantans rotsystem helt fyller sin volym. Transplanteringsarbeten utförs under våren . Du behöver inte trimma bladen från takka, bara en blek peduncle kan tas bort, annars kan du förstöra kulturens utseende.

Bild
Bild

Vila fas

Anläggningen går in i en vilande fas på vintern. Under denna period minskar vattningen och lufttemperaturen i rummet hålls vid +20 grader. Rekommenderad spraya blomman varje vecka för att upprätthålla en lämplig fuktighetsnivå för takka.

Reproduktionsmetoder

För att få en ny kultur hemma kan blomsterodlare använda två effektiva metoder:

  • odla en blomma från frön;
  • uppdelning av rhizomen.

Det senare alternativet är mer populärt, eftersom det gör att du kan få en ny växt många gånger enklare och snabbare. Kärnan i processen består i att dela roten, följt av att plantera dess delar i separata behållare. Den delas upp med en vass desinficerad kniv för att skada kulturen så lite som möjligt. Efter att det erforderliga antalet delar har separerats, ska de skurna platserna på moderkulturen strö med kol eller behandlas med en fungicid.

De separerade fragmenten får torka i ett par dagar inomhus, varefter de planteras i krukor. Ytterligare vård av grödor skiljer sig inte från liknande aktiviteter som utförs med en vuxen blomma.

Bild
Bild

För att odla takka från frön måste du samla plantmaterial från frukten tills det är fullt moget eller köpa det i en butik. Innan planteringen ska den sköljas och torkas väl. För bearbetning är det mer korrekt att använda en svag lösning av kaliumpermanganat . Därefter rotas fröna i ett näringsrikt underlag och gror vid en temperatur som inte är lägre än +30 grader.

Den optimala sammansättningen för att odla en tropisk perenn kommer att vara lövmark blandad med sand i lika stora proportioner. Frön bör fördjupas i marken högst 1-1,5 centimeter, med obligatorisk dränering i botten av krukan. Du kan förvänta dig de första skotten om 4-6 månader. Under denna period är det nödvändigt att ge fröna värme, utan temperaturförändringar, och också undvika överdriven fukt . Förstärkta unga växter kan transplanteras i separata krukor.

Bild
Bild

Skadedjur och sjukdomar

På sommaren är spindelmider speciellt farliga för takki. Själva skadedjuret är ganska svårt att överväga i kulturen, men ett spindelnät på växtens gröna massa kommer att bli tecken på dess närvaro. Som en förebyggande åtgärd för att minska risken för en insekt på blomman, bör odlaren regelbundet spraya takka med varmt vatten . Eller håll hög luftfuktighet i rummet på ett annat tillgängligt sätt. Det kommer att vara möjligt att förstöra skadedjur med acaricida preparat.

Bland de sjukdomar som kan påverka den "svarta liljan" kan den vanligaste urskiljas - rotröta. Sådana situationer uppstår på grund av överdriven fukt i växten. I det här fallet måste du ta bort växten från krukan där den växer, separera de drabbade områdena i rhizomen och dessutom behandla de skurna platserna med fungicidföreningar.

Det rekommenderas att plantera kulturen efter alla procedurer i en ny jord och en desinficerad kruka.

Rekommenderad: