Terry Ringblommor (21 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Terry Jättar", "Kilimanjaro F1", "Eskimo" Och Andra. Funktioner För Att Odla Tagetes Från Frön

Innehållsförteckning:

Video: Terry Ringblommor (21 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Terry Jättar", "Kilimanjaro F1", "Eskimo" Och Andra. Funktioner För Att Odla Tagetes Från Frön

Video: Terry Ringblommor (21 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Terry Jättar", "Kilimanjaro F1", "Eskimo" Och Andra. Funktioner För Att Odla Tagetes Från Frön
Video: Utdelning av Svenska Akademiens svensklärarpris och bibliotekariepris 2021, 21 okt 2021, kl. 13. 2024, Mars
Terry Ringblommor (21 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Terry Jättar", "Kilimanjaro F1", "Eskimo" Och Andra. Funktioner För Att Odla Tagetes Från Frön
Terry Ringblommor (21 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Terry Jättar", "Kilimanjaro F1", "Eskimo" Och Andra. Funktioner För Att Odla Tagetes Från Frön
Anonim

Idag försöker varje sommarboende eller ägare av en personlig tomt att dekorera sitt territorium med olika färger. Någon planterar thuja och nålar, någon exotiska växter. Andra föredrar att överväga enkla och samtidigt mycket vackra blommor i rabatten, till exempel terry ringblommor. De är opretentiösa att ta hand om, ger en bra bakgrundsfärg, ilska med ljusa färger.

Bild
Bild

Vad är dessa blommor?

Marigold -familjen - Compositae, växter har en specifik behaglig lukt. I det här fallet, låt oss prata om färger som frottéblommor. Karl Linné kallade blomman "tagetes" och med detta menade han en halvgud - sonsonen till Jupiter.

Denna växt har sitt eget namn bland olika folk: tyskarna kallar den "turkisk nejlika" (på grund av sin specifika kryddiga lukt), engelsmännen kallar den "Marias guld" och ukrainarna kallar dem "svarthåriga". De klassificeras enligt olika egenskaper, ettåriga odlas i plantor.

Bild
Bild

Ringblommornas höjd är: 12-15 cm (undermått), 15-30 cm (medium), upp till 100 cm (jätte). Blommor har huvuden av olika former: krysantemum, anemiska eller dubbla, det finns också kryddnejlika och enkla. Alla tagetes har en märklig lukt, men det finns speciella luktfria sorter som uppfödts av uppfödare. Växter planteras på ett fröplanta och icke-plantor sätt.

Tagetes är opretentiösa i odling och vård. Fytonciderna inuti växten tillåter ringblommor att inte bli sjuka. Endast alltför olämpliga förhållanden kan orsaka sjukdomar som gråröta och spindelmider.

Bild
Bild

Beskrivning av sorter

Tack vare avelsarbete finns det idag många sorter av Tagetes. De förvånar med sin variation och form. Låt oss överväga de mest populära.

Terry jättar

Det är en örtartad prydnadsväxt. Du kan så det med frön hemma i februari och plantera det i öppen mark i maj. Dessa blommor används för att dekorera gräsmattor, gränser. Höjden når vanligtvis 30-35 cm (den kan nå 100 cm), och deras bredd varierar upp till 35 cm. Växten har sfäriska blomställningar. Blommar från juni till frost. Det finns en mängd olika färger.

Bild
Bild

Recensioner av anläggningen är bara positiva. Florister och sommarinvånare skriver att de har köpt sådana sorter i mer än ett år. Kvaliteten är bra, grobarheten är nästan 100%. De är mycket ovanliga: blommorna är ganska stora och sammetslen. De blommar väldigt länge och kan dekorera vilken rabatt som helst. Nästan alla amatörer noterar att ringblommor av denna sort är stora och inte kräver komplicerad vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eskimo

Dessa är upprättade växter. De växer i kompakta buskar upp till 35 cm och har bra toppar. Blomställningarna är vita (det finns grädde), deras storlek når 10 cm. De är långblommande, tätt dubbla, liknar marshmallows eller glass. De kan bli upp till 60 cm under bra förhållanden. Fotofil . Trädgårdsmästare noterar att ringblommor av denna sort har en unik doft som skyddar de omgivande växterna mot svampsjukdomar . Deras rötter desinficerar jorden, så de måste planteras bredvid rosor och floxer.

Bild
Bild

Carmen

Beskrivningen av denna sort skiljer sig praktiskt taget inte från andra. Den enda skillnaden är den mest opretentiösa typen av ringblommor. Detta alternativ är en spretig växt med en höjd av 30 cm. Chernobryvtsy har vackra dubbla blommor, cirka 6-7 cm i storlek, med en behaglig lukt. Färgen är följande: i mitten finns en gul nyans, och på sidorna är den ljus eller mörkbrun. Erfarna odlare noterar att det är just denna sort som lätt tolererar en transplantation och blommar fram till själva frosten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Afrikansk

De är upprätt eller storblommiga, bakpyramidala, starkt grenade. Buskarna når 120 cm. Stammarna är glansiga, fint ribbade. Blomställningar med en diameter på 5 till 13 cm. Tagetes av denna sort är enkla och monokromatiska. Färgen sträcker sig från ljusgul till mörkorange. Frön förblir livskraftiga i upp till 2 år.

Bild
Bild

Kilimanjaro F1

Blommorna är vaniljfärgade. Höjd 40 cm. Blommans diameter 7 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bicolor

Sådana ringblommor ser väldigt imponerande ut. Här är huvudfärgerna gula och röda, som effektivt kombineras och betonar växtens originalitet. Bland dem finns det sorter som "Sofia", "Red Brocada", "Cherry Armband", "Orange Flame".

Bild
Bild

Växer från frön

Växten är anspråkslös mot väderförhållanden. Därför sår många trädgårdsmästare rabatter med dem före vintern. Andra planterar ringblommor i öppen mark med frön så snart den första värmen kommer. Blommor är inte rädda för kortsiktiga frost och behöver inte täckmaterial. Helst är det nödvändigt att plantera Tagetes -frön när temperaturen är +5 på gatan . Allt beror på regionen. I söder kan den sås redan i april, och i den norra delen först i slutet av maj. Fantastiska växter kommer att gro på en vecka, sedan kommer blommor att dyka upp mycket tidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och ändå, om du vill påskynda processen och få blomning mycket i förväg, bör du använda plantplanteringsmetoden här. För att göra detta, köp en speciell blomprimer i februari. Blanda den med sand 2: 1.

Marken måste saneras. För att göra detta, späd mangan med vatten. Lösningen ska vara ljusrosa. Vattna jorden med den. Mikrober dör bara på en dag.

Bild
Bild

Sprid sedan jorden i kopparna och tampa den. Bred ut ringblommorna på toppen. Försök att hålla ett litet avstånd mellan dem . Strö sedan fröna med sand. Täck varje kopp med ett lock eller plast. Varje dag måste du öppna kopparna i 2-3 timmar för att få syre. De första skotten ska visas om ungefär en vecka. Kom ihåg att vattna dem när jorden torkar.

Om de har stigit för tjockt, tunna ut dem med en pincett. Välj de svagaste och tunnaste växterna.

Bild
Bild

Så snart tillväxten växer sig starkare och når 8 centimeter, plantera varje enskild växt i en spridd behållare. Glöm inte att mata dina framtida blommor. För detta är kaliumhumat och saltpeter lämpliga. Läs mängden och användningsreglerna på gödselförpackningen. Följ noggrant instruktionerna och säkerhetsåtgärderna.

Bild
Bild

Kom ihåg att varje växt måste vara frodig . Så, en nypa när den blir starkare och växer upp lite. Använd en desinficerad sax eller rakblad för att klippa bort överflödiga tillväxter. Växter bör planteras på en permanent plats när vädret är riktigt varmt - runt maj. Glöm inte att mata och nypa en växt som redan har planterats i en rabatt eller gräsmatta.

Bild
Bild

Recensioner

Enligt granskare av trädgårdsmästare och blomsterälskare finns det inga speciella problem med odlingen av Tagetes. Växten tolererar perfekt relativt kallt väder och extrem värme. Det är bekvämt att använda ringblommor för att markera områden på gräsmattan. Om blommorna sköts ordentligt kommer de att betala tillbaka dig med tacksamhet och vacker blomning. Dessutom kommer blommorna att avge en underbar doft.

Många noterar att denna växt inte bara är vacker, utan också kan hjälpa till med olika sjukdomar. Influensa och virusinfektioner behandlas med buljonger av ringblommor. Och extrakten från växten har antiseptiska egenskaper.

Rekommenderad: